یکشنبه, ۲۲ مهر, ۱۴۰۳ / 13 October, 2024
مجله ویستا

هفت سامورائی - The Seven Samural


هفت سامورائی - The Seven Samural
سال تولید : ۱۹۵۴
کشور تولیدکننده : ژاپن
محصول : توهو
کارگردان : آکیرا کوروساوا.
فیلمنامه‌نویس : شینوبو هاشیموتو، هیدئو اوگونی و کوروساوا.
فیلمبردار : آسا کازو ناکائی
آهنگساز(موسیقی متن) : فومیو هایاساکا.
هنرپیشگان : تاکاشی شیمورا، توشیرو میفونه، یوشیو اینابا، سیجی میاگوچی، مینورو چیاکی، دایسوکه کاتو، کو کیمورا، کونینوری کودو، بوکوسن هیداری و کاماتاری فوجیوارا.
نوع فیلم : سیاه و سفید، ۲۰۰ دقیقه.


قرن هفدهم. دوران سامورائی‌های قدرتمند در خدمت ارباب‌های حاکم و ثروتمند به سر آمده است. راهزنان پی‌درپی دهکده‌ای کوچک را غارت می‌کنند و اهالی قادر به دفاع نیستند. آنان در شهر، "کامبئی" (شیمورا) ـ سامورائی کهنه کاری را که به هیئت راهبان نیستند. آنان در شهر، "کامبئی" (شیمورا) ـ سامورائی کهنه کاری را که به هیئت راهبان درآمده و کودکی را از چنگ یک دزد ولگرد نجات داده ـ می‌بینند و تقاضای کمک می‌کنند. او شش سامورائی دیگر را گرد می‌آورد و آنان در مقابل سه وعده غذای روزانه می‌پذیرند که اهالی را در دفاع برابر تهاجم راهزنان هدایت کنند. روستائیان از آنان استقبال می‌کنند. "کاتسوشیرو" (کیمورا)، سامورائی جوانی که شیفته "کیوزو" (میاگوچی)، استاد شمشیربازی است، دل باخته یکی از دختران محلی می‌شود و "کیکوچیو" (میفونه)، یک دهقان‌زاده که در باب نسب سامورائی خود گزافه می‌کند تا بلکه در جمع سامورائی‌ها پذیرفته شود، با "یوهی" (هیداری) که یک زارع ترسو است دوست می‌شود. راهزنان چندبار حمله می‌کنند و در انتها پس از یک جدال سهمگین و خشن با سامورائی‌ها و دهقانان، شکست می‌خورند. اما از سامورائی‌ها تنها سه تن به جا مانده‌اند. آنان به گور همراهان‌شان می‌نگرند، در حالی که دهکده خود را برای فصل بعد برنجکاری آماده می‌کند.
٭ تهیه این شاهکار کم‌نظیر به‌خاطر هزینه بالا تولیدش یک سال طول کشید. وسواس و کمال‌گرائی استاد در تک‌تک نماهای فیلم، به‌خصوص در پرداخت فوق حرفه‌ای صحنه نبرد آخر با تدوینی درخشان و ضرباهنگی نفس‌گیر، بیش از همه، سینماگران آمریکائی را تکان داد. شاید همین دلیل است که اغلب از کوروساوا به‌عنوان جان فورد "شرقی" نام برده شد. فیلم اگرچه با پیروزی سامورائی‌ها و دهقانان پاین می‌گیرد، اما تلخی گریزناپذیری را نیز به همراه دارد. دهقانان به پیروزی رسیده‌اند و زندگی جدیدی را آغاز کرده‌اند اما سامورائی‌ها یا از بین رفته‌اند، یا مثل رهبرشان (با بازی درخشان شیمورا) همچنان تنها و بی‌خانمان هستند. به هر حال ستایش پرشور کوروساوا از سامورائی‌ها، این قهرمانان از زمانه خود عقب مانده را برای نخستین‌بار به تماشاگران دیگر کشورها شناساند. در آمریکا با نام هفت مرد باشکوه (جان استرجس، ۱۹۶۰) بازسازی می‌شود.