پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

درست یا غلط


درست یا غلط
● واکسن و آنفلوآنزا
می‌گویند با زدن واکسن آنفلوآنزا فرد ممکن است بیمار شود.
واقعیت: این عقیده به‌طور کامل اشتباه است. واکسن آنفلوآنزا حاوی ویروس‌های زنده نیست، بنابراین نمی‌تواند سبب آنفلوآنزا شود. اما از آنجایی که این واکسن اغلب در پاییز تزریق می‌شود، هنگامی که شیوع آنفلوآنزا هم آغاز شده است، ممکن است بیماران در همان زمانی که دارند واکسن می‌زنند و هنوز ایمنی لازم را به دست نیاورده‌اند، از دیگران ویروس را بگیرند و دچار بیماری شوند و به اشتباه بیمارشدن خود را به واکسن‌زدن نسبت دهند.
امروزه تلقیح واکسن آنفلوآنزا برای افراد بالای ۶۵ سال حتی اگر سالم و بدون بیماری زمینه‌ای باشند، توصیه می‌شود.
● عسل و آلرژی
می‌گویند خوردن عسل علایم آلرژی فصلی را کاهش می‌دهد.
واقعیت: راستش را بخواهید، خوردن عسل از هر نوعی - چه طبیعی و چه غیرطبیعی- کام شما را شیرین می‌کند اما از علایم آلرژی فصلی جلوگیری نمی‌کند.
این نظریه که خوردن عسل «طبیعی» برای آلرژی سودمند است، در میان مردم شایع است و به‌طور عمده در متون غیرعلمی دیده می‌شود.
روش علمی پیشگیری از آلرژی «ایمنی‌درمانی» است که یا به صورت تزریق‌های زیرپوستی یا تلقیح زیرزبانی انجام می‌شود. در این روش‌ها مقدار بسیار اندک و کنترل‌شده‌ای از ماده‌ای که بیمار به آن آلرژی دارد، وارد بدن او می‌شود.
در این فرآیند، بدن با ساختن پادتن‌های خاص به حضور ماده آلرژی‌زا پاسخ می‌دهد و در هنگام ورود دوباره ماده آلرژی‌زا به بدن فرد تاثیری‌ خنثی‌کننده یا محافظتی رخ می‌دهد.
بنابراین ممکن است به نظر برسد که خوردن عسل محلی یا خام که حاوی مقداری گرده است، از همین طریق یعنی وارد کردن گرده‌های آلرژی‌زا، موجب حساسیت‌زدایی شود. اما عسل نمی‌تواند چنین اثری داشته باشد زیرا بیشتر گرده‌های موجود در عسل طبیعی (گرده‌های گل‌ها و گیاهان شکوفه‌دار) از نوعی هستند که انسان به آنها آلرژی ندارد.
از طرف دیگر، عسل محلی ممکن است حاوی معدودی از مواد آنتی‌ژنی باشد که برخی بیماران به آن آلرژی دارند، همچنان که حاوی مواد بسیاری هم هست که بیمار به آنها آلرژی ندارد.
در نتیجه، فرد حساسی که به طور مکرر عسل می‌خورد، ممکن است نسبت به این مواد آلرژی پیدا کند. در واقع در نوشته‌های علمی، گزارش‌هایی از واکنش‌های آلرژی مرگ‌بار به عسل هم وجود دارد.
منبع : روزنامه سلامت