سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا
اهمیت و وظایف یک واحد سازمانی
سازمانهای امروزی به عنوان سیستم های باز، به طور دایم در تعامل با محیط قرار دارند. این تعامل برای سازمانها بسیار مهم و حیاتی تلقی می شود و آنها را تحت تاثیر مسایل پیرامون قرار می دهد. از سوی دیگر، محیط فراروی سازمانها، محیطی متغیر و در حال تحول است به طوری كه نیاز به بازنگری در تمامی ابعاد سازمانی از قبیل ساختار، اهداف، وظایف، مجموعه قوانین و مقررات، شیوه های مدیریتی و سیستمها و روشهای انجام كار امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. ضرورت و اهمیت این بازنگری در حدی است كه سازمانها ناگزیرند این مقوله را دایمی تلقی كرده و با شناخت و تجزیه و تحلیل مقتضیات، پارامترهای درونی خود را با آن تطبیق داده و از فرصتهای به وجود آمده بیشترین استفاده را ببرند. به این منظور سازمانهای پویا به تناسب نوع كار، محیط و ساختار، روشها و ابزارهای خاصی را برای دستیابی به اهداف خود به كار می گیرند. استفاده از الگوها و مدلهای گوناگون، افراد زبده و خلاق و تشكیل دپارتمانهای تخصصی از نیازهای سازمانهای بزرگ امروزی به حساب می آید و با استفاده از چنین ابزارهایی سازمانها، به ویژه سازمانهای تولیدی و صنعتی می توانند با اقتدار و پویایی بیشتر به فعالیت خود ادامه دهند.
●متدولوژی مطالعات و تدوین سیستمها و روشها
اگر مدیریت را برخوردار بودن از »توان، دانش، بینش و روش« بدانیم می توان مدیریت روشها را تشخیص ناكارآمدی شرایط حال و بازنگری در شرایط آینده تعریف كرد. با این تعریف از مدیریت روشها، به معرفی این دپارتمان و شرح وظایف آن می پردازیم.همان طور كه می دانید تغییرات محیط و تكنولوژی از عوامل اصلی لزوم بازنگری و به روز آوری روشها و فرایندهای انجام كار سازمان به حساب می آیند. هر اندازه سازمان بزرگتر و ساختار سازمان به لحاظ ماهیت و تنوع عملیات پیچیده تر باشد شكل گیری دپارتمان مستقل و تخصصی برای این امر گریز ناپذیرتر خواهد بود و این نقطه عطف، سرفصل تشكیل واحدهایی می شود كه با نامهایی از قبیل »مهندس صنایع«، »سیستمها و روشها«، »مهندسی روشها« و »روشها و تشكیلات« در سازمانهای مختلف مشغول فعالیت هستند.
●رئوس وظایف
وظایفی كه به طور آكادمیك بر عهده واحدهای یاد شده گذاشته می شود به شرح زیر دسته بندی شده است.
- مطالعه، بررسی و طراحی پروسه و روشهای صحیح انجام كار یا فرایندهای جدید در حوزه های مختلف اداری، تشكیلاتی و عملیاتی
- مهندسی مجدد یا عارضه یابی سازمان، ارایه راهكارهای بهبود عملكرد، افزایش توان رقابت و بازدهی سازمان
- تهیه گزارشهای مدیریت و تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات (هزینه ها، درآمدها)
- تهیه و ارایه دستورالعمل و روشهای اجرایی
- تهیه بخشنامه ها و آیین نامه (غالباً بخش دولتی)
- طراحی و بازنگری در چارت سازمانی، ساختار سازمانی و نیروی انسانی
- نظارت و مشاوره در اجرا و پیاده سازی طراحها و آیین نامه های تصویب شده
علاوه بر وظایف دسته بندی شده كه همگی مورد پذیرش بیشتر سازمانها قرار دارد در برخی از سازمانها وظایف دیگری از قبیل طرح ریزی بودجه و تشكیلات بر به عهده این واحدها گذاشته می شود.
●نگرش
به طور طبیعی واحدها و متخصصانی كه متولی تدوین و به روزآوری سیستمها و روشها می شوند، باید برای تهیه و تدوین هر روش یا فرایندی، به تمامی پارامترهای موثر در كار توجه كنند.
همچنین طراحان روش، بایستی به اطلاعات وسیعی از كار و اجزای آن اشراف و دسترسی داشته باشند چرا كه عوامل متعددی در طراحی یا به روز آوری یك روش یا فرایند دخیل و اثر گذارند.
●رئوس اطلاعات مورد نیاز به شرح زیر است.
الگوها و مدلهای فرایندی روز دنیا، الگوها و مدلهای جاری در سازمان، ویژگی ها و قابلیتهای نیروی انسانی، برنامه ریزی، اهداف و سیاستهای عالی سازمان، ساختار، اندازه و پیچیدگی سازمان، قوانین و مقررات تصویب شده در سازمان و ضوابط و مقررات كشوری و نهادهای ذیربط ملی و بین المللی.
تردیدی نیست كه هدف از تغییر یا تدوین سیستم های فرایندی و الگوهای عملكرد، افزایش بهره وری و توانمندی سازمان است. اما این امر به معنی كاهش هزینه ها و یا سوددهی آنی و سریع نیست. ممكن است برخی از رویه های تدوین شده، خود موجب ایجاد و افزایش هزینه ها شود. اما بایستی در طراحی یك روش، به درستی تعیین شود كه با اتخاذ رویه جدید و با پذیرش هزینه های ناشی از آن، چه آثار مثبتی انتظار میرود و اثربخشی و بازدهی طرح در كجا و به چه اندازه پیش بینی شده است.
●تركیب نیروی انسانی
بخشها و واحدهای سازمانی كه به امر مطالعات و تدوین سیستمها و روشها مشغول هستند معمولاً دارای تركیبی از متخصصان و كارشناسان در رشته های مختلفند. نوع تخصص و دانش كارشناسان این واحدها تا حد زیادی به اهداف و ساختار و ماهیت عملیاتی سازمان مربوط می شود. سازمان هایی كه فعالیت آنها ماهیت خدماتی دارد و نوع فعالیتشان اداری و تشكیلاتی است (مانند بیشتر سازمانهای دولتی). متخصصین تدوین سیستمها از بین افراد مجرب و تحصیل كرده در رشته های اداری و تشكیلاتی همانند رشته های مدیریت، علوم ادرای، كامپیوتر و دیگر رشته های مشابه انتخاب می شوند. اما در سازمانها و موسسات صنعتی یا تولیدی كه كار و فعالیت آنها از جنبه های مختلف و متفاوت خدماتی- صنعتی تشكیل یافته، متولیان امر علاوه بر اینكه بایستی در رشته های یاد شده دارای تخصص و تبحر باشند، لازم است از علوم فنی و مهندسی نیز بهره مند بوده و با مفاهیم مهندسی با گرایش های مربوط به فعالیت سازمان آشنا باشند.
●سلسله مراتب
از نظر سلسله مراتب سازمانی، مسئول ارشد واحد سیستمها و روشها زیر نظر مستقیم مدیریت ارشد سازمان انجام وظیفه می كند. تاكید بر رابطه مستقیم بدین علت است كه سیاستها و اهداف رهبری سازمان به سرعت و با دقت به واحدهای مطالعاتی منتقل می شود و امكان انحراف از سیاستها و اهداف را در طراحی و تدوین روشها به حداقل می رساند. همچنین ابهامات و موانع احتمالی موجود در طراحی و تدوین روشها، با ایجاد ارتباط مستقیم به سرعت رفع و تعیین تكلیف می شود.
●ابزار و روشهای انجام كار
ابزار و روشهای مورد استفاده در طراحی و بازنگری سیستمها و روشها تقریباً ساده است. در بررسی و تدوین یك روش انجام كار ابتدا مطالعات میدانی شامل مشاهده فرایند، مصاحبه، مطالعه اسناد و مدارك و تاریخچه، توزیع پرسشنامه، شناسایی منابع و نیروی انسانی به عنوان مقدمه كار انجام می پذیرد و اطلاعات لازم جمع آوری می شود. در مرحله بعد، اطلاعات جمع آوری شده از نظر در جه اعتبار و سَنَدیّت مورد بررسی قرار گرفته و پس از استخراج پارامترهای اصلی و موثر، جلسات بحث و بررسی با حضور كارشناسان و در صورت نیاز عوامل ذیربط سایر واحدها تشكیل می شود.
همزمان با شكل گیری طرح اولیه، با استفاده از علوم و فنون تجزیه و تحلیل آماری و نرم افزارهای مهندسی، تاثیرات فنی و مادی طرح، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و اثربخشی آن در دراز مدت و یا كوتاه مدت مورد سنجش قرار گرفته و میزان همسویی طرح با اهداف و سیاستهای سازمان تعیین می شود. در انتهای كار، طرح تكمیلی به همراه گزارش فنی و تفصیلی به منظور تصویب نهایی به مسئولین ارشد سازمان ارایه می شود.
●واگذاری ماموریتها
تردیدی نیست كه برای بهره برداری بهتر از منابع و امكانات و تكنولوژی در حال گسترش، سازمانها به تقویت و پشتیبانی از فعالیتهای سیستماتیك و هماهنگ روی خواهند آورد. سازمانهای بزرگ ناگزیر از ایجاد واحدهایی هستند كه با نگاهی جامع و كامل عوامل موثر بر سرنوشت سازمان را زیر نظر گرفته و با تدوین و ارایه روشها، اصول و طرحهای بلند مدت، سازمان را برای دستیابی به اهداف خود یاری رسانند. برای رسیدن به چنین اهدافی واگذاری ماموریتهای زیر به واحد سیستم ها و روشهای سازمانها توصیه شده است:
- اجرا، گسترش و استقرار موازین استانداردهای ملی و بین المللی
- بازنگری، به روز آوری و نگهداری روشها و دستور العمل های اجرایی و نظارت بر اجرای آن.
- بازنگری و اصلاح فرایندهای مختلف سازمانی
- تهیه و تدوین طرحها و لوایح جدید، متناسب با تغییرات تكنولوژی و عوامل محیطی
- تعریف و پیاده سازی پروژه ها و مدلهای بازسازی سازمان از قبیل مهندسی مجدد (BPR) مدل سامان دهی محیط كار (۵S) مدل كاهش هزینه ها (۶ SIGMA) مدل تعالی سازمانی (EFQM) و مدل بهبود مستمر (QFD) .
- بازنگری و طراحی ساختار سازمانی (چارت سازمانی و شرح وظایف)
- تهیه و ارایه گزارش های اطلاعات مدیریت شامل گزارشهای آماری و تحلیلی عملكرد، نقاط ضعف و قوت، فرصتها و تهدیدها و چشم انداز آینده
- نظارت وكنترل بر اجرای مصوبات سازمانی
- جستجو و معرفی علوم و دانش نوین مدیریت، كیفیت و بهره وری
تحقیق و تهیه: شهروز شكاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست