پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

استفاده از مواد غذایی جدید در خوراک طیور


محققین در سرتاسر دنیا بطور پیوسته مشغول جستجو جهت یافتن مواد غذایی گوناگون به منظور جایگزین نمودن مواد مرسوم در خوراك طیور از قبیل ذرت, سویا و پودر ماهی هستند. اخیراً دو گروه از پژوهشگران دركشور اوگاندا و فیلی پین براساس دسترسی منطقه ای به برخی از منابع سعی براستفاده از این موارد در تنظیم جیره های غذایی طیور نموده اند. در اولین پژوهش , محققین كشور اوگاندا در مركز تحقیقات دام و تغذیه این كشور در شهر انتبه (Entebbe) به مطالعه اثر استفاده از ضایعات حاصل از كارخانجات فرآوری چای در خوراك طیور نموده اند. اوگاندا یك تولید كننده اصلی و صادركننده مهم چای در منطقه است و این صنعت چندین میلیون دلاری در هرسال میزان فراوانی از ضایعات چای برجای می گذارد.محققین مركز فوق جهت انجام این پژوهش از ۳۰۰ قطعه جوجه یكروزه گوشتی كه تا سن پرورش ۶۲ روزگی استفاده كردند. براساس نتایج حاصل از این تحقیق مشخص گردید كه اضافه نمودن سطوح مختلف ضایعات چای تا میزان ۵ درصد در خوراك موجب عملكرد تقریباً طبیعی مرغهای پرورشی می گردد. علاوه براین مشخص گردید كه افزایش این سطوح تا ۱۵ درصد موجب افزایش میزان مرگ ومیر پرندگان می شود. براساس آزمایشات انجام پذیرفته برروی نمونه هایی از این ضایعات در حدود ۶ درصد اسیدتانیك, ‌۸/۰ درصد فسفر، ۵ درصد كلسیم، ۶/۷ درصد خاكستر , ۳/۶۰ درصد عصاره عاری از ازت، ۲/۱۱ درصد فیبرخام و ۴/۹ درصد پروتئین خام در تركیب این مواد مشخص گردیده است. براساس این پژوهش چنین نتیجه گیری شد كه درصورت تمایل به استفاده از ضایعات چای بعنوان یكی از اقلام خوراك طیور باید تلاش گردد تا اسید تانیك و سایر مواد ضدمغذی به نحو مقتضی از این ضایعات حذف گردد.در دومین تحقیق كه توسط دانشمندان كشور فیلی پین انجام شده است، پودر كرم خاكی به نحوموفقیت آمیزی جایگزین پودر ماهی وارداتی در تغذیه طیور,ماهی و سایر حیوانات پرورشی شده است. كشور فیلی پین بدلیل آب و هوای حاره ای و وجود مواد خام فراوان شرایط بسیار مناسبی جهت تولید مقادیر كافی از كرم خاكی دارد. براساس آزمایشات انجام شده برروی بلدرچین های پرورشی، یافت شد كه افزایش وزن، ماندگاری و ضریب تبدیل غذایی پرندگانی كه با جیره حاوی پودر كرم خاكی تغذیه شدند بهتر از مواردی بوده است كه خوراك حاوی پودر ماهی دریافت كرده بودند.مطابق با اطلاعات ارائه شده از سوی گروه علوم و فن آوری در انجمن تحقیق وتوسعه آبزیان و حیوانات دریایی كشور فیلی پین، پودر كرم خاكی مشخصات كاملاً مشابه با پودر ماهی جهت تنظیم جیره های غذایی طیور دارد. همچنین اعلام شده است كه تولید این محصول در مقیاس تجاری در كشور فیلی پین مراحل ابتدایی‌خود را طی نموده و آزمایشات نشان داده است كه كاربرد محصول جدید از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران