چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ترسناک آمریکائی


ترسناک آمریکائی
● بروس آره‌نا؛ مردی که ۵ ساعت حرف زد
”بروس آره‌نا“ سرمربی تیم ملی آمریکا سخت‌گیر، ترسناک و مشکل‌پسند است. او اخیراً با خشم و کنایه به سخن گفته و آمریکائی‌ها را از تجربیات تلخ گذشته می‌ترساند. عده‌ای اعتقاد دارند آره‌نا بی‌دلیل وقت خود را تلف می‌کند و یک تیم همیشه بازنده نیازی به تدابیر و تدارکات گسترده ندارد. آره‌نا اعتقاد دیگری دارد: ”رتبه ما در رنکینگ جهانی را نمی‌بینید“؟
یکی از نکات مثبت مربیگری آره‌نا توجه وی به بازیکنانی شاغل در لیگ حرفه‌ای آمریکا است.
او تلفیق تجربه و جوانی را رمز موفقیت تیم خود می‌داند. آره‌نا از آن دسته مربیانی محسوب نمی‌شود که هنگام باخت بازیکن تیم را تخطئه کند این مرد مهربان از زندگی آموخته که باید بابت هر مسئله کوچک سپاسگزار بود. او به بازیکنان خود می‌گوید که از سایر بازیکنان تیم‌های بزرگ جام، بهتر و بالاتر هستند. ادامه راه بستگی به توانائی ملی‌پوشان دارد. اینکه آنها به مدد شور، علاقه و اشتیاق به پیشرفت، سفید، قرمز و آبی‌ها را به چه مرحله‌ای برسانند... زمان زودتر از حد تصور ما می‌گذرد. همین آره‌نا بود که قبل از بازی اول تیم در جام جهانی ۲۰۰۲ مقابل پرتغال گفت: می‌توانیم به بهترین تیم جهان تبدیل شویم غرور زیادی در سال‌هایمان احساس می‌کنیم“.
سرانجام وقتی آمریکا به مرحله یک‌چهارم نهائی جام جهانی ۲۰۰۲ راه یافت. چشم جهانیان متوجه فوتبال این منطقه شد. آره‌نا برای بازیکنان آمریکا احترام زیادی قائل است و در سوی مقابل آنها نیز به مربیشان عشق می‌ورزند. هواداران فوتبال آمریکا طی ۳۰ روز اقامت در کره - ژاپن هرگز دلارهای خود را با ”وون“ (واحد پول کره) معاوضه نکردندو این‌بار در آلمان نیز چنین کاری انجام خواهند داد.
● مرد تحول
بروس آره‌نا در اکتبر ۱۹۹۸ پس از نتایج ضعیف استیو سمپسون سرمربی وقت آمریکا (تیم ملی این کشور در آن جام سی و دوم شد) سکان هدایت تیم آمریکا را به‌دست گرفت. آره‌نا در تلاش است با رقم زدن یک حضور درخشان، جایگاه ویژه‌ای در دل تاریخ فوتبال آمریکا به‌دست بیاورد. داستان انتخاب آره‌نا شنیدنی است. در سال ۱۹۹۸ ”باب کونتی گوگلیا“ جانشین آلن روتنبرگ شد و به‌عنوان رئیس فدراسیون فوتبال آمریکا آره‌نا را جایگزین سمپسون کرد. آن هم در شرایطی که پس از آن نتایج اسفبار کمتر شخصی توان به‌ دستگیری این مسئولیت خطیر را داشت اما آره‌نا به پشتوانه طرح بزرگ فوتبال آمریکا که از دهه ۸۰ پایه‌ریزی شد. این سمت را قبول کرد. او به مانند هر آمریکائی احساسات وطن‌پرستانه را وسط می‌کشید: ”برای آنکه نشان دهیم فوتبال ما چه قدرتی دارد باید ابتدا مانند هر آمریکائی کار خود را به بهترین نحو انجام دهیم“.
این مرد که چنین موجز و کوتاه سخن می‌گوید هنگام انتخاب به‌عنوان سرمربی جدید تیم ملی، رکوردشکنی کرد. او ۵ ساعت تمام در یک گفت‌وگوی اختصاصی شرکت نمود. شاید ذوق‌زده بود چرا که به کارلوس آلبرتو سرمربی فعلی تیم ملی برزیل ترجیح داده شده بود.
کوئیروز کمک مربی منچستر یونایتد نیز در لیست نامزدها بود اما فدراسیون فوتبال آمریکا تصمیم داشت یک مربی بومی را استخدام کند چون از نظر آنها مربی بومی الزاماً فردی است که بدون بهاء دادن به بدی برای سربلندی کشورش تلاش می‌کند در این میان آره‌نا واجد شرایط بود. او در دهه ۸۰ بازیکن تیم ملی آمریکا محسوب می‌شد و هر چند در عرصه ملی حضور فعالی نداشت اما از جمله بازیکنان تأثیرگذار به حساب می‌آمد. جمله زیبای ”سونیل گالتی“ به یاد آورده می‌شود که گفت آمریکای دیگر یک از پیش بازنده نیست. ما نسبت به هیچ تیمی کمبود نداریم. آره‌نا به تیم خود اطمینان دارد و هرگز این موضوع را مخفی نکرده است. او در سطح باشگاهی جام معتبر را کسب کرد و ”بروس“ در قالب مربی تیم دانشگاه ”ویرجینیا“ فتح لیگ حرفه‌ای زنان (NCAA) را نیز به کارنامه افتخارات خود افزود. آمریکائی‌ها وی را نابغه می‌دانند. اما آره‌نا به چنین تمجیدهائی بی‌توجه است. من مربی بزرگی هستم و به‌کار گروهی اعتقاد دارم اما یک نابغه... به هیچ‌وجه ... آره‌نا مدتی در اسرائیل مربیگری کرد و ۱۸ فصل نیز در ویرجینیا حضور داشت. ”اوگوچی اونیویا“ یکی از بازیکنان تیم ملی درباره آره‌نا گفت: از او نکات فراوانی آموختم. آره‌نا از مربیانی است که همواره نقاط‌ضعف را به شما گوشزد می‌کند. تحت نظر مربیان خارجی کار کرده‌ام. آنها به شما چیزی نمی‌آموزند و آن وقت انتظار دارند بهترین عملکرد را ارائه دهید. احتیاجی نیست بگویم این شیوه چقدر زجرآور است. آره‌نا در جام‌ جهانی ۲۰۰۲ نظرها را جلب کرد و انتظارش چیزی فراتر از مرحله یک‌چهارم نهائی بود. او پس از پایان دیدار منجر به شکست مقابل المان گفت: ”آلمانی‌ها انتظار پیروزی ۶ بر ۲ یا ۶ بر ۳ را داشتند. اما از آنها هیچ چیز کم نداشتیم. ”عجیب‌ترین جمله از آن کلودیورینا مهاجم سرشناس آمریکا است که مدتی در کالیج تحت نظر آره‌نا به بازی می‌پرداخت. او گفت: ”در ابتدای حضور او در تیم ملی برخی از بازیکنان قادر نبودند تشخیص دهند شوخی می‌کند یا جدی می‌گوید. ”تنها سال ۲۰۰۳ آره‌نا مقابل دوربین‌های تلویزیونی از یک بازیکن انتقاد کرد. او پس از ناکامی تیم در جام کنفدراسیون‌ها اظهار داشت: ”داناوان“ خسته بود و اگرنه از لحاظ تجربه و همچنین کسب موفقیت کم و کسری ندارد. حفظ انگیزه و آمادگی کار دشواری است. لاندن بازیکن بسیار تأثیرگذاری محسوب می‌شود. امیدوارم اشتیاق به ساق‌های او بازگردد. لاندن در ابتدا از صحبت‌های وی سر در نیاورد. لاندن گفت: ”او به من اعتقاد داشت. گاهی اعتماد دلیل نمی‌خواهد بلکه از یک حس درونی ناشی می‌شود“. ”گلن مرنیک“ کمک مربی تیم ملی حرف نهائی را به زبان آورد. آره‌نا شرایط را برای ارائه بهترین کیفیت از سوی بازیکنان آماده می‌کند. او برخی رموز را مدتی نزد خود نگه می‌دارد و بخشی دیگر را برای همیشه در نهانخانه ذهنش مدفون می‌کند.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی