چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

پریودونت و آرتریت روماتوئید


پریودونت و آرتریت روماتوئید
شیوع بالای بیماری‌های پریودونتال در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید
۱) آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مفاصل است که بیش از ۳/۱ میلیون آمریکایی از آن رنج می‌برند. بنا به مقاله‌ی جدیدی که در ماه ژوئن در ژورنال پریودونتولوژی آمریکا به چاپ رسید محققان در برلن آلمان دریافتند که بیماری‌های پریودونتال در مبتلایان به آرتریت روماتوئید از شیوع بالاتری برخوردار می‌باشد.
در مبتلایان به آرتریت روماتوئید انجام برخی از حرکات روزمره مانند مسواک‌زدن و غیره دشوار می‌باشد که در نهایت بهداشت دهان ‌‌و‌ دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
اما با این وجود این تحقیقات نشان داد که عدم رعایت بهداشت دهان ‌‌و ‌دندان تنها دلیل شیوع بالای بیماری‌های پریودونتال در مبتلایان به آرتریت روماتوئید نمی‌باشد و احتمالاً عوامل دیگری در بروز بیماری‌های پریودونتال در این افراد دخالت دارد.
در این آزمایش وضعیت دهان‌‌ و ‌دندان ۵۷ بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید و ۵۲ فرد سالم (به ‌عنوان شاهد ) مورد بررسی قرار گرفت.
در این بررسی دو فاکتور میزان تجمع پلاک و التهاب لثه که هر دو بیانگر وضعیت بهداشت دهان ‌‌و‌ دندان می‌باشند مورد بررسی قرار گرفتند.
همچنین میزان عمق پاکت‌های لثه و clinical attachment loss به عنوان دو فاکتور نشان‌دهنده‌ی بیماری‌های پریودونتال نیز اندازه‌گیری شدند.
نتایج بررسی‌ها نشان‌داد که مبتلایان به آرتریت روماتوئید ۸ برابر بیشتر از افراد سالم به بیماری‌های پریودونتال مبتلا می‌باشند.
دکتر Kornman سردبیر ژورنال پریودونتولوژی گفت: بیماری آرتریت روماتوئید و بیماری پریودونتال هر دو از بیماری‌های التهابی سیستمی هستند و این امر ممکن است بیانگر ارتباط بین این دو بیماری باشد. وی افزود عقیده بر این است که احتمالاً بیماری‌های پریودونتال با بیماری‌های قلب و ‌عروقی و دیابت نیز در ارتباط است.
قبلاً از این نگارنده مقاله‌هایی در مورد ارتباط بیماری‌های قلب و‌ عروقی، دیابت و آرتریت روماتوئید با بیماری‌های لثه مقاله‌هایی در همین هفته‌نامه به‌چاپ رسیده ‌است.
۲) بر‌اساس یافته‌های جدیدی که در ماه ژوئن در ژورنال Lancet oncology به‌چاپ رسید افرادی که سابقه‌ی بیماری پریودونتال دارند ۱۴‌درصد بیشتر از افراد سالم به سرطان مبتلا می‌شوند.
در ‌حقیقت محققان نشان دادند که افراد مبتلا به بیماری پریودونتال ۵۴‌‌ درصد بیشتر از افراد سالم در معرض سرطان لوزالمعده قرار دارند، همچنین این افراد ۴۹‌ درصد بیشتر در معرض سرطان کلیه و ۳۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان خون قرار‌دارند.
دکتر Susan Karabin رئیس آکادمی پریودونتولوژی آمریکا گفت که نتایج بررسی‌های قبلی همبستگی زیاد بین بیماری پریودونتال را با بیماری‌های قلب، دیابت و آرتریت روماتوئید نشان داده‌ بود ولی نتایج بررسی‌های اخیر نشان داد که بیماری پریودونتال ممکن است در بروز سرطان موثر‌باشد.
۳) براساس بررسی جدیدی که اخیراً در ژورنال پریودونتولوژی آمریکا به‌چاپ رسید استفاده از نخ ‌دندان موجب کاهش میزان باکتری‌های مولد بیماری پریودونتال می‌شود.
در این بررسی در دانشگاه نیویورک روی ۵۱ جفت دوقلو بین سنین ۱۲ تا ۲۱ سال انجام شد. به این ترتیب که یکی از دوقلو‌ها به مدت ۲‌ هفته فقط از مسواک دستی و خمیر‌دندان و دیگری از مسواک دستی، خمیر‌دندان و نخ ‌دندان جهت تمیز کردن دندان‌ها استفاده می‌کرد.
بعد از ۲‌ هفته، میزان باکتری‌هایی که مولد بیماری لثه بودند در دهان هر دو قلو اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که میزان باکتری در دهان فردی که علاوه بر مسواک و خمیر‌دندان، از نخ استفاده می‌کرده به ‌طور چشمگیری کمتر می‌باشد.
دکتر Kenneth Kornman سردبیر ژورنال پریودونتولوژی گفت از آنجایی که فاکتور‌های محیطی مانند عادات غذایی، بهداشت و شیوه‌ی زندگی و عوامل ژنتیکی در مورد دوقلو‌ها یکسان است تنها عاملی که موجب کاهش باکتری‌ها شده، استفاده از نخ‌دندان می‌باشد.
دکتر علی خجسته
پریودونتیست
منبع : هفته نامه پزشکی امروز