پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا
بررسی وضعیت شبکه دیتا در کشور
![بررسی وضعیت شبکه دیتا در کشور](/mag/i/2/rw6ab.gif)
ساختار شبکه ملی دیتا
هر شبکة ملی دیتا در عمل از دو شبکه " IP " و "شبکة زیرساخت و دسترسی" تشکیل شده است که در دو لایة متفاوت عمل مینمایند. شبکه " IP " آن قسمتی از زیرساخت است که پروتکل اینترنت ( IP ) را پشتیبانی میکند و شبکة "زیرساخت و دسترسی" یکسری خطوط بدون پروتکل است که وظیفه آن ارتباط گرههای مختلف شبکه و رساندن ترافیک اینترنتی به نقاط انتهایی است. در کشور ما شبکه دیتای عمومی، تاکنون به بیش از ۲۱۰ شهر گسترده شده و دارای۵۵۰ مرکز با ظرفیت ۱۵هزار پورت سرعت بالا است. تاکنون حدود ۳۰ هزار کیلومتر فیبرنوری در کشور کشیده شده که از طریق این شبکه فیبر نوری، قرار است تمام شهرهای کشور به شبکه دیتا متصل گردند. از این میزان فیبر نوری، تاکنون تنها بر روی بیش از ۱۲ هزار کیلومتر آن تجهیزات نصب شده است. همچنین، به منظور برقراری ارتباط با شبکه دیتای جهانی، ارتباط شبکة فیبرنوری کشور از دو مسیر با ظرفیت ۲× ۱۵۵ مگابیت بر ثانیه از طریق جاسک- فجیره و یک ارتباط ماهوارهای با ظرفیت ۱۰۴ مگابیت بر ثانیه از طریق ماهواره برقرار شده است که در کل شبکه ملی دیتای ایران را با ظرفیتی معادل ۴۱۴ مگابیت بر ثانیه به شبکه دیتای جهانی(شبکه اینترنت) متصل میکند. همچنین از آنجا که یکی از اهداف برنامه چهارم توسعه، تبدیل ایران به HUB (مرکز مبادلات اینترنتی) منطقهای است، شرکت دیتا جهت برقراری ارتباط فیبرنوری، در حال مذاکره با چندین کشور مانند افغانستان، پاکستان و ترکمنستان است.
اهمیت ایجاد مسیرهای بینالمللی چندگانه
ایجاد مسیرهای چندگانه به منظور جلوگیری از قطع ارتباط خطوط دیتای کشور با دیتا بسیار ضروری است؛ به عنوان مثال، به دلیل بروز زلزلهای که در سال ۱۳۸۱ در الجزایر به وقوع پیوست، به مدت دو ماه شبکه فیبرنوری کشور ما قطع بود و ارتباط تمامی شرکتهایی که از طریق زیرساخت مخابرات به شبکه جهانی اینترنت متصل بودند، قطع شد.
همچنین لازم است که ارتباط بینالملل از چندین ارایهکنندة گوناگون دنیا تامین شود که در صورت بروز مشکل با یکی از ارایهکنندهها، ارتباط به طور کامل قطع نگردد.
ظرفیتارتباطات داخل و بین شهری
حداکثر ظرفیت لینکهای داخل شهری تهران، ۱۵۵ مگابیت بر ثانیه است که طبق برنامة سوم توسعه، قرار بوده به ۸۰ گیگابیت بر ثانیه، یعنی به بیش از ۵۰۰ برابر برسد، اما این مسئله هنوز تحقق نیافته است. در شهرهای اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد، ظرفیت لینکهای شهری حداکثر ۱۵۵ مگابیت بر ثانیه است که تا پایان برنامه سوم قرار بوده این ظرفیت به ۴۰ گیگابیت بر ثانیه افزایش یابد، که این افزایش ظرفیت نیز هنوز صورت نگرفته است. همچنین در انتهای برنامه سوم، قرار بوده ظرفیت لینکهای میانشهری، به ۲.۵ گیگابیت بر ثانیه برسد که در حال حاضر این ارتباطات در حد ( STM - ۱۱۵۵ مگابیت بر ثانیه) است. نکته حایز اهمیت در مورد شبکه ملی دیتا این است که در عین یکپارچه بودن، میتوان در بطن آن صدها شبکه خصوصی واقعی یا مجازی و کاملاً مستقل از هم ایجاد کرد. بدین ترتیب بانکها، سازمانها و شرکتهای گوناگون میتوانند با استفاده از تسهیلات فراهم شده در شبکة دیتا، شبکهای مختص به خود ایجاد نمایند و نیازی به ایجاد شبکه مجزا ندارند.
۱) شبکه ( IP Internet Protocol)
این قسمت از زیرساخت شبکه دیتا، پروتکل IP را پشتیبانی کرده و در عمل، به دلیل مجهز بودن به پروتکل پیشرفته MPLS (پروتکلی که به تجهیزات شبکه که انتقال اطلاعات را به عهده دارند اجازه میدهد برای حرکت بستههای اطلاعاتی اولویت قایل شوند)، امکان ایجاد شبکههای خصوصی متکی بر(IP IP - VPN) را فراهم میآورد و این قابلیت را دارد که به دیگر شبکهها که پروتکل اینترنت را پشتیبانی میکنند، متصل گردد (مهمترین این شبکهها شبکه جهانی اینترنت است). استفاده از پروتکل IP در شبکههای خصوصی ( IP - VPN ) مزایای بسیاری دارد؛ از جمله میتوان به استفاده از نرمافزارهای آماده و وسیع که تحت پروتکل IP کار میکنند، اشاره کرد.
ساختار شبکه IP
شبکة ملی IP از سه لایه هسته ( Core )، توزیع ( Distribution ) و دسترسی( ( َAccess تشکیل شده است:
لایة هسته: این لایه از ۱۲ سوییچ پرظرفیت دیتا که در ۱۰ شهر کشور نصب شده است، تشکیل میشود. ارتباط میان این سوییچها، عمدتاً با ظرفیتSTM-۱ ( ۱۵۵ مگا بیت بر ثانیه) برقرار میشود. در تهران، ۳ سوییچ که وظیفة ایجاد ارتباط میان استان تهران و سایر نقاط کشور را بر عهده دارند، نصب شدهاند. این لایه از شبکه، علاوه بر ایجاد هستة پرظرفیت شبکه، مسیرهای مجازیای میان تمام گرههای شبکه ایجاد میکند و یک شبکه VPN به وجود میآورد. با توجه به ماهیت این شبکه، پهنای باند تا هنگامی در اختیار مشترک قرار میگیرد که اطلاعاتی جهت ارسال داشته باشد و در غیر این صورت پهنای باند به مشترک دیگر که درخواست ارسال اطلاعات را دارد واگذار میگردد. از این رو لایه هسته با استفاده از خطوط پرظرفیت VPN جهت استفاده بهینه از پهنای باند و ارایه سرویس با کیفیت مناسب در شبکه عمل میکند.لایه توزیع: این لایه از ۳۴ گره در ۲۸ شهر کشور تشکیل میشود و نقش لایة میانی میان هستة شبکه و دسترسی شبکه را بازی میکند. در هر گره شبکه (مجموعة گرهها تقریباً تمام شهرهای مهم و مراکز استان را شامل میشود) یک مسیریاب پرظرفیت نصب شدهاست تا بتواند ترافیک خود و ترافیک پراکنده مراکز محلی شبکه دسترسی را جمعآوری کرده و پس از جداسازی ترافیک محلی (ترافیکی که بین مراکز شبکه ملی دیتا در داخل ردوبدل میگردد) و ترافیک خارجی(ترافیکی که به خارج از شبکه ملی دیتا ارسال میگردد)، آنچه را که باید به نقاط دیگر شبکه منتقل شود از طریق هستة شبکه و مسیریابهای تعریف شده به مقصد بفرستد (وبالعکس).
لایة توزیع، مرز شبکه MPLS بوده و از دید استفادهکنندگان شبکههای IP - VPN ، کل این لایه همانند یک محیط شفاف ( Transparent ) عمل میکند و با ایجاد ارتباط میان دفاتر و واحدهای گوناگون سازمان، یک شبکة WAN درونسازمانی را تحقق میدهد.
شرکت ارتباطات دیتا با توجه به امکانات این لایه، در حال حاضر به ۲۸ شرکت ICP (ارایه دهندة خدمات اتصال به اینترنت)، ۶۶۰ شرکت ISP و ۱۶ شرکت PAP (اینترنت پرسرعت) مجوز ارایه خدمات داده است.
لایه دسترسی: این لایه روی شبکة زیرساخت و شبکة توزیع ایجاد شده و وظیفة آن رساندن ترافیک مشترکان به شبکه است. تعداد گرههای این لایه، ۵۵۰ نقطه است. مشترکین از ۵۵۰ نقطه میتوانند ترافیک خود را به لایه توزیع و از آنجا به هسته شبکه برسانند که با توجه به مقصد ترافیک ارسالی، به محل مورد نظر میرسد.
در نقاط دسترسی، ارتباط فیزیکی با مشترکان از نزدیکترین گره دسترسی به آنها با کابل زوج سیم مسی و مودمهایHDSL برقرار میگردد.
۲)شبكه زیرساخت و دسترسی
این شبكه وظیفة رساندن ترافیك شبكه IP به نقاط انتهایی مانند دفاتر و مشترکین را به عهده دارد و همچنین امكان ایجاد ارتباط نقطه به نقطه و نقطه به چند نقطه را بر عهده دارد. در واقع این شبكه لایههای اول (فیزیكی) و دوم (دیتا لینک) شبكه را پشتیبانی میكند. حدود ۶هزار پورت IP (خطوطی که به این پورتها متصل میگردند پروتکل IP را پشتیبانی مینمایند) و ۷هزار پورت TDM (خطوطی که از این پورتها در اختیار مشترکین قرار میگیرد، بدون پروتکل است و کاربر به دلخواه خود از آن برای ایجاد شبکههای مختلف با پروتکلهای مربوطه استفاده کند)، توسط شركت مخابرات در اختیار مشتركین قرار میگیرد. ارتباط میان ۳۴ نقطة كشور (لایة توزیع شبكه ملی IP ) به دو بخش تقسیم میشود. اول ترافیك IP كه از لینكهای مستقل شبكه ملی IP منتقل میشوند و دوم ترافیك خطوط نقطه به نقطه TDM كه از لینكهای "شبكه زیرساخت و دسترسی" عبور میكنند. تعداد گرههای این شبكه ۵۵۰ نقطه (در ۲۱۰ شهر) است و تجهیزات بهكار رفته در آن شامل تجهزات TDM و مودمهای XDSL است. این شبكه قابلیت مدیریت واحد از یك مركز مدیریتی را داشته و كلیه مسیرهای تعریف شده در آن از طریق یك مركز، معین و كنترل میگردد.
تحلیل وضعیت کنونی ساختار شبکة ملی دیتا
وضعیت کنونی ساختار شبکة ملی دیتا از دو دیدگاه قابل بررسی است که در این مقاله به پاره ای از این موارد اشاره میکنیم:
۱- دیدگاه فنی:
۱-۱) ظرفیت اتصال شبکه ملی دیتا به اینترنت که در حدود ۴۱۴ مگابیت بر ثانیه است، به هیچ عنوان جوابگوی میزان پهنای باند درخواستی کاربران نیست. طبق آماری که متخصصین در این رابطه ارایه میدهند، میزان ظرفیت خط ارتباطی شبکه ملی دیتای ایران به اینترنت، باید در حدود ۱.۵ گیگابیت بر ثانیه باشد تا بتواند تا حدودی پاسخگوی نیاز فعلی باشد. حال با توجه به اینکه شرکت دیتا در حال قانونمند کردن و دادن مجوز به ICPها است و همهICP ها باید از شرکت دیتا خط اجاره نمایند، معلوم نیست با این کمبود پهنای باند، شرکت دیتا چگونه میتواند سرویس لازم را بدهد.
۱-۲) با نظر به اینکه در برنامه چهارم این مسئله دیده شده که ایران تبدیل به HUB منطقهای شود، کمبود پهنای باند خط ارتباطی دیتا با شبکه اینترنت، تحقق این مسئله را در هالهای از ابهام فرو برده است.
۱-۳) توسعه ظرفیت داخل شهری در اکثر شهرهای ایران که در برنامه سوم توسعه در نظر گرفته شده بود، متوقف شده و اگر هم فعالیتی در این زمینه صورت گرفته، به صورت کامل نبوده و شبکه هنوز زیر بار نرفته است. به عنوان مثال در شهر تهران پروژه ارتباط داخل شهری که ظرفیت ارتباط داخل شهری را تا ۸۰ گیگابیت در ثانیه افزایش میداد، متوقف شده است.این مسئله در مورد ارتباط بین شهری نیز صادق است.
۲- دیدگاه مدیریت زیرساخت:
۲-۱) متاسفانه به دلیل تغییرات متعددی که در ساختار مدیریتی در شرکت دیتا صورت میگیرد، انجام پروژهها
با مشکل جدی مواجه شده و شرکتهایی که در مناقصات شرکت دیتا فعالیت دارند و مشغول انجام
پروژههایی هستند، با سلایق گوناگون مدیران مواجه هستند و اکثر این پروژهها یا با کندی پیش میرود و یا
متوقف شده است.
۲-۲) در حال حاظر شرکت دیتا در حال خصوصی شدن میباشد، لذا ساختار خود دیتا در حال تغییر و تحول
است. متاسفانه روند این تغییرات به صورتی کاملا فرسایشی صورت میگیرد و به دلیل نبود ساختاری
مشخص، برای بسیاری از تصمیمات مرجع قانونی مناسبی وجود ندارد.
مآخذ:
ماهنامه تکفا شماره ۱۱-۱۲، آذر و دی ۸۲
بررسی زیرساخت شبکه دیتا، پایاننامه کارشناسی مخابرات، فتاحی
منبع : شبکه فن آوری اطلاعات ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست