قیمت طلا امروز




 پروتکل محیط‌زیستی

 سایت ایران آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

مستندسازی لکه‌های نفتی؛ کلید پیگیری تخلف متجاوزان

آسیب به محیط‌زیست در جریان مخاصمات مسلحانه در حقوق بین‌الملل با محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های مشخصی مواجه است؛ به‌گونه‌ای که بر اساس مواد ۳۵ و ۵۵ پروتکل الحاقی اول ۱۹۷۷ کنوانسیون‌های ژنو، طرف‌های مخاصمه نباید از روش‌ها و ابزارهای جنگی به نحوی استفاده کنند که موجب آسیب «گسترده، پایدار و شدید» به محیط زیست طبیعی شود.
 مستندسازی لکه‌های نفتی؛ کلید پیگیری تخلف متجاوزان
فاطمه غریبی/ گروه دیپلماسی: کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه با اشاره به آلودگی نفتی سواحل جزیره قشم در جریان جنگ ۴۰ روزه می‌گوید: «آلودگی نفتی سواحل جزیره قشم، ناشی از آثار تجاوز نظامی خارجی در منطقه است.» در چنین شرایطی این پرسش مطرح می‌شود که ایران از چه ظرفیت‌های حقوقی برای پیگیری مسئولیت عامل این اقدام و مطالبه خسارت‌های زیست‌محیطی برخوردار است.

محمدحسین رمضانی قوام‌آبادی، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با «ایران» با اشاره به امکان بررسی این موضوع در چارچوب قواعد حقوق بشردوستانه بین‌المللی تأکید می‌کند که ایران می‌تواند موضوع را از مسیرهای حقوقی بین‌المللی و در صورت فراهم بودن شرایط از ظرفیت‌های مربوط به مسئولیت کیفری اشخاص نیز پیگیری کند؛ هرچند موانع صلاحیتی در این مسیر جدی است. به گفته او، پیش‌شرط هرگونه پیگیری مؤثر، احراز منشأ آلودگی و انتساب آن به عامل ایجادکننده و همچنین مستندسازی دقیق خسارت‌های واردشده به محیط‌زیست، تنوع زیستی و معیشت جوامع محلی است تا این اسناد در صورت فراهم شدن امکان طرح دعوا، قابلیت استناد داشته باشند.

 

بر اساس اعلام مقام‌های کشورمان منشأ لکه نفتی در جزیره قشم و سرایت آن به جنگل‌های حرا ناشی از عملیات نظامی آمریکا بوده است. بر همین اساس، مبنای حقوقی مسئولیت دولت آمریکا در قبال خسارت واردشده به محیط زیست ساحلی ایران چیست و ایران از چه مسیرهایی می‌تواند این مسئولیت را پیگیری کند؟

ابتدا باید منشأ و نحوه ایجاد آلودگی مشخص شود؛ اینکه آلودگی از خشکی به دریا منتقل شده یا از دریا به دریا و آیا ناشی از حمله به نفتکش، تأسیسات نفتی یا عامل دیگری بوده است. همچنین باید مشخص شود این موضوع در شرایط صلح رخ داده یا در زمان مخاصمه. به هر حال، دولت‌ها نسبت به حفاظت از محیط‌زیست از جمله محیط‌زیست دریایی خلیج‌فارس تعهداتی دارند و نباید اقداماتی انجام دهند که موجب آلودگی شود. بنابراین برای تعیین مسئولیت حقوقی آمریکا ابتدا باید منشأ آلودگی، نحوه ایجاد آن و عامل ایجادکننده به‌طور دقیق احراز شود.

 

با توجه به اعلام مقام‌های وزارت امور خارجه مبنی بر اینکه آلودگی نفتی ایجادشده در سواحل قشم ناشی از تجاوز نظامی به ایران بوده است، ایران از چه ظرفیت‌ها و سازوکارهای حقوق بین‌الملل برای پیگیری مسئولیت آمریکا و مطالبه جبران خسارت‌های واردشده به محیط زیست می‌تواند استفاده کند؟

اگر این آلودگی در جریان مخاصمه مسلحانه و در نتیجه اقدام آمریکا ایجاد شده باشد، موضوع از منظر حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه بین‌المللی قابل بررسی است. در این زمینه، مواد ۳۵ و ۵۵ پروتکل الحاقی اول ۱۹۷۷ کنوانسیون‌های ژنو از محیط زیست و منابع طبیعی در جریان مخاصمات مسلحانه حمایت کرده است. بر اساس این مقررات، دولت‌ها نباید اقداماتی انجام دهند که موجب وارد شدن آسیب گسترده، پایدار و شدید به محیط‌زیست شود. بنابراین در این مورد نیز باید بررسی شود که آیا آسیب واردشده به محیط‌زیست، واجد این سه مؤلفه یعنی گستردگی، پایداری و شدت بوده است یا خیر. این موضوع هم بر اساس قواعد معاهده‌ای و هم قواعد عرفی حقوق بین‌الملل قابل بررسی است.

از سوی دیگر، برای احراز مسئولیت بین‌المللی آمریکا دو موضوع باید اثبات شود؛ اول اینکه اقدام انجام‌شده قابل انتساب به دولت آمریکا باشد و دوم اینکه این اقدام، یک عمل متخلفانه بین‌المللی محسوب شود. اگر این دو رکن احراز شود، می‌توان گفت دولت آمریکا دارای مسئولیت بین‌المللی است.

البته اینکه این مسئولیت از چه طریق و در کدام مرجع قابل پیگیری است، بحث دیگری است و به موضوع صلاحیت محاکم بازمی‌گردد. برای مثال، اگر ایران بخواهد موضوع را در دیوان بین‌المللی دادگستری مطرح کند، باید بررسی شود که آیا آمریکا صلاحیت دیوان را در این زمینه پذیرفته است یا خیر؛ زیرا صلاحیت دیوان در همه موارد اجباری نیست.

 

در واقع برای طرح دعوا در دیوان بین‌المللی دادگستری، باید صلاحیت دیوان مورد پذیرش طرفین باشد؟

دقیقاً. از این جهت، بحث قواعد شکلی و صلاحیت مرجع مطرح می‌شود که باید مورد توجه قرار گیرد. اگر بخواهیم برای پیگیری وضعیت ایجادشده به دیوان بین‌المللی دادگستری مراجعه کنیم، با این مسأله مواجه هستیم که آمریکا باید صلاحیت دیوان را پذیرفته باشد. در غیر این صورت، از این مسیر با مشکل مواجه خواهیم شد.

راه دیگری که ممکن است مطرح شود، مراجعه به دیوان کیفری بین‌المللی و استناد به مقررات مربوط به جنایت جنگی است. در ماده ۸ اساسنامه۱۹۹۸ رم، برخی اقدامات در جریان مخاصمات مسلحانه بین‌المللی از جمله اقداماتی که با هدف یا نتیجه وارد کردن آسیب گسترده، شدید و پایدار به محیط زیست انجام می‌شود، در چارچوب جنایات جنگی قابل بررسی است. در واقع، این موضوع تا حدی تکرار همان حمایتی است که در پروتکل اول ۱۹۷۷ از محیط‌زیست در جریان مخاصمات مسلحانه صورت گرفته، با این تفاوت که در اساسنامه رم، این اقدام در چارچوب جنایت جنگی جرم‌انگاری شده است.

با این حال، در این مسیر نیز با یک مانع جدی مواجه هستیم و آن اینکه آمریکا عضو اساسنامه رم و دیوان کیفری بین‌المللی نیست. بنابراین پیگیری موضوع از این طریق نیز با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد بود. 

بنابراین پرونده دولت متخلف در دیوان از چه مسیرهای حقوقی و بین‌المللی قابل پیگیری است؟

موضوع برای رسیدگی در دیوان کیفری بین‌المللی می‌تواند از سوی یک دولت عضو، شورای امنیت سازمان ملل متحد یا در چارچوب ابتکار دادستان مطرح شود. ایران اساسنامه رم را امضا کرده اما آن را تصویب نکرده است. از سوی دیگر ارجاع موضوع از سوی شورای امنیت نیز با توجه به عضویت آمریکا در این شورا و ملاحظات سیاسی موجود، با دشواری‌های زیادی مواجه خواهد بود. ورود دادستان دیوان نیز شرایط و فرآیند خاص خود را دارد و نمی‌توان به سادگی انتظار داشت که دادستان وارد چنین موضوعی شود.

نکته مهم دیگر این است که میان این دو مسیر باید تفاوت قائل شد. اگر موضوع در دیوان بین‌المللی دادگستری مطرح شود، بحث مسئولیت بین‌المللی دولت آمریکا مطرح است؛ اما در دیوان کیفری بین‌المللی، بحث مسئولیت کیفری اشخاص حقیقی از جمله فرماندهان و افرادی که دستور انجام اقدام منجر به آلودگی را صادر کرده‌اند، مطرح خواهد بود. در اینجا مسئولیت کیفری خود دولت آمریکا موضوع رسیدگی نیست، بلکه اشخاص حقیقی ممکن است تحت تعقیب قرار گیرند. البته در این مسیر نیز با یک چالش عملی مواجه هستیم، زیرا آمریکا عضو اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی نیست و همین مسأله روند پیگیری را دشوار می‌کند.

بنابراین اگر بخواهیم از مسیرهای حقوقی اقدام کنیم، هم در طرح مسئولیت بین‌المللی دولت آمریکا در دیوان بین‌المللی دادگستری و هم در پیگیری مسئولیت کیفری اشخاص در دیوان کیفری بین‌المللی با موانع حقوقی و صلاحیتی مواجه خواهیم بود. البته مراجعه به نهادهای حقوق بشری و استفاده از ظرفیت‌های سیاسی نیز می‌تواند در دستور کار قرار گیرد اما این موارد بیشتر در حوزه فشارهای سیاسی قرار می‌گیرد تا پیگیری مستقیم حقوقی. 

 

آیا ایران می‌تواند از ظرفیت نهادهای حقوق بشری و سازوکارهای بین‌المللی برای طرح این خسارت‌ها و ایجاد فشار بر آمریکا استفاده کند؟ این مسیر تا چه اندازه می‌تواند در کنار پیگیری‌های حقوقی بین‌المللی مؤثر باشد؟

بله، برای مثال می‌توان موضوع آسیب‌های واردشده به صیادان یا خسارت‌های ناشی از این وضعیت را از منظر حقوق بشری در نهادهای مربوطه مطرح و گزارش یا نامه ارسال کرد. این اقدامات می‌تواند از نظر سیاسی مؤثر باشد اما من بیشتر بر مسیرهای حقوقی تأکید دارم. متأسفانه در مسیرهای حقوقی با موانع جدی مواجه هستیم. آمریکا نه‌تنها عضو اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی نیست، بلکه در مواردی حتی در برابر نهادهای قضایی بین‌المللی موضع تقابلی اتخاذ کرده است؛ از جمله اعمال تحریم علیه برخی قضات یا دادستان دیوان. بنابراین با توجه به این رویکرد، پیگیری موضوع از مسیرهای حقوقی بین‌المللی با دشواری‌های جدی روبه‌رو خواهد بود.

 

آقای دکتر، آلودگی‌های ایجاد شده در دریا خسارت‌هایی به جنگل‌های حرا، تنوع زیستی، ذخایر آبزیان و حتی معیشت ماهیگیران وارد کرده است. آیا این موارد می‌توانند در زمره خسارت‌هایی قرار گیرند که ایران بابت آنها مطالبه غرامت کند؟

اگر مشخص شود که آلودگی موجب آسیب به جنگل‌های حرا، تنوع زیستی، ذخایر آبزیان یا زندگی و معیشت صیادان شده و این خسارت‌ها نیز قابل انتساب به اقدام آمریکا باشد، طبیعتاً می‌توان موضوع مطالبه خسارت را مطرح کرد، اما پیش از آن باید این انتساب به‌طور مستند اثبات شود.

 

آیا صرف اعلام مقام‌های وزارت امور خارجه مبنی بر اینکه منشأ این آلودگی‌ها تجاوز نظامی آمریکا بوده، برای این انتساب کافی نیست یا لازم است نهادهای دیگری نیز این موضوع را بررسی و راستی‌آزمایی کنند؟

به نظر من، مهم این است که جمهوری اسلامی ایران شواهد و مدارکی را که می‌تواند اثبات‌کننده انتساب این اقدام به آمریکا باشد، جمع‌آوری و مستند کند؛ از جمله فیلم‌ها، تصاویر و هر مدرکی که بتواند منشأ آلودگی و عامل ایجاد آن را مشخص کند. چه در حال حاضر و چه در آینده، اگر قرار باشد شکایتی مطرح شود یا موضوع در مرجعی مورد استناد قرار گیرد، وجود این اسناد اهمیت زیادی خواهد داشت. بنابراین نهادهای متولی باید از هم‌اکنون مستندسازی لازم را انجام دهند.

در این زمینه، وزارت امور خارجه، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان شیلات و سایر نهادهای مرتبط، هر کدام می‌توانند در جمع‌آوری و حفظ اسناد و مدارکی که ممکن است در آینده مورد نیاز باشد، نقش داشته باشند. این مدارک باید به‌گونه‌ای جمع‌آوری و نگهداری شوند که اگر در آینده امکان طرح دعوا یا ارائه موضوع به یک مرجع بین‌المللی فراهم شد، ایران مستندات لازم را در اختیار داشته باشد.

 

آیا پس از پایان جنگ، جمع‌آوری و ارائه مستندات می‌تواند به پیگیری حقوقی خسارت‌های واردشده کمک کند و آیا نمونه‌ای از این روند وجود دارد؟

بله، مستندسازی حوادث و خسارت‌ها می‌تواند در آینده اهمیت زیادی داشته باشد، اما صرف جمع‌آوری اسناد به معنای امکان قطعی طرح دعوا و دریافت خسارت نیست. ابتدا باید مرجع صالح و مبنای حقوقی دعوا مشخص شود و پس از عبور از موانع صلاحیتی، این اسناد می‌توانند در روند رسیدگی مورد استفاده قرار گیرند.

در جنایات ارتکابی در یوگسلاوی سابق و کشور آفریقایی رواندا، دولت‌ها و سازمان‌های غیردولتی اقدام به جمع‌آوری اسناد، تصاویر و شهادت قربانیان کردند. بر اساس ماده ۱۵ اساسنامه رم نیز دادستان دیوان کیفری بین‌المللی می‌تواند اطلاعات و اسناد را از دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و سازمان‌های غیردولتی دریافت و بررسی کند. بنابراین، NGOهای فعال در حوزه محیط زیست و تنوع زیستی نیز می‌توانند با مستندسازی خسارت‌های واردشده به جنگل‌های حرا، آبزیان و محیط‌زیست دریایی، این اسناد را برای استفاده احتمالی در آینده حفظ و ارائه کنند.

انتهای پیام/







جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
موبایل‌های آینده چگونه تغییر می‌کنند؟/ خداحافظی اینترنت همراه با دکل
سایت آفتاب نیوز

موبایل‌های آینده چگونه تغییر می‌کنند؟/ خداحافظی اینترنت همراه با دکل

صنعت ارتباطات ماهواره‌ای در سال ۲۰۲۶ با توسعه فناوری «Direct to Cell» به نقطه‌ای رسیده است که احتمالاً تعریف فنی تلفن همراه را برای همیشه تغییر خواهد داد.
سایت فرارو

هشدار بیل گیتس درباره بیوتروریسم: رهبران هوش مصنوعی نگران خطرات این فناوری هستند

ارتش آمریکا بدون دستکش شد؟
سایت عصرایران

ارتش آمریکا بدون دستکش شد؟

یک فناوری جدید ارتش آمریکا قرار است مشکل همیشگی سربازان در سرمای شدید را حل کند؛ گرم نگه داشتن انگشتان بدون پوشیدن دستکش.
پایان رویای هوش مصنوعی مولد؛ چرا پرونده این فناوری بسته شد؟
سایت فرارو

پایان رویای هوش مصنوعی مولد؛ چرا پرونده این فناوری بسته شد؟

گسترش هوش مصنوعی مولد دیگر به‌تنهایی مزیت رقابتی محسوب نمی‌شود و کسب‌وکارها برای بهره‌گیری واقعی از هوض مصنوعی باید به کیفیت، داده، تصمیم‌گیری انسانی و ارائه اطلاعات دقیق و مختصر توجه کنند.
روی تاریک هوش مصنوعی
روزنامه پیام ما

روی تاریک هوش مصنوعی

بررسی پیامدهای پنهان هوش مصنوعی بر محیط‌زیست شامل مصرف نجومی آب و انرژی در مراکز داده و ضرورت اتخاذ رویکرد توسعه پایدار و عدالت محیط‌زیستی.
دوراهی تازه جهان علم در تشخیص انسان از هوش مصنوعی - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

دوراهی تازه جهان علم در تشخیص انسان از هوش مصنوعی - مردم سالاری آنلاین

ابزارهای تشخیص هوش مصنوعی در سال‌های اخیر پیشرفت چشمگیری کرده‌اند و حالا می‌توانند با دقت بالایی نوشته‌های تولیدشده توسط انسان و ماشین را از یکدیگر تفکیک کنند؛ اما ورود هوش مصنوعی به فرایند ویرایش و بازنویسی، مرز میان نوشته انسانی و ماشینی را چنان مبهم کرده که حتی پیشرفته‌ترین ابزارها نیز گاهی دچار خطا …
سایت اکوایران

اینستاگرام شب ها برای این افراد قفل می‌شود

فیلترینگ شکست خورد؛ بازار اینستاگرام ۸۸ همتی شد / ممنوعیت واردات، بازار را به سمت قاچاق می‌برد
سایت خبرآنلاین

فیلترینگ شکست خورد؛ بازار اینستاگرام ۸۸ همتی شد / ممنوعیت واردات، بازار را به سمت قاچاق می‌برد

فیلترینگ اینستاگرام نه‌تنها نتوانسته تجارت در این شبکه اجتماعی را متوقف کند، بلکه به گفته فعالان تجارت الکترونیک، محدودیت‌های موجود در بازار رسمی به رشد بازار غیررسمی دامن زده است؛ بازاری که طبق گزارش انجمن تجارت الکترونیک، ارزش فروش آن در سال ۱۴۰۳ به ۸۸.۸ همت رسیده و تقریباً با مجموع فروش حقیقی پلتفرم‌های …
پیش بینی و آینده ـ  تلاش چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما/ گزارش اکونومیست
سایت شفقنا

پیش بینی و آینده ـ تلاش چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما/ گزارش اکونومیست

شفقنا آینده– نشریه اکونومیست در گزارشی کوتاه به تلاش‌های چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما اشاره کرده است. اکونومیست در این گزارش با اشاره به این که «چین در این رقابت از دیگر رقبای خود جلوتر است و هم‌زمان دارد هزاران نفر را آموزش می‌دهد» نوشته که «با این حال هنوز راه درازی تا [ ]
هوش مصنوعی نمی‌تواند جایگزین ارتباط انسانی در درمان گفتار کودکان شود
خبرگزاری ایسنا

هوش مصنوعی نمی‌تواند جایگزین ارتباط انسانی در درمان گفتار کودکان شود

یک گفتاردرمانگر و آسیب شناس گفتار و زبان با تأکید بر اینکه هوش مصنوعی و اپلیکیشن‌های مبتنی بر آن نمی‌توانند جایگزین کامل درمان‌های توان‌بخشی، به‌ ویژه گفتاردرمانی و کاردرمانی شوند، گفت: این ابزارها می‌توانند در کنار درمان اصلی، به‌ عنوان ابزار مکمل و پشتیبان مورد استفاده قرار گیرند، اما تشخیص، برنامه‌ریزی …
بازار ۸۹ همتی پلتفرم‌ها و اینستاگرام
روزنامه دنیای اقتصاد

بازار ۸۹ همتی پلتفرم‌ها و اینستاگرام

دنیای اقتصاد: بر اساس گزارش تازه انجمن تجارت الکترونیک تهران، بازار خرده‌فروشی ایران در سال ۱۴۰۳ به ۱۸۵۷.۷ همت رسیده و سهم خرده‌فروشی آنلاین نیز با رشد تدریجی، به ۴.۸ درصد از این بازار بالغ شده است. این گزارش نشان می‌دهد که در کنار پلتفرم‌های رسمی، فروش در بسترهای اجتماعی نیز به مقیاسی هم‌وزن رسیده و …
گام بلند عربستان در صنعت  بازی‌های  رایانه‌ای
روزنامه شرق

گام بلند عربستان در صنعت بازی‌های رایانه‌ای

در سال‌های اخیر و به‌ویژه پس از افزایش قیمت نفت و درآمد سرشار ناشی از آن، دولت‌های عربی به سمت سرمایه‌گذاری‌های کلان در حوزه‌های مختلف در مغرب‌زمین حرکت کرده‌اند. در زمینه فرهنگی نیز شاهد سرمایه‌گذاری‌های عظیمی از سوی این کشورها بوده‌ایم که به‌ طور اخص در حوزه ورزش، سینما و بازی‌های رایانه‌ای نمود داشته …
تخیل مستعمره هوش مصنوعی می‌شود؟
روزنامه شرق

تخیل مستعمره هوش مصنوعی می‌شود؟

به‌تازگی فردین علیخواه، جامعه‌شناس، در جمعی درباره هوش مصنوعی و تخیل اجتماعی سخن گفته است که در ادامه گزارشی از آن می‌آید. او از منظری به اتفاقات کنونی پرداخته است که پرسش‌های متعددی را پیش‌روی ما قرار می‌دهد؛ از جمله اینکه آیا تخیل ما انسان‌ها مستعمره هوش مصنوعی خواهد شد؟
سایت تابناک

تفاوت‌های آیفون ۱۷ پرومکس و ۱۸ پرومکس!

جابه‌جایی مرزهای قیمتی  در بازار لپ‌تاپ
روزنامه دنیای اقتصاد

جابه‌جایی مرزهای قیمتی در بازار لپ‌تاپ

بازار لپ‌تاپ در ۸ ماه گذشته سناریویی را به تصویر کشید که در آن، مرزهای قیمتی یک ‌بار برای همیشه ویران شدند. بررسی داده‌های قیمتی از دی تا مرداد نشان می‌دهد بازار لپ‌تاپ درگیر یک بازآرایی ساختاری در رفتار مصرف‌کننده بوده است. با توجه به رشد روزافزون نرخ ارز، کاهش قدرت خرید مردم، بازار لپ‌تاپ، لحظاتی تاریخی …
         
سایت اکوایران

ربات‌هایی که رکورد انسان‌ها را شکستند؛ شاهکارهای تکنولوژی در حال شکست انسان هستند؟

خداحافظی با اینترنت نیم‌بها؟
روزنامه دنیای اقتصاد

خداحافظی با اینترنت نیم‌بها؟

خبر کوتاه بود: بسته‌های اینترنت زودتر از موعد تمام می‌شوند؛ یا به تعبیر افکار عمومی، «تبخیر» می‌شوند. ناگهان رسانه‌ها نوشتند، وزیر دستور شفاف‌سازی داد و اپراتورها در نشستی خبری تلاش کردند روند دانلود را شبیه‌سازی کنند. اما سرنخ اولیه این جنجال، محو شدن بی‌سروصدای تعرفه نیم‌بها از پلتفرم‌های ویدئویی (VOD) …
بازگشت یوتیوب چینی
روزنامه دنیای اقتصاد

بازگشت یوتیوب چینی

دنیای اقتصاد- حسین موسوی: نمی‌دانیم ضرب‌المثلی در این زمینه وجود دارد یا نه، اما باید گفت برای هر چیزی یک چینی آن وجود دارد. مثلا در صنعت خودرو، کپی‌کاری چینی‌ها زبان‌زد است یا در صنعت گوشی. اما در حوزه نرم‌افزار هم چینی‌ها از این حوزه عقب نیفتاده‌اند. مثلا اگر اینستاگرام نماد صنعت سرگرمی‌سازی غربی‌هاست، …
         
چه کسانی سهام علی‌بابا  را خریدند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چه کسانی سهام علی‌بابا را خریدند؟

دنیای اقتصاد: سهام شرکت چینی علی‌بابا، روز دوشنبه پس از آنکه فروش سهام 10.2‌میلیارددلاری خود را با تخفیف زیاد برای تامین مالی جاه‌طلبی‌های هوش مصنوعی خود آغاز کرد، در معاملات هنگ‌کنگ سقوط کرد. به گفته ناظران، سرمایه‌گذاران بر رقیق‌سازی سهام و ریسک‌های اجرایی متمرکز شده‌اند. این غول تجارت الکترونیک و …
سایت عصرایران

الهام عجیب این ساختمان زیبا؛ یک لباس زنانه از پاکو رابان! (+تصاویر)

فناوری هسته‌ای در خدمت امنیت غذایی
سایت جوان آنلاین

فناوری هسته‌ای در خدمت امنیت غذایی

وقتی از صنعت هسته‌ای صحبت می‌شود، ذهن بسیاری از مردم فقط به نیروگاه، تولید برق یا مباحث مربوط به سوخت هسته‌ای می‌رود
از تجربه همدلانه تا شبیه‌سازی همدلی
سایت جوان آنلاین

از تجربه همدلانه تا شبیه‌سازی همدلی

در سال‌های اخیر، هوش‌های مصنوعی گفت‌وگومحور ـ از جمله چت‌بات‌هایی مانند ChatGPT ـ به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده‌اند
شاخص جهانی شهرهای هوشمند
روزنامه پیام ما

شاخص جهانی شهرهای هوشمند

بررسی شاخص جدید شهرهای هوشمند جهان نشان می‌دهد ادغام هوش مصنوعی در زیرساخت و خدمات شهری، نقش کلیدی در ارتقای کیفیت زندگی و تاب‌آوری شهری دارد.
لژیونرهای کوچک در راه شانگهای - پیوست
مجله پیوست

لژیونرهای کوچک در راه شانگهای - پیوست

جنگ آغاز اردوی آماده‌سازی رقابت‌کنندگان ایرانی مسابقات جهانی مهارت ۲۰۲۶ را از بهمن ۱۴۰۴ به تیر ۱۴۰۵ موکول کرد؛ تاخیری که فرصت آماده‌سازی آنها را به حدود سه ماه محدود کرد. سه ماه برای جوانانی که قرار است در شانگهای نه فقط دانش، بلکه سرعت، دقت و مهارت عملی‌شان را در برابر رقبایی از سراسر
تهران در فهرست ۱۴۸ شهر هوشمند جهان جایی ندارد - پیوست
مجله پیوست

تهران در فهرست ۱۴۸ شهر هوشمند جهان جایی ندارد - پیوست

تهران در فهرست ۱۴۸ شهر شاخص شهر هوشمند IMD در سال ۲۰۲۶ جایی ندارد. نه فقط تهران، بلکه هیچ شهری از ایران در این ارزیابی دیده نمی‌شود؛ در حالی که دوبی، ابوظبی، ریاض، دوحه، جده، مکه، مدینه، کویت، مسقط، امان، بیروت و چندین شهر دیگر منطقه در آن حضور دارند. این غیبت به خودی خود
پزشکان آینده قربانی وابستگی به هوش مصنوعی می‌شوند؟
سایت هم میهن

پزشکان آینده قربانی وابستگی به هوش مصنوعی می‌شوند؟

گسترش استفاده از هوش مصنوعی در آموزش پزشکی، نگرانی‌هایی درباره تاثیر این فناوری بر توانایی دانشجویان و پزشکان آینده برای استدلال مستقل و تصمیم‌گیری بالینی ایجاد کرده به‌طوری‌که کارشناسان هشدار دادند اتکای بیش از حد به ابزارهای هوش مصنوعی ممکن است باعث شود دانشجویان پزشکی برخی مهارت‌های اساسی را که برای …
روزنامه هفت صبح

چرا بسته‌های اینترنت زود تمام می‌شوند؟

لازم نیست اقدامی کنید!  | نوآوری‌ها شغل‌های جدید ایجاد می‌کنند | چرا نباید ابراز نگرانی‌ها درباره هوش مصنوعی را الان جدی گرفت؟
سایت اقتصادنیوز

لازم نیست اقدامی کنید! | نوآوری‌ها شغل‌های جدید ایجاد می‌کنند | چرا نباید ابراز نگرانی‌ها درباره هوش مصنوعی را الان جدی …

اقتصادنیوز: ما ۳۰۰ سال شاهد نوآوری‌های شگفت‌انگیزی بوده‌ایم که در آنها ماشین‌ها جایگزین انسان‌ها شده‌اند. نرخ بیکاری ۴ درصد است. هر ماه ۲.۵‌ میلیون نفر در آمریکا شغل خود را از دست می‌دهند و ۲.۶‌ میلیون نفر شغل جدید پیدا می‌کنند. فناوری‌های جدید شغل‌های جدید ایجاد می‌کنند.
دایناسور خراسان یک هشدار بود / چشم‌ها دیگر کافی نیستند؛ چطور عکس جعلی را تشخیص دهیم؟
سایت خبرآنلاین

دایناسور خراسان یک هشدار بود / چشم‌ها دیگر کافی نیستند؛ چطور عکس جعلی را تشخیص دهیم؟

یک تصویر در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود؛ موجودی شبیه دایناسور در میان بیابان‌های خراسان رضوی ایستاده و همه‌چیز در نگاه اول شبیه یک عکس واقعی به نظر می‌رسد. تصویر دست‌به‌دست می‌شود، درباره محل ثبت آن گمانه‌زنی شکل می‌گیرد و حتی به سوژه خبری تبدیل می‌شود؛ اما خیلی زود مشخص می‌شود که خبری از دایناسور …
جوانان و وسوسه واگذاری فکر به هوش‌مصنوعی/ در ستایش تردید در عصر پاسخ‌های آماده / هراس از واگذاری حق اندیشیدن به ماشین
سایت خبرآنلاین

جوانان و وسوسه واگذاری فکر به هوش‌مصنوعی/ در ستایش تردید در عصر پاسخ‌های آماده / هراس از واگذاری حق اندیشیدن به ماشین

نسلی که از هوش مصنوعی استفاده نکند، احتمالا بخشی از فرصت‌های آموزشی و شغلی آینده را از دست می‌دهد. اما نسلی که هر پرسش، تصمیم و نوشته‌ای را به آن بسپارد، ممکن است توانایی مهم‌تری را فراموش کند: ایستادن بر پای قضاوت خود. مساله بر سر انتخاب میان انسان و ماشین نیست. مساله این است که پس از دریافت پاسخ ماشین، …
احیای گذشته یا ساختن آینده؛ فرصتی برای تحول در نظام آموزش عالی - پیوست
مجله پیوست

احیای گذشته یا ساختن آینده؛ فرصتی برای تحول در نظام آموزش عالی - پیوست

کشورها پس از جنگ معمولا آنچه را که از دست داده‌اند بازسازی می‌کنند؛ جاده‌ها، پل‌ها، کارخانه‌ها، نیروگاه‌ها و ساختمان‌ها. با این‌حال، تجربه تاریخی نشان می‌دهد که تفاوت کشورهایی که صرفا احیا می‌شوند با کشورهایی که در مسیر توسعه قرار می‌گیرند، در میزان تحولی است که در نهادهای آنها رخ می‌دهد. جنگ‌ها تنها …
فیلم‌ های علمی تخیلی چگونه آسیب‌ های روانی هوش مصنوعی را پیش‌ بینی کردند؟ + معرفی پنج فیلم علمی تخیلی درباره هوش مصنوعی
سایت اندیشه معاصر

فیلم‌ های علمی تخیلی چگونه آسیب‌ های روانی هوش مصنوعی را پیش‌ بینی کردند؟ + معرفی پنج فیلم علمی تخیلی درباره هوش مصنوعی

هوش مصنوعی باعث خستگی تصمیم‌گیری، «زوال شناختی دیجیتال» و حتی روان‌پریشی می‌شود
رشد اقتصاد دیجیتال در خدمات، عقب‌ماندگی در توسعه زیر ساخت
روزنامه شرق

رشد اقتصاد دیجیتال در خدمات، عقب‌ماندگی در توسعه زیر ساخت

سهم ۷.۱۴‌درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی، فارغ از اینکه چگونه در یک اکوسیستمی که هر روز به خاطر فیلترینگ و قطعی اینترنت، کوچک و کوچک‌تر می‌شود، به این عدد رسیده، تصویری از یک اقتصاد دیجیتال یکدست و رو به رشد را نشان نمی‌دهد. پشت این عدد، شکافی عمیق میان لایه‌های مختلف این اقتصاد شکل گرفته است؛
سایت فرارو

هک ۳۵ حساب کاربری تلگرام و اینستاگرام در تهران

رتبه بندی مدلهای هوش مصنوعی/ برتری کلود در متن و اوپن ای آی در تصویر
خبرگزاری مهر

رتبه بندی مدلهای هوش مصنوعی/ برتری کلود در متن و اوپن ای آی در تصویر

رقابت مدل‌های هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۶ به مرحله‌ای رسیده است که پرسش سنتی «بهترین مدل کدام است؟» بخش بزرگی از معنای خود را از دست داده است.
از موتورهای جست‌وجوی ایرانی چقدر استقبال می‌شود؟
خبرگزاری ایسنا

از موتورهای جست‌وجوی ایرانی چقدر استقبال می‌شود؟

موتورهای جست وجو سهم به‌سزایی در سهولت دسترسی به مطالب و اطلاعات موجود در صفحات اینترنت دارند. این روزها دیگر بدون موتورهای جست‌وجوگر نمی‌توانیم از به‌روزرسانی سایت‌ها با خبر شویم و نیازهای پژوهشی، آموزشی، تجاری و خبری خود را برآورده کنیم.
هوش مصنوعی مانعی جدید در ورود به بازار کار ایجاد کرد
سایت هم میهن

هوش مصنوعی مانعی جدید در ورود به بازار کار ایجاد کرد

جست‌وجوی شغل در ۲۰۲۶ با چالش‌های جدیدی روبه‌رو شده است، به طوری که متقاضیان از یک سو می‌توانند با کمک هوش مصنوعی در مدت کوتاهی برای تعداد زیادی شغل درخواست ارسال کنند و از سوی دیگر، ممکن است توسط سامانه‌های هوش مصنوعی غربال شده و پذیرفته نشوند.
سایت عصرایران

یوتیوبر شدن سخت‌تر میشه

سایت عصرایران

مرگ عجیب یک ربات انسان‌نما در مسابقه دو

از خاموشی دکل تا فیلترینگ؛ چه کسی اینترنت را کند کرده است؟ / بررسی اختلال سه اپراتور
سایت اقتصاد ۲۴

از خاموشی دکل تا فیلترینگ؛ چه کسی اینترنت را کند کرده است؟ / بررسی اختلال سه اپراتور

از یک محله تا محله دیگر و از یک ساعت تا ساعت بعد، کیفیت اینترنت تغییر می‌کند؛ تجربه‌ای که کاربران سه اپراتور اصلی هر روز با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
فیلترینگ، برق یا دکل؛ مقصر افت کیفیت اینترنت کدام است؟
سایت هم میهن

فیلترینگ، برق یا دکل؛ مقصر افت کیفیت اینترنت کدام است؟

از یک محله تا محله دیگر و از یک ساعت تا ساعت بعد، کیفیت اینترنت تغییر می‌کند؛ تجربه‌ای که کاربران سه اپراتور اصلی هر روز با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
اقتصاد آنلاین ایران؛ تهران‌محور، کالامحور و فردمحور - پیوست
مجله پیوست

اقتصاد آنلاین ایران؛ تهران‌محور، کالامحور و فردمحور - پیوست

تجارت آنلاین ایران با سرعت در حال بزرگ‌ شدن است؛ ارزش معاملات بالا رفته، تعداد کسب‌وکارهای رسمی بیشتر شده و ورود به بازار آنلاین آسان‌تر از گذشته به نظر می‌رسد. اما پشت این رشد کمی، ساختار بازار هنوز تغییر چشمگیری نکرده است. بخش بزرگی از کسب‌وکارها همچنان در تهران متمرکزند، فروش کالا سهم بیشتری از
آیا هوش مصنوعی می‌تواند به خودآگاهی برسد؟
سایت رویداد‌ ۲۴

آیا هوش مصنوعی می‌تواند به خودآگاهی برسد؟

اکونومیست می گوید حتی اگر نرسد، ممکن است انسان‌ها با آن مثل موجودی خودآگاه رفتار کنند؛ و این می‌تواند هزینه‌ای سنگین برای بشریت داشته باشد
پشت پرده هوش مصنوعی: آنچه دانش‌آموزان از دست می‌دهند!
سایت فرارو

پشت پرده هوش مصنوعی: آنچه دانش‌آموزان از دست می‌دهند!

گسترش استفاده از هوش مصنوعی در تکالیف نوشتاری، این نگرانی را افزایش داده است که دانش‌آموزان بخشی از مهارت‌های فکری و شناختی خود را نیز از دست بدهند.
رشد عنکبوتی کیف پول‌های مجازی بدون تضمین ! - اکونیوز
سایت اکونیوز

رشد عنکبوتی کیف پول‌های مجازی بدون تضمین ! - اکونیوز

اقتصاد ایران: رشد عنکبوتی کیف پول های مجازی بدون تضمین حقوق مالی کاربران می تواند به پاشنه آشیل کسب و کار مجازی تبدیل شود.
گلایه کاربران تهرانی از اختلالات و ناپایداری اینترنت - اکونیوز
سایت اکونیوز

گلایه کاربران تهرانی از اختلالات و ناپایداری اینترنت - اکونیوز

اقتصاد ایران: از یک محله تا محله دیگر و از یک ساعت تا ساعت بعد، کیفیت اینترنت تغییر می کند؛ تجربه ای که کاربران سه اپراتور اصلی هر روز با آن دست وپنجه نرم
پرش شگفت‌انگیز یونیتری
روزنامه دنیای اقتصاد

پرش شگفت‌انگیز یونیتری

دنیای اقتصاد: سهام شرکت یونیتری (Unitree)، یکی از بزرگ‌ترین سازندگان روبات‌های انسان‌نما در چین، در اولین عرضه عمومی سهام خود در روز چهارشنبه در شانگهای، در جدیدترین نشانه خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به پیشرفت‌های فناوری چین، در ابتدا تا ۶۲۹ درصد افزایش یافت. به گزارش آسوشیتدپرس، این شرکت که در سال ۲۰۱۶ …
         
باتری‌های فرسوده، آنتن‌های خاموش؛ خاموشی‌های مکرر چه بر سر شبکه موبایل ایران آورده است؟
سایت سیتنا

باتری‌های فرسوده، آنتن‌های خاموش؛ خاموشی‌های مکرر چه بر سر شبکه موبایل ایران آورده است؟

تداوم خاموشی‌های برق، یک ضعف قدیمی در زیرساخت شبکه تلفن همراه را بیش از گذشته آشکار کرده است؛ باتری‌های پشتیبان سایت‌های BTS که باید هنگام قطع برق، برای مدتی تج
         
سایت سیتنا

ماجرای اختلال امنیتی در سایت‌های بانک مرکزی چه بود؟

گیمر ایرانی؛ گرفتار میان تحریم، فیلترینگ و اختلال - پیوست
مجله پیوست

گیمر ایرانی؛ گرفتار میان تحریم، فیلترینگ و اختلال - پیوست

بعد از یک روز سخت کاری یا درسی، با استرسی که جنگ به جا گذاشته و آینده‌ای که هر روز مبهم‌تر به نظر می‌رسد، خودش را به خانه می‌رساند. روی کاناپه می‌نشیند و تلویزیون را روشن می‌کند؛ یا چیزی برای دیدن ندارد یا آنچه پخش می‌شود، بیشتر از آنکه سرگرم‌کننده باشد، اضطراب‌آور است. به سراغ
         
گوگل برگ برنده جدیدش برای رسانه‌ها را رو کرد/ ترافیک سایت‌ها برمی‌گردد؟
سایت رکنا

گوگل برگ برنده جدیدش برای رسانه‌ها را رو کرد/ ترافیک سایت‌ها برمی‌گردد؟

رکنا:گوگل ابزاری جدید در اختیار ناشران قرار داده که کاربران با کلیک روی دکمه «منبع مورد علاقه»، محتوای آن رسانه را بیشتر در نتایج جست‌وجو، Discover و Google News ببینند.
چرا ستاره مرسدس بنز سه‌ پر دارد؟
سایت خبرآنلاین

چرا ستاره مرسدس بنز سه‌ پر دارد؟

احتمالا کمتر لوگویی در صنعت خودرو به اندازه ستاره سه‌پر مرسدس بنز برای مردم جهان آشناست؛ اما پشت این نماد ساده و ماندگار، داستانی بیش از یک قرن قدمت پنهان شده است.
مالک لنوو کیست؟
سایت سیتنا

مالک لنوو کیست؟

لنوو یک شرکت سهامی عام چینی است که سهام آن در بورس هنگ کنگ معامله می شود. بزرگ ترین سهامدار آن، شرکت Legend Holdings با سهم ۳۱ درصدی است و مابقی سهام در اختیار
         
سایت تابناک

جای زخم ۱۸متری ایلان ماسک بر چهره ماه

تبلیغ مرموز در مترو تهران؛ از گوشی جدید بازار چه می‌دانیم؟
سایت فرارو

تبلیغ مرموز در مترو تهران؛ از گوشی جدید بازار چه می‌دانیم؟

گوشی TCH مدل nova یک مدل فیچرفون است و به سفارش یک شرکت ایرانی در چین ساخته شده است
سایت تجارت نیوز

ویدئو | فیشینگ چیست و چگونه از آن در امان بمانیم؟

سایت کولاک

ترامپ این اطلاعات را پاک کرد - مجله اینترنتی کولاک

پذیرش بدون انسان در یک هتل ۴۴ اتاقه در چین | از پذیرش، نظافت، غذا و خدمات اتاق تا روبات پشت پیشخوان
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

پذیرش بدون انسان در یک هتل ۴۴ اتاقه در چین | از پذیرش، نظافت، غذا و خدمات اتاق تا روبات پشت پیشخوان

تصور کنید وارد هتل می‌شوید، اما پشت میز پذیرش هیچ‌کس منتظر شما نیست؛ چمدانتان را یک روبات تحویل می‌گیرد، سفارش غذایتان را یک ماشین به اتاق می‌آورد و برای تمیزکردن اتاق هم خبری از نیروی خدماتی نیست. این دیگر فقط یک تصویر علمی‌تخیلی نیست. چین در حال ساخت چنین هتلی است.
فیلترینگ چگونه اینترنت ایران را به «کفِ کیفیت» رساند؟ | رئیس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک: ۹۰ درصد مردم ایران VPN دارند
سایت اقتصادنیوز

فیلترینگ چگونه اینترنت ایران را به «کفِ کیفیت» رساند؟ | رئیس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک: ۹۰ درصد مردم ایران VPN …

اقتصادنیوز:رئیس کمیسیون اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک، می‌گوید : فیلترینگ گسترده، استفاده از VPN را عمومی کرده و حالا سیاست‌گذار برای محدودکردن چند پلتفرم، عملاً با خطر اختلال یا قطع کل اینترنت روبه‌روست.
چالش حقوقی حریم خصوصی و الزامات سیاست‌گذاری
سایت آوش

چالش حقوقی حریم خصوصی و الزامات سیاست‌گذاری

تا همین چند سال پیش، وقتی از نظارت و نقض حریم خصوصی صحبت می‌کردیم، ذهنمان معمولاً به سمت دوربین، میکروفون، GPS یا حتی ردیابی گوشی می‌رفت. اما حالا فناوری‌ای در حال شکل‌گیری است که می‌تواند معادله را تغییر دهد: استفاده از امواج وای‌فای برای تشخیص و شناسایی انسان‌ها، بدون دوربین و حتی بدون اینکه فرد دستگاه …