چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چطور بستنی درست می شود؟
شما هم حتما با فرا رسیدن فصل گرما بیش از پیش هوس بستنی می کنید. دلیل آن کاملا روشن است.
این خوردنی دلپذیر دقیقا وقتی که شما هیچ راهی برای فرار از عطش یا گرما ندارید به کمکتان می آید و برای لحظاتی همه چیز را برایتان تغییر می دهد. پس این مایع یخ زده دوست داشتنی حتما آنقدر برایتان دلچسب است که دلتان بخواهد بدانید چطور درست می شود و یا حتی چطور می توانید آن را در منزلتان درست کنید. متن زیر به تمامی سوالاتتان پاسخ می دهد.
● بستنی یا دسر یخ زده؟
به هر مایع یخ زده ای نمی توان بستنی گفت. در حقیقت بستنی آن است که حداقل ۱۰% چربی شیر در آن وجود داشته باشد . مقدار این چربی می تواند از ۱۰ تا ۱۶ درصد تغییر یابد که معمولا بستنی ها حاوی ۱۴% چربی شیر هستند. بیشتر بودن مقدار چربی به شکل بستنی و مزه و حالت کرم دار بودن آن کمک می کند.
اکثر سازندگان بستنی معمولا بیش ار ۱۶% را در بستنی ها لحاظ نمی کنند زیرا باعث بالا رفتن قیمت و همچنین زیاد شدن کالری می شود. دیگر دسرها همچون ماست یخ زده و یا بستنی های کم چربی اصلا بستنی به حساب نمی آیند. بطور مثال " کاستارد" یخ زده که نوعی دسر یخ زده است که در آن مقدار ۱.۴ درصد تخم مرغ دارد.
اجزای سازنده بستنی بطور کلی مواد آسانی هستند اما در واقع درست شدن بستنی سیستم پیچیده ای دارد. بستنی ماده ای است که حالت ژلاتینی و معلق دارد. این حالت از دو ماده که غالبا با یکدیگر مخلوط نمی شوند بوجود می آید. این مواد به جای حل شدن در یکدیگر منتشر می شوند. در بستنی ها چربی در محلول آب و شکر و ذرات هوا پراکنده می شود .این که به هوا اشاره می شود در واقع به این علت است که بستنی نوعی حالت کفی دارد و علت آن همان ذرات هواست.
در کنار چربی شیر مواد دیگری همچون بسته های شیر بدون چربی و آب و شکر و همچنین مواد تثبیت کننده بکار می رود که این مواد تثبیت کننده باعث می شوند ، بستنی شکل بهتری بخود بگیرد .
گرچه تا کنون معمولا ژلاتین بعنوان مواد تثبیت کننده بکار می رفت اما امروزه از مواد دیگری همچون گیاهان نیز برای این منظور استفاده می شود. برای مدتی نیز از زرده تخم مرغ برای این منظور استفاده می شد که با گذشت زمان سازندگان این خوراکی مواد شیمیایی را جایگزین این روش کردند. گرچه تثبیت کننده ها نقشی کمتر از ۱% در بستنی ها را ایفا می کنند.
● درست کردن بستنی:
هیچ فرقی نمی کند که بستنی در منزل شما یا یک مغازه کوچک و یا حتی در یک کارخانه صنعتی بزرگ تولید شود. به هر حال روش درست کردن آن با هم هیچ فرقی نمی کند و تنها اندازه مواد متفاوت است.
ابتدا شما باید مخلوط بستنی به اندازه مناسب خریداری کنید که ممکن است آن را بتوان در فروشگاه های بزرگ پیدا کرد. این مواد معمولا توسط کارخانه های بستنی سازی به روش مخصوص تولید می شوند و سپس برای جلوگیری از رشد باکتری ها به شکل پاستوریزه به فروش می رسند. اگر شما می خواهید این ماده را نیز در منزل تهیه کنید کار سختی در پیش دارید.
زیرا باید مخلوط شیر و شکر و کرم را دو بار بجوشانید تا پاستوریزه شود. این مرحله بسیار مهم است زیرا ممکن است کسانی که این بستنی خانگی را خورده اند به خاطر وجود باکتری آلوده بشدت بیمار شوند. این بیماری بیشتر در افراد خردسال و پیر دیده می شود.
مرحله بعدی اضافه کردن طعم به بستنی است. هزاران طعم مختلف برای بستنی وجود دارد که با ترکیب هر کدام از آنها می توان مزه دلخواه را بدست آورد. این مرحله در کارخانه ها توسط خمره های بزرگ صورت می گیرد که این خمره ها همان کار همزن های خانگی را انجام می دهند و شما می توانید بطور مثال طعم شکلات را که دلخواهتان است با کمی حوصله با همزدن مداوم به مایعتان اضافه کنید. دیگر اضافات دلخواه همچون پسته و بادام بعدا اضافه می گردند.
مرحله بعدی جایی است که ماشین ساخت بستنی وارد عمل می شود. بستنی باید همزمان یخ زده و هم زده شود. در کارخانه ها این مرحله با لوله های بزرگ یخ زده ای صورت می گیرد که مایع بستنی از میان آنها می گذرد و در همان لحظه لوله های همزن کوچکتری نیز از میان بستنی ها رد شده و سریعا آنها را بهم می زند تا از چسبیدن تکه های کوچک یخ به کناره های لوله جلوگیری کرده تا وارد بستنی نشوند. این حرکت دقیقا توسط کامپوترها چک می شود که در مغازه های کوچکتر نیز همین راه با تفاوت کوچکتر شدن وسایل طی می شود.
این مرحله در منزل می تواند با استفاده از همزن ها و قالبهای یخ زده و تلاش شما طی شود. زمانیکه بستنی این مرحله را طی کرده و از دستگاه خارج گردید کار هنوز تمام نشده است. در این مرحله مخلوط یخ زده است اما نرم نیست.
اکنون وقت اضافه کردن خرده شکلاتها و یا بادام است. پس از آن بستنی به ظرف های مخصوصی برای شکل های متنوع ریخته می شوند.
اکنون زمان آن است که آنها در دمای کمتری نگهداری شوند. دمای صفر درجه مناسب است. معمولا کارخانه ها که باید آنها را به نقاط مختلف بفرستند این دما را پایین تر می آورند. این مرحله باید به سرعت صورت بگیرد تا از بوجود آمدن دانه های کوچک یخ روی بستنی ها جلوگیری گردد.
● درست کردن بستنی در ۵ دقیقه:
▪ مواد لازم:
ـ ۱ قاشق شکر ،
ـ نصف لیوان شیر و خامه،
ـ کمتر از نصف قاشق مربا خوری عصاره وانیل،
ـ ۶ قاشق نمک، یخ به مقداری که نصف یک کیسه سر بسته را پر کند.
ـ دو کیسه زیپ دار
ابتدا مقدار لازم یخ را در یک کیسه سر بسته با نمک مخلوط کنید.
در بسته دیگر شکر و شیر و خامه و وانیل را خوب مخلوط کنید و آن را در یک کیسه در دار بریزید و در آن را محکم ببندید.
کیسه را داخل کیسه بزرگتری که مخلوط نمک و یخ را ریخته اید قرار دهید بطوری که یخ تمام سطح مایع شما در کیسه را بپوشاند.
سپس آنها را خوب تکان دهید. پس از ۵ دقیقه کیسه بزرگتر را باز کنید و کیسه کوچکتر را که حاوی بستنی شماست از درون آن بردارید. اکنون تنها یک قاشق مربا خوری برای خوردن بستنی تان احتیاج دارید.
▪ به یاد داشته باشید:
هرچه مقدار شیر را بیشتر کنید بستنی شما کالری کمتری خواهد داشت و بالعکس اگر خامه بیشتری بزنید بستنی شما چرب تر و البته لذیذ تر خواهد بود.
این مقدار بستنی در اندازه های کم درست می شود و برای درست کردن آن در مقدارهای بیشتر می توانید از دو قوطی بزرگ و کوچک به جای کیسه های در دار استفاده نمایید.
● تاریخچه بستنی:
اکثر جستجو ها حاکی از آن است که بستنی برای اولین بار در چین و روم دیده شده است. مارکوپولو پس از بازگشت از سفرش تکه های یخ که مزه میوه داشتند را معرفی کرد و عنوان نمود که آسیایی ها هزاران سال است که از این مواد درست می کنند.
این هدیه حدود سال ۱۵۰۰ در میان پادشاهان فرانسه رایج گردید و حدود سال ۱۷۰۰ چیزی شبیه بستنی در میان مردم رایج شد. پس از استفاده از شکر در جنگ جهانی اول و رایج شدن وسیله ای شبیه به یخچال و فریزر، بستنی نیز کم کم بیشتر در میان مردم رایج شد. پس از جنگ جهانی دوم و بهبود وضعیت روحی مردم این خوردنی خوشمزه طرفداران بیشتری پیدا کرد و در نهایت کارخانه های ساخت این ماده براه افتادند.
المیرا صدیقی
منبع : همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست