یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

میوه جادویی


میوه جادویی
زادگاه انار که نام علمی آن «پونیکا گرانتوم» می‌باشد، ایران است؛ هر چند نوع خودروی آن در هندوستان( در کوه‌های هیمالیا)، افغانستان و سوریه می‌روید. انار میوه‌ای بسیار لذیذ و آبدار است و از روزگاران بسیار قدیم به عنوان میوه‌ای خوراکی و هم برای مصارف پزشکی اهمیت بسیار داشته است. در باغ‌های معلق بابل درختان انار بسیار خوبی کاشته بودند و در مصر باستان انار را می‌شناختند. در زمان حضرت موسی انارهایی بسیار مرغوب در فلسطین، سوریه و لبنان کاشته می‌شد. شهر رِمن به واسطه انار مرغوب آن، رمان(انار)، شهری معروف بود. کاشت انار در منطقه مدیترانه و کشورهای شرقی مانند هندوستان در زمان‌های آخر متداول شد. اما پس از نفوذ اسلام در اسپانیا کاشت انار در آن سرزمین معمول شد و در قرن سیزدهم میلادی در انگلستان متداول گردید. بعدها اسپانیایی‌ها این میوه پرارزش را به دنیای جدید یعنی مکزیک و فلوریدا بردند. کاشت آن کم‌کم در دیگر کشورها گسترش یافت و اکنون تقریبا در تمام کشورهای منطقه گرمسیر و معتدل می‌روید. اکنون نوع مرغوب انار از ایران، ترکیه، افغانستان، سوریه، مراکش و اسپانیا وارد می‌شود. شهر شلاپور(شعله‌پور) هند به داشتن انارهای شیرین شهرت دارد. در ضیافت‌های بزرگ در ترکیه، انار از جمله میوه‌هایی است که میهمانان را با آن پذیرایی می‌کنند.
● فوائدی که دیده نمی‌شود
انار ماده‌ای غذایی مطبوع و دارای خواص طبی بسیار است. ارزش انرژی‌زایی میوه انار ۶۵ درصد اعلام شده. میوه‌ای که به آن خون‌ساز می‌گویند به همین علت بهترین موقع برای مصرف آن صبح و قبل از صبحانه است. مقوی قلب، مفرح، دفع‌کننده چربی، رفع‌کننده سموم اغلب عفونت‌های داخلی، دافع حرارت می‌باشد و خوردن انار با پرده‌های سفید آن شکم را دباغی می‌کند، دانه‌های میوه جنگلی انار که به (نار دان) شهرت دارد در معالجه اسهال بسیار موثر است. آب انار شیرین نیز شربتی بسیار عالی است و به هنگام اسهال تشنگی را برطرف می‌کند. در درمان اسهال ساده و اسهال خونی موثر است. آب انار برای انواع ناخوشی‌ها از قبیل التهاب قولون، کم‌خونی، یرقان، فشارخون، بواسیر و درد مفاصل دارویی مفید است. و اگر با عسل خورده شود صفرا را کم می‌کند. در بسیاری از ناراحتی‌هایی که با روش هومیاپاتی- هومیاپاتی(Homeopathy) یک روش درمانی که در آن بیماران را با داروهایی درمان می‌کنند که همان داروها در بدن سالم علایم همان بیماری را ایجاد می‌کند.( فرهنگ پزشکی انگلیسی- فارسی، احدوت)- معالجه می‌شوند میوه انار تجویز می‌شوند. با این حال خوردن دانه‌های انار بیش از نوشیدن آب آن توصیه می‌شود. زیرا خود انار خون را تصفیه کرده و تقویت‌کننده قلب و کلیه است. اشتها‌آور است و بهتر است قبل از غذا مصرف شود. در رفع اوره و کلسترول، دفع سموم و تعادل مایعات بدن به خصوص خون نقش مهمی را ایفا می‌کند.
مصرف انار شیرین، ایجاد شادی نموده و رنگ رخسار را باز می‌کند و همچنین تقویت‌کننده کبد است ؛ در معالجه یرقان( زردی) مفید است. انار ترش و شیرین( ملس) باعث کاهش فشار خون می‌شود. مصرف آن در معالجه راشیتیسم، کم‌خونی و ضعف اعصاب موثر است و به بدن نیرو می‌بخشد. در ضمن انار خاصیت‎ ضدسرطانی‎ آب‎ دارد. پژوهش‌های‎ جدید نشان می‎دهد آب‎ انار خاصیت‎ ضدسرطانی‎ دارد. طبق تحقیقات سازمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) انار منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها، پتاسیم و ویتامین C است پژوهشگران‎ آکادمی‎ علوم‎ آمریکا دریافته‌اند که، مصرف‎ آب‎ انار از ابتلا بـه‎ سرطان‎ پروستات‎ جلوگیری‎ می‎کند. احسان‎‎ مختار استاد سرطان‌شناسی‎ دانشگاه‎‎ ویسکانسین‎ و رئیس‎ گروه تحقیق در این‌باره می‌گوید که با کشف‎ جدید راه‎‎ دستیابی‎ بـه خواص‎ ضدسرطانی‎ و نحوه‎‎ معالجه سرطان‎ با آب‎ انار هموارتر شده‎ است‎. متخصصان‎ تغذیه‎ مصرف‎ آب‎ انار را صبح‎ و پیش‎ از صبحانه‎‎ توصیه می‎‌کنند. با این حال انار برای برخی افراد مضر است.
۱) انار برای اشخاصی که دچار یبوست هستند، مضر است.
۲) انار میوه‌ای سرد است، بنابراین اشخاصی که سرد مزاج هستند پس از خوردن آن، مقداری آب‌جوش با نبات باید بخورند.
۳) انار برای کسانی‌که دچار نفخ معده هستند، ضرر دارد. زیاده‌روی در مصرف انار ترش ایجاد زخم‌معده می‌کند.
۴) جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آنکه برای رفع کرم به‌کار می‌رود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند.

منبع: پایگاه جامع اطلاع‌رسانی پزشکان ایران
منبع : روزنامه کارگزاران