چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
روزآمدی توأم با دوراندیشی
نامگذاری سال ۱۳۸۵ هجری شمسی به نام «پیامبر اعظم» صلی الله علیه و آله از سوی مقام معظم رهبری از چند زاویه قابل نگاه و تأمل است. نامگذاری هر سال، باعث می شود مردم و مسئولان تمام تلاش ها و اندیشه های خود را به یك نقطه مشترك معطوف نمایند و حركت و رفتاری هماهنگ و در راستای آن نام و یا شعار بروز دهند. از این رو انتخاب عنوان، می تواند قدرت ابتكار و سیاست ورزی رهبری را برساند. اكنون به زعم خویش، این زوایا را بررسی می كنیم:
۱- تبدیل تهدید به فرصت:
غربیان، طی یك اقدام هماهنگ و برنامه ریزی شده، مقدس ترین شخصیت جهان اسلام، پیامبر خدا را مورد هجوم قرار دادند و ابتدا با كاریكاتور و بعد با گستاخی های روزافزون تلاش كردند با تقدس زدایی و تحقیر مسلمانان، چهره ای عقب مانده، متعصب و منفعل از آنان به نمایش بگذارند و بدین ترتیب به اهداف پایدار خود كه همان استعمار و چپاول مستضعفان است بپردازند.
این اقدام گرچه در جهان مسیحیت تازگی نداشت و بارها فیلم و سینما به ساحت دین بی احترامی كرده بود اما تفاوت محتوایی و ریشه ای كتاب وحی نازل قرآن با كتاب بازنویسی شده عهدین، در اهمیت دادن به اعتبار، حرمت و ارزش آموزه های دین و شخصیت های الاهی، به خوبی می نماید كه نقشه ای در میان بوده تا ضمن حساسیت سنجی جامعه مسلمانان، غرب را به اهداف پیش گفته برساند.
در این میان، بهترین راهبرد، همان حركت به جلو و درآمدن از لاك دفاعی است. شخصیتی كه با خلق عظیم و فرهنگی آسمانی خود توانست مرزها را بشكافد و از صحرای حجاز، تمدنی را پایه ریزی كند كه تا قرن ها پیشتاز علم و هنر و مدنیت باشد، امروز هم می تواند انوار وجودی خود را بر تمام جهان بیافشاند و بر قلب ها حكومت كند حتی اگر دشمنان نخواهند.
این جاست كه سال پیامبر اعظم، فرصتی برای آغاز یورش جهانی فرهنگ الهی، تلقی می شود.
كتاب «رسول اعظم؛ پیامبر انسانیت و صلح» كه امسال در كویت به چاپ رسیده به همین مطلب اشاره دارد. نویسنده این كتاب با اشاره به اینكه پیامبر از بزرگترین افراد در تاریخ بشر به شمار می رود، تصریح می كند: «وی دولت بزرگ اسلامی و تمدن اصیلی را پایه گذاری كرد كه اینك جهان با علم و معرفت آن طی قرنهای متمادی تغذیه می كند. دكتر مایكل هارث استاد ریاضیات و نجوم و فیزیك دانشگاه های آمریكا و كارشناس شورای فضای آمریكا معتقد است، محمد تنها انسانی است در تاریخ كه در سطح دینی و دنیوی به پیروزی و موفقیت مطلق رسیده است و این به اشاعه اسلام كه از بزرگترین ادیان است و خود كه رهبر سیاسی، نظامی و دینی بود، باز می گردد.
تولستوی نویسنده بزرگ روسی نیز در این زمینه اظهار داشت: هیچ شكی نیست كه حضرت محمد از بزرگترین اصلاح گرهایی است كه به جامعه انسانی خدمات باارزشی ارائه و امتش را با نور حقیقت هدایت كرده است و آنها را به آرامش و صلح فرا خوانده تا راه پیشرفت و ترقی آنها باز شود. شخصی مثل حضرت محمد شایسته احترام و تجلیل است. جان بیرك شرق شناس فرانسوی تصریح كرد: اسلام برای ادیان دیگر دشمن نیست، بلكه آن تنها دینی است كه بر حقوق پیروان ادیان دیگر حفاظت می كند. تحقیقات تاریخی درباره حضرت محمد نشان می دهند كه وی تلاش بسیاری به منظور نجات و رهایی جهان اسلام از مشكلات و نابسامانی ها انجام داده است.»
۲- نامی برای اتحاد:
یكی از منویات مقام رهبری، در جایگاه هدایت سكان كشور، و نیز توجه به حساسیت های منطقه ای و جامعه اسلامی، همانا حفظ اتحاد و همدلی مسلمانان است كه دقیقا محل سنگ اندازی و شیطنت دشمنان بوده و هست.
خاطره خوشی كه از سال «امیرالمؤمنین» به یاد داریم، خطبه غراء و دلنشین حضرت آیت الله خامنه ای در نمازجمعه بود كه با زیبایی و ظرافت به توصیف و نعت اخلاق و منش رسول اكرم پرداختند چنانكه هر مسلمان از هر مذهبی شیفته این سخنان می شد و درمی یافت كه سال امیرالمؤمنین، تنها سال شیعیان نیست بلكه سال بازگشت به اصالت ها و سنت های ناب نبوی و علوی است.
در همین راستا امسال اقدامات قابل توجهی صورت گرفته كه از جمله می توان به برپایی میزگردی با عنوان «سال پیامبر اعظم، برنامه ها و راهكارها» اشاره كرد كه به همت خانه فرهنگ ایران و با حضور سركنسول جمهوری اسلامی ایران و پروفسور حافظ عبدالغفور رئیس دپارتمان سیرت النبی و علامه سیدجواد هادی رئیس حوزه علمیه شیعیان و دانشجویان دوره دكترای سیرت النبی و معارف اسلامی دانشگاه پیشاور در تالار امام خمینی(ره) خانه فرهنگ ایران در پیشاور برگزار شد. در این میزگرد محمدحسن ایمانی سركنسول جمهوری اسلامی ایران در پیشاور، راه های اجتناب از تفرقه و تحقق وحدت جامع اسلامی در جهان اسلام را برشمرد. وی با اشاره به اینكه مسلمانان با توجه به چالشهای جهانی بیش از هر زمان دیگر نیازمند وحدت بوده و باید در این راستا تلاش كنند گفت: همه مذاهب اسلامی باید تلاش كنند تا از دامهای تفرقه افكنان در امان باشند و باید از هر سخن و عملی كه منجر به تفرقه و سوءاستفاده دشمنان می شود پرهیز كنیم.
پروفسور «حافظ عبدالغفور» نیز با تبریك نامگذاری سال پیامبر اعظم از سوی مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای پیشرفتهای جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بویژه دستیابی ایران به توانایی های بالای علمی در زمینه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای را ستود و گفت پیشرفت های علمی ایران مورد حمایت و ندای دل همه مردم پاكستان است. وی با قدردانی از نقش خانه فرهنگ ایران در برگزاری همایش رسالت محمدی و همبستگی جهان اسلام در دانشگاه پیشاور گفت: روابط ما با خانه فرهنگ ایران رو به گسترش است و انتخاب سال پیامبر اعظم این روابط را ارتقاء می بخشد. وی با تاكید بر انجام تحقیق و مبادلات علمی با طرف ایرانی، آمادگی دپارتمان سیرت النبی را برای برنامه ریزی و اجرای طرح های متنوع برای تبیین رسالت محمدی اعلام كرد.
«مسعود اسلامی» رئیس خانه فرهنگ ایران در پیشاور نیز در ادامه این میزگرد، اظهار امیدواری كرد، بتوانیم با برنامه ریزی مدون و راهكارهای عملی در سال پیامبر اعظم قدری از دین خود را به آن مقام بزرگوار و رسول الهی اداء كنیم. برگزاری مسابقات مقاله نویسی، انتشار كتاب، برگزاری كنفرانس گفتگوی ادیان، فراخوان مطبوعات و رسانه ها برای حضور فعال در سال پیامبر، برگزاری نشست هایی در دانشگاه ها از جمله برنامه هایی است كه مورد بحث قرار گرفته و در نظر است در این سال به تدریج و با مشاركت دانشگاه پیشاور برگزار شود.
یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله حق تقاته و لا تموتن الا و انتم مسلمون- آل عمران۱۰۲- ای كسانی كه ایمان آورده اید، از خدا آن گونه كه حق پروا كردن از اوست، پروا كنید؛ و زینهار، جز مسلمانان نمیرید. و اعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا و اذكروا نعمه الله علیكم اذ كنتم اعداء فالف بین قلوبكم فاصبحتم بنعمته اخوانا و كنتم علی شفا حفره من النار فأنقذكم منها كذلك یبین الله لكم آیاته لعلكم تهتدون-آل عمران۱۰۳- و همگی به ریسمان خدا چنگ زنید، و پراكنده نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد كنید: آنگاه كه دشمنان ]یكدیگر[ بودید، پس میان دلهای شما الفت انداخت، تا به لطف او برادران هم شدید؛ و بر كنار پرتگاه آتش بودید كه شما را از آن رهانید. این گونه، خداوند نشانه های خود را برای شما روشن می كند، باشد كه شما راه یابید.
۳- اعظم پیامبران:
نكته ای كه شاید گاهی مورد غفلت قرار می گیرد این كه وجود نازنین حضرت مصطفی صلی الله و علیه و آله، اشرف و اعظم مخلوقات است و خلیفه الله كه لولاك لما خلقت الافلاك.
اكنون نه تنها باید برای تعرضات و بی ادبی جاهلانه غریبان چاره اندیشید كه باید برای ترمیم جایگاه رسالت و نبوت در افلاك عمومی جهان، فكری كرد.
طبیعی و قانون است كه هر مسلمانی به همه فرستادگان الهی اعتماد دارد و بی استثنا همه رامحترم می شمارد و محمدبن عبدالله را خاتم الرسل و اعظم آنها می داند اما این وسعت نظر در پیروان دیگر ادیان دیده نمی شود. این كه نزد خدا چند دین وجود ندارد و آیین همه پیامبران یك درون مایه دارد و پیامبر خاتم به تكمیل آن مامور شده از آموزه های قرآن است كه باید در این سال به ترویج آن پرداخت تا بتوان سوءتفاهم ها را زدود.
شاید انتخاب واژه اعظم از میان القاب حضرت ختمی مرتبت اشاره به همین نكته داشته است. قل یا أهل الكتاب تعالوا الی كلمه سواءبیننا و بینكم الانعبد الا الله ولا نشرك به شیئا ولا یتخذ بعضنا بعضا أربابا من دون الله فان تولوا فقولوا اشهدوا بانا مسلمون- آل عمران۶۴- بگو: «ای اهل كتاب، بیایید بر سر سخنی كه میان ما و شما یكسان است بایستیم كه: جز خدا را نپرستیم و چیزی را شریك او نگردانیم، و بعضی از ما بعضی دیگر را به جای خدا به خدایی نگیرد.» پس اگر ]از این پیشنهاد[ اعراض كردند، بگویید: «شاهد باشید كه ما مسلمانیم ]نه شما[.»
۴- شیعه و پیامبر:
دور از انصاف نیست اگر در یك نگاه تاریخی، رویكرد شیعیان در رابطه با مطالعه و فرهنگ سازی سیرت و سنت نبوی را ضعیف قلم داد كنیم. این كاستی از آن جا نشأت گرفته كه امتداد ناب، معصوم و تحریف ناپذیر اسلام كه در اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، خلاصه می شود، همواره مورد هجوم و تحت فشار و ظلم بوده است. از این رو شیعه كوشیده تا با بازخوانی این ستم ها و تكرار مناقب اهل بیت، نسل خود را از دام تحریف و گمراهی مصون دارد و شجره طیبه ولایت را در قلب و روح خویش زنده و پایدار نگه دارد.
نتیجه این رفتار در موضوع خود موفق است اما با نگاه كلان متوجه می شویم در جوامع شیعی آن طور كه باید به تاریخ و سیره پیامبر خدا پرداخته نمی شود. حضرت آیت الله خامنه ای در جمع مردم مشهد و زایران حرم رضوی با اشاره به مزین شدن سال ۱۳۸۵ به نام پیامبر اعظم خاطرنشان كردند: «پیامبر اعظم، مجموعه تكامل یافته فضایل همه انبیاء و اولیاء الهی در طول تاریخ و درخشان ترین كهكشان عالم وجود است كه هزاران منظومه و خورشید درخشان فضیلت و كرامت را در خود جای داده است.» رهبر انقلاب اسلامی علم توام با اخلاق، حكومت همراه با حكمت، عبادل همراه با خدمت به خلق، جهاد توأم با رحمت، عزت همراه با فروتنی، روز آمدی توأم با دوراندیشی و صداقت با مردم در عین پیچیدگی سیاسی را از جمله ویژگی های پیامبر مكرم اسلام برشمردند و تأكید كردند: «علاوه بر این خصوصیات كه در سال نو راه های روشن هدایت و سعادت را در پیش روی ملت و دولت ایران قرار می دهد؛ وجود پیامبر اعظم در عرصه بین المللی نیز نقطه پیوند عقاید و عواطف همه ملت های مسلمان و همه امت اسلامی است» ایشان با تشریح وظایف سنگین مسئولان و مردم در سال مزین به نام مبارك پیامبر اعظم، افزودند: «همه تاریخ و همه سال ها متعلق به آن وجود بی همتاست؛ اما نامگذاری سال نو به نام پیامبر اعظم به معنای این است كه ملت و دولت ایران در این سال تصمیم گرفته است در راه رسیدن به جامعه و تمدنی كه هدف پیامبر مكرم بود خیزش بلندی داشته باشند و سال نو را به سال امید، كار، مجاهدت، خدمت، طراحی های هوشمندانه برای آینده و سال حركت به جلو تبدیل سازد.»
امید می رود درایام باقی مانده ازاین سال مبارك، حركتی همه جانبه، جریانی روشنگر و موجی تأثیرگذار را شاهد باشیم كه در خط هدایت بشر و برابر آموزه های آسمانی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله ایجاد شود.
ع.حسام الدین
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست