چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

چرا دختران ما کم تحرک شده اند؟!


چرا دختران ما کم تحرک شده اند؟!
براساس تحقیقات و آمار جهانی ۷۰درصد نوجوانان چاق بزرگسالان چاق خواهند بود و حتی این احتمال وجود دارد كه این افراد در بزرگسالی دچار چاقی مفرط شوند.
چاقی در دوران نوجوانی در اغلب موارد با افزایش خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و افزایش فشار خون در بزرگسالی همراه است. مسئله چاقی در دختران بویژه در سنین حساس بلوغ باعث می شود كه اكثر این دختران به رژیم های كاهش وزن روی بیاورند و همین مسئله ممكن است منجر به كوتاه ماندن قد آنان شود و به علاوه به كمبودهای ویتامین كه برای بزرگسالی آنان بی اندازه موثر است مبتلا شوند.
تاخیر رشد و تاخیر در بلوغ جنسی در اثر دریافتت ناكافی غذا و كوتاهی قد باعث اختلالات جبران ناپذیری در دختران خواهد شد و سلامت آنان را به خطر خواهد انداخت.
عوامل ژنتیكی، فیزیولوژیكی، محیطی و عاطفی و روانی از عوامل متعدد بروز چاقی است و تمرینات منظم ورزشی به ویژه در دختران می تواند مانع از بروز چاقی در آنان شود.
در هر صورت كاهش وزن و متناسب بودن وزن با انجام حركات ورزشی و فعالیت های بدنی بسیار مناسب تر از گرفتن رژیم های غذایی می باشد. در بسیاری از موارد گرفتن رژیم های غذایی ممكن است دركوتاه مدت وزن مناسب بوجود بیاورد اما در درازمدت ممكن است باعث چاقی بیش از حد و سایر اختلالات فیزیولوژیكی شود.
● فقط یك ساعت ورزش!
محققان اعلام كردند كه با توجه به افزایش بروز چاقی های دوران مدرسه میان دانش آموزان دختر، تنها یك ساعت ورزش در هفته می تواند منجر به كاهش اضافه وزن در دختران جوان شود.
مطالعات جدید نشان می دهد كه این افزایش چاقی در میان دانش آموزان پسر به مراتب كمتر است، چرا كه به طور كلی تحرك جسمی آنها بیشتر از دختران است و ورزش مدارس می تواند نقش مهمی در جلوگیری از بروز چاقی و بهره مندی از پیامدهای سلامتی آن در دانش آموزان داشته باشد.
از آنجا كه ۱۵درصد كودكان و نوجوانان ما مبتلا به اضافه وزن هستند این مطالعات بر اهمیت سرمایه گذاری بر روی آموزش های جسمی روزانه در مدارس تاكید می كند.
اگر عواقب جسمی و احساسی ابتلا به چاقی برای افراد روشن شود اهمیت توجه به ورزش مدارس جلوه می كند، بررسی های انجام شده بر روی دانش آموزان مدارس نشان می دهد كه تحرك جسمی بیش از یك ساعت در مدرسه در طول یك هفته می تواند ۱۰درصد از چاقی دانش آموزان دختر را كاهش دهد البته این تحركات جسمی و تمرینات بدنی باید با عادات تغذیه ای مناسب با توجه به كنترل برنامه غذایی مدرسه و تنقلات بین روز همراه باشد.
به گفته معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ۸۴درصد از مردم كشور ما فعالیت فیزیكی لازم را ندارند و ورزش همگانی انجام نمی دهند و به همین دلیل افراد مبتلا به اضافه وزن، ۳برابر كسانی كه دارای وزن متناسب به قد هستند دچار بیماریهای قلبی، عروقی، دیابت و فشار خون می شوند و احتمال ابتلا به سرطان در این افراد بیش از ۳۰درصد است، لذا ایجاد رژیم غذایی مناسب به همراه ورزش و تمرینات بدنی از همان اوان كودكی ضروری می نماید.
وی اضافه می كند: كودكان ایرانی كه تحت پوشش شیر مدرسه قرار دارند و از تحرك فیزیكی خوبی برخوردارند، نسبت به دیگر كودكان از بیماریهای كمتری در بزرگسالی برخوردار می شوند.یك روانشناس بالینی نیز در این زمینه این گونه اظهارنظر می كند كه مهم ترین دوره ای كه باید در آن بهداشت روان راكاملا منظور كرد دوره پیش دبستانی است كه پایه های اصلی رشد روانی در آن دوره بنا نهاده شده است. در این دوران بهتر است به بسترسازی فرهنگی، آموزش و آگاهی، ورزش به عنوان بخش ضروری زندگی توجه كرد تا در آینده جوانانی سالم، تندرست و آماده برای هرگونه استرس، مشكلات و بحران های اجتماعی به جامعه تحویل داده شوند.
● امكانات ورزشی دختران بسیار ناچیز است
دختران امروز پرورش دهنده جسم افراد دیگری در آینده به عنوان مادر خواهند بود، بنابراین نیاز به تن سالم و روح سالم تری دارند.
ورزش نه تنها در سلامت جسمی بلكه در سلامت روحی و فكری افراد به ویژه قشر جوان و نوجوان نقش بسزایی دارد و دانش آموزانی كه دارای فعالیت های ورزشی هستند. در كلاس های درس از نشاط روحی و آمادگی ذهنی و پاسخگویی مطلوب تری نسبت به سایر دانش آموزان برخوردار هستند، به همین دلیل آگاهی عمومی نسبت به نقش ورزش در سلامت انسان امری مهم و خطیر می نماید و وظیفه مسئولین آموزشی كشور توجه ویژه به ورزش جوانان بویژه در مدارس می باشد اما با توجه به این اهمیتی كه برای ورزش جوانان و بویژه دختران مطرح می شود آیا در حال حاضر فضای ورزشی برای دختران دانش آموز كه در سن حساسی به سر می برند به اندازه كافی وجود دارد؟
آیا برای رشد قوای بدنی و سلامتی جان دختران كه مادران آینده جامعه هستند به اندازه كافی امكانات و فضاهای مناسب ورزشی در نظرگرفته شده است؟
متأسفانه بودجه و امكانات ورزشی زنان در كشور بسیار ناچیز است و از مسئولان باید پرسید كه چه میزان برای ورزش دختران هزینه كرده اید؟ هزینه ای كه برای ورزش پسران می شود اصلاً قابل مقاسه با ورزش دختران نیست در حالی كه نیاز زنان جامعه به ورزش بسیار فراتر از نیاز مردان و پسران جامعه است. براستی آیا ورزش همگانی كه در قانون اساسی بر روی آن تأكید شده است برای زنان جامعه هم تحقق پیدا كرده است یا بطور مثال برای استفاده از ورزش مانند شنا كه مورد توصیه دین است و شدیداً برای جسم و جان شادی بخش است به اندازه كافی بودجه ایجاد استخر برای زنان اختصاص یافته است؟
با توجه به رشد روزافزون جمعیت و گرایش هر چه بیشتر جامعه به ورزش اعتبارات و امكانات موجود جوابگوی نیازهای ورزشی دختران نیست و به همین علت است كه استعدادها و توانایی های دختران ما در زمینه های مختلف ورزشی رشد مناسب نداشته و بی نصیب مانده است.
● ورزش از گرایش به معضلات اجتماعی جلوگیری می كند
كم تحركی و غفلت از فعالیت های ورزشی نه تنها جسم انسان را فرسوده می كند بلكه باعث ابتلاء به انواع بیماریهای روانی و روحی می گردد.
به گفته محققان فعالیت بدنی و ورزش مانند دارو عمل می كنند و نه تنها در بهبودی بیماریهای جسمی مؤثر هستند، استرس، افسردگی و بیماریهای عصبی را نیز بهبود می بخشند.
افراد دارای فعالیت ورزشی در هر شرایط سنی دارای ویژگیهای خاص اخلاقی، رفتاری و نیز آمادگی جسمانی و فیزیكی هستند و به ناملایمات خارجی و مشكلات مختلف اجتماعی واكنش منطقی تر و بهتری می دهند.
شرایط مطلوب آموزشی، تمرینات منظم ورزشی، در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای روانی اثر بسزایی دارد و مدرسه در این میان با توجه به گزینش مربیان و معلمان سالم و متعهد كه از نظر روانی مسئول تعلیم و تربیت دانش آموزان هستند از جمله عوامل مؤثر در كاهش ابتلا به بیماریهای روانی و روحی است. به همین دلیل مهم ترین وظیفه مسئولان برای ارتقاء سطح بهداشت روان در جامعه، افزایش آگاهی مردم، بسترسازی فرهنگی، آموزش و ایجاد امكانات به منظور اشاعه ورزش در جامعه می باشد و بهتر است پایه های این حركت عظیم و این هدف والا در مدارس گذاشته شود.
به عقیده روانشناسان سلامت مفهومی كلی است كه در سه جنبه سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی در مورد انسان در نظر گرفته می شود و فراهم كردن امكانات آموزشی و پرورشی و گذراندن مناسب اوقات فراغت برای نوجوانان و جوانان این امكان را به آنها می دهد كه بتوانند نقش واقعی خود را در جامعه به خوبی ایفا نمایند.
داشتن اعتماد به نفس، نداشتن اضطراب و افسردگی، نبود سوء ظن و بدبینی، قاطعیت، انگیزه، شور و نشاط از مشخصه های نوجوانان و جوانانی است كه از سلامت جسمی، روانی خوبی برخوردارند و ازگرایش به معضلات اجتماعی دوری می كنند.
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار