چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
جلوههای تازه انقلاب بولیواریایی
● ملی كردن اقتصاد ونزوئلا
در دهم ژانویه ۲۰۰۷ هوگو چاوز ، دوره سوم ریاست جمهوری خود را پس از پیروزی در انتخابات دسامبر ۲۰۰۶ ، با به دست آوردن ۶۲ در صد آرا ، آغاز كرد . چاوز بر این امر تأكید دارد كه : «هیچ چیز و هیچ كس ما را از مسیرمان به طرف انقلاب بولیواری منحرف نخواهد كرد.» او در صدد است كه به پیشرفت های كشور، در دوره شش ساله جدید سرعت ببخشد.
چاوز از سخنرانی نخستین خود برای طرح گام های بعدی آرمان های انقلابی اش بهره جست. او یك مجمع دائمی را برای تعدیل قانون اساسی فرا خواند و اختیارات ویژه ای را برای گذراندن یك رشته قانون برای تسهیل تحقق این به این آرمان ها در خواست كرد. با تشكیل این مجمع ملی و با اكثر حكومت های منطقه كه به طور كامل از برنامه های چاوز پشتیبانی می كنند ، دوره ای كه در پیش روداریم، پتانسیل عظیمی برای پیشرفت دارد.
چاوز در مورد طرح های خود برای ملی كردن اقتصاد ونزوئلا هم صحبت كرد، از جمله در حوزه های استراتژیكی مانند انرژی و ارتباطات دوربرد. طرح های جدید، بزرگ ترین و سود آور ترین ارتباطات دوربرد وطرح های نفتی اورینوكو ریور را در كنترل دولت قرار می دهد . حوزه اورینوكو ریور در حال حاضر از سوی شركت های خارجی مانند بریتیش پترولیوم، اكسان موبایل ، شورون ، كنوكو فیلیپس و استات اویل كنترل می شود. در طرح جدید، به این شركت ها اجازه داده می شود به عنوان شریك هایی با سهمی كم تر در این طرح شركت داشته باشند ( پیپلز دیلی آن لاین ۱۴ ژانویه).
یكی از بزرگ ترین دست آورد های این برنامه انقلابی در ونزوئلا، اختصاص دادن سهم فزاینده ای از ثروت و درآمد نفت برای برنامه هایی است كه افراد كم درآمد از آن بهره مند می شوند. سرمایه داران ونزوئلا و كمپانی های نفتی خارجی با چنگ و دندان برای سود هایی كه به حساب های بانكی شان سرازیر می شود - به جای این كه به مردم ونزوئلا اختصاص یابد - جنگیده اند. چاوز گفته است هركس نمی خواهد با سهم كم تر به عنوان شریك باقی بماند؛ خداحافظ و خیلی متشكریم. این امری است كه به «اقتدار و استقلال ملی مربوط می شود» ( بلومبرگ، ۱۴ ژانویه)
● تغییرات در دولت
دوره جدید ریاست جمهوری چاوز هم با تغییراتی در دولت همراه است، از جمله تغییر وزیران كار، آموزش و پرورش، آموزش عالی، دارایی، محیط زیست و وزیر مشاركت مردمی. وزارت مشاركت مردمی مسئول انتقال حاكمیت به مردم از طریق شورا های گروهی است. علاوه بر این، پست های وزارتی جدیدی برای ارتباطات دوربرد و مسائل بومی ایجاد شده اند.
معاون رئیس جمهوری، خوزه وینسنت كه در حال كناره گیری است ، توضیح داد كه اگرچه او و دیگر مقام های دولتی در حال ترك دولت هستند، ولی انقلاب را ترك نمی كنند. چاوز،هم رنجل و هم جایگزین او جورج رودریگز را در سخنرانی خود مورد تحسین قرار داد ( سایت ونزوئلا آنالیز، ۸ ژانویه).
روزنامه های سرمایه داری آمریكا نسبت به خبر های اعلام شده از طرف چاوز با هیستری معمولی خود واكنش نشان دادند و ادعا كردند كه تقاضای اختیارات اجرایی ویژه از طرف چاوز ، كوششی است برای آغاز و اعمال خودكامگی در ونزوئلا با دور زدن قوانین. اتهام هایی كه مملو از تزویر و ریاكاری است. وقتی بوش اجازه خواست تا كنگره را برای شروع جنگ بر ضد عراق ندیده بگیرد تا هر ماده قانونی را كه مناسب دانست به صورت فرمالیته و تشریفاتی، خود امضا كند، این صحبت ها نبود. كنگره آمریكا در عمل قدرت را به بوش تفویض كرد تا او بدون هیچ دغدغه ای فرمان جنك با عراق را بدهد.
البته طبقه حاكم آمریكا واقعاً در مورد مكانیسم ویژه دولت ونزوئلا نگران نیست ، بلكه نگران تأثیر آن بر دارایی ها و منافع خصوصی افراد و كمپانی هاست. وقتی در سال ۲۰۰۱ اختیارات قانونی ویژه ای به چاوز داده شد، او از این اختیارات برای گذراندن بیش از ۴۰ قانون از جمله قانون اصلاحات ارضی در حد مصادره مزارعی كه در آنها زراعت نمی شد و زمین های غیر مسكونی، گذراند.
در حالی كه دادن «اختیارات ویژه» در آمریكا به شاخه اجرایی ( دولت بوش) برای پیشبرد منافع سرمایه داران بزرگ به كار گرفته شد، در ونزوئلا این اختیارات به نفع زحمت كشان و افراد كم درآمد مورد استفاده قرار گرفت، كه همین امر موجب نارضایی ثروتمندان ونزوئلایی و سرمایه گذاران خارجی شد.
● مخالف خوانی رسانه ای
دولت ونزوئلا « دشمن آزادی بیان» توصیف می شود، به این دلیل كه تصمیم گرفته است امتیاز رادیو، تلویزیون كاراكاس (آر سی تی وی) را تمدید نكند، ولی قانون اساسی ونزوئلا در سال ۱۹۹۹ مسئولیت های اجتماعی را برای این رسانه ها شرط قرار داده است ، ولی آر سی تی وی و دیگر رسانه های خصوصی به طور مستمر آن را نقض كرده اند . رودریگز معاون رئیس جمهوری در این باره اظهار داشت : رادیو، تلویزیون برای متمركز شدن بر توهین، اهانت ، تحریك و دستور قتل افراد سرشناس و یاجنگ داخلی نیست. وظیفه آنها اطلاع رسانی و ارائه برنامه های سرگرم كننده مفید است.
آر سی تی وی ، با دیگر رسانه های خصوصی از جمله «سیمای ونزوئلا» و « سیمای جهان» به شكلی فعال، سعی در بی ثبات كردن كشور و تضعیف تدریجی دولت داشته اند و آشكارا از كودتای آوریل ۲۰۰۲ بر ضد چاوز حمایت كردند؛ كودتایی كه مردم ونزوئلا بسرعت به خیابان ها ریختند و آن را طی دو روز بی اثر كردند. آنها به روشنی نشان دادند كه رسانه های در خدمت شركت های بزرگ، احساسات و علایق مردم را منعكس نمی كنند.
سرمایه داری ونزوئلا و حامیان آمریكایی آنها بسادگی نمی توانند از دست رفتن ابزار ضد انقلابی خود را مانند آر سی تی وی بپذیرند. نخبگان واپس گرا می خواهند خفقان و محدودیت را بر رسانه های كشور اعمال كنند تا اطمینان یابند كه « آزادی گفتار» فقط برای ثروتمندان ادامه می یابد.
ایالات متحده، انقلاب ونزوئلا را تهدیدی برای سلطه خود در منطقه می داند.
ونزوئلا در حكومت چاوز روابط خوب و پر رونقی را با كوبا بر اساس همكاری های دو جانبه ای كه نیاز های مردم را در اولویت قرار می دهد، برقرار كرده است. این كشور نیروی مهم و تأثیر گذار در تغییر سیاست آمریكای لاتین در گرایش به چپ است. چاوز سر سخت ترین رهبر ضد آمریكایی در جهان است و به كوشش های خود در راه كاهش و شكستن نفوذ آمریكا در ونزوئلا و دیگر كشور های آمریكای لاتین و هر جای دیگری در سطح جهان ادامه خواهد داد. جان نگروپونته در یك جلسه بررسی سنا در ۱۱ ژانویه اظهار داشت: در واقع نقش ضد آمریكایی ونزوئلا به خارج از آمریكای لاتین هم گسترش یافته است ( میامی هرالد، ۱۲ ژانویه).
نوشته: سرگیو رودریگز
منبع: PSL
برگردان: پوراندخت مجلسی
منبع: PSL
برگردان: پوراندخت مجلسی
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست