قیمت طلا امروز




 کمیته انضباطی دانشگاه

 سایت تابناک / ۲۳ ساعت قبل

حکم اخراج ۶ دانشجوی دانشگاه شریف صادر شد

طبق رویه شورای انضباطی در دانشگاه، برای ۱۱۵ نفر از این افراد که مستندات کافی از سمت حراست برای شورا ارسال شده بود، تشکیل پرونده داده شد.
 حکم اخراج ۶ دانشجوی دانشگاه شریف صادر شد
معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف، با اشاره به روند رسیدگی به پرونده‌های انضباطی، جزئیات احکام صادرشده برای دانشجویان متخلف در وقایع اخیر دانشگاه را تشریح کرد و گفت: تاکنون ۶ نفر بر اساس احکام بدوی کمیته انضباطی دانشگاه، به اخراج محکوم شده‌اند.

به گزارش تابناک به نقل از فارس، در روزهای اخیر، انتشار نامه‌ای از سوی 25 استاد دانشگاه شریف درباره نحوه مواجهه دانشگاه با پرونده‌های انضباطی و عدم برخورد با افرادی که در ناآرامی‌های دانشگاه نقش داشته‌اند، انتقاداتی را از سوی بسیاری از اساتید و دانشگاهیان به دنبال داشت.

برخی مواضع مطرح‌شده در این نامه درباره پرونده‌های انضباطی، این پرسش را نیز به وجود آورد که مرز میان دفاع از حقوق دانشجویان و ایجاد فشار برای توقف یا تغییر روند قانونی رسیدگی به تخلفات کجاست؟ از سوی دیگر، مسئولان دانشگاه تأکید دارند که شوراهای انضباطی بر اساس آیین‌نامه و شیوه‌نامه مصوب وزارت علوم فعالیت می‌کنند و رسیدگی به پرونده‌ها نیز مستلزم طی فرآیندی مشخص، بررسی مستندات و فراهم‌کردن امکان دفاع برای دانشجوست.

با این حال، درباره نحوه تشکیل پرونده‌ها، میزان دسترسی دانشجویان به مستندات، تناسب احکام با تخلفات و همچنین ادعاهای مطرح‌شده با محمود بهمن‌آبادی، معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف، درباره جایگاه شوراهای انضباطی، چارچوب قانونی رسیدگی به پرونده‌ها، جزئیات پرونده‌های مرتبط با ناآرامی‌های اخیر دانشگاه، نحوه بررسی مستندات و دفاعیات دانشجویان و همچنین ادعاهای مطرح‌شده پیرامون عملکرد شوراهای انضباطی گفت‌وگو کردیم.

شوراهای انضباطی دانشگاه‌ها چگونه به پرونده دانشجویان رسیدگی می‌کنند؟

محمود بهمن‌آبادی معاون دانشجویی دانشگاه شریف در این گفت‌وگو درباره جایگاه شوراهای انضباطی، آیین‌نامه‌های مربوطه و روند رسیدگی به پرونده‌های انظباطی گفت: آیین‌نامه انضباطی دانشجویان جمهوری اسلامی ایران، در سال 1374 در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است. ماده 2 این آیین‌نامه عنوان می‌کند «با توجه به قداست علم و اخلاق و محیط‌هاى آموزشى و پژوهشى در شرع مبین و حکومت اسلامى و ضرورت دفاع و حراست از حقوق عمومى دانشجویان، دانشجو مکلف و موظف است در طول زمان تحصیل و در هر محیط اعم از دانشگاه و خارج از دانشگاه از ارتکاب هر عمل که خلاف شئون و حیثیات دانشجو اعم از دانشجوى داخل یا وابسته یا خارجى باشد، خوددارى کند. در غیر این صورت براساس مفاد این آیین‌نامه با وى برخورد می‌شود.»

وی ادامه داد: بر مبنای آیین‌نامه انضباطی، شیوه‌نامه اجرایی آیین‌نامه انضباطی، توسط وزارتین علوم و بهداشت تصویب شده است. آخرین نسخه شیوه‌نامه، در سال 1403 به دانشگاه‌ها ابلاغ شده و درحال حاضر ملاک عمل شوراهای انضباطی است.

بهمن‌آبادی تاکید کرد: طبق آیین‌نامه و شیوه‌نامه اجرایی انضباطی، شوراهای بدوی و تجدیدنظر در داخل دانشگاه‌ها فعال هستند و شورای مرکزی نیز در وزارت‌خانه وظیفه رسیدگی به پرونده‌های ارجاعی را دارد. احکامی که سنگین‌تر از دو نیم‌سال محرومیت باشند، جهت تأیید حکم می‌بایست به شورای مرکز ارجاع شوند. علاوه بر آن، بابت برخی از احکام صادره، چنانچه دانشجویی به حکم ابلاغی خود در دانشگاه اعتراض داشته باشد، می‌تواند درخواست تجدیدنظر به شورای مرکز ارائه کند.

معاون دانشجویی دانشگاه شریف تاکید کرد: فرآیند رسیدگی نیز بدین صورت است که پس از دریافت شکایت شاکی و یا گزارش مراجع ذی‌صلاح داخل یا بیرون دانشگاه، فرد به دبیرخانه شورای انضباطی دعوت و موارد اتهامی به‌وی تفهیم و دفاعیات ایشان به‌صورت مکتوب دریافت می‌شود. دعوت‌نامه شرکت در جلسه شورای انضباطی به ایشان تحویل و سپس فرد در جلسه حضور پیدا می‌کند. طبق شیوه‌نامه‌ی فعلی، فاصله دعوت فرد تا تشکیل جلسه می‌بایست حداقل 5 روز اداری باشد، ولی با توجه به تعطیلات و مجازی‌بودن دانشگاه و هزینه‌های اسکان دانشجویان شهرستانی در تهران و خارج از خوابگاه، جهت مراعات حال دانشجو، گاهی با رضایت خود فرد، این فاصله زمانی کمتر می‌شود.

وی افزود: پس از صدور رأی، چنانچه دانشجو به رأی صادره در شورای انضباطی بدوی اعتراض داشته باشد، اعتراض خود را به دبیرخانه اعلام و دبیرخانه درخواست تشکیل شورای انضباطی تجدیدنظر می‌کند. اگرچه الزامی برای حضور دانشجو در شورای تجدیدنظر وجود ندارد، ولی روال در دانشگاه شریف این است که در صورت تمایل دانشجو، امکان حضور وی در جلسه تجدیدنظر نیز فراهم می‌شود تا فرصت ارائه شفاهی دفاعیات خود را داشته باشد.

از حمل سلاح سرد تا اهانت به پرچم مقدس کشورمان

بهمن‌آبادی درباره سوالی پیرامون وضعیت پرونده‌های انضباطی مربوط به ناآرامی‌های اسفندماه در دانشگاه صنعتی شریف هم تاکید کرد: در خصوص وقایع اسفندماه در دانشگاه، 236 نفر به شورای انضباطی معرفی شدند. طبق رویه شورای انضباطی در دانشگاه، برای 115 نفر از این افراد که مستندات کافی از سمت حراست برای شورا ارسال شده بود، تشکیل پرونده داده شد. حدود 40 نفر از این افراد که تخلفات جدی‌تر و بیشتری نسبت به دیگران داشتند، به شورای انضباطی بدوی دعوت شدند و برای بقیه افراد، با نظر ریاست محترم دانشگاه، گفت‌وگو و اخذ تعهد کتبی بدون درج در پرونده درنظر گرفته شده است. 

وی ادامه داد: بلندکردن پرچم سلطنت‌طلبان، توهین به پرچم مقدس جمهوری اسلامی، حمل سلاح سرد، درگیری فیزیکی، ایجاد بلوا و آشوب، و سردادن شعارهای هنجارشکنانه از جمله اتفاقات تلخی بود که در محیط دانشگاه رخ داد و در شورای انضباطی مورد توجه و رسیدگی قرار گرفت.

معاون دانشجویی دانشگاه شریف اظهار داشت: علاوه بر این، تعداد 29 گزارش نیز بابت تخلفات دانشجویان در فضای مجازی در ایام اسفندماه و جنگ تحمیلی اخیر به شورای انضباطی رسید که پس از بررسی مستندات، حدود 15 نفر از دانشجویان به شورای انضباطی دعوت شدند. این تخلفات هم عمدتاً در گروه‌های دانشکده‌ای و دانشگاهی رخ داده بود و مواردی نظیر توهین به شعائر ملی و مقدسات دینی، هتک حرمت اساتید دانشگاه، انتشار جزوه ساخت سلاح، حمایت از گروه‌های محارب و معاند، تهدید و انتشار اخبار کذب را شامل می‌شد که مطابق ماده 32 شیوه‌نامه انضباطی در شورای انضباطی دانشگاه مورد رسیدگی قرار گرفتند. 

وی افزود: اولین جلسه انضباطی بابت وقایع اسفندماه بنا بود در تاریخ 9 اسفندماه برگزار شود که با توجه به حمله ددمنشانه آمریکایی صهیونیستی و مجازی‌شدن دانشگاه، جلسات از تاریخ 25 فروردین‌ماه سال جاری آغاز شدند و با توجه به عدم تشکیل جلسات در بازه امتحانات و ایام نزدیک به آن، مراعات حال دانشجویان شهرستانی جهت امکان تردد و حضور فیزیکی در شورا، و بازبینی مستندات رسیده به شورا، هم‌چنان جلسات بدوی و تجدیدنظر در حال برگزاری است.

بهمن‌آبادی یادآور شد: در خصوص تخلفات در صحن دانشگاه، تا کنون برای 20  نفر حکم صادر شده است که توبیخ کتبی، محرومیت اجرایی و تعلیقی 1 و 2 نیمسال تحصیلی، و اخراج جزو احکامی است که برای ایشان صادر شده است.

تصمیمات انضباطی اخیر دانشگاه شریف سیاسی نیست

معاون دانشجویی دانشگاه شریف گفت: در خصوص موارد فضای مجازی، تبرئه، توبیخ کتبی، محرومیت 1 یا 2 نیم‌سال اجرایی و تعلیقی و 3 مورد اخراج داشتیم. تا کنون 6 نفر از افرادی که اقدام برای آتش‌زدن پرچم مقدس جمهوری اسلامی داشتند و یا پرچم سلطنت‌طلبان را در دانشگاه بلند کرده بودند و سبب بلوا و آشوب در صحن دانشگاه و نیز تخریب چهره دانشگاه و جریحه‌دار شدن احساسات مردم متدین و انقلابی شده بودند، حکم اخراج گرفتند که برخی در شورای تجدیدنظر نیز تأیید شده و برای شورای مرکز ارسال شده‌اند و یک مورد نیز در شورای مرکز تأیید و به دانشجو ابلاغ شده است.

وی افزود: باقی موارد اخراج مربوط به صحن دانشگاه یا تخلفات فضای مجازی، در شورای تجدیدنظر، با توجه به ضمانتی که از سمت اساتید دانشگاه برای خاطیان رخ داده بود و ابراز ندامت خود دانشجویان، به احکام سبک‌تر تبدیل شدند.

بهمن‌آبادی در پاسخ به سوالی درباره ادعاهایی که برخی نامه‌ها و بیانیه‌های برخی دانشجویان و یا اساتید دانشگاه منتشر شده هم گفت: روال دعوت و برگزاری جلسات، عرض شد. این روال، سال‌هاست که در دانشگاه به‌همین شکل درحال انجام است و همان‌طور که عنوان شد، گاهی برخی زمان‌بندی‌ها به‌دلیل مراعات حال دانشجویان شهرستانی یا نزدیکی به زمان امتحانات دانشجو یا مواردی از این دست رعایت نمی‌شود، که این مسأله ربطی به پرونده‌های اخیر ندارد و تصمیم سیاسی نیست.

وی گفت: در خصوص نشان‌دادن مستندات به افراد، در خصوص تخلفاتی که در تجمعات رخ می‌دهد، به‌دلیل حضور افراد دیگر در تجمع، بر اساس اصول محرمانگی و حفظ کرامت انسانی که در شیوه‌نامه انضباطی مطرح شده است، امکان نشان‌دادن کامل مستندات به فرد وجود ندارد. چنانچه دانشگاه تجهیزات مناسب را جهت تارنمودن چهره سایر افراد در یک فیلم تهیه و در اختیار مراجع ارسال‌کننده گزارش‌ها بگذارد، این امکان تا حدی وجود خواهد داشت. در غیر این‌صورت می‌بایست به نشان‌دادن چند عکس به دانشجو اکتفا کرد. البته اعضای شورای انضباطی مستندات را به‌صورت کامل می‌بینند تا بتوانند رأی را با دقت صادر کنند.

معاون دانشجویی دانشگاه شریف تاکید کرد: یکی از تخلفات پرتکرار در شوراهای انضباطی، مسأله تقلب است. اثبات تقلب فرد در جلسه امتحان، کار تقریباً محالی است مگر این‌که در سالن امتحان، دوربین مناسب و کافی وجود داشته باشد. در شورای انضباطی گزارش مراقب جلسه، مستنداتی نظیر برگه تقلب یا عکس صفحه موبایل، و نظر استاد درس جزو ملاک‌های اصلی اعضای شورا برای تصمیم‌گیری در این خصوص است که آیا تقلب رخ داده و یا صرفاً تخلف همراه‌داشتن وسایل غیرمجاز بوده است. برخی از دانشگاه‌ها همین روال را برای سایر تخلف‌ها نیز در پیش می‌گیرند. یعنی گزارش مرجع ذی‌صلاح را در کنار برخی شواهد دیگر جهت صدور حکم کافی می‌دانند، ولی در دانشگاه شریف، اگرچه وقت زیادی از اعضای شورای انضباطی گرفته می‌شود، بازبینی مستندات مربوط به فرد به‌صورت کامل انجام می‌گیرد و همان‌طور که عرض شد، اگر برای فردی مستندات کافی ارائه نشود، بر مبنای اصل برائت، گزارش ارسالی بایگانی می‌گردد.

وی ادامه داد: در خصوص فضای جلسات انضباطی، تلاش می‌شود از طریق گفت‌وگو با دانشجو، علل رفتار و تخلف فرد ریشه‌یابی شود تا اولاً بتوان حکم دقیق‌تری برای دانشجو صادر کرد و ثانیاً برای بازگرداندن نظم و انضباط به فضای عمومی دانشگاه، بهتر بتوان تصمیم‌گری کرد.

جزئیات نحوه بررسی مستندات در شورای انضباطی دانشگاه شریف

بهمن‌آبادی گفت: به‌هیچ‌وجه فضا، فضای بازجویی نیست و حتی هنگام طرح برخی سؤالات، به فرد یادآوری می‌شود که اگر تمایلی ندارد، می‌تواند به آن سؤال پاسخ ندهد. اگرچه اصل رفتار برابر به‌معنای وحدت رویه در مواجهه با تخلفات مشابه، یکی از اصول شیوه‌نامه اجرایی انضباطی است، ولی درنظر گرفتن شرایط محیطی و شرایط روحی فرد در زمان وقوع تخلف نیز حتماً در صدور حکم برای وی تأثیرگذار است.

وی اضافه کرد: برای مثال در درگیری‌ها حتماً حکم فردی که ضرب و شتم را شروع کرده با کسی‌که جهت دفاع از خود مجبور به ضرب و شتم طرف مقابل شده است، متفاوت خواهد بود. البته طبیعی است فردی که حکمی برایش صادر می‌شود که از آن حکم ناراضی است، ممکن است برداشت اشتباهی از صحبت‌های اعضای شورا در جمع داشته باشد و یا گاهی گزارش غیرمنصفانه از جلسه ارائه دهد. اعضای شورا نیز مصون از خطا نیستند و ممکن است اشتباهاتی داشته باشند که به مرور و با کسب تجربه و دریافت بارخورد، عملکرد اعضا نیز اصلاح می‌شود. خصوصاً که اعضای شورا بعد از اتمام حکم خود ممکن است تغییر کنند و افراد جدید، در ابتدای امر کم‌تجربه‌اند.

وی گفت: خوب است به این نکته نیز اشاره شود که همین گفت‌وگوها، بازبینی مستندات و مطالعه دفاعیات فرد، سبب شده است که متوسط زمان صرف‌شده برای هر فرد در شورای انضباطی بدوی، بیش از 60 دقیقه باشد. این زمان، بدون حواشی آن نظیر گفت‌وگوهای حضوری و تلفنی بنده با والدین یا اساتید است.

معاون دانشجویی دانشگاه شریف افزود: در خصوص عدم تناسب حکم با تخلف نیز تمام تلاش اعضای شورا این است که چنین چیزی نباشد. نکته‌ مهمی که باید مدنظر باشد این است که بر اساس آیین‌نامه انضباطی، شورای انضباطی وظیفه صیانت از حقوق عامه‌ دانشجویان را برعهده دارد. لذا در خصوص صدور حکم، دو جنبه را باید مدنظر قرار دهد: اول، اثر حکم بر خود فرد و دوم، اثر حکم بر فضای عمومی. 

وی گفت: اگر حکم فردی که سبب ایجاد اخلال در نظم عمومی دانشگاه و برگزاری منظم کلاس‌های درس شده، سبک باشد، حتی اگر خود آن دانشجو متنبه شده باشد، بازدارندگی لازم در فضای عمومی دانشگاه در مقابل ایجاد اخلال ایجاد نمی‌شود. برای مثال در اتفاقات سال 1401، دانشگاه حداکثر رأفت را به‌خرج داد و عمده‌ی احکام صادرشده، احکام تعلیقی و نه اجرایی بودند. با این وجود برخی از همان افرادی که در سال 1401 حکم تعلیقی گرفته بودند و در سال 1404 هنوز دانشجو بودند، مجدداً در تجمعات غیرقانونی حضور داشتند و بعضاً جزو تحریک‌کنندگان اصلی نیز بودند.

گفت‌وگو با دانشجویان متخلف بازدارندگی لازم را ایجاد نکرد

بهمن‌آبادی تاکید کرد: همین‌طور در خصوص ناآرامی‌های دی‌ماه 1404، دانشگاه به‌جای برخورد انضباطی با دانشجویان متخلف، صرفاً گفت‌وگو با ایشان را در دستور کار خود قرار داد، ولی این گفت‌وگوها برای همه بازدارندگی لاازم را ایجاد نکرد و اسفندماه مجدداً شاهد حضور ایشان بودیم. جراحی اگرچه درد دارد و گاهی صدمات جبران‌ناپذیری نیز به بدن وارد می‌کند، ولی گاهی جهت زنده‌ماندن فرد چاره‌ای جز آن نیست. مسؤولین دانشگاه مطلعند بر اثر برخی وقایع، دانشگاه بعضاً تا مرز تعطیلی کامل پیش رفت. اتفاقی که اگر رخ می‌داد ضرر آن‌را همه خانواده شریف می‌دیدند و به معدود افرادی که نظم دانشگاه را برهم زده بودند محدود نمی‌شد.

وی افزود: جالب است بدانید در جریان تظاهرات حمایت از فلسطین که در دانشگاه‌های غربی برگزار شد و صحنه‌های برخورد پلیس با تظاهرکنندگان در صحن دانشگاه؛ اعم از دانشجو و استاد را دیده‌اید، علاوه بر اخراج برخی از معترضین، حتی حکم ابطال مدرک تحصیلی نیز داشته‌ایم. برای مثال در جریان اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا به جنگ غزه، هیئت قضایی دانشگاه (UJB) عواقبی نظیر اخراج قطعی، تعلیق‌های ۱ تا ۳ ساله و حتی ابطال مدرک تحصیلی را برای بیش از هفتاد دانشجو درنظر گرفت. هیات مدیره عالی دانشگاه هاردوارد(Harvard Corporation)  نیز در اقدامی قاطع و با تمسک به آیین‌نامه‌ی انضباطی‌ی خود، در مراسم فارغ‌التحصیلی خود از اعطای مدرک تحصیلی به ۱۳ دانشجوی ارشد (Graduating Seniors) که در چادرزدن‌ها در صحن دانشگاه نقش داشتند، ممانعت کرد. قصد مقایسه ندارم، ولی حفظ نظم و انضباط دانشگاه و برقراری شرایط لازم جهت تداوم فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه، در کنار عدم تحریک ضد امنیتی جامعه توسط دانشگاه‌ها در همه‌جای دنیا خط قرمز محسوب می‌شود.

محرمانگی مانع حضور عادی اساتید در جلسات انضباطی است

معاون دانشجویی دانشگاه شریف در پاسخ به این سوال که ظاهراً درخواستی مطرح شده بود که برخی اساتید بتوانند بدون حق رأی در جلسات انضباطی حضور پیدا کنند. آیا این امر محقق شد؟ هم گفت: شورای انضباطی دادگاه نیست. در دادگاه، شاکی در جلسه حضور دارد و در زمان دفاعیات متهم، نظرات خود را بیان می‌کند. در شورای انضباطی، شاکی یا فردی که گزارش داده، در جلسات حضور پیدا نمی‌کند و حتی اگر در اجرای حکم نقشی بر عهده‌ی وی نباشد، از رأی صادره نیز مطلع نمی‌شود.

وی ادامه داد: گاهی فردی به‌عنوان مطلع به جلسه دعوت می‌شود که حضور این فرد هم‌زمان با حضور دانشجو نیست، زیرا بر اساس اصل محرمانگی، نمی‌توان فرد دیگری را در جریان تخلفات یا اتهامات قرار داد. لذا حضور اساتید به‌صورت عادی در جلسات، مغایر با شیوه‌نامه‌ی فعلی است. با این‌حال زمانی‌که این درخواست مطرح شد، بنده از آن استقبال کردم و دنبال آن بودم که رضایت دانشجویان متهم را جهت امکان حضور تعدادی از اساتید در جلسه جلب کنم، ولی هیچ‌کدام از اساتید این درخواست خود را پیگیری نکردند و عملاً باید گفت علیرغم اعلام آمادگی از سوی معاونت دانشجویی، از سمت اساتید هیچ درخواستی برای تحقق این پیشنهاد ارائه نشد.

بهمن‌آبادی در پاسخ به این سوال که ادعاهایی در خصوص برخورد یک‌سویه شورای انضباطی و عدم برخورد با دانشجویانی که در مقابل گروه معترض قرار گرفتند مطرح شده است، هم گفت: طبق شیوه‌نامه‌ی فعلی، شورای انضباطی فقط در صورت شکایت شخصی و یا گزارش نهادهای ذی‌صلاح می‌تواند برای دانشجو تشکیل پرونده بدهد. بر این اساس تا زمانی‌که شکایت یا گزارشی در خصوص ایشان به شورا نرسد، این شورا از نظر قانونی نمی‌تواند اقدامی انجام دهد. لذا اگر ایرادی در این زمینه وجود دارد، این ایراد به شورا وارد نیست. فقط اخیرا یک دانشجو به صورت شخصی از یک دانشجو شکایت کرد که مورد ضرب و شتم وی قرار گرفته که آن هم پس از تکمیل مستندات در دستور کار شورا قرار خواهد گرفت.







جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
سایت خبرآنلاین

راز جسد دختر ۲۷ ساله؛ ردپای یک آشنای مجازی پیدا شد

سایت رکنا

راز جسد دختر 18 ساله در سردخانه های کرج چه بود؟

دست‌اندازی به سفره خالی مستمری‌بگیران تامین اجتماعی تحت عنوان «سرانه درمان»/ در مراکز ملکی فرانشیز می‌دهیم!
خبرگزاری ایلنا

دست‌اندازی به سفره خالی مستمری‌بگیران تامین اجتماعی تحت عنوان «سرانه درمان»/ در مراکز ملکی فرانشیز می‌دهیم!

قانون الزام درمان رایگان برای بازنشستگان تأمین اجتماعی، این روزها با کسر مبالغی تحت عنوان «سرانه درمان» و دریافت فرانشیز در مراکز ملکی به حاشیه رانده شده است.
شوخی تلخ تأمین‌اجتماعی با داروخانه‌ها
سایت آوش

شوخی تلخ تأمین‌اجتماعی با داروخانه‌ها

همزمان با روز داروسازی، سازمان تأمین‌اجتماعی تصمیم گرفت ۳ همت از مطالبات داروخانه‌ها را واریز کند، این در حالی است که حجم ریالی همکاری داروخانه‌ها با تأمین اجتماعی، ماهانه ۱۲ همت است.
شغلی که تقویم نمی‌شناسد؛ از شب‌های جنگ تا خیابان‌های شهر
خبرگزاری مهر

شغلی که تقویم نمی‌شناسد؛ از شب‌های جنگ تا خیابان‌های شهر

در روزهای جنگ، رفتگران پس از هر حادثه، پاکسازی معابر را بر عهده داشتند تا زندگی در شهر متوقف نشود. حالا آنها از سختی کار، دغدغه معیشت و مطالبه افزایش حقوق می‌گویند.
چمدان‌هایی که بدون مهاجرت بسته می‌شود | وقتی بدون رفتن، از جامعه فاصله می‌گیریم - مجله اینترنتی کولاک
سایت کولاک

چمدان‌هایی که بدون مهاجرت بسته می‌شود | وقتی بدون رفتن، از جامعه فاصله می‌گیریم - مجله اینترنتی کولاک

گاهی مهاجرت از جایی آغاز می‌شود که هنوز چمدانی بسته نشده و کسی کشور را ترک نکرده است؛ وقتی آدم‌ها کم‌کم ذهن، امید و برنامه‌هایشان را از جامعه‌ای که در آن
خسارت‌های میلیاردی بانوان موتورسوار، هزینه پنهان یک خلاء قانونی
خبرگزاری ایرنا

خسارت‌های میلیاردی بانوان موتورسوار، هزینه پنهان یک خلاء قانونی

تهران- ایرنا- انتشار تصاویر متعدد از تصادف دختران و بانوان موتورسوار در فضای مجازی بار دیگر این سوال را پدید آورده است که جامعه تا کی باید تاوان و هزینه های مالی و جانی ناشی از خلاء قانونی موتورسواری بانوان را بپردازد.
صورتحساب سنگین درگیری‌ها برای  محیط‌زیست
روزنامه هفت صبح

صورتحساب سنگین درگیری‌ها برای محیط‌زیست

جنگ‌های زمینی، حملات موشکی و آلودگی‌های نفتی هرکدام آسیب‌های متفاوتی به منابع طبیعی و اکوسیستم‌ها وارد می‌کنند
روزنامه هفت صبح

مقتول به هوش آمد و قاتل را لو داد

بحران نقدینگی در داروخانه‌های تهران؛ معوقات ۲۰ هزار میلیارد تومانی بیمه‌ها و خطر تعطیلی
سایت رویداد‌ ۲۴

بحران نقدینگی در داروخانه‌های تهران؛ معوقات ۲۰ هزار میلیارد تومانی بیمه‌ها و خطر تعطیلی

عضو انجمن داروسازان تهران تصریح کرد: تداوم فعالیت داروخانه‌ها به استمرار چرخه مالی وابسته است. وقتی بیمه‌ها در پرداخت معوقات کوتاهی می‌کنند، داروخانه‌ها مجبور می‌شوند برای تأمین هزینه‌های جاری خود از جمله حقوق پرسنل، اجاره‌بها و هزینه‌های آب و برق و مالیات به وام‌های بانکی با بهره‌های سنگین روی آورند.
سایت عصرایران

زیربنای توسعه چیست؟

آزادارمکی: جامعه در وضعیت اضطراری است | نیازمند مدیریت عاقلانه و سیاست‌ورزی هستیم | مسأله فقدان مسیر برای تغییر است نه فقر!
سایت اقتصادنیوز

آزادارمکی: جامعه در وضعیت اضطراری است | نیازمند مدیریت عاقلانه و سیاست‌ورزی هستیم | مسأله فقدان مسیر برای تغییر است نه فقر!

اقتصادنیوز: تقی آزادارمکی، جامعه‌شناس معتقد است فشارهای اقتصادی و انسداد اجتماعی می‌تواند زمینه اعتراض را فراهم کند؛ چرا که مسئله فقط فقر نیست، بلکه احساس نداشتن راه تغییر است.
         
تا چند ماه دیگر دارو داریم ؟/  بیشترین کمبود درباره داروهای قلبی و اعصاب است / مواد اولیه دارو موجود نیست
روزنامه شرق

تا چند ماه دیگر دارو داریم ؟/ بیشترین کمبود درباره داروهای قلبی و اعصاب است / مواد اولیه دارو موجود نیست

حدود ۵۰ درصد مواد اولیه تولید دارو از خارج وارد می شود و خیلی از مولفه‌های تولید دارو همچنان نیازمند واردات است.
۱۹ هزار قربانی در یک سال؛ چرا خودروها به آزمون تصادفات نمی‌روند
خبرگزاری مهر

۱۹ هزار قربانی در یک سال؛ چرا خودروها به آزمون تصادفات نمی‌روند

بیش از ۱۹ هزار نفر در سال ۱۴۰۴ قربانی تصادفات شدند، اما مرکز کراش‌تست(آزمون تصادفات) کشور پس از افتتاح همچنان منتظر خودروهای تولید داخل است.
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

کاشت نهال در زباله‌های رهاشده در طبیعت | قصه ناخدایی که دریا را ترک کرد تا درخت بکارد

زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم
روزنامه هفت صبح

زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم

مسئولان منابع طبیعی می‌گویند که آسیب‌های وارده به تاج درختان گسترده نبوده است
         
روزنامه هفت صبح

شلیک خونین به زن و بچه در برج لوکس مسکونی

۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟
سایت عصرایران

۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟

در سال گذشته به ازای هر مرگ، نزدیک به ۲ تولد ثبت شده است؛ این یعنی نسبت تولد به مرگ به حدود ۱.۷ رسیده که پایین‌ترین میزان در ۷۰ سال گذشته است. هرچند این آمار...
سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا
سایت تابناک

سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا

گاهی در سکوت اتفاقات اساسی‌تری می‌افتد. مثل شب های تهران که گویا شبها و نیمه شب های شهری دیگر هستند با اتفاقات دیگر.
         
ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس
خبرگزاری مهر

ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس

بجنورد- در حالی آموزش‌وپرورش دریافت وجه اجباری هنگام ثبت‌نام مدارس دولتی را ممنوع اعلام کرده، برخی خانواده‌ها از درخواست مبالغ میلیونی روایت می‌کنند؛ موضوعی که نیازمند بررسی و نظارت جدی است.
چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟

یک جامعه‌شناس با اشاره به واکنش‌های اجتماعی به پرونده پژمان جمشیدی معتقد است در پرونده‌های خشونت جنسی، بخشی از جامعه به جای تمرکز بر رفتار فرد متهم، رفتار و تصمیم‌های زن شاکی را زیر سؤال می‌برد؛ رویکردی که به گفته او ریشه در نابرابری‌های جنسیتی و ساختارهای قدرت دارد.
سایت دیدبان ایران

دریاچه ارومیه آب دارد، اما خبر خوبی نیست/ عدد نگران‌کننده‌ای که همه چیز را تغییر می‌دهد

سایت اکوایران

آتش‌سوزی در انبار کارخانه فرآورده‌های پلاستیکی+ ویدیو

ایران را به شکل یک   نام در تاریخ  تحویل نسل بعد ندهیم!
سایت عصرایران

ایران را به شکل یک نام در تاریخ تحویل نسل بعد ندهیم!

جنگل تبدیل شد به چوب! حیات وحش تبدیل شد به گوشت! زمین تبدیل شد به عرصه ساخت‌وساز. تالاب تبدیل شد به زمینی که اگر خشک شود، می‌توان از آن استفاده کرد....
از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند
سایت صفحه اقتصاد

از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند

هر بار که شایعه‌ای درباره افزایش قیمت یا تغییر سهمیه بنزین منتشر می‌شود، صف‌ها پیش از اعلام هر تصمیم رسمی شکل می‌گیرند؛ رفتاری که از ترس گرانی آغاز می‌شود، اما در نهایت با تشدید ازدحام، اتلاف وقت و گسترش شایعات، اقتصاد ترس را به جایگاه‌های سوخت می‌کشاند.
فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌
روزنامه هفت صبح

فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌

مالچ نفتی بومی ایران زمانی به مهار شن‌های روان و تثبیت زندگی کویرنشینان کمک می‌کرد؛ حذف نظارت آزمایشگاهی و تغییر فرمول پس از خصوصی‌سازی، آن را به محصولی آلاینده تبدیل کرد
سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر

روزنامه سازندگی/ «مرز قانون و عدالت» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم عمادالدین باقی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: با توجه به اینکه راه گفت‌وگوی جامعه مدنی با مسئولان قوه قضائیه هموار نیست و برخلاف فراخوان‌های رئیس قوه برای دریافت نظرات به پیشنهادات ارائه شده و کاملاً قانونی اع
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دوست صمیمی، طراح گروگانگیری ۵۰ هزار یورویی | تاجر جوان پس از ۷۲ ساعت حبس در اتاق تاریک آزاد شد

سایت فرارو

کشف یک محموله سنگین مواد مخدر در اتوبان آزادگان تهران

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟
سایت فرارو

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟

یک جامعه‌شناس گفت: برای یک خانواده، رفتن فقط به معنای دور شدن یک فرزند نیست. آینده‌ای که سال‌ها برای او در کنار خود تصور کرده بودند، حالا باید در جغرافیایی دیگر شکل بگیرد.
شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟
سایت فرارو

شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟

متأسفانه فقط چیتگر نیست که هزاران درخت آن خشکیده و سرسبزی‌اش به نابودی کشیده شده است؛ «سرخه‌حصار» در شرق تهران نیز روزگار بهتری ندارد.
روزنامه پیام ما

معمای شاهین٢

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه
روزنامه پیام ما

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه

بررسی دگرگونی رابطه انسان و زمین؛ چگونه بشر از سازگاری با طبیعت، با انقلاب صنعتی و «شتاب بزرگ» به نیرویی تغییردهنده در مقیاس سیاره تبدیل شد؟
ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی
روزنامه پیام ما

ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی

بررسی گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره ضرورت ایجاد نظام حقوقی و ارزیابی تأثیر واقعی کسب‌وکارهای اجتماعی برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های تبلیغاتی.
بازتولید خانواده سنتی
روزنامه پیام ما

بازتولید خانواده سنتی

محدودیت مهریه به ۱۴ سکه، تنها اهرم حقوقی زنان را تضعیف می‌کند. کارشناسان معتقدند این نابرابری به تثبیت مردسالاری و کاهش تمایل به ازدواج می‌انجامد.
بحران آب: شکست آمایش سرزمین
روزنامه پیام ما

بحران آب: شکست آمایش سرزمین

بحران آب در ایران تنها نتیجه خشکسالی نیست، بلکه پیامد سال‌ها بی‌توجهی به آمایش سرزمین، استقرار صنایع آب‌بر در مناطق خشک و توسعه ناپایدار فضایی است.
خیانت خاموش در بستر فضای مجازی
سایت جوان آنلاین

خیانت خاموش در بستر فضای مجازی

خیانت به‌عنوان محکم‌ترین انگیزه در دعاوی خانواده، همیشه با یک قرار پنهانی آغاز نمی‌شود. گاهی با یک پیام ساده شروع می‌شود
هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی
سایت جوان آنلاین

هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی

تدابیر لازم برای مقابله با پدیده ال‌نینو اندیشیده شده و مدیریت مخازن سد‌ها باید به‌گونه‌ای انجام شود که امکان مهار و «تله‌اندازی» سیلاب فراهم باشد
         
دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم
سایت جوان آنلاین

دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم

یکی از چالش‌های مهم آموزش عالی، فاصله میان آموزش دانشگاهی و نیاز واقعی بازار کار است. به همین دلیل، «تعداد فارغ‌التحصیلان» به‌تنهایی نمی‌تواند نشان دهد که کش...
         
دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری
سایت جوان آنلاین

دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری

اگر هوش مصنوعی بتواند از چهره یا صدای ما محتوایی بسازد که هرگز تولید نکرده‌ایم، قانون کیفری چگونه از حیثیت، اموال و امنیت ما حمایت می‌کند؟ وقتی تصویر و صدای...
جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز
سایت اکونیوز

جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز

اقتصاد ایران: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید: اگر فشار معیشتی طولانی شود و پاسخ سیاست های حکمران روشن نباشد، ظرفیت تاب آوری جامعه کاهش
تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی
روزنامه پیام ما

تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی

حفاظت و احیای گونه‌های گیاهی بومی، راهکاری کلیدی برای مقابله با تغییر اقلیم، حفظ تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری محیط‌زیست ایران در برابر بحران‌هاست.
سایت عصرایران

استاندار قم خطاب به کافه‌داران: تخلفی نکنید که مورد نظر دستگاه‌های خاص قرار بگیرد

سایت تابناک

سیل ناگهانی در نپال؛ بیش ۱۶۰ کشته و صدها مفقود

نگاهی به نظام حقوقی کشور
روزنامه شرق

نگاهی به نظام حقوقی کشور

روزانه تحولات مختلفی در زمینه حقوق و قضا رخ می‌دهد و می‌توان رویدادهایی چون مصوبه مجلس با نام «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» یا آرای صادره از مراجع قضائی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. یک راه دیگر هم وجود دارد، اینکه از رخدادهای روزمره فاصله بگیریم و به اوضاع …
تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه
روزنامه شرق

تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه

مردم ایران دوران خاصی را تجربه می‌کنند؛ تورم بالا، کاهش فرصت‌های شغلی با‌ثبات و سرازیر‌شدن خیل بیکاران به سوی مشاغل موقت و ناپایداری که عموما درآمدشان با هزینه‌های سرسام‌آور زندگی انطباق ندارد‌ و از همه دشوارتر، فقدان چشم‌انداز روشنی که خروج از شرایط موجود و حرکت به سوی آینده‌ای روشن را نوید دهد. در …
زنان، قربانیان کار فصلی
روزنامه شرق

زنان، قربانیان کار فصلی

در شهرستان‌های سقز (شمال استان کردستان) و بوکان (جنوب استان آذربایجان غربی) و اطراف، فعالیت و رنج تابستانی برای گروهی از زنان پیش از طلوع آفتاب آغاز می‌شود. آنها ساعت چهار، پنج صبح راهی مزارع می‌شوند و تا عصر به کار ادامه می‌دهند. پس از بازگشت به خانه نیز شیفت دوم کار آغاز می‌شود؛ این بار بدون دستمزد.
         
شوک شبانه به ترافیک تهران
روزنامه دنیای اقتصاد

شوک شبانه به ترافیک تهران

هفته‌ای که گذشت، ترددها در سطح و زیرسطح شهر تهران، به شکلی معنادار «سنگین» شد.  حجم ترافیک در خیابان‌های تهران براساس شاخص «مدت زمان سفر از محدوده مرکزی به مناطق محیطی» در پیک تردد شبانگاهی، حدود 10درصد نسبت به هفته‌های قبل‌تر افزایش یافت؛  همزمان، حجم مسافر در ایستگا‌ه‌های مترو نیز طی روزهای اخیر صعودی …
روزنامه هفت صبح

راز سر به مهر قتل در میدان تره‌بار

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز
روزنامه توسعه ایرانی

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز

تقویم را که ورق می زنیم، سیاهه ی طولانی اخبار حوادث کار، نفس را در سینه حبس می کند. تنها در یک بازه زمانی کوتاه، از ۲۸ مرداد ماه تا یکم شهریور،
اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!
سایت برترینها

اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!

انتشار عکسی از قیمت اجاره یک کلبه در مازندران، واکنش‌های زیادی در فضای مجازی به همراه داشته است.
         
فقر از سفره به نسخه رسید!
سایت فرارو

فقر از سفره به نسخه رسید!

گرانی دارو و مواد غذایی، سلامت کودکان خانواده‌های کم‌برخوردار را تحت فشار قرار داده است؛ از تاخیر در مراجعه و ناتوانی در خرید دارو تا گسترش سوءتغذیه و کاهش کیفیت رژیم غذایی.
مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها
سایت فرارو

مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها

رئیس مرکز برخط پلیس راهور تهران بزرگ گفت: موتورسواران باید توجه داشته باشند که رعایت نکردن ممنوعیت ورود به خطوط ویژه، تنها یک تخلف ترافیکی نیست، بلکه می‌تواند جان خود آنها و سایر کاربران ترافیکی را به خطر بیندازد.
علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟
سایت فرارو

علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟

معاون خدمات‌شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران گفت: کارگروه آب را از ۲ سال قبل فعال کردیم و امروز به اطلس جامع آب غیرشرب شهر تهران رسیده‌ایم؛ اطلس و نقشه‌ای که به ما امکان می‌دهد منابع آبی مورد نیاز فضای سبز را به تفکیک مناطق و نواحی شناسایی و برای تأمین آن برنامه‌ریزی کنیم.
         
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود