یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
تهیه یک منبع تغدیه جدید
منبع تغـذیه مهمتریـن جـزء یك سیستـم كامپیوتـری محسـوب نمیشـود ولـی ضـرورت وجــود آن بــر كسـی پـوشیده نیست. بـدون ایـن قطعه، همه اجـزای بهتریـن كامپیوترهـا نیز چیـزی بیش از یك مجمـوعه قطعه بـیاستفـاده نیستند. از آنجـا كه تـوان مصـرفی كامپیوترهای امروزی بیشتر از هر زمـان دیگری است، در نتیجه تهیه یك منبع تغذیه قدرتمند یكی از نیازهای ضروری است. در این مقاله سعی داریم تا در یك سری آزمایش قدم به قدم با شما همراه شویم تا مشخص شود كه آیا نیاز به یك منبع تغدیه جدید دارید یا خیر و در صورت نیاز به تعویض منبع تغذیه روش درست انجام این كار را به شما آموزش میدهیم.
● چرا ممكن است به یك منبع تغذیه جدید نیاز داشته باشیم؟
تعویض منبع تغذیه معمولا به یكی از سه دلیل زیر انجام می شود:
۱) سیستم هیچ برقی از منبع تغذیه دریافت نمیكند.
۲) عملكرد كامپیوتر قابل اعتماد نیست.
۳) قطعه یا مادربرد یا قطعاتی به سیستم خود افزودهاید كه توان مصرفی آنها زیادتر است یا نیـاز به كانكتور اضافی دارند.
مـورد اول بسیـار واضح است: اگـر با فشـردن دكمـه Power در كامپیوتـر، چـراغ نشـان دهنـده وضعیـت روشـن نشود، به احتمـال زیاد منبع تغذیه سیستم كار نمیكند. در ضمن از روی چرخیدن فن سیستم نیز می تـوان از كـار كردن منبـع تغذیه مطلع شد. (اگـر فن منبع تغدیه كار میكند ولـی كامپیوتـر كـار نمیكند در این صورت مشكل از جای دیگری است.) البته قبل از بازكردن كامپیوتر از سالم بودن پریز و دوشاخه برق مطمئن شـوید و همچنین بررسی كنید كه دكمه روی منبـع تغذیه نیز در حـالت روشن (On) قرار گرفته باشد.
شناسایـی علت مربوط به كاركـرد نامطمئن كامپیوتـر كمی سختتـر است: نشانههـای این وضعیت از درست كارنكـردن هـارددیسك تا قفل شدن سیستـم یا نمـایش صفحه آبـی رنگ به هنگام راهاندازی سیستـم و یا هنگام ذخیره یك فایـل مهم را شامل میشـود. هرچند فرآیند عیبیابـی با راهانـدازی ویندوز و با تعویض هر یك از قطعات همراه است ولی در صورت مواجه شدن با مشكلات اساسی به احتمال زیاد نقص سیستم را باید در منبع تغذیه جستوجو كرد.
در نهـایت، اگـر درحال ارتقـای سیستـم خـود هستید، ممكن است به منبع تغذیه جدید نیز نیاز داشته باشید. برای مثال كانكتور اصلی یك مادربـرد جدید ممكن است بـرای اتصال به منبع تغذیه به جای رابطهای ۲۰ پایه موجود به یك رابط ۲۴پایه نیـاز داشته باشد یا آنكه سایـر كانكتورهای ۱۲ ولتـی آن به جای ۴ پایه مورد استفاده در مادربردهای قدیمی از نوع ۸ پایه باشند. ممكن است بخواهید یك كارت گرافیكـی از نوع PCI Express به سیستـم خـود بیفزایید. این نوع از كارتها به رابط ویژه خود برای اتصال به منبع تغذیه نیاز دارند.
ممكن است بخـواهید یك هـارددیسك جدید از نـوع (ATA(SATA به سیستم اضافه كنید و رابط مـورد استفـاده بـرای اتصـال به منبع تغذیه در ایـن نوع هارددیسك با رابط استانـدارد ۴ پـایه و سفید رنگـی كه اكنون از آن استفاده میكنید، تفاوت داشته باشد. شاید بخواهید كه این عدم سازگاریها را با استفاده از كابلهای تبدیل كننده هماهنگ كنید، ولی به شما پیشنهاد میكنیم كه هیچ وقت چنین تصمیمی نگیرید زیرا نیازهای خاص تجهیزات جدید معمولا بیش از توان منبع تغذیه كنونی بوده و ممكن است باعث كار كردن بیش از حد یا حتی سوختن منبع تغذیه شما شود كه در این صورت به سایر قطعاتی كه در حال كار كردن هستند نیز آسیب میرسد.
● توجه به سازگاری و كیفیت
بـیـشـتـــر مـنـبـــع تـغـــذیـههـــای امـــروزی از نـــــوع Advanced Technology Extended (ATX هستنـد. ایـن بدان معنـا است كه انـدازه، ابعـاد و كابلهـای ارتباطـی آنها با ویژگیهـای تعییـن شده به عنـوان قطعـات Intel ATX كه در اكثـر قطعـات پیشرفته كامپیوترهـای رومیـزی امـروزی به كار میرود، سـازگاری دارد.
بعضـی از كیسهـای MicroATX (و بعضـی از كیسهـای شركتهـای اصلی تولیدكننده این محصول) از منبع تغذیهای با طراحیهای اختصاصـی خود استفـاده میكنند. قبـل از سفـارش یك منبـع تغذیه جدید از سازگـاری بین كیس خریداری شده و منبع تغذیه اطمینان حاصل كنید. برای فهیمدن این موضوع كه آیا منبع تغذیه خریداری شده از نوع ATX استاندارد است، میتوانید مدل منبع تغذیه را در سایت Google جستوجو كنید.
دومیـن اخطاری كه باید جدی گـرفته شود، به كیفیت مربوط میشود. شاید بتوان یك منبع تغذیه با توان ۴۰۰ وات را به قیمت ۹۹/۱۹ دلار (حدود ۱۸ هزار تومان) خریداری كرد اما نباید انتظار داشته باشید كه چنین قطعه ای با اطمینان بالا یا برای مدت طولانی كار كند. در خـرید منبع تغذیه بیشتر از هر قطعه دیگـری باید این نكتـه را در نظر داشته باشید كه آنچه به دست میآورید دقیقا به اندازهای است كه هزینه میكنید.
در این مقاله میخواهیم نحوه ارتقای یك منبع تغذیه ۳۰۰ وات به یك منبع تغذیه ۶۰۰ وات با نام iGreen محصول شركت Cooler Master را بررسی كنیم. این منبع تغذیه با قیمتی در حدود ۱۳۵ هـزار تومان، امكانات بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد و توسط شركت nVidia مورد تائید قرار گرفته است و میتوان از آن برای ایجاد توان مورد نیاز برای كارتهای گرافیكی نوع SLI (روشی برای استفاده از چندین پردازشگر گرافیكی)، استفاده كرد. قابلیتهای اضافی این كارت عبارتند از: پاك بودن از لحاظ زیست محیطی، مطابقت با قوانین Energy Star و Blue Angel.
● جدا كردن منبع تغذیه كنونی
برای تعویض منبع تغذیه خود به ابزارهای بسیار سادهای نیاز دارید: یك پیچ گوشتـی شماره ۲، یك تیغه مورب (diagonal cutter) و تعدادی گیره كوچك و متوسط برای كابلها.
همه كابلهایی را كه به كامپیوتر شما متصل است، قطع كنید. قبل از جدا كردن كابلهای متصل به پشت كیس به ویژه كابلهای مرتبط با منبع تغذیه، دكمه power كیس را خاموش كنید. با این كار جریان برق را در مدارهای قطعات كامپیوتر مانند حافظه، كارت شبكه و سایر قطعات نیز قطع كرده اید.
بعد از جدا كردن همه سیمهای برق از مادربرد و سایر قطعات، پیچ های منبع تغذیه را باز كنید. در هنگام باز كردن منبع تغذیه حتما آن را با یك دست نگه دارید تا درون كیس نیفتد.
پوشش كناری كیس را برداشته و با دقت همه سیمهـای ارتباطی را از قطعـات مختلف جـدا كنید. بـرای جـدا كـردن ارتباطهـا از دیسك نـوری و هـارددیسك، آنها را از دو طرف گـرفته و به آرامی حركت دهید. هم رابطهای ۲۰ یا ۲۴ پایهای و هـم رابطهای ۸ ولتی با ۴ یا ۸ پایه، دارای گیرههایی هستند كه قبل از جدا كردن رابط باید این گیرهها را در روی مادربرد آزاد كرد.
در نهایت چهار پیچی كه منبع تغذیه را به كیس نگاه داشتهاند، باز كنید و منبع تغذیه را از جای خود خارج كنید.
ـ نكته: معمولا تنها یك برآمدگی كوچك در داخل كیس برای نگهداشتن منبع تغذیه وجود دارد. اگر پیچ ها را به درستی باز نكنید، منبع تغذیه درون كیس میافتد و به مادربرد یا سایر قطعات صدمه میزند برای جلوگیری از این وضعیت، ابتدا پیچهای پایین منبع تغذیه را باز كنید سپس منبع تغذیه را با دست خود نگاه داشته و پیچهای بالایی را باز كنید.
● نصب منبع تغذیه جدید
نصب یك منبع تغذیه جدید بسیار آسان است. ابتدا آن را در جای خود طوری نگاه دارید كه پیچهای بالایی در جای خود قرار بگیرند.
همه سیمهای متصل به مادربرد و سایر قطعات را دوباره در جـای خـود بگذارید. ایـن كار را با وصـل كردن سیـم ۱۲ ولـت مادربرد آغاز كنید.
وقتی كه كابلهای منبع تغذیه جدید را متصل میكنید، به جهت اتصال كابلها توجه كنید. اگر یك كانكتور در جای خود قرار نگرفت، روی آن فشار نیاورید.
ـ نكته:
مطمئن شوید كه سیمهای ارتباطی منبع تغذیه و رابط ۱۲ ولتی روی مادربرد درست نصب شدهاند تا آنكه گیرههای آنها بر روی برآمدگیهای كنار Socket چفت شوند. كانكتورها تنها در صورت درست قرار گرفتن در جای خود محكم میشوند پس اگر محكم نشدند، آنها را در جای خود فشار ندهید. سیم ارتباطی برای هارددیسكهای نوع SATA داری گیرههایی هستند اما این گیرهها به اندازه گیره های ارتباطی ۴ پین قدیمی قابل شناسایی نیستند. ابتدا جهت درست را شناسایی كنید و دوباره تاكید میشود كه برای در جای خود قرار دادن قطعات روی آنها فشار نیاورید زیرا اگر كانكتور به درستی در جای خود قرار گرفته باشد، باید به سادگی متصل شود.
● آخرین رابطها را نیز كامل كنید.
همه كابلها را با استفاده از گیرههایی در جایی كه جلوی دست نباشد، محكم كنید. سپس با استفاده از تیغه مورب همه كابلهای اضافی را ببرید. با این كار داخل كیس شما بسیار جذابتر خواهد شد. در نظر داشته باشید كه با انتخاب درست مسیر سیمها، جریان هوا در درون كیس بهتر ایجاد میشود و از داغ شدن قطعات كامپیوتر جلوگیری به عمل میآید. (شكل ۳)
ـ نكته: بعد از تمام شدن كارها، همه كابلها را بررسی كنید تا از عدم تماس آنها با خنك كنندهها یا لبه پرههای فن مطمئن شوید. بهتر است این كار را همین الان انجام دهید تا آنكه بعدا و با احساس بوی ناشی از آب شدن پوشش سیمها مجبور به انجام این كار نشوید.
استفاده از گیرههای كابل در جای مناسب، ظاهر درون كیس را زیباتر میكند و در ضمن به خاطر جریان بهتر هوا از گرم شدن قطعات جلوگیری میشود.
● سیستم را روشن كنید
در هنگام وصل كردن یك منبع تغذیه جدید، ممكن است بعضی از قطعات در شكاف خود شل شده باشند. قبل از آنكه در كیس را ببندید مطمئن شوید كه قطعاتی مانند حافظه، كارت گرافیكی و سایر قطعات جانبی در جای خود محكم قرار گرفتهاند. سپس پوشش جانبی كیس را در جای خود وصل كرده و بعد از اتصال سیمهای ارتباطی پشت كامپیوتر، آن را به برق شهر وصل كنید. اگر همه كارها را درست انجام داده باشید، میتوانید از مزایای قدرت بیشتر كه توسط منبع تغذیه جدید در اختیار شما قرار میگیرد، استفاده كنید.
ـ نكته:
سیم متصل به برق شهر را بعد از اتصال كلیه سیمها، وصل كنید و قبل از آنكه این كار را انجام دهید از وضعیت Off كلید روی منبع تغذیه اطمینان حاصل كنید. بعد از آنكه سیم ارتباطی به برق شهری را به پریز وصل كردید، میتوانید سوئیچ را در حالت On قرار دهید.
مترجم: امین كلانتری
منبع : وب ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست