پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
نانوپودر تولید کنیم
به طور کلی نانوپودرها را نیز مانند دیگر موادّ نانومتری میتوان به دو روش پایین به بالا یا بالا به پایین تولید کرد. در روش بالا به پایین قطعه را از اندازههای بزرگ انتخاب و آن را آنقدر خُرد میکنیم تا به اندازههای نانومتری برسد. در روش پایین به بالا، اتمها را دانه به دانه کنار هم میچینیم تا یک ساختار نانومتری به وجود آید. در زیر، دو روش فوق توضیح داده میشوند.
۱) خُرد کردن قطعات بزرگ
یک استوانهی توخالی را فرض کنید که گوی های فلزی یکسوم حجم آن را پُر کردهاند. یک قطعهی بزرگ نیز یکسوم حجم داخل استوانه را در بر گرفته است. در نتیجه، یکسومِ حجم داخل استوانه خالی خواهد بود. اگر این استوانه را بچرخانیم، گوی های فلزی به قطعه برخورد و آن را خُرد میکنند.
در صورتی که اندازهی اضلاع قطعهی اولیه ۱ میکرومتر باشد (اگر یک میلیمتر را هزار قسمت کنیم، طولی معادل یک میکرومتر به وجود میآید)، با اولین برخورد، قطعه دو قسمت و اندازهی اضلاع آن nm۵۰۰ میشود. در مرحلهی دوم، با دو قسمت شدن قطعه، اضلاع آن ۲۵۰ نانومتر میشود و در مرحلهی سوم nm ۱۲۵. تا اینکه در مرحلهی چهارم، ذرهای نانومتری به اندازهی nm ۵/۶۲ بهدست میآید.
در روش بالا به پایین، مهم این است که جسمِ خُردشونده باید مثل گِل خشک تُرد باشد تا پس از پذیرفتن ضربه خُرد شود، وگرنه موادّ نرم را تا اینحد نمیتوان خُرد کرد. به طور کلی در این روشِ تولید، باید انرژی بسیار زیادی را صرف کرد تا ذرات محکم به یک مادهی تُرد ضربه وارد و آن را خُرد کنند.
۱) چطور یک آسیاب مکانیکی بسازیم؟
۲)رسوبدهی از محلولها
در این روش ابتدا باید محلول مورد نظر را ساخت. این محلول میتواند به دو حالت باشد:
الف ) ذرات جامدِ معلق در مایع؛
ب ) ذرات گازی.
الف) ذرات جامدِ معلق در مایع
در صورتی که محلول ما مایع باشد، میتوان ذرات جامدِ معلق در آن را با حرارت دادن، افزودن موادی خاص برای تهنشین کردن، یا با افزایش غلظت جامد و سیر شدن محلول در آن، رسوب داد. حین رسوب کردن، اتمها دانهبهدانه کنار هم جمع میشوند تا یک پودر نانومتری را تولید کنند.
ب ) ذرات گازی
روش دیگر این است که ما به قدری سریع محلولهای گازی را سرد کنیم تا گاز مستقیماً تبدیل به جامد شود (به این فرایند «چگالش» می گوییم). در این حالت نیز اتمها در کنار هم جمع میشوند تا ذراتِ یک پودر نانومتری را تولید کنند.
● نانوپودرها به چه کار میآیند؟
۱) پوششدهی
یکی از مهمترین کاربرد نانوپودرها «پوششدهی» است. وقتی مقداری پودر روی یک سطح ریخته میشود، میتواند تمام سطح را بپوشاند. مثلاً اگر سطح زمین پودر گچ بپاشیم، تمام سطح پوشیده میشود و یک سطح یکدست سفید به وجود میآید. اما در این حالت هنوز فضاهای خیلی ریزی بین پودرها وجود دارد، یعنی پوشش یکپارچه نیست. اکنون مقداری آب به گچ اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا آب توسط حرارت خشک شود. میبینیم که ذرات پودر به هم چسبیدهاند و یک پوشش یکدست بر روی سطح به وجود آمده است. اساس پوششدهی توسط نانوپودرها نیز دقیقاً همین است، یعنی پودرها را ــ عمدتاً باشدت ــ به سطح میپاشند و بعد توسط یک عامل اضافهشونده ــ عمدتاً گازهای اکسیژن یا آرگون که همان نقش آب را در مثال گچ بازی میکنند ــ و حرارت، این ذرات را به هم میچسبانند تا یک پوشش یکپارچه بر روی سطح ایجاد شود. پوشش روی داشبورد ماشین دقیقاً به این روش تولید میشود.
۲) ساخت قطعات
همانطور که دیدیم، ذراتِ پودر میل زیادی دارند که مانند بُرادههای آهنربا به هم بچسبند. از طرفی این میل با اِعمال فشار به پودر و درجهی حرارت بهشدت افزایش مییابد، و بنابراین، با اِعمال فشار و افزایش درجهی حرارت میتوان پودرها را آنقدر به هم فشرد تا به هم بچسبند و یک قطعه را تولید کنند. این روش عمدتاً برای تولید قطعات با شکلهای پیچیده به کار میرود. (این پدیده به طور طبیعی در نمک طعام اتفاق میافتد. اگر مقداری نمک طعام در داخل یک نمکدان باقی بماند، بعد از مدتی ذرات نمک به هم میچسبند و نمکدان دیگر نمک نمیپاشد. بنابراین، باید به نمکدان چند ضربه وارد کنیم تا ذرات از همدیگر جدا شوند.)
۳) استفاده در کِرِمها
همانطور که میدانیم، نانوپودرها ذراتی با قطر یک تا ۱۰۰ نانومتر هستند. وقتی از این ذرات در ساخت کِرِم استفاده میشود، چون قطر آنها کوچک است، اشعههای مُضرّ نور خورشید را که طول موجهای بزرگتر از صد نانومتر دارند از خود عبور نمیدهند. این در حالی است که اشعههای نور مرئی را که موجب دیده شدن قطعاتاند از خود عبور میدهند. بنابراین، به صورت شفاف دیده میشوند. در این حالت ما کِرِمی داریم که شفاف است و اشعههای مُضرّ را از خود عبور نمیدهد.
۴)شناسایی آلودگی ها
ذراتی که نانوپودرها را تشکیل میدهند، با استفاده از خواصّ سطحی خود، وقتی به یک محلول حاوی آلودگی (مثل باکتری، سلول سرطان زا و...) اضافه میشوند، روی آلودگیها میچسبند و در اثر واکنش با آنها تغییر رنگ میدهند و باعث شناسایی آنها میشوند. البته هر ذره کوچکتر از آن است که تغییر رنگِ حاصل از آن دیده شود، اما تغییر رنگِ مجموعهی این ذرات، آلودگیها را قابل تشخیص و شناسایی میکند.
در فیلم زیر که به عنوان مثالی از کاربرد نانوپودرها آورده شده است، ذرات نانوساختارِ سیلیکون در محلول، قطرات روغن را شناسایی میکنند و با نفوذ مقداری از مایع به داخل حفرههای آنها، تغییر رنگ میدهند و هدف را قابل تشخیص مینمایند.
منبع : سایت کاوش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست