پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
نگاهی به سیستم انتخابات پارلمانی در جمهوری فدرال آلمان
● وظایف نمایندگان مجلس
مجلس نمایندگان آلمان موسوم به بوندستاگ قوه مقننه در جمهوری فدرال آلمان محسوب میشود که وظیفه تصویب قراردادهای بینالمللی و بودجه عمومی کشور را برعهده دارد. نمایندگان مجلس پس از برگزیده شدن در انتخابات، در فراکسیونهای حزبی و در صورت ضعیف بودن حزبشان به لحاظ کمی، در گروههای حزبی گرد آمده و خط سیاسی خود را پیش میبرند. رئیس مجلس فدرال بنابر سنت، از بین اعضای بزرگترین فراکسیون انتخاب میشود. او وظیفه اداره جلسات علنی و نظارت بر حفظ نظم پارلمان را برعهده دارد. تصمیمگیریهای پارلمان نیز اغلب به جای اجلاسهای بزرگ علنی، در کمیتههای تخصصی بوندستاگ صورت میگیرد.
بنا به آمار اعلامی، این مجلس در چارچوب وظایف قانونی خود از سال ۱۹۴۹ تا سال ۲۰۰۲میلادی بیش از ۹هزار و ۲۰۰لایحه قانونی را مورد بحث قرار داده و ۵هزار و ۶۴۰قانون را تصویب کرده است.
از جمله مهمترین وظایف بوندستاگ علاوه بر قانونگذاری، انتخاب صدراعظم و نظارت بر کار دولت است. صدراعظم تنها عضو کابینه آلمان است که با رای مستقیم نمایندگان پارلمان انتخاب میشود و از این رو در برابر مجلس پاسخگو است. وزرای عضو کابینه نیز به واسطه چنین مسوولیتی دارند. برگزاری انتخابات پیش از موعد برای حل بحرانهای سیاسی عمده که با تعادل موجود در مجلس نمیتوان آن را حل کرد، امکانپذیر است اما انحلال قبل از موعد پارلمان فقط در شرایط استثنایی امکانپذیر است و اجرای آن نیز از اختیارات رئیسجمهوری این کشور به شمار میرود.
● مجلسهای ایالتی
جمهوری فدرال آلمان متشکل از ۱۶ ایالت مستقل است و اعضای مجالس ایالتی هم همانند بوندستاگ بهطور مستقیم با رای مردم هر ایالت انتخاب میشوند. طول دوره نمایندگی این مجالس هم چهار سال و در برخی ایالتها پنج سال است. نمایندگان مجلس ایالتی هم اعضای قوه مجریه ایالت را از درون خود انتخاب میکنند و هم بر فعالیت آنها نظارت دارند. رئیس مجلس ایالت هم عضو فراکسیونی است که بیشترین آرا را در این مجلس کسب کرده است. مجلس ایالتی بهعنوان قوه مقننه عهدهدار وظیفه قانونگذاری در سطح ایالتی است. تنظیم بودجه ایالتی نیز بر عهده این مجالس میباشد. در انتخابات مجلس ایالتی هم نمایندگان و یا احزاب باید ۵ درصد مجموع آرای ایالت خود را برای ورود به مجلس کسب کنند.
● حق رای خارجیان
خارجیها در آلمان از حقوق کامل شهروندی برخوردار نیستند. آنها حق شرکت در انتخابات مجالس ایالتی و فدرال را ندارند و در انتخابات محلی هم تنها برخی خارجیهای تبعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجازه شرکت دارند. در سپتامبر ۲۰۰۷ایالتهای برلین و رایلندفالس طرحی را به مجلس ایالتی ارایه کردند تا با تغییر اصل ۲۸ قانون اساسی به خارجیهای تبعه کشورهای غیراتحادیه اروپا هم حق انتخاب شدن و انتخاب کردن در انتخابات محلی داده شود اما طرح یاد شده به شدت با مخالفت دولت ائتلافی مواجه شد. همچنین فراکسیون حزب سبزها در مجلس آلمان هم در اکتبر سال ۲۰۰۷طرح قانونی مشابهی را به مجلس ارایه کرد این درحالی است که در سال ۱۹۹۸ میلادی هم در دولت ائتلافی سوسیال دموکرات و سبزها حق رای در انتخابات محلی مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود اما تاکنون حداقل آرای لازم برای تصویب این قانون وجود ندارد این درحالی است که برخی از ایالتها، موافق حق رای مهاجران در انتخابات محلی هستند به عنوان مثال در یک نظرخواهی شبکه تلویزیونی WDR, آلمان، هشت شهر از مجموع ۱۳ شهر مورد سوال در ایالت نورد راین وستفالن با بازنگری در قانون اعطای حق رای و برگزیده شدن به خارجیان موافقت کردند.
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست