شنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۳ / 5 October, 2024
مجله ویستا


مدیریت کیفیت


مدیریت کیفیت
همگان وقتی تصمیم به خرید جنسی می‌گیریم ابتدا آن را از نظر قیمت بررسی می‌کنیم که این البته باید در مراحل بعدی خرید مدنظر قرار گیرد. آنچه بیش از همه مدنظر است کیفیت کالا و نوع استاندارد جنس بوده و در واقع عامل تعیین برای انتخاب و خرید است.استاندارد از پایه‌های علم و فناوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقشی به‌سزا دارد و باید در جهت سطح کیفیت‌ها تلاش کرد تا به فناوری پیشرفته تولید هر محصول دست یافت. اغلب افراد فکر می‌کنند استاندارد فقط برای حفظ منافع مصرف‌کننده است. البته این نظر تا حدی صحیح است و استاندارد به نیازهای مردمی و اقتصادی مصرف‌کنندگان توجه دارد؛ اما استحکام صنعت و فناوری را نیز در نظر دارد و می‌توان گفت که سود حاصل از رعایت استاندارد برای تولید‌کنندگان بیش از مصرف‌کنندگان است، زیرا صرفه‌جوئی‌های حاصل از کاهش انواع قطعات و مواداولیه غیرضروری و ضایعات به‌قدری چشمگیر است که هرگونه سرمایه‌گذاری در زمینه استانداردسازی فرآورده‌ها و خدمات را برای صاحبان صنایع موجه می‌سازد به‌طوری که آنان در اندک زمان می‌توانند نتایج محسوس آن‌را به‌صورت مبالغ ذخیره شده مشاهده کنند. با اجراء قوانین و مقررات استاندارد، هزینه‌های انبارداری و ساخت ابزار و ماشین‌آلات تنزل پیدا می‌کند، فرایند تولید منظم شده، آرایش عملکرد کارخانه‌ها به‌نحو متعادلی تنظیم می‌شود، نگهداری اسناد، نقشه‌ها و طرح‌های مربوط به تولید محصولات طبق یک نظام دقیق بازیابی سریع طبقه‌بندی و بایگانی شده و همکاری میان واحدهای گوناگون هر سازمان یا کارخانه برای پیشبرد فرایند تولید میسر خواهد شد. همچنین تفاهم کارکنان در مسائل فنی تحقق می‌پذیرد و سرانجام با تولید کالای کیفیت‌دار و بسته‌بندی مطلوب، رضایت مصرف‌کنندگان نیز جلب و به این ترتیب استاندارد شالوده استواری را برای پیشرفت و توسعه صنعت و اقتصاد فراهم می‌سازد.در جهان صنعتی امروز همه‌چیز در دست تحول است. در این عرصه، استانداردهای جدیدی که به ”مدیریت“ کیفیت مرسوم بوده فقط به نتیجه محصول نهائی بسنده نمی‌کند بلکه یک خط تولید را از ابتدا تا پایان زیرنظر می‌گیرد. این مدیریت برنامه‌ریز و هدفمند، رونق و پویائی را به بخش‌های سازمانی هدیه می‌دهد.سرمایه‌گذاری در جهت بهبود کیفیت کالاهای تولیدی برای پاسخگوئی به نیازهای مصرف‌کنندگان داخلی و راهیابی کالاها به بازارهای جهانی و کاهش واردات، مهمترین اصل در خط‌مش توسعه اقتصادی است. لذا هر کشور در حال توسعه که افزایش و بهبود ظرافت صنعتی را در رأس برنامه‌های خود قرار داده باشد، در می‌یابد که استاندارد شاخص‌های تولید و خدمات و همچنین سنجش و کنترل کیفیت محصولات از جمله نکات اصلی در برنامه‌های توسعه است.
استاندارد در خدمت امنیت مصرف‌کنندگان
استفاده از لوازم خانگی غیراستاندارد همه ساله تلفات جانی و خسارات مالی چشمگیری به‌بار می‌آورد و سبب بروز مشکلات عدیده جانفرسا و دیرپائی می‌شود. به‌عنوان نمونه مداوای چهره‌ای که براثر عواملی مانند اتصال سیم‌های برق و انفجار وسایل غیراستاندارد خانگی به شدت آسیب‌دیده است به صرف زمان طولانی و هزینه‌های کلان نیاز دارد، یا خسارات ناشی از توزیع گسترده یک فرآورده غذائی غیربهداشتی در جامعه فقط با پرداخت بهای کالای نامرغوب جبران می‌شود، زیرا آثار زیانبار ناشی از به‌خطر افتادن سلامت عمومی بسیار فراتر و مهمتر از خسارات مادی ناشی از عرضه این کالا است. حال اگر آثار زیانبار ناشی از استفاده وسایل و ماشین‌آلات غیراستاندارد را به کارگاه‌ها و کارخانه‌های کوچک و بزرگ صنعتی و تولیدی تعمیم دهیم، عمق این فاجعه بیشتر نمایان می‌شود. به گفته کارشناسان در جهان پرشتاب امروز در قبال متنوع شدن وسایل تولیدی و استفاده گسترده از نیروهای برق، گاز و دیگر مواد انرژی‌زا، تدابیر اندیشیده شده که خطرهای ناشی از بهره‌گیری از این انرژی‌ها و ابزار به‌کارگیری آنها به حداقل برسد. این تدابیر در تدوین قوانین و مقررات استاندارد ملی و بین‌المللی متجلی شده و به‌صورت امری ضروری برای حفظ سلامت مردم جهان درآمده است.
حمل‌و‌نقل استاندارد و شکوفائی تجارت جهانی
جابه‌جا کردن مسافران چه به مقصد تجارت یا با هدف گذراندن تعطیلات به‌وسیله اتومبیل، اتوبوس، قطار، هواپیما و کشتی، برق‌رسانی از نیروگاه‌های برق به منازل، رساندن محموله‌های پستی به مقصد و ارسال انواع اطلاعات به بیشتر نقاط دنیا، همه و همه به شبکه پیچیده و در هم تنیده‌ای از عوامل به‌هم پیوسته، فناوری‌ها و سازمان‌ها نیازمند است. پرواضح است که وجود ناهماهنگی در میان عناصر فوق به‌دلیل نبود استاندارد، به کارائی و بهره‌وری تمام اجزاء تشکیل‌دهنده صنعت حمل‌ونقل لطمه وارد می‌کند. بنابراین استانداردهای بین‌المللی نقشی مؤثر در تسهیل عملکرد انواع نظام‌های حمل‌ونقل بازی می‌کنند. به‌عنوان نمونه استاندارد کردن کانتینرهای ترابری، انقلابی بزرگ در صنعت حمل‌و‌نقل دریائی پدید آورده است. با استاندارد شدن دورنگار، تلکس و شبکه‌های رایانه‌ای، ارتباطات بین‌المللی سرعت و گسترش چشمگیری پیدا کرده و ترابری زمینی، دریائی و هوائی در اجراء استانداردهای جهانی ایمن‌تر، سریع‌تر و بهره‌ورتر شده است.اما با وجود بروز این تحولات شگرف هنوز باید اقدامات زیادی صورت بگیرد. به‌عنوان نمونه باید حوزه‌های تجاری گوناگونی در جهان پدید آید که سازمان‌های اصلی استاندارد بین‌المللی بتواند آنها را تحت حمایت مضاعف خود درآورد. به‌کارگیری گسترده استانداردهای بین‌المللی در تولیدات و تخصص خدمات به ایجاد یک بازار جهانی منجر می‌شود که در آن تولید‌کنندگان، عرضه‌کنندگان و کارگزاران شبکه تولید عرضه می‌توانند با یکدیگر به رقابت سالم بپردازند. همچنین استانداردهای بین‌المللی نظام‌های حمل‌ونقل از طریق برقراری ارتباطات هماهنگ، شرایط مورد نیاز برای ارسال تولیدات و عرضه خدمات به مصرف‌کنندگان در هر نقطه از جهان را سریع‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر می‌سازد.نکته قابل توجه اینکه امر تجارت در جهان امروز با پدیده‌ها و یافته‌های جدیدی روبه‌رو است. کارگزاران صنعت حمل‌ونقل به ضرورت ایجاد یک زنجیره حمل‌ونقل جهانی واقف هستند. زنجیره‌ای که واحدهای حمل‌ونقل استاندارد شده‌ای نظیر کانتینرهای باربری و تجهیزات مورد نیاز برای ایجاد صحیح شبکه‌های راه‌آهن و جاده‌ها، انبارها، فرودگاه‌ها و بنادر را در نظر دارد. هماهنگی جهانی میان حلقه‌های این زنجیر نه فقط به نفع دست‌اندرکاران صنعت حمل‌ونقل است، بلکه به سود مشتریان و طرف‌های صنعتی آنان نیز خواهد بود.ایجاد زیربنای جامعه اطلاعاتی جهان با شبکه‌های بی‌نظیر آن، مستلزم تدوین و اجراء استانداردهای بین‌المللی است. هم‌اکنون این استانداردها در موارد گوناگونی همچون شبکه‌های باز و متراکم اطلاعات شنیداری و دیداری در حال اجراست. استاندارد بین‌المللی در صنعت حمل‌ونقل نقشی ویژه در شکوفاسازی تجارت جهانی و حرکت به‌سوی ایجاد یک باراز جهانی واقعی را فراهم می‌سازد.
منبع : روزنامه اعتماد