سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
نیچه و اسلام
فردریش ویلهم نیچه، فیلسوف آلمانی قرن نوزدهم عمدتا به عنوان فیلسوفی ضد مذهب و ملحد شناخته میشود. کتاب “نیچه و اسلام” پیشنهاد میکند که در این دیدگاه، جانب احتیاط را رعایت کنیم. باید در نظر داشت که نیچه در بافت فرهنگی غرب و مذهبی مسیحیت (تحریف شده) میزیست و از آنجایی که فرهنگ و محیط و بافت فکری جامعه هر اندیشمند بر آرا و افکار وی تاثیری تعیین کننده دارد، عقاید نیچه در باب مذهب را نیز باید در این بافت گفتمانی مورد مطالعه قرار داد. نظرات نیچه درباره دین، ابتدائا به دین مسیحیت مربوط میشود و آن هم مسیحیتی که بنا به اعتقاد مسلمانان، همانند یهودیت، مورد تحریف قرار گرفته است. پس با توجه به تفاوتهای بنیادین مسیحیت و دین اسلام، بررسی نوینی راجع به جایگاه دین اسلام در چارچوب دستگاه فکری و فلسفی نیچه، ضروری به نظر میرسد.
کتاب جکسون نیز با این تلقی، اسلام را از نظرگاه نیچه بررسی کرده است. یکی دیگر از دغدغههای ذهنی نویسنده توجه به مسئله گفتگوی تمدنهاست، تا جایی که وی یک فصل را به پیشینه و مباحثات مربوط به این ایده و جایگاه اسلام در این مباحث اختصاص داده است. از نظر نویسنده در پرتو وقایع جاری بویژه مباحثات پس از واقعه یازده سپتامبر، هویت اسلامی، مسئلهای حیاتی و سرنوشت ساز میباشد. از آنجایی هم که فردریش نیچه، مخاطبان فراوانی در فرهنگهای مختلف دارد، نوآوری و ابتکار وی در عرصههای فکری و نیز روشنبینیهای تاریخی، فلسفی و روانشناختی وی به ما اجازه میدهد تا فهمی جدید و روشنگر از اسلام را در برهه زمانی خود به دست آوریم.
نویسنده از این کتاب دو هدف در هم تنیده دارد: یکی اینکه نشان دهد فردریش نیچه، سمبل کفر و الحاد نیست؛ و دیگر اینکه از نظر وی، فلسفه نیچه، مناسبت خاصی با نحوه درک هویت اسلامی در جهان مدرن دارد. علاوه بر این، وی از طریق پارادایمهای اساسی مانند قرآن، پیامبر، مدینه و خلفای راشدین، اسلام را مورد فهم و بررسی قرار میدهد. وی در فصل بعدی، قضاوت خویش درباره نیچه را به عنوان ملحد مذهبی، ارائه داده و ادامه میدهد که تعصب مذهبی وی در نداشتن ایمان به نظم سکولار ریشه دارد تا انسانیت را با وجود معنادار، آشنا سازد. وی در فصول بعدی، پارادایم قرآنی و زمینه تاریخی آن را مورد بحث قرار میدهد و ضمن ارائه دیدگاهی اساسا هنجار بنیاد از اسلام، بحث خود را به منابع اولیه، متکی کرده و آن را با دیدگاههای اندیشمندان معاصر، تکمیل مینماید.
روی جکسون به طور کلی در این کتاب تلاش دارد تا موارد ذیل را تبیین کند:
▪ در حالی که نیچه به عنوان منتقد مسیحیت غربی شناخته میشود، ولی چرا به رواداری و بلند نظری در قبال اسلام و آموزههای آن منتسب میشود؟
▪ در دیدگاههای نیچه در مورد مسائلی همچون اخلاق و فلسفه، مذهب چه اهمیتی دارد و این موضوع به فهم ما از پاسخ اسلام به مدرنیته چه کمکی میکند؟
▪ نگرش خاص نیچه، چگونه ما را در شناخت پارادایمهای اصلی دین اسلام همانند قرآن، پیامبر و خلفای راشدین، یاری مینماید؟
“نیچه و اسلام”، پرتو جدیدی بر دیدگاههای نیچه در باب مذهب افکنده و نشان میدهد که فلسفه وی، میتواند نقش مهمی در طرز تلقی ما از پارادایمهای اساسی اسلام ایفا کند. از اینرو کتاب مذکور میتواند برای طیف گسترده خوانندگان و پژوهشگرانی که درباره مذهب، اسلام و آینده میاندیشند، منبع مفیدی به حساب آید. دکتر روی جکسون، مدرس دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر فلسفه و مطالعات دینی میباشد. وی در باب موضوعاتی همچون افلاطون، نیچه و فلسفه دین، کتابهای متعددی نگاشته است. کتاب قبلی وی “پنجاه شخصیت اصلی اسلام” توسط انتشارات راتلج در ژوئن ۲۰۰۶ منتشر شده بود.
انتشارات راتلج، کتاب ۲۰۸ صفحهای “نیچه و اسلام” را در ماه فوریه سال ۲۰۰۷ میلادی منتشر نموده است.
نویسنده: روی احمد جکسون
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست