یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

اصلاح و تغییر


اصلاح و تغییر
إن ارید إلا الإصلاح ما استطعت وما توفیقی إلا بالله علیه توکلت و إلیه أنیب
●مقدمه
ما بر اساس این باور که در بخشی مهم از سرزمین اسلام زندگی می کنیم و با توجه به احساس مسئولیتی که در قبال ملت مجاهد فلسطین و مسئله مقدس و عادلانه اش می نمائیم و همچنین با توجه به وظیفه ای که در قبال مشارکت در امر ساماندهی به امور داخلی به منظور کاستن از محنت های ملت مبارز فلسطین و تقویت پایداری و مبارزات آن و نیز حمایت از این ملت در برابر فساد داریم و با امید به تقویت وحدت ملی، تصمیم گرفته ایم تا در انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین در سال ۲۰۰۶ شرکت کنیم.
فهرست تغییر و اصلاح یقین دارد که مشارکت آن در انتخابات مجلس در مقطع کنونی، بر اساس برنامه ای جامع و به منظور آزادی سرزمین فلسطین و بازگشت ملت فلسطین به سرزمین خود و تشکیل دولتی مستقل به پایتختی قدس شریف صورت می گیرد تا از برنامه مقاومت و انتفاضه که ملت فلسطین آن را به عنوان گزینه ای استراتژیک برای پایان دادن به اشغالگری پذیرفته است، حمایت کند.
فهرست تغییر و اصلاح تلاش می کند تا با وجود حضور اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در فلسطین و دخالت های آن در امور داخلی فلسطینیان، جامعه ای پیشرفته و متمدن بر پایه تکثر گرایی سیاسی، چرخش حکومت، جهت بخشی به ساختار و برنامه سیاسی به منظور تحقق آرمان های ملی فلسطینیان تشکیل دهد.
فهرست تغییر و اصلاح بر پایه اصل وفاداری به ملت صبور فلسطین ـ که برنامه این فهرست را جایگزینی بهتر می داند و به فعالیت های حماس و فهرست وابسته به آن برای رسیدن به فردایی بهتر امیدوار است ـ برنامه خود را در ذیلاً ارائه می کند.
خداوند می فرماید:وإن هذا صراطی مستقیما فاتبعوه و لا تتبعوا السبل فتفرق بکم عن سبیله ذلکم وصاکم به لعلکم تتقون (الانعام: ۱۵۳)
●اصول ثابت
فهرست تغییر و اصلاح اصول ثابتی دارد که مرجع آن اسلام است ؛ اصولی که نه تنها ملت فلسطین بلکه همه امت اسلام بر آن اتفاق نظر دارند. این اصول به شرح ذیل می باشد:
۱ـ اسلام حنیف و دستاوردهای متمدنانه آن مرجع و منهج زندگانی ما در تمامی عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حقوقی است.
۲ـ سرزمین تاریخی فلسطین بخشی از سرزمین های عربی و اسلامی و حق ملت فلسطین است و این حق با گذشت زمان از بین نمی رود و هیچ یک از اقدامات نظامی یا حقوقی کذایی آن را از بین نخواهد برد.
۳ـ مردم فلسطین در هر کجا که باشند ملتی متحد و واحد و در واقع بخشی تفکیک ناپذیر از امت اسلام هستند. إن هذه أمتکم أمه واحده و أنا ربکم فاعبدون (الأنبیاء ۹۲)
۴ـ ملت فلسطین هم اکنون در مرحله آزادسازی میهن قرار دارد و حق اوست که حقوق از دست رفته خود را باز ستاند و با استفاده از هر وسیله ممکن از قبیل مقاومت مسلحانه، به اشغالگری پایان دهد. ما می بایست از تمامی امکانات خود برای حمایت از مقاومت و پایداری ملت فلسطین استفاده کنیم و کلیه امکانات لازم را برای برپایی دولت فلسطین به پایتختی قدس فراهم آوریم.
۶ـ به حقوق ثابت ملت فلسطین در خصوص میهن، قدس، مقدسات، آب ها، مرزها و دولت مستقل فلسطینی به پایتختی قدس پایبندی کامل داریم.
۷ـ از وحدت ملی فلسطینیان به عنوان اولویت های فعالیت ملی خود حمایت می کنیم.
۸ـ مساله اسرا و بازداشت شدگان در سرلوحه برنامه های کاری ما قرار دارد.
●سیاست داخلی
ما در مقوله سیاست داخلی فلسطین با ابعاد مختلف آن، به تحقق برنامه های ذیل چشم دوخته ایم؛ برنامه ای که آینده جهاد و ایثارگری ملت را تضمین و از مقاومت تا رسیدن به آزادی کامل و اصلاحات مطلوب، حمایت می کند:
۱ـ حفظ اصول آرمان ملی فلسطین و مبارزه با هرگونه کوتاهی و سهل انگاری در این زمینه.
۲ـ حمایت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از فلسطینیان ساکن قدس و مبارزه با تلاش های رژیم صهیونیستی برای یهودی کردن این منطقه مقدس و نیز حمایت از مقدسات اسلامی و مسیحی قدس در برابر هر گونه بی حرمتی رژیم صهیونیستی به آن ها.
۳ـ حمایت از آزادی سیاسی، تکثر گرایی، آزادی تشکیل احزاب، شرکت در انتخابات، گردش مسالمت آمیز قدرت به عنوان برنامه ای سازمان یافته در فعالیت های سیاسی فلسطین و تضمین اجرای اصلاحات و مبارزه با فساد و تلاش برای ایجاد جامعه ای پیشرفته.
۴ـ تقویت رشته های وحدت ملی و اهتمام ورزی به گفتمان و تعامل منطقی برای حل اختلافات داخلی و ممانعت از بروز جنگ داخلی و جلوگیری از استفاده از زور و تهدید برای رفع مشکلات داخلی.
۵ـ تلاش برای تثبیت آزادی های عمومی (آزادی بیان، آزادی مطبوعات، تحصن، تردد و کار و ...) به عنوان واقعیت های زندگی ملت فلسطین.
۶ـ ریختن خون فلسطینیان در جامعه فلسطینی عملی حرام و خط قرمز به شمار می آید و گفت و گو و مذاکره تنها راه حل مقبول و معقول برای حل منازعه و اختلافات داخلی است.
۷ـ تحریم بازداشت سیاسی و مخالفت با هرگونه نادیده گرفتن آرای دیگران.
۸ـ حمایت از نهادها و موسسات غیر دولتی و فعال سازی نقش آنان در زمینه توسعه و نظارت.
۹ـ اصلاح و تقویت نقش دستگاه های امنیتی در حمایت از امنیت شهروندان فلسطین، مهار اقدامات ناشایست و سرکوبگرانه، تضمین آزادی شهروندان و حمایت از دارایی های عمومی و خصوصی و نظارت مجلس بر این دستگاه ها و وادار کردن آن ها به پاسخگویی.
۱۰ـ هرگونه همکاری امنیتی یا به اصطلاح هماهنگی امنیتی با رژیم صهیونیستی جنایتی ملی و گناهی کبیره تلقی می گردد و باید به شدت با آن مقابله کرد.
۱۱ـ حمایت از مقاومت و فعال کردن آن در مبارزه با اشغالگران و ادامه روند آزاد سازی میهن.
۱۲ـ تربیت شهروند فلسطینی به نحوی که به دین، سرزمین، آزادی و عزت و کرامت خود افتخار کند و آماده جانفشانی در راه آن باشد.
۱۳ـ تقویت مبارزه با ساخت دیوار نژادپرستانه حایل و نابودی آن به هر وسیله ممکن نظیر پناه بردن به نهادها و دادگاه های بین المللی.
۱۴ـ تامین و تضمین حقوق اقلیت ها و احترام گذاشتن به آن ها در همه عرصه ها بر اساس حقوق شهروندی.۱۵ـ بیت المال حق آحاد ملت فلسطین بوده و می بایست در خدمت توسعه جامعه فلسطین و تحقق عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه منابع و ثروت ها در مناطق به دور از هر گونه سوء استفاده، اسراف، دزدی، فساد و اختلاس قرار بگیرد.
۱۶ـ اسرا، مجروحان و شهدا سمبل جانفشانی های ملت فلسطین هستند و می بایست از آنان و خانواده های شان حمایت کرد و آزادی اسرا از سیاه چال های رژیم صهیونیستی در راس برنامه های ملی قرار گیرد.
۱۷ـ بالابردن قابلیت ها و توانمندی های نهادهای حامی جنبش اسیران و خانواده های شهدا و مجروحان و تعامل با اسرا و شهدا مانند تعامل با دیگر شهروندان و در نظر گرفتن حقوقی معادل حقوق شهروندان برای آنان.
۱۸ـ حمایت از موقوفات فلسطینی، اسلامی و مسیحی و صیانت از آن ها در برابر هرگونه تعدی و توسعه موقوفات مناسب با ارزشهای مادی و معنوی.
۱۹ـ تلاش برای بهبود روابط میان سازمان آزادی بخش و تشکیلات خودگردان فلسطین ؛ به گونه ای که در راستای اهداف ملی و عدم مداخله در امور این سازمان ها باشد.
●روابط خارجی
۱ـ تحکیم روابط با جهان اسلام در تمامی عرصه ها به عنوان پشتوانه اصلی فلسطین و روابط حسنه با سایر کشورها.
۲ـ فعال سازی نقش ملت های اسلامی در راستای حمایت از مقاومت فلسطینیان در برابر رژیم اشغالگر قدس و مخالفت با هرگونه سازش با این رژیم.
۳ـ مخالفت با هر گونه فرقه گرایی و ملی گرایی (ناسیونالیستی) که به تفرقه و تجزیه امت می انجامد.
۴ـ ایجاد روابط سیاسی متوازن با سازمان های بین المللی که ضامن مشارکت فعال در جامعه بین الملل باشد و وحدت امت و حاکمیت ملی و پیشرفت آن را حفظ و از حقوق و قضیه امت و در راس همه آن ها قضیه فلسطین و راندن اشغالگران از این سرزمین، حمایت کند.
۵ـ تاکید در تمامی محافل بین المللی و جهانی بر عدم مشروعیت اشغالگری و تبعات آن.
۶ـ در نظر گرفتن اشغالگری به عنوان شنیع ترین اشکال تروریسم و مبارزه با آن به هر وسیله ممکن که ادیان آسمانی و قوانین بین المللی بر آن صحه گذارده اند.
۷ـ درخواست از تمامی ملت ها و موسسات خیریه جهان برای برقراری صلحی جهانی و عادلانه مبتنی بر رهایی از هر نوع اشغال و استعمار و ممانعت از هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی فلسطین.
۸ـ احقاق حقوق پایمال شده فلسطینیان در محافل عربی و بین المللی به ویژه حق رهایی از بند اشغالگری، بازگشت آوارگان، تشکیل دولت مستقل فلسطینی و درخواست برای اتخاذ مواضع و صدور قطعنامه هایی در حمایت از این حقوق.
۹ـ درخواست از جامعه بین الملل برای مشارکت فعال در زمنیه حمایت از بازسازی و مرمت شهرها، روستاها و فراهم ساختن زیرساخت های لازم برای این مناطق.
۱۰ـ مخالفت با هرگونه کمک های مشروط به چشم پوشی از اصول ملی و تلاش بی وقفه برای ایجاد راه حل های جایگزین و مناسب در این زمینه.
●اصلاح امور اداری و مبارزه با فساد
۱ـ مبارزه با همه اشکال فساد به عنوان عامل اصلی تضعیف جبهه داخلی و تخریب پایه های وحدت ملی و ادامه تحقیقات در خصوص پرونده های فساد مالی و اداری و مجازات افراد فاسد.
۲ـ تقویت شفاف سازی، نظارت بر بودجه کل فلسطین در تمامی مراحل آن اعم از برنامه ریزی، تهیه، بررسی، تصویب و اجرای آن.
۳ـ نوسازی و تجدید قوانین و آیین نامه های اداری، به گونه ای که ضامن افزایش فعالیت دستگاه های اجرایی باشد. با هدف ارائه خدمات آسان تر و بهتر در تمامی سطوح، عینیت بخشی به مفهوم تمرکز زدایی و تلاش برای نهادینه کردن گردش قدرت و مشارکت در تصمیم گیری ها.
۴ـ اصلاح برنامه گزینش و استخدام، به طوری که ضامن فرصت های شغلی برابر برای همه آحاد ملت فلسطین بر اساس اصل شایسته سالاری باشد و مبارزه با رانت خواری، واسطه گری، حزب گرایی و قوم گرایی در انتصاب ها و ترفیعات شغلی در موسسه های دولتی و غیر دولتی.
●قانونگذاری و اصلاح دادگاه ها
۱ـ در نظر گرفتن دین اسلام به عنوان منبع اصلی قانونگذاری در فلسطین.
۲ـ تاکید بر تفکیک قوای سه گانه مقننه، مجریه و قضائیه
۳ـ فعال کردن نقش دادگاه قانون اساسی
●آزادی های عمومی و حقوق شهروندی
۱ـ تحقق اصل مساوات میان شهروندان فلسطینی در زمینه حقوق و وظایف
۲ـ فراهم کردن امنیت برای شهروندان، حمایت از دارایی های آنان و جلوگیری از بازداشت های سرکوبگرانه، شکنجه و اعمال انتقام جویانه علیه آنان
۳ـ متوقف کردن دخالت دستگاه های امنیتی تشکیلات خودگردان در زمینه استخدام و لغو به اصطلاح در نظر گرفتن معیارهای امنیتی در گزینش
۴ـ تقویت فرهنگ گفت و گو و احترام گذاردن به آرای دیگران به طوری که با باورهای ملت و میراث فرهنگی آن در تضاد نباشد
۵ـ تامین حقوق گروه های خاص مانند اسرا و خانواده های شان، خانواده های شهدا، زنان و کودکان، معلولان و فقرا
۶ـ حمایت از نهادهای رسانه ای و تضمین حقوق خبرنگاران در دستیابی به اطلاعات و انتشار آن
۷ـ حمایت از آزادی اصناف، حفظ استقلال آن ها و مصونیت آن ها در مقابل اقدمات سلطه گرانه و دادن فرصت به اصناف برای تاسیس واحد های صنفی جدید به منظور حمایت از حقوق کارمندان در تمامی عرصه ها
۸ـ به رسمیت شناختن گروه های سیاسی و تشویق و بهره گیری از فعالیت های آن ها و حمایت از نهادهای مختلف مدنی
۹ـ مد نظر قرار دادن اصل فرصت های شغلی برابر و منصوب کردن افراد شایسته در پست های مختلف
●سیاست اجتماعی
۱ـ حمایت از نظام خانواده به منظور حفظ ارزش های اجتماعی و اخلاقی فلسطینیان.
۲ـ گسترش شبکه خدمات اجتماعی موجود و توسعه آن به منظور تضمین ثبات سیاسی و اقتصادی خانواده و جامعه
۳ـ ارائه خدمات اجتماعی (آموزش، بهداشت و بیمه) و دیگر خدمات به همگان بدون تبعیض و پارتی بازی و قوم گرایی.
۴ـ یکپارچه سازی قانون بازنشستگی، به طوری که عدالت و برابری را در میان بازنشست گان محقق سازد.
فرهنگ و رسانهبا توجه به نقش برجسته فرهنگ و رسانه در شکل دهی به اندیشه و شخصیت انسان لیست تغییر و اصلاح در این عرصه بر اساس ذیل عمل خواهد کرد:
۱ـ تدوین برنامه های رسانه ای بر اساس اصل آزادی اندیشه و شفاف سازی
۲ـ مصون نگه داشتن شهروندان به ویژه نوجوانان از فساد، غرب زدگی و تهاجم فرهنگی و مقابله با روابط مخرب فرهنگی
۳ـ ایجاد بستری مناسب برای فعالیت اصحاب رسانه و توجه به حق ملت در دانستن حقیقت
۴ـ متوقف ساختن دخالت دستگاه های امنیتی در خصوص اعطای پروانه ساخت مراکز انتشارات، تحقیقات، نشریه ها و نهادهای نظرسنجی
●امور زنان، کودکان و خانواده ها
۱ـ حمایت از کودکان و تاکید بر حق آن ها در رشد و تغذیه و تربیت و آموزش مناسب
۲ـ زنان فلسطینی در جهاد و مقاومت و ساخت و توسعه جامعه شریک یکدیگر هستند
۳ـ تضمین حقوق زنان و تصویب قوانین برای حمایت از حقوق زنان و تلاش برای مشارکت شان در امر توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی
۴ـ حمایت از زنان از طریق تربیت اسلامی و آگاه ساختن آنان نسبت به حقوق حقه خود و تاکید بر برخورداری زنان از شخصیت مستقلی که اساس آن عفت، وقار و پایبندی به دین اسلام باشد
۵ـ فعال ساختن نهادهای بانوان به عنوان بخشی از نهادهای جامعه.
●امور جوانان
۱ـ تاسیس نهادهای ویژه جوانان و توسعه نهادهای موجود به منظور حفظ شخصیت سالم آنان و تشویق فرهنگ گفت و گو در میان جوانان
۲ـ حمایت از باشگاه های وزرشی و فرهنگی و متوقف ساختن هر گونه دخالت در امور جوانان و مبارزه با مسائل منفی موجود در این باشگاه ها
۳ـ حمایت از جوانان خلاق در تمامی عرصه ها و فراهم ساختن فرصت های شغلی و خلاقیت برای جوانان
۴ـ تلاش برای حمایت و مصون نگه داشتن جوانان از تمامی عوامل بزه کاری و انحرافات اخلاقی
۵ـ فراهم ساختن فرصت های شغلی مناسب با روحیات جوانان به ویژه دانش آموختگان دانشگاه
۶ـ توسعه عرصه مشارکت جوانان در فعالیت های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنری هدفمند
۷ـ حمایت از تیم های مختلف ورزشی به منظور مشارکت در مسابقات داخلی، عربی، اسلامی و جهانی و تاسیس سالن ها و ورزشگاه ها
●اقتصاد و امور مالی
خداوند می فرماید:والذین أنفقوا ولم یسرفوا ولم یقتروا وکان بین ذالک قواما (الفرقان: ۶۷) و در سوره ای دیگر می فرماید:یمحق الله الربا ویربی الصدقات (البقره: ۲۷۶)
۱ـ رسیدن به استقلال و خودکفایی اقتصادی و عدم برقراری هر گونه روابط اقتصادی با رژیم صهیونیستی و رهایی از وابستگی به آن و تلاش برای برخورداری از یک واحد پول ویژه فلسطین
۲ـ بازنگری در قوانین اقتصادی و مالی و توسعه آن
۳ـ فراهم ساختن شرایط حقوقی و اجرایی مناسب به منظور توسعه سرمایه گذاری ها و وضع قوانین اقتصادی الحاقی و پویا مانند قانون منع احتکار و گمرک
۴ـ تلاش برای ایجاد اقتصادی پایدار و تشویق برای رسیدن به خودکفایی و استقلال و دوری از هر گونه مظاهر اسراف و سهل انگاری و مخالفت با طرح های غیر تولیدی یا طرح هایی نظیر تفریح گاه های شبانه و سالن های قماربازی که بنیان های اجتماعی و اخلاقی را نابود می کند.
۵ـ ارائه طرح ها پس از بررسی لازم در مناطق مختلف و توسعه دایره منطقه ای و انسانی این طرح ها به منظور حمایت از آن و کاهش احتمال حمله و محاصره آن توسط رژیم صهیونیستی.
۶ـ بازنگری در قراردادهای اقتصادی بین الملل و توسعه آن مانند:
ـ قرارداد اقتصادی پاریس
ـ قرارداد تجارت آزاد با ایالات متحده آمریکا
ـ قرارداد مشارکت با اتحادیه اروپا
ـ قرارداد همکاری اقتصادی با مصر و اردن
۷ـ توسعه روابط اقتصادی و تجاری با جهان اسلام از طریق قراردادهای تجاری ویژه به منظور توسعه اقتصاد فلسطین و کمک به آن برای عدم وابستگی اقتصادی به رژیم صهیونیستی
۸ـ تدوین برنامه ها و سیاست های اقتصادی (مالی، پولی، شغلی، تجاری، صنعتی و کشاورزی) که در طول چهار سال مجلس آینده، برای تحقق توسعه اقتصاد پایدار، تقویت پتانسیل ها، حمایت از قشرهای آسیب پذیر، حفظ همبستگی اجتماعی و تثبیت قیمت ها و دستمزدها تلاش می کند و در نهایت باعث از بین بردن فقر و کاهش میزان بیکاری و جلوگیری از رشد تورم و تحقق رشد اقتصادی و بهبود وضعیت معیشت شهروندان فلسطینی می شود.
انتفاضه مبارک الاقصی حقایق جدیدی را در فلسطین به وجود آورده است. این انتفاضه توافقنامه اسلو را پشت سر گذاشته است، ضمن آنکه طرف های مختلف از جمله رژیم صهیونیستی در خصوص ناکامی این توافقنامه اعتراف کرده اند.
ملت فلسطین اکنون بیش از پیش هوشیار، متحد و باتجربه هستند. حماس امروز قدم در عرصه انتخابات گذاشته است و به یاری خداوند و همکاری با انسان های غیور و شریف توانسته است مقاومت را تقویت کند و آن را در دل و جان مردم تثبیت نماید.
برادر و خواهر رای دهنده! این برنامه ماست که آن را به شما ارائه نموده ایم و ما اکنون برای رسیدن به آرمان های فلسطین در کنار شما تلاش می کنیم و دست در دستان شما نهاده ایم و برای تحقق این مهم هرگز مدعی اعجاز نیستیم، اما با کمک یکدیگر بسان امتی واحد و آزاد و آگاه در راه تحقق طرح ملی و اهداف بزرگ خود از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد.
رای دهندگان فلسطینی! بدانید که خداوند سبحان اجر کارهای نیک را می دهد و منزلت آن را بالا خواهد برد. لیست ما شامل نمایندگانی امین، توانا و کارآمد است که خالصانه برای خدا، ملت و مساله فلسطین خدمت می کنند. بر همین اساس مطمئن باشید که این افراد به وعده ها و شعارهای خود عمل خواهند کرد.
●برادر و خواهر رای دهنده فلسطینی:
هنگام انداختن رای خود درون صندوق مسئولیت خود در برابر خداوند را به یاد آرید... شما مسئول انتخاب نمایندگان خود هستید؛ چرا که نماینده مورد انتخاب شما هنگامی که درباره دین، وطن و آینده سخن می گوید، گو این که به نیابت از شما سخن می گوید بنابراین در انتخاب خود دقت کنید تا خداوند و رسولش از شما خشنود باشد که إن خیر من إستأجرت القوی الأمین
آری در انتخاب خود دقت کنید تا سعادتمند شوید و ملت شما نیز به اذن پروردگار خوش بخت شود.
اسلام تنها راه حل شعار و روش ما درفهرست تغییر و اصلاح
برنامه ما راهی است برای ساخت جامعه ویران ناشی از اشغالگری و حمایت از مقاومت. برنامه ما راهی است برای تقویت وحدت ملی و اسلامی و رسیدن به آزادی کامل میهن و برنامه ما برنامه ای است برای ملت و کل سرزمین فلسطین.
وقل اعملوا فسیری الله عملکم ورسوله والمومنون وستردون الی عالم الغیب والشهاده فینبئکم بما کنتم تعملون) (التوبه ۱۰۵)
برادر و خواهر فلسطینی
رای تو امانتی است بر گردن تو پس جز به حق رای نده
منبع : روزنامه همشهری