چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


بررسی آسیب‌ها و رویکردهای اجتماعی نیازمند تعامل همه نهادها


بررسی آسیب‌ها و رویکردهای اجتماعی نیازمند تعامل همه نهادها
نیازی به دلیل و برهان نیست که آسیب‌ها و جرایم اجتماعی اعم از اعتیاد، تهیه و توزیع مواد مخدر، سرقت، ورود غیرمجاز به قلمرو زندگی شهروندان، کودک آزاری و امثال آن، معلول دامنه وسیعی از عوامل روانی، زیستی، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی هستند و هر یک از این عوامل پنجگانه سهمی از شکل‌گیری، پدیدآیی و بروز این پدیده‌ها را تبیین می‌کنند.
به همین سبب مداخله موثر در هر یک از این آسیب‌ها و از میان راندن آنها، مستلزم بهره‌گیری از سازوکارهای روانی، اجتماعی، فرهنگی و جز آن است.
به بیان روشن‌تر، در جامعه‌ای که وقوع و بروز حتی یک مورد کجروی و جرم، مذموم و نامطلوب تلقی می‌شود، همه نهادهای فرهنگی، آموزشی، قضایی و انتظامی ناگزیر باید با اتخاذ رویکردی همسو، اما با بهره‌گیری از راهبردها و روش‌های متنوع، برای تلطیف سیمای جامعه از وجود هر نوع کجروی و آسیب اجتماعی و ممانعت از خدشه‌دار شدن چهره نورانی نظام دینی و اخلاقی حاکم بر جامعه، گام فراسو نهند و به ایفای نقش بپردازند.
آشکار است که در چنین جامعه‌ای از شهروندان نیز انتظار می‌رود تا ضمن ایفای نقش خود در مقابله با آسیب‌ها و کج‌روی‌های اجتماعی، از نهادها و سازمان‌های متولی مقابله با کژکارکردی‌ها و آسیب‌های اجتماعی بخواهند تا گام‌ها و اقدامات خویش را در قلمرو حفظ صیانت ارزشی جامعه یا از میان راندن دامنه کجروی‌ها و جرایم اجتماعی، سرعت بخشند و با طرح‌ها و تدابیر خلاقانه و روشن خویش، امنیت اجتماعی و اخلاقی همگان را تعالی بخشند اما شگفت آنجاست که شهروندان محترم تهرانی، به عنوان نمونه‌ای معرف از همه شهروندان ایرانی، در این خصوص انتظارات خویش را به یکسان معطوف سازمان‌ها و نهادهای مختلف متولی مقابله با آسیب‌های اجتماعی می‌نمایند.
به عنوان مثال،اخیرا یک موسسه معتبر دانشگاهی که در یک نظرسنجی جامع از شهروندان تهرانی پرسیده است: به نظر شما کدام یک از نهادهای جامعه مسوول و متولی مقابله با آسیب‌ها و جرائمی نظیر توزیع و فروش مواد مخدر، سرقت، کودک‌آزاری، بدپوششی و مزاحمت برای نوامیس است؟
در پاسخ به این سوال بیش از ۷۰ درصد پاسخ‌دهندگان در وهله اول نیروی انتظامی در وهله بعد سایر نهادها (نظیر قوه قضاییه، وزارت ارشاد اسلامی، سازمان بهزیستی و...) را به عنوان مسوول و متولی اصلی مداخله در آسیب‌ها و کجروی‌های اجتماعی معرفی کرده‌اند.
پیداست که این انتظار از یک سو احساس مسوولیت ناجا را در برابر جامعه و شهروندان محترم مضاعف می‌سازد و لاجرم از این به بعد این نهادها ازهیچ تلاشی برای تحقق انتظارات خیرخواهانه شهروندان فروگذار نمی‌کند.
از طرف دیگر، معرفی ناجا به عنوان اصلی‌ترین نهاد و سازمان متولی مداخله در آسیب‌ها و کجروی‌های اجتماعی از سوی مردم، بیانگرواقعیتی است که اجرای موفقیت‌آمیز طرح امنیت اجتماعی از سوی ناجا در یک سال و نیم گذشته، اعتماد و اطمینان مردم به پلیس را فزونی بخشیده و این امید را در آنان پدید آورده است که پلیس برای از میان بردن آسیب‌ها و جرایم اجتماعی از اراده، توان، اقتدار و انگیزه کافی برخوردار است.
از نظرما چنین اعتماد و اطمینانی امید مردم عزیز را برای پاک ساختن جامعه از وجود مجرمان و کجروانی همچون موادفروشان سیه‌رو، مضاعف می‌سازد، مطمئنا اقدامات پلیس در روزها و ماه‌های پیش رو، بویژه در مقابله با موادفروشان و سارقان، همچنان سطح و میزان امید شهروندان را افزایش خواهد داد.
سرتیپ ۲ پاسدار احمدرضا رادان
فرمانده انتظامی تهران بزرگ‌
منبع : روزنامه جام‌جم