چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دردسر جدید برای داوکینز


دردسر جدید برای داوکینز
ریچارد داوکینز، تکامل‌دان مشهور دانشگاه آکسفورد، به تحریکات آفرینش‌باوران پروتستان آمریکایی دیوانه عادت دارد. اما جدیدترین چالش او از طرف یک شخصیت عجیب و غریب ترکیه‌ای به نام هارون یحیا مطرح شده که سال گذشته با ارسال چهار جلد کتاب قطور «اتلس آفرینش» برای هزاران چهره دانشگاهی در سرتاسر اروپا، جنجالی به پا کرد. این کتاب در ابعاد بزرگ و با کیفیت اعلا چاپ شده اما صراحتا مزخرف است. یحیا که نام واقعی‌اش عدنان اوکتار است از داوکینز دعوت کرده که در ملاء عام درباره نظریه تکامل داروین با او بحث کند. یحیا معتقد است که این نظریه «در این اواخر در تمام جهان دچار فروپاشی شده است.» او می‌گوید اگر داوکینز واقعا و صادقانه به این نظریه اعتقاد دارد، ما از او دعوت می‌کنیم به ترکیه بیاید یا در غیر این صورت ما می‌توانیم به انگلستان بیاییم تا با هم بحث کنیم. داوکینز باید در مقابل دوربین‌ها صدها مسئله را روشن کند که تنها چند تا از آنها در زیر فهرست شده است. به این ترتیب ما و همچنین عموم می‌توانیم بشنویم که او چه پاسخی برای دادن دارد. اگرچه رویکرد یحیا به جای یک چشم‌انداز مسیحی از یک چشم‌انداز اسلامی ریشه می‌گیرد، اما استدلال‌های آفرینش‌باورانه او برای زیست‌شناسان تکاملی کاملا آشنا است:
از دانشمندان نقل‌ قول‌های گزینشی می‌کند؛ مدعی می‌شود که احتمال آماری به وجود آمدن ساختارهای زیستی در اثر تصادف بسیار ناچیز است اما این واقعیت را به راحتی نادیده می‌گیرد که فرض این حساب احتمالات که طبق آن این ساختارهای کامل باید در یک مرحله از هیچ به وجود آمده باشند (در واقع همان چیزی که آفرینش‌باوری صراحتا به آن اعتقاد دارد) درست برخلاف باور داروینی است که انتخاب طبیعی با تغییرات تدریجی آنها را به وجود آورده است؛ پیروزمندانه از ماجرای حقه انسان پیلت‌داون به عنوان مدرکی یاد می‌کند که نشان می‌دهد زیست‌شناسان تکاملی برای فریب دادن همه ما تلاش می‌کنند و توجهی نمی‌کند که این جمجمه جعلی که یک قرن از داستان آن گذشته ارتباطی به شواهد تکامل ندارد. همچنین بر همان طبل کهنه می‌کوبد که سنگواره‌های‌گذاری یا در اصطلاح حدواسط وجود ندارند که درواقع هستند و تاکنون انبوهی از آنها یافته شده است. و به دلایلی که بر ما پوشیده است وب‌سایت کاملی را به تصحیح اشتباهات بی‌بی‌سی اختصاص داده است. یحیا در ادامه دعوت خویش از داوکینز برای مناظره می‌گوید «بگذارید داوکینز همین سوال‌ها را از ما بپرسد و بگذارید ما هم پاسخ‌های‌مان را بدهیم. اجازه دهید ما شواهد خودمان را ارائه کنیم و او هم شواهد خودش را بیاورد ــ اگر اصلا چیزی داشته باشد. آنگاه بگذارید مردم تصمیم بگیرند حق با کدام ماست.
ما می‌خواهیم مردم در مقیاسی وسیع‌تر بدانند که داروینیسم چه نظریه کذبی است و چرا بزرگ‌ترین فریب در تاریخ جهان است. ما مطمئن هستیم به زودی آن روز فراخواهد رسید که مردم خواهند خندید و از خودشان خواهند پرسید «چطور توانستیم این نظریه را باور کنیم؟» تشکیلات یحیا هم‌اکنون در دادگاه‌های ترکیه با استفاده از قوانین توهین به مقدسات درگیر مبارزه با انتشار کتاب داوکینز، «توهم خدا» هستند. سدا آرال، معاون مطبوعاتی یحیا، می‌گوید «ما مخالف دموکراسی نیستیم، اما هیچ کس حق ندارد به اعتقادات ما توهین کند.» او حاضر نشد فاش کند که برای تبلیغات «اتلس آفرینش۱» که روی هر نسخه آن با جلد گالینگور ۹۹ دلار قیمت گذاشته شده، چقدر پول هزینه شده است. او گفت «لزومی نمی‌بینیم این اطلاعات را در اختیار مطبوعات بگذاریم.» اما تایید کرد که تاکنون چند هزار جلد از این کتاب به رایگان ارسال شده است. او در عین حال منکر حدس مطبوعات شد که عربستان سعودی حامی مالی تشکیلات یحیا است، اما عنوان کرد که «ما از داشتن چنین حمایتی خوشحال خواهیم شد.» متاسفانه تلاش‌های یحیا تقریبا به طور قطع به هیچ نتیجه‌ای نخواهد رسید زیرا داوکینز عهد کرده است در چنین بحث‌هایی شرکت نکند.
او معتقد است این کار به طرف مقابل‌اش اعتباری علمی می‌دهد که شایستگی آن را ندارد و در این مورد به پند زیست‌شناس تکاملی فقید، استفن جی گولد (S.J.Gould)، اشاره می‌کند که گفت: «پیروزی چیزی نیست که آفرینش‌باوران در واقع آرزویش را دارند. برای آنها، اصلا همین که مناظره‌ای اتفاق افتد کافی است. آنها نیاز به سروصدا و تبلیغات دارند. ما نداریم. از نظر مردم ساده‌لوح که مخاطبان هدف آنها هستند، همین که دیده شود آدم‌شان با یک دانشمند واقعی پشت یک میز نشسته کافی است. با خودشان می‌گویند باید در حرف‌هایشان حقیقتی نهفته باشد وگرنه فلان دکتر با آن همه اعتبار حاضر نمی‌شد در این باره با آنها بحث کند. چاره‌ای نیست، وقتی دعوت را رد می‌کنید، متهم به ترس یا عدم‌توانایی در دفاع از باورهایتان می‌شوید. اما به هر حال این بهتر از آن است که به آفرینش‌باوران چیزی را بدهیم که در اشتیاق‌اش می‌سوزند: اکسیژن احترام در دنیای علم واقعی. Guardian, Aug.۱۹, ۲۰۰۸
ترجمه کاوه فیض اللهی
۱ـ «اتلس آفرینش» با ۵/۵ کیلوگرم وزن در ابعاد ۴۳ × ۲۸ سانتی‌متر و ۸۰۰ صفحه گلاسه و پر از تصاویر رنگی، احتمالا بزرگ‌ترین و زیباترین چالش آفرینش‌باوران برای نظریه داروین است. هارون یحیا متولد ۱۹۵۶ در آنکاراست و خودش می‌گوید در ترکیه بزرگ شده و درس خوانده است. او نشان دادن چهره واقعی تکامل‌دانان و پرده‌برداری از شیادی‌های آنها را رسالت خویش می‌داند. به نظر یحیا، دیدگاه‌های آنها در پیوند مستقیم با فاشیسم، کمونیسم و تروریسم است. او می‌گوید از انتشار کتاب‌هایش که بیشترشان یا مجانی‌اند یا به طرز غیرمتعارفی ارزان هستند، انتظار هیچ نوع منافع مادی ندارد. این پرسش بزرگ که چه کسی منابع مالی یحیا را تامین می‌کند تاکنون بی‌پاسخ مانده است. وب‌سایت یحیا را با آدرس www.harunyahya.com ببینید.
منبع : روزنامه کارگزاران