سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


فزونی گرسنگی بخاطر مواد سوختی مرگ آور


فزونی گرسنگی بخاطر مواد سوختی مرگ آور
با پول های به اصطلاح کمک برای توسعه، دولت آلمان از شرکت های این کشور حمایت می کند تا در بازار جهانی رو به رشد تولید مواد سوختی بیولوژیک قادر به رقابت باشند. بطوری که خانم کارین کورتمان، معاون پارلمانی وزارت همکاریهای اقتصادی آلمان اظهار نمود، این کشور قصد دارد از یک پروژه بدیع در زمینه تولید اِتانول در گواتمالا حمایت بعمل آورد.
پیش از آن نیز شرکتهای آلمانی جا پای خود را با حمایت همان وازرتخانه در هندوستان محکم نموده اند. حمایت دولت آلمان از تولید محصولات کشاورزی که برای بدست آوردن مواد سوختی در کشورهای غیرپیشرفته انجام می گیرد، از جانب نیروهای چندی مورد انتقاد قرار گرفته است. در آغاز سال جاری اعتراضات شدیدی ابراز شد بدین سبب که کشت غلات و نیشکر به منظور تولید دیزل موجب گرانی محصولات غذائی در کشورهای دچار فقر گشته است. اکنون نیز دانشمندان زیست شناس نسبت به تنزل فاحش میزان آب موجود به خاطر مصرف آن در تولید اینگونه محصولات اخطار داده اند. به گفته آنها در صورت تحقق تولید مواد سوختی بیولوژیک به میزانی که دولت آلمان اعلان نموده است تأمین آب در مقیاس جهانی در معرض خطر قرار دارد.
● وابسته
تحت فشار دولت آلمان و به تقلید از آمریکا، اتحادیه اروپا برای تولید مواد اولیه ای (غلات و شکر) که در تولید مواد سوختی بیولوژیک مورد استفاده قرار می گیرند، فشار می آورد. در ماه مارس گذشته رهبران دول اتحادیه اروپا تصویب نمودند که تا سال ۲۰۲۰ میزان مواد سوختی بیولوژیک خود را به ۱۰% کل مواد سوختی مورد نیاز برسانند. هدف آنها از اینکار اینست که وابستگی خود را به نفت و گاز تقلیل داده و از سایر مواد سوختی بجای آنها استفاده نمایند. بطوری که مجمع اقتصادی بین الملی انرژی IWR برای آلمان تخمین زده است این کشور در سال جاری ظرفیت تولیدی خود در مورد اینگونه مواد سوختی را با رساندن آن به ۴/۵ میلیون تن دیزل بیولوژیک به میزان ۴۰% خواهد افزود و علی رغم این افزایش چشمگیر، اراضی قابل کشت آلمان ظرفیت تولید همه مواد سوختی اعلام شده در فوق را ندارند. بطوری که کمیسار تجارتی اتحادیه اروپا اخیراً اظهار داشته است تولید میزان مواد سوختی بیولوژیکی که قرار است تا سال ۲۰۲۰ تأمین گردد از محصولات کشاورزی خود اروپا و بدون واردات این مواد از خارج غیر ممکن است.
● کشورهای صادر کننده
در حال حاضر بزرگترین کشور صادر کننده این محصولات برزیل می باشد. در سال ۲۰۰۷ ایالات متحده آمریکا قرارداد همکاری دوجانبه ای را با این کشور آمریکای جنوبی بست که از جمله در زمینه تولید مواد سوختی بیولوژیک می باشد. اتحادیه اروپا نیز بدنبال آمریکا با این کشور قرارداد مشابهی را بست. علاوه بر آن خانم کاترین کورتمان ، معاون پارلمانی وزارت اقتصاد آلمان آغاز پروژه بدیعی را در گواتمالا اعلام نمود و قرار است که این پروژه مدلی باشد برای سایر کشورهای غیر پیشرفته. گواتمالا که در مقیاس جهانی دومین تولید کننده شکر بحساب می آید تحت فشار شرکت های عظیم غربی در صدد ساختن بندر ترمینالی برای صدور اِتانول به ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا می باشد. قرار است سایر کشورهای آمریکای جنوبی نیز تولیدات کشاورزی خود را برای استفاده آنها در تولید اتانول توسعه دهند.
● سودآوری تولیدات
اکثر فعالیت های آلمانها در این زمینه در کشور برزیل صورت می گیرند. در این کشور شرکت Oekotec از شهر مونشن گلادباخ با واحدهای غیر متمرکز تولیدی برای بدست آوردن دیزل بیولوژیک فعال است. در بازار تولید این محصولات در برزیل تا کنون شرکت های آلمانی دیگری از جمله شرکت Lurgi از شهر فرانکفورت واقع در کنار رود ماین یا شرکت Westphalia Separator از شهر Oelde فعال هستند. بانک آلمانی Deutsche Bank از طریق صندوق سرمایه گذاری آمریکائی اِکوگرین ۴۵% سهام شرکت برزیلی اکودیزل را در اختیار دارد. شرکت های آلمانی در بخش تولید دیزل بیولوژیک، در ایالات متحده آمریکا نیز سهیم می باشند که از جمله آنها بانک نیمه دولتی West LB است که اکنون دستخوش بحران های استقراضی می باشد. این بانک در ایالات متحده آمریکا از جمله بزرگترین فاینانس های فعال در زمینه مواد سوختی بیولوژیک بحساب می رود.دو سوم دستگاههای خودکار تولید اتانول در آمریکا را نیز شرکت زیمنس تأمین نموده است. در صورت بروز اشکالاتی در زمینه براه انداختن تولید اینگونه مواد سوختی در ممالک توسعه نیافته یا نیمه صنعتی وزارت همکاری های اقتصادی آلمان از آنها حمایت بعمل می آورد. از این گونه کمک ها از جمله شرکت لورگی در هندوستان استفاده نمود. یکی از پروژه های شرکت دایملر- کرایسلر نیز که با همکاری دانشگاه Hohenheim به اجرا در آمد به لحاظ مالی توسط مؤسسه فاینانس آلمانی DEG تأمین گشت.
● افزایش بهای مواد غذائی
به ویژه سازمان های فعال در امور اجتماعی گرانی فوق العاده مواد غذائی در ماههای گذشته را معلول بکار گیری این محصولات در تولید مواد سوختی می دانند. در آغاز امسال در مکزیک دهها هزار تن به خیابانها ریخته و به تظاهرات پرداختند، پس از ‌آنکه بهای نان روزانه شان موسوم به تورتیلا سه برابر شده بود. تورتیلا که از آرد ذرٌت پخت می شود، از مواد غذائی اصلی مردم مکزیک می باشد. دلیل گران شدن آن بالا رفتن بهای ذرت در بازارهای جهانی بود که به علت افزایش تقاضای بازار آمریکا نسبت به مواد سوختی بیولوژیک صورت گرفته بود. به گفته مدیر اتحادیه کانون مصرف کنندگان آلمان ،گِرد بیلِن، در حال حاضر در این کشور خیلی بیشتر صرف می کند غلات یا ذرت را برای تولید گاز بیولوژیک کشت نمود، تا اینکه آن را برای پخت نانواها یا خوراک چهارپایان مورد استفاده قرار داد. به همین دلیل نیز در آلمان فزونی فاحش بهای محصولاتی که در تولید مواد سوختی بیولوژیک مورد استفاده قرار می گیرند، احتمال دارد.
● طلای جدید
فقدان تأمین مواد غذائی را اخیراً رئیس جمهور بولیوی، اِوو مارالِس و روحانی مسیحی، فرَی بتٌو گوشزد نمودند. به گفته بتٌو بهای مواد غذائی در برزیل در نیمه اول امسال ۳ برابر بهای آن در سال گذشته بوده است. به نفع طلای جدید که نیشکر باشد کشاورزان کلان این کشور تولید محصولات غذائی سنٌتی را که مورد استفاده اهالی قرار می گیرد کمتر انجام می دهند. به گفته این پدر روحانی دومینیکان ها، فری بتٌو، که از نویسندگان بنام آمریکای لاتین نیز می باشد، تولید دیزل بیولوژیک بجای حفظ تعادل اکولوژی، موجب تبدیل آن به ماده سوختی مرگ آور گشته است.
ترجمه: حمید بهشتی
منبع : روزنامه اعتماد ملی