دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا


جوان یعنی سی دی خام!


جوان یعنی سی دی خام!
اگر چندین سال از آغاز مسابقات قوی ترین مردان ایران نیز بگذرد باز هم نام «برادران فاطمی» مطرح خواهد بود چرا كه مردم رشته ورزشی «قویترین مردان» را با قهرمانی و هنر نمایی محراب فاطمی شناختند.با وجود این كه حضور محراب فاطمی در مسابقات قویترین مردان ایران اعتبار خاصی به آن می بخشد اما مدتی است كه او از دنیای ورزش دور شده و به قول خودش به زندگی چسبیده است. البته برای این كه به حضور نداشتن او عادت نكنیم در مسابقات سال گذشته كه در نوروز ۱۳۸۶ از شبكه ۳ سیما پخش شد به عنوان داور حضور داشت. با محراب فاطمی ۳۳ ساله همراه برادران او مهدی ۳۶ ساله، حسین ۲۷ ساله و علی ۲۴ ساله گفت وگوی بی پرده ای انجام دادیم كه خواندن آن خالی از لطف نیست. مخصوصاً اگر بدانید كه ورزش حرفه ای و باشگاه داری شغل دوم آن ها محسوب می شود.
▪ زمانی كه جوانتر بودید مهم ترین دغدغه شما چه بود؟
ـ مهدی: ورزش قهرمانی . یعنی می خواستیم با تمرین كردن و ركوردزدن به هدفمان كه قهرمانی بود برسیم .
ـ محراب: ما اصلاً نمی خواستیم كار بیهوده انجام دهیم بلكه تنها با هدف قهرمانی تمرین می كردیم.
ـ حسین: یكی تحصیلات دغدغه اصلی اش است و دیگری دغدغه ازدواج دارد اما ما تنها به ورزش فكر می كردیم.
▪ این كه نشد دغدغه جوانی. یعنی جوانی كردن شما در وزنه زدن، ركورد بالابردن و مدال گرفتن خلاصه می شود؟ پس تفریح شما كجای دوره جوانی تان قرار دارد؟
ـ مهدی: هر كسی با یك نوع تفریح راضی می شود ما هم وزنه زدن را تفریح می دانیم.وقتی به ركورد دلخواه می رسیم بزرگ ترین تفریح را انجام داده ایم و لذت برده ایم.
ـ حسین: اصلاً با این ورزش به آرامش خاصی می رسیدیم و انگیزه ای می شد برای ركورد بیشتر زدن.
ـ محراب: البته ورزش «قویترین مردان» یا «پاورلیفتینگ» تنها وزنه زدن و ركورد شكستن نیست بلكه باید خواب و تغذیه مناسب نیز همراه آن باشد.
▪ تغذیه مناسب یعنی چه؟ به نظر می رسد باید چند برابر یك فرد معمولی غذا خورده باشید كه بدن تنومندی دارید؟
ـ مهدی: ما بیشتر غذاهایی با حجم كم می خوریم. برنامه غذایی ما صبحانه، وعده میان صبحانه و ناهار، ناهار سبك، وعده میان ناهار و شام، شام سبك و شیر قبل از خواب است. ما مجبوریم كه از خوردن غذاهای حجیم خودداری كنیم چرا كه بدن دیرتر آن را جذب می كند.
ـ محراب: خوابمان هم روی اصول بود اگر كمی ساعت خواب بالا یا پائین می رفت همه چیز به هم می خورد. مثلاً اگر دیرتر از ساعت ۱۱ ـ ۱۲ شب می خوابیدیم، بدخواب می شدیم. البته برای ما خیلی پیش آمده كه بدخواب شویم چرا كه توی رودربایستی گیر می كردیم و میهمانی می رفتیم.
▪ به نظر كسانی كه دغدغه شان ركوردزدن و قویتر شدن بوده، دغدغه جوانان امروزی چیست؟
ـ محراب: بیكاری و سرگرمی.
▪ مسبب بیكاری كیست؟ آیا درست است كه فقط بگوییم مسئولان به فكر كار جوانان نیستند؟
ـ محراب: اگر منظورتان این است كه ما به خاطر شهرت و كار در ورزش بیكار نیستیم ، در اشتباهید ، چون ورزش كار دوم ما محسوب می شود. از همان بچگی تا الآن ما با پدرمان در كار ساخت و ساز بودیم و هستیم.
ـ مهدی: یعنی منبع درآمد ما تنها باشگاهداری و ورزش نیست و در كاری مثل ساختمان فعالیت می كنیم.
▪ اما همه كه پدرشان در كار
ساخت و ساز نبوده كه بتوانند بر بیكاری غلبه كنند؟
ـ محراب: مسأله بیكاری به خود فرد بستگی دارد. نمی توان گفت كه چون فردی ۱۶ سال درس خوانده و لیسانس گرفته باید برای او كار فراهم شود. او از همان اولی كه قصد دارد درس بخواند باید به فكر كار باشد. كسی كه درس خواندن و لیسانس گرفتن را انتخاب می كند حتماً به فكر بعد از آن هم بوده است.
نباید منتظر پیدا شدن كار بود باید دنبال آن دوید. اصلاً خیلی ها را می شناسم كه دیپلم دارند اما به كسانی كه در مقطع راهنمایی هستند درس یاد می دهند.
ـ مهدی: اصلاً كسی كه دنبال كار می گردد باید ببیند چه چیزی بارش هست. آن موقع می تواند با برنامه ریزی كاری پیدا كند. در كجای دنیا مسئولان می دوند دنبال یك آدم بیكار كه تورو خدا بیا این كار را انجام بده؟!
▪ شما قهرمانی های بسیاری به دست آوردید. بهترین هدیه ای كه گرفتید چیست؟
ـ محراب (با عصبانیت): من هدایای بسیاری گرفتم اما متأسفانه یكی از این هدایا را كه برای آن خیلی زحمت كشیدم و ارزش فراوانی برای من داشت تحویل ندادند. هدیه ای مثل پراید كه ارزش مالی زیادی دارد نصیبم شده است اما هدیه
۲ سهمیه عمره چیز دیگری بود كه هنوز به من نداده اند . سال ۱۳۸۴ در مسابقات بندرعباس قهرمان مسابقات قویترین مردان ایران شدم و در تلویزیون هم اعلام شد كه ۲ سهمیه عمره به من تعلق گرفته كه قصد داشتم همراه همسرم بروم. اصلاً وقتی متوجه شدم هدیه نفر اول آن رقابت ها سفر به عمره است انگیزه زیادی پیدا كردم و بدون توجه به وزن سنگینی وزنه ها و كنده ها آنها راحمل می كردم. بدتر از همه این كه مقابل ۷۰ میلیون ایرانی گفتند كه ۲ سهمیه عمره به من تعلق گرفته است. حالا هر كس مرا می بیند می گوید: حاج محراب! به خدا من دوست دارم حاجی شوم اما بعضی ها به قولشان وفا نكردند و نمی دانم آن ۲ سهمیه چه شد.
ـ مهدی: به نظر من اگر هم می خواهند حقش را به او (محراب) بدهند باید
۳ سهمیه عمره برایش در نظر بگیرند چون او دارد بابا می شود.
▪ فارغ از این كه آقا محراب مكه رفته یا نرفته می خواهم ببینم كه سفرهای زیارتی این طوری چه سودی برای جوانان كشور دارد؟
ـ مهدی: جوانان مثل CD خام هستند. اگر در همان سنین جوانی در درون آنها برنامه خوبی ریخته شود به جوان شایسته ای تبدیل می شوند. برخی ها ۷۰ سالشان كه می شود تازه می روند مكه تا توبه كنند. این كه فایده ندارد. خوشبختانه گرایش جوانان به انجام سفر حج زیاد شده وقطعاً این امر در روحیات آنها تأثیر خواهد گذاشت. در میان برادرانم تنها كسی هستم كه به مكه رفته ام واقعاً چنین سفری برای من تفاوت بسیاری با سایر سفرها داشت.
▪ بسیاری از جوانان ما در باشگاه های پرورش اندام شركت می كنند آیا گرایش جوانان به این رشته تأثیری در چهره شهر داشته است ؟ یعنی جوانان خوش هیكل و خوش تیپ شده اند؟
ـ محراب: بله. از زمانی كه مسابقه قویترین مردان ایران پخش شد خیلی ها به این رشته علاقه مند شدند و باشگاه های بدنسازی و پرورش اندام بسیاری تأسیس شد. مسلماً این موضوع روی خوش تیپ شدن جوانان تأثیر گذاشته و به قولی هیكل ها رو آمده است.
ـ محراب: وقتی كسی تمرین كند و
خوش هیكل بشود لباس به تن او با تناسب خاص قرار می گیرد و به خوش تیپ كردن او كمك می كند اما بسیاری از جوانان را می بینیم كه لاغر هستند و لباس گشاد هم می پوشند و گردنبندی به خودشان آویزان كرده اند بعد می گویند خوش تیپ هستیم!البته كسی كه می خواهد خوش تیپ بماند باید تمرین مداوم داشته باشد.
▪ پس چرا شما كه یك سال و نیم است تمرین نكرده اید استیل بدنتان تغییر نكرده؟!
محراب: درست است كه تمرین نكرده ام اما بعضی ها كلاً بدنشان خوش استیل است یعنی این بدن ما ذاتی است.
▪ چرا می گویند هر كسی بدن تنومندی داشته باشد و قویتر باشد مغزش كوچك است؟
ـ محراب: من این حرف را قبول ندارم. ورزشكاران به خصوص كسانی كه قدرتی كار می كنند از ضریب هوشی بالایی برخوردار هستند شما فكر كنید كه یك ورزشكار اینچنینی باید برای پیروز شدن در یك میدان حتی برای صدم ثانیه نیز برنامه ریزی كند. مثلاً در مسابقات قویترین مردان برای حركت دادن وزنه
۲۵۰ كیلویی باید قدرت خود و فاصله تا پایان مسیر را محاسبه كرد تا آسیبی وارد نشود. آیا كسی كه ضریب هوشی پائینی دارد می تواند چنین كاری انجام دهد؟
ـ مهدی: همان طور كه محراب گفت ورزشكاران اگر باهوش نباشند و مغزشان كوچك باشد كه نمی توانند به قهرمانی و حرفه ای شدن فكر كنند.
▪ و حتماً قویترین مردان ایران احساساتی هم هستند؟
ـ محراب: چرا كه نه. قویترین مردان ایران و كلاً ورزشكاران روحیه لطیفی دارند. مگر آن ها انسان نیستند؟ رأفت و مهربانی یكی از شاخصه های مردان قدرتمند است. همین آقامهدی خودمان ساعت ۲ نصفه شب وقتی دید اتومبیلی توی جوی آب افتاده و راننده آن احتیاج به كمك دارد به تنهایی ماشین را همراه سرنشینانش بلند كرد و به خاطر كمك به شهروند خود افتخار می كرد.
▪ آیا حسین رضازاده می تواند كارهایی را كه شما می كنید انجام دهد؟
ـ مهدی: پاورلیفتینگ و قویترین مردان با رشته ای مثل وزنه برداری تفاوت زیادی دارد. نوع ركوردزدن وزنه برداران با ما كلی فرق می كند. حسین رضازاده نمی تواند وزنه ای كه ما بلند می كنیم را از زمین بردارد اما ما هم نمی توانیم وزنه ای كه او به راحتی آن را مغلوب می كند بالای سر ببریم. دررشته قویترین مردان تحرك زیادی وجود دارد درحالی كه در رشته وزنه برداری این گونه نیست.محراب: حسین رضازاده همسایه ماست و با هم رفیقیم. ما درسال ۱۳۷۷ ،
۳ دوره اردوی مشترك داشتیم و این كه می گویند با هم مشكل داریم صحیح نیست.▪ چرا در رشته ای كه شما فعالیت می كنید همه دوپینگ می كنند؟
ـ محراب: دوپینگ كردن آزاد است و همه از شرایط برابری برخوردار هستند.
▪ حتماً خانواده برای جابه جایی وسایل خانه هیچ مشكلی نخواهند داشت؟
ـ مهدی: ما اصلاً یخچال، گاز و ... را بلند نمی كنیم چون بلندكردن وسایل خانه قلق خاصی دارد. ما ۲۵۰ كیلو را به راحتی بلند می كنیم اما به علت حساس بودن و شكل خاص یخچال آن را بلند نمی كنیم.
▪ فكر می كنید چرا گرایش جوانان به بدنسازی بیشتر شده است؟
ـ محراب: نوروز ۱۳۷۸ اولین مسابقات قویترین مردان ایران از تلویزیون پخش شد پس از آن بود كه خیلی از جوانان به فكر بدنسازی افتادند و پخش هر ساله این مسابقات موجب شد در آنان انگیزه مضاعی به وجود آید. البته یكی از اهداف من جذب جوانان به رشته قویترین مردان و پاورلیفتینگ بود كه الحمدلله موفق شدم و خیلی خوشحالم كه وظیفه ام را انجام دادم.
ـ مهدی: پخش این مسابقات باعث شد كسانی كه به این رشته نیز علاقه داشتند به طور حرفه ای آن را انجام دهند تا مقابل دوربین های تلویزیون قرار گیرند.
ـ محراب: اصلاً ما باعث شدیم كه فدراسیون پرورش اندام و قویترین مردان تشكیل شود و از فدراسیون وزنه برداری جدا شود اما حیف...
▪ گویا دلتان از فدراسیونی ها پر است...
ـ محراب: چرا نباشد. ما این ورزش را احیا كردیم و مردم فهمیدند كه چنین رشته ای در ایران وجود دارد.
البته وقتی می گویم ما منظورمان خودمان نیستیم كلاً مجموعه بچه های قوی ترین مردان به خاطر این مجموعه فدراسیون تشكیل دادند اما مسئولان آن برای خود شیرینی رفتند ۱۰ رشته ورزشی دیگر را هم مثل مچ اندازی و... به زیر مجموعه آن آوردند. اگر برای اعزام تیم
قوی ترین مردان به كشورهای خارجی و برگزاری مسابقات این رشته پول ندارید چرا رشته های دیگر را به زیر مجموعه می آورید؟ من اصلاً نمی گویم كه باید سهمی در فدراسیون داشته باشم اما می توانم برای این رشته نگران باشم.
▪ آقا محراب! با این قدرت بدنی چرا دنبال رشته دیگری نرفتی؟
ـ محراب: من كه از اول در رشته
قوی ترین مردان فعالیت نمی كردم. من ابتدا كشتی گیر بودم و حتی زیر نظر منصور برزگر سرمربی تیم ملی كار می كردم. در سال ۱۳۷۵ به تیم ملی كه علیرضا حیدری و عباس جدیدی عضو آن بودند نیز دعوت شدم. حتی در لیگ برتر كشتی هم بودم و پول خوبی می گرفتم اما به چند دلیل این رشته را رها كردم. اول این كه به لیگ برتر كشتی بی توجهی شد و مدتی انجام نشد و دوم رفتن منصور برزگر به آمریكا كه تنها
۶ ماه طول كشید. دلیل دیگر سختی كار كشتی است. كشتی ورزش سختی است كه تمرین فشرده و سنگینی دارد.
▪ حتی سخت تر از تریلی كشی؟
ـ مهدی: ببینید تریلی كشی سخت است اما تنها یكی از شاخه های رشته قوی ترین مردان است اما كشتی قدرت بالایی را
می طلبد و دشوار است.
▪ از كدام شاخه رشته قوی ترین مردان خوش تان می آید؟
ـ محراب: تریلی كشی و كنده.
ـ مهدی: ركورد این ۲ شاخه هم دست خود محراب است. تریلی ۱۶ تنی را در مسیر ۲۰ متر تنها با ۲۴ ثانیه حركت داد و كنده ۱۲۰ كیلویی را ۱۴ بار بالای سر برد.
تازه محراب لیفت ۳۷۰ كیلو را كه استاندارد است بلند كرده كه تنها مازارس لهستانی و اوكوجرال كانادایی توانستند این كار را انجام دهند.
▪ در یكی از نشریات آمده بود كه محراب فاطمی در مسابقات جهانی اصلی مقام سوم را كسب كرده است.
ـ محراب: چرا باید دروغ بگویم من این افتخار را كسب نكردم. ببینید شاید در سال ۳۰ تا ۴۰ تورنمنت قاره ای و بین المللی برگزار شود كه قهرمانان آن امتیاز یك می گیرند و می توانند در مسابقات انتخابی شركت كنند در آن مسابقات نیز تنها
۱۲ نفر امتیاز ۲می گیرند تا در رقابت های اصلی شركت كنند.
ـ مهدی: محراب نیز به عنوان نفر ذخیره و سیزدهم به این مسابقات رفت و شركت داده شد. یعنی در سال ۲۰۰۳ در مسابقات فنلاند شركت كرد و نفر هفتم شد نه سوم.
▪ نظر اروپایی ها از این كه یك ایرانی پابه پای آنها در مسابقه شركت می كرد چه بود؟
آنها اصلاً ایرانی ها را قدرتمند می دانند اما فكر نمی كردند این رشته در ایران فعال باشد. حسین رضازاده و قهرمانی های پیاپی او موجب شده تمام مردم جهان ایرانی ها را قدرتمند بدانند.
▪ آیا رشته قوی ترین مردان ورزش خطرناكی نیست؟
ـ مهدی: تمام رشته های ورزشی نوعی خطر در آن است. برخواه دروزنه برداری یكی از نمونه های آن است. همچنین بازیكنان فوتبال هر روز آسیب می بینند. هر ورزشی خطرهای مخصوص خود را داراست اما كمی بالا پائین دارد.
▪ انگار نتوانستند دوری محراب فاطمی را تحمل كنند چون در مسابقات اخیر از او به عنوان داور استفاده كردند.
ـ محراب: تجربه خوبی نبود. من همراه ۳ برادر دیگرم به عنوان مربی هم فعالیت می كنیم. مربیگری خیلی بهتر از داوری است. خیلی ها می گفتند چرا مثل «خود نگاه» زیاد حرف نمی زدی. چون نمی خواستم خودم را دخالت بدهم. داوری خیلی مشكل است و اگر زمان كمی بالا و پائین برود مسئولیت دارد.
▪ حتماً تا حالا دعوا نكرده اید و بچه های خوبی بودید؟
ـ مهدی: یادمان نمی آید با كسی دعوا كرده باشیم. مخصوصاً بعد از این كه شناخته شدیم همه احترام می گذاشتند و لطف داشتند. شاید در بچگی دعوا می كردیم.
محراب: ما را به حاشیه نبرید آقای خبرنگار.
▪ آیا دوست دارید پسرانتان هم جزو قویترین مردان ایران شوند؟
ـ محراب: من دوست دارم كه او هم در این رشته فعالیت كند اما باید علاقه او را هم مدنظر داشت. اگر روزی پسرم بتواند مرا بلند كند خیلی خوشحال می شوم.
▪ اینطور كه شما می گویید رشته «قویترین مردان» به راحتی آب خوردن است.
ـ مهدی: نه بابا بعد از وزنه زدن باید دردكشیدگی عضلات را تحمل كرد. برای یك تمرین ساده باید نرمش های خاصی انجام داد. «قویترین مردان» كار هر كسی نیست.
▪ با سهمیه بندی بنزین به مشكلی برنخوردید؟
ـ محراب: در اطراف كرج و تهران آب وهوای خوبی وجود دارد كه خیلی از تهرانی ها به آنجا نرفته اند. جایی مثل كن سولقان در تهران را خیلی از تهرانی ها
ندیده اند . اینجا چیزی از شمال كم ندارد. با سهمیه بندی بنزین دیگر كسی شمال نمی رود و مراجعه كنندگان به این منطقه زیاد شده اند.مهدی: البته زیاد هم بد نشده است. اگر از خیابان صادقیه می خواستیم به خیابان فاطمی برویم به علت ترافیك ۱۰ لیتر بنزین مصرف می شد اما الان با ۲ لیتر هم می شود به خیابان فاطمی رفت چون ترافیكی وجود ندارد. البته اینكه می گویند مردم با مسافركشی كار می كردند نیز حل شده است چون كارت ویژه سوخت به آنها می دهند.
محسن جندقی
منبع : روزنامه ایران