دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

چمدان ها را ببندیم


چمدان ها را ببندیم
تابستان به نیمه رسیده و وقت مناسبی است برای لذت بردن از تعطیلات. اگر هوای مسافرت به سرتان زده و به فكر بستن چمدان ها افتاده اید، پیشنهاد می كنیم از خواندن این مطلب غافل نشوید كه كمك بزرگی به بهتر گذراندن اوقات خوش و دلچسب شما می كند.
اگر قصد سفر با هواپیما دارید، مراقبت جت زدگی باشید. هواپیمازدگی یا Jetlag عارضه ای است كه در حین پرواز طولانی تحت تاثیر عوامل متعددی بروز می كند. مهم ترین این عوامل برهم خوردن ساعت بیولوژیك بدن است. طی مسافرت خصوصا سفرهای طولانی ترشح هورمون ملاتونین كه مسئولیت ساعت بیولوژیك و زیستی انسان را برعهده دارد، كاهش یافته و موجب اختلال ساعت خواب و بیداری فرد می شود. فشار هوای داخل هواپیما، نوع تغذیه، استرس قبل از سفر، نداشتن تحرك و جابه جایی از دیگر عوامل بروز جت لگ به شمار می روند. مهم ترین شاخصه مبتلایان به جت زدگی بروز اختلالات گوارشی است. خستگی، نداشتن حوصله و انرژی، خواب آلودگی، احساس تورم در ناحیه پا و عدم تمركز از مهم ترین عوارض پرواز زدگی است كه در بیش از نیمی از مسافران بروز می كند.
برای مقابله با چنین عارضه ای، رعایت نكات زیر توصیه می شود: روز قبل از سفر را به آرامی، آسایش و خونسردی بگذرانید. شب قبل را زود بخوابید و هر گونه استرس و نگرانی از به تاخیر افتادن پرواز را از خود دور كنید. حداقل ۱۳ ساعت قبل از پرواز از نوشیدن الكل و نوشابه های گازدار و غذاهای نفاخ، حجیم و چرب خودداری كنید. تا می توانید آب و آب میوه های طبیعی بنوشید.زمان پرواز لباس راحت بپوشید و حتی الامكان از صندل یا دمپایی استفاده كنید. صورتتان را با كرم مرطوب كننده بپوشانید تا خشك نشود. از خوردن قرص خواب آور یا آرام بخش بپرهیزید. در مسافرت های طولانی برای كاهش گرفتگی های عضلانی ناحیه دست، كتف، پا و گردن حركت كششی انجام دهید. برای جلوگیری از تورم در ناحیه ساق و قوزك پا بلند شوید و كمی راه بروید. نرمش های ساده ای وجود دارد كه با انجام آنها می توانید كسالت و خستگی را جبران كرده و انرژی از دست رفته را بازیابید. صاف روی صندلی خود بنشینید، كف پایتان را روی سطح زمین قرار دهید، سپس به صورتی كه پاشنه های پایتان روی زمین قرار دارد، نوك پنجه را به آرامی بالا آورید، سپس نوك انگشتان پا را ثابت نگه داشته و پاشنه پایتان را به طرف بالا حركت دهید.
همین طور كه روی صندلی نشسته اید، سه مرتبه شانه های خود را به طرف بالا و پایین حركت دهید. سر خود را به آرامی به طرف سینه خم كنید و دوباره به عقب برگردانید. این نرمش از گرفتگی عضلات گردن شما جلوگیری می كند.برای بهبود وضعیت گردش خون، در حالت نشسته، زانوی پای راست را به طرف سینه بالا بیاورید و دوباره به پایین برگردانید. این نرمش را در هر دو پا انجام دهید.در صورت ابتلا به دیابت ساعت تزریق انسولین خود را با ساعت كشور مقصد تطبیق دهید.
مصرف غذاهای حاوی ویتامین C , B۱۲ و پتاسیم نظیر مركبات، موز، سیب زمینی در یكی دو هفته قبل از سفر تا یكی دو هفته بعد از بازگشت، كمك بزرگی به كاهش حملات Jetlag می كند.
اگر سیگاری هستید از شروع زمان بارگیری استعمال سیگار را قطع كنید.
در مسافرت های داخلی، مهم ترین دلیلی كه باعث می شود لحظات دلپذیر و خاطره انگیز سفر با عذاب و اعصاب خردكنی همراه شود، عدم رعایت بهداشت و مصرف غذاهای تهدیدآمیز است كه به مسمومیت و بروز بیماری های انگلی منجر می شود. از آنجا كه شدت رشد و تكثیر میكروب ها در تابستان بیش از زمان های دیگر است توجه به مواردی كه سلامت بدن را تهدید می كند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نوزادان، كودكان، زنان باردار و افراد سالمند به دلیل اینكه از نظر سیستم ایمنی بدن ضعیف هستند، بیش از دیگران به مراقبت نیاز دارند.
برای بهر ه گیری مطلوب از مسافرت رعایت موارد زیر ضروری است. از مصرف هر نوع غذای پخته كه مدت بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگه داشته می شود و نیز غذاهای حاوی تخم مرغ خام نظیر سس مایونز خودداری كنید. در صورت استفاده از آب های مشكوك حتما آن را بجوشانید. برخی از ماهی ها دارای سم خاصی در بدنشان هستند كه اگر به صورت كامل پخته نشوند، تولید مسمومیت می كنند. مردم بومی منطقه ای كه به آنجا سفر می كنید، می توانند راهنمای خوبی در انتخاب ماهی های سالم برای شما باشند. سطح بیرونی تخم مرغ ها معمولا به میكروب سالمونلا آلوده است، قبل از مصرف حتما آنها را بشویید. چاقو مهم ترین عامل انتقال باكتری است. دقت كنید با كاردی كه گوشت تمیز می كنید، میوه پوست نكنید. در صورت ابتلا به اسهال برای جلوگیری از كاهش آب بدن به میزان فراوان آب یا چای یا آب میوه رقیق بخورید. اگر اسهال بیش از یك روز ادامه داشت، محلول ORS تهیه و استفاده كنید. میزان مصرف ORS بستگی به میزان دهیدراتاسیون دارد. اگر میزان از دست رفتن آب بدن در بزرگسالان كمتر از ۵درصد بود به ازای هر كیلو وزن بدن ۵۰ سی سی و اگر بیشتر از ۵ درصد بود به ۱۰۰ سی سی ORS در ازای هركیلو وزن بدن نیاز است. اگر اسهال بیش از سه چهار روز طول بكشد و یا خون در مدفوع دیده شود باید حتما به پزشك مراجعه كرد.
بیماری بوتولیسم نیز یكی دیگر از تهدیدات غذایی در تابستان است. بوتولیسم یك نوع مسمومیت غذایی است كه در اثر مصرف غذاهای كنسروی آلوده به باكتری كلستریدیوم بوتولینوم بروز می كند. تب، سردرد، ضعف، دل درد، اسهال، استفراغ، كندی ضربان قلب، افت فشار خون، خشك شدن دهان، تار شدن دید، تشنج و مشكل بلع از مهم ترین علائم بوتولیسم است. پرهیز از خرید قوطی های كنسروی كه قسمتی از آن بیرون زده شده یا محتویات آن رنگ و بوی عجیب دارد و جوشاندن حداقل ۲۰ دقیقه قوطی در آب از مهم ترین كارهایی است كه برای مقابله با بوتولیسم می توان انجام داد.
آخرین توصیه تابستانی برای گذراندن بهتر تعطیلات، همراه داشتن كرم ضدآفتاب، كلاه و عینك آفتابی مناسب در مناطق گرم و آفتابی، جعبه كمك های اولیه و پماد سوختگی و ضد نیش حشرات است كه در مناطق گرم و مرطوب انتظار مسافران را می كشند.
ترجمه: بهاره مهرنژاد
منبع : روزنامه شرق