چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
فیدل را فراموش کنید
![فیدل را فراموش کنید](/mag/i/2/xgsms.jpg)
شماری از محافظهکاران آمریکایی میگویند همین دلایل برای تداوم سیاست نادیده گرفتن دیپلماتیک و تحریم اقتصادی کوبا کافی به نظر میرسد. آنها میگویند انقلاب از نفس افتاده و زمان تغییر رژیم نزدیک است. اما مساله اینجا است که این گروه واقعیتهای کوبا را نادیده میگیرند. این کشور در آستانه پرتگاه سقوط نیست. حزب، دولت و ارتش با هم هماهنگند و مردم که از تامین نیازهای اولیهشان و البته آموزش و مراقبتهای بهداشتی مطمئن هستند به تغییرات اساسی در کشور فکر نمیکنند. (و البته آنها توانایی این کار را هم ندارند.)
سیاست آمریکا در منزوی کردن کوبا شکستخورده است. مقامات کوبایی از اینکه هاوانا این روزها بیشتر از هر کشور آمریکای لاتین - به جز برزیل - میزبان هیاتهای دیپلماتیک است به خود میبالند. حتی محاصره اقتصادی کوبا هم جواب نداده است. البته میتوان گفت برای کشورهایی مثل کانادا و کره جنوبی که مواد غذایی، ژنراتور یا مصالح ساختمانی به کوبا صادر میکنند جواب داده است.
سیاست تحریم کوبا البته در یک حوزه دیگر هم جواب داده است و آن تقویت دولت هاوانا است. رهبران کوبا در طول دهههای اخیر بارها مشکلات اقتصادی را به گردن تحریم آمریکا انداختهاند نه سیاستهای اشتباه خودشان. نبود بازدیدکنندهها و سرمایهگذاران آمریکایی هم به دولت کوبا کمک کرده که کنترل سیاسی خود را بر کشور ادامه دهند.
به یک دلیل دیگر هم میتوان در منطق تداوم محاصره کوبا شک کرد. کوبا، هر چقدر هم آرام، تغییر میکند. مساله اینجا است که آیا ایالاتمتحده میتواند بر سرعت و مسیر این تغییرات تاثیر بگذارد یا نه. ما نمیخواهیم دولت کوبا سقوط کند و رژیمی سرکوبگرانهتر به قدرت برسد یا این کشور بهشت قاچاقچیان و مجرمان شود یا بحران انسانی باعث هجوم صدها هزار کوبایی به سمت آمریکا شود. در عوض واشنگتن باید برای شکل دادن به رفتار و سیاستهای رهبری کوبا با هدف باز شدن فضای سیاسی و اقتصادی کشور تلاش کند.
۵۰ سال دشمنی را نمیتوان با یک ضربه از بین برد اما حالا برای واشنگتن زمان اقدام است. بخش اصلی ابتکار عمل در مورد کوبا در اختیار رئیسجمهور جدید است. اوباما میتواند برای مثال به شعارهایش در دوران مبارزات انتخاباتی عمل کند و به کوبایی-آمریکاییها اجازه دهد به بستگانشان در کوبا کمک مالی کنند و بتوانند بهطور منظم به دیدار آنها بروند. به علاوه او میتواند محدودیتهای مسافرت به کوبا برای دیگران را هم کاهش دهد. (کنگره در حال حاضر روی بخشهایی از این طرح کار میکند.) هر دو طرف در پایتخت کشور مقابل دفتر حفاظت منافع دارند - نوعی سفارتخانه کوچک - اما اوباما میتواند وظایف این دفترها را گسترش دهد. دو طرف میتوانند در چالشهای مشترک نظیر مهاجرت، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و امور امنیت ملی به تبادل اطلاعات بپردازند.
تصمیماتی فراتر از این یا سر و کله زدن با اساس تحریمها - یا خارج کردن کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم - احتمالا به تایید کنگره نیاز دارد. قانون فعلی نمیگذارد که رئیسجمهور چنین تصمیماتی را بگیرد. طبق قانون کوبا باید به یک دموکراسی تبدیل شود تا بتوان تحریمها را برداشت. اما نفس مذاکره با کوبا بسیار مهمتر از هر چیزی است. پیششرطها همیشه در برابر یک سیاست خارجی موثر مانع به حساب میآید. دولت اوباما میتواند از فرصت کنفرانس کشورهای قاره آمریکا که قرار است ماه آوریل در ترینیداد برگزار شود استفاده کند و سیاست ایالاتمتحده در قبال کوبا را اصلاح کند. این تغییر نهتنها قدرت نفوذ آمریکا در کوبا را افزایش میدهد که احتمالا موضع ایالاتمتحده در نیمکره غربی را قدرتمندتر خواهد کرد. آمریکا فعلا باید با چین و روسیه وارد تعامل جدی شود؛ بعد میتوانیم با کشورهای دیگری مثل کره شمالی، سوریه یا حتی ایران وارد مذاکره شویم. کوبا که دیگر جای خود دارد.
ریچارد هاس در حال حاضر ریاست شورای روابط خارجی آمریکا را برعهده دارد. این شورا به عنوان سازمانی تاثیرگذار، مستقل و فراحزبی در سیاست خارجی آمریکا شناخته میشود که در سال ۱۹۲۱ تاسیس شد. مقر اصلی شورای روابط خارجی آمریکا شهر نیویورک است و بهخاطر اعضا، گردهماییها و تحقیقاتش به عنوان قدرتمندترین نهاد سیاست خارجی در آمریکا پس از وزارت خارجه شناخته میشود. شورای روابط خارجی ناشر دوماهنامه معتبر فارینافیرز هم به شمار میآید. در عین حال شماری از نظریهپردازان توطئهنگر هدف مخفی شورای روابط خارجی را برقراری <جهانی تکدولتی> عنوان کردهاند. ریچارد هاس در فاصله ژانویه ۲۰۰۱ تا ژوئن ۲۰۰۳ رئیس مرکز برنامهریزی سیاسی در وزارت خارجه آمریکا بوده است. کتاب جدید او <جنگی به ضرورت، جنگی به انتخاب: خاطرات دو جنگ عراق> بهار آینده منتشر میشود.
ریچارد هاس
ترجمه: کاوه شجاعی
ترجمه: کاوه شجاعی
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست