شنبه, ۲۱ مهر, ۱۴۰۳ / 12 October, 2024
مجله ویستا

مواظب باشید خاکی نشوید


مواظب باشید خاکی نشوید
۱) پرده اول
تلفن زنگ می خورد. گوردون بنكس دروازه بان افسانه ای فوتبال انگلستان گوشی را بر می دارد؛ یك صدای خشن می گوید اگر دوست داری بیا با ما قرارداد امضا كن.
۲ )پرده دوم
بازیكن سابق پورتس موث و پلیموث راهی آمریكا می شود و بلافاصله رییس باشگاه گفت:« عادت داری صبحانه چای با نان تست مصرف كنی؟» بنكس با خنده گفت:« نه! مگر استیك و سیب زمینی ندارید؟ توت فرنگی، توت فرنگی!»
۳) پرده سوم
گوردون بنكس با وجود سختگیری فراوان سرانجام مجذوب رستوران های باشكوه ینگه دنیا می شود و با حضور در لیگ این كشور، صف شكن نام می گیرد.پس از او «پله» بزرگ راهی كاسموس شد. داستانی كه بوی توت فرنگی می داد، مبحثی كه در جدی ترین حالت به نان تست ختم شد، خیلی زود به چانه زنی در مورد قراردادهای میلیونی تغییر یافت.
● آغاز داستان
روزی لیگ حرفه ای آمریكا مانند لالیگا جایی برای حضور ستارگان خواهد شد. هم اكنون تیم ها برای جذب استعدادهای بزرگ با هم رقابت می كنند و مبالغ پرداختی چنان چشمگیر است كه تصور می كنید این دیوانه ها در «لاتاری» شركت كرده اند. این تب دردهه ۷۰ شایع شد. آن زمان فوتبال به كمال خود رسیده بود. شما چنین اعتقادی ندارید؟ این ورزش چگونه به راه خود ادامه خواهد داد. پله، كرایف، نیسكنز، بال، چینلیا، بكن باوئر، مور، اوزه بیو، كارلوس آلبرتو، بنكس، هورس، كید، انگلند، های وی، بوگسویچ، فرانسیس، مارش، مولر، بست، اونز، آلاردایس و ... همه آنها روزگاری در لیگ آمریكا بازی كردند.
● یك قصه سیاه
در سال های ۱۹۷۷-۱۹۷۶؛ زمانی كه انگلیسی ها از رشد فاشیسم احساس نگرانی می كردند و ملكه پی در پی مدال افتخار دریافت می كرد، «كیت ادی» بازیكن شفیلد یونایتد در تصمیم گیری دچار مشكل شد. او می توانست دوران فوتبالش را در كریو ادامه دهد یا اینكه راهی آمریكا شود و كنار بكن باوئر و پله بازی كند. او راه دوم را برگزید تا سهمی در نگارش كتاب «چگونه آمریكا درسال ۱۹۷۷ عاشق فوتبال شد» داشته باشد.همیشه هتل معروف دالاس هوش از سر بازیكنان بزرگ برده و این بكهام نیز از چنین قاعده ای مستثنی نیست.
البته می گویند این زیبایی چند روز بعد به محض شروع اولین بازی رنگ می بازد. معمولاً در بازی سالانه تیم ستارگان دنیا و منتخب آمریكا شاهد نمایش مضحكی هستیم كه فقط كمی شبیه فوتبال است. آنجا عده ای آدم تحصیلكرده به توپ ضربه می زنند و البته مواظب هستند لباسشان كثیف نشود! شما كه می دانید فوتبال محرك توده ها است. سیستم ستاره سالاری حداقل نظر هواداران بی طرف فوتبال را جلب می كند. دیوانه های توپ گرد از جایی مانند زلاندنو فوتبال پرستاره آمریكا را تعقیب می كنند و به وضوح، فوتبال غرق در كینه اسپانیا از چنین فاكتوری بی بهره است. یكی از فوتبالیست هایی كه لیگ آمریكا را تجربه كرده در خاطراتش به نكته جالبی اشاره كرد:« انگار در قوطی رنگ افتاده بودم.»
فوتبال می آید در سال ۱۹۶۶ ، ۸ میلیون آمریكایی قهرمانی انگلستان در جام جهانی را مشاهده كردند. درست كه عده ای به قصد خرید ستارگان اروپایی فوتبال دیدند. اما «عشق به این ورزش» دستمایه اصلی داستان بود؛ جایی كه لس آنجلس به ولوز تبدیل شد، كلیوند، استوك سیتی نامیده شد و واشنگتن به آبردین تغییر نام داد.قوانین لیگ نیز سهم بزرگی در شیفتگی بیشتر هواداران داشت. به طور مثال ۲ تیم «دالاس تورنادو» و «روچستر لنسر» پس از تساوی یك بر یك در وقت قانونی، ۸۶ دقیقه بازی كردند تا سرانجام با به ثمر رسیدن یك گل، سرنوشت مشخص شد. چیزی به نام «وقت مرده» نیز وجود داشت؛ یعنی اگر توپ به اوت می رفت، زمان متوقف می شد. دیوید چادویك، بازیكن سابق ولوز، میدلزبرو، دالاس از بازی تاریخی «واشنگتن دارت» و «بالتیمور بایس» صحبت كرد. جایی سراسر ورزشگاه توسط دیوارها محصور شده بود!
● روزهای دیوانگی
دالاس از بهترین جوانان انگلستان، سوئد و هلند تشكیل شده بود و آنها را برای ۴۵ مسابقه فصل آماده می كرد. البته هیچ یك از فوتبالیست ها تفكر صرفاً فوتبالی نداشتند. چنین رویه ای در دهه ۸۰ باعث مرگ تدریجی فوتبال آمریكا شد.«پیتر ویت» بازیكن متولد لیورپول تنها چهره سرشناس ینگه دنیا به حساب می آمد. تحریم ستاره سیاستی بود كه از جانب رؤسای باشگاه های حرفه ای اجرا شد. آنها سعی داشتند به جای بازیكنان تمام شده، روی استعدادهای بومی سرمایه گذاری كنند. این شیوه چندان كارساز نبود چون جوانان آمریكا از جوهره فوتبال بی بهره نشان می دادند. رویكرد مجدد به ستاره سالاری با واكنش های جالبی روبرو شد.
یك نفر گفت:«من به اسپانیا و ایتالیا نمی روم. راهی آمریكا می شوم. می دانم در این صورت دل یك كشور را می ربایم!»راه و رسم ستاره شدن در لیگ آمریكا ارتباطی به سطح تكنیك شما ندارد. اگر موی بلند و ترجیحاً بلوندی داشته باشید و بتوانید درآمدزایی كنید، موفق خواهید شد؛ همان طور كه پله چنین آدمی بود. او با آن صورت نمكی، جاذبه های تصویری فراوانی داشت و می رفت كه در قلب ها جای بگیرد..
منبع : روزنامه ابرار ورزشی