قیمت طلا امروز




 وابستگی به غرب

 سایت دیپلماسی ایرانی / ۹ ساعت قبل

همتی و عضویت در بانک توسعه بریکس - دیپلماسی ایرانی

برای ایران، عضویت ظاهراً گامی دیگر در جهت کاهش وابستگی به مؤسسات مالی تحت سلطه غرب و کاهش انزوای اقتصادی بین‌المللی آن خواهد بود. با...
 همتی و عضویت در بانک توسعه بریکس - دیپلماسی ایرانی
نویسنده: جک راش، دانشجوی دکترا تاریخ ایران در مدرسه اقتصاد لندن و پژوهشگر هانس جی. مورگنتا در دانشگاه نوتردام 

دیپلماسی ایرانی: هفته گذشته، عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، اعلام کرد که ایران به زودی به بانک توسعه جدید (NDB)، وام‌دهنده چندجانبه‌ای که توسط کشورهای بریکس در سال ۲۰۱۵ تأسیس شد، خواهد پیوست. این اعلام در حالی صورت گرفت که همتی در نشست وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی بریکس در هند شرکت کرد، جایی که او همچنین خواستار استفاده بیشتر از ارزهای ملی و گسترش همکاری‌های پولی بین کشورهای عضو شد و در نهایت قصد داشت وابستگی به دلار ایالات متحده را کاهش دهد.

برای ایران، عضویت ظاهراً گامی دیگر در جهت کاهش وابستگی به مؤسسات مالی تحت سلطه غرب و کاهش انزوای اقتصادی بین‌المللی آن خواهد بود. با این حال، فوری‌ترین اهمیت آن ممکن است تأثیر آن بر سیاست داخلی، از جمله وجهه خود همتی باشد. اگر او بتواند ورود ایران به NDB و گسترش روابط مالی با کشورهای بریکس را تضمین کند، می‌تواند موقعیت سیاسی خود و مشروعیت بانک مرکزی را تقویت کند، که هر دو در ماه‌های اخیر بسیار متزلزل بوده‌اند. این تغییر موضع پیامدهایی برای روابط ایران با واشینگتن و سایر کشورهای منطقه خواهد داشت.

ظهور پرقدرت همتی

حتی قبل از درگیری‌های کنونی ایران، بانک مرکزی ایران (CBI) نهادی تحت فشار بود. در طول سال گذشته، این بانک با ورشکستگی‌های سیستماتیک بانکی، حملات سایبری علیه بخش مالی ایران و پس‌لرزه‌های ناشی از جنگ ۱۲ روزه دست و پنجه نرم می‌کرد. هنگامی که تظاهرات گسترده ناشی از ناامیدی‌های اقتصادی در اواخر سال ۲۰۲۵ ایران را فرا گرفت، محمدرضا فرزین، رئیس وقت این بانک، نقطه کانونی خشم عمومی و انتقاد نخبگان از تورم افسارگسیخته و بی‌ثباتی ارزی کشور بود. فرزین چاره‌ای جز استعفا نداشت و رئیس جمهور مسعود پزشکیان، عبدالناصر همتی را به جای او منصوب کرد.

بازگشت همتی قرار بود نشانه‌ای از رویکردی جدید باشد. او که پیش از این به عنوان رئیس بانک مرکزی ایران در دوران حسن روحانی و وزیر اقتصاد در دوران پزشکیان خدمت کرده بود، با رویکردی سیاسی مرتبط بود که بر کاهش تحریم‌ها، عادی‌سازی مالی و تعمیق تعامل، هرچند محدود، با اقتصاد جهانی تأکید داشت. این موضوع پیش از این از نظر سیاسی بحث‌برانگیز شده بود. اتهام حمایت ناکافی از «اقتصاد مقاومتی» ایران در نهایت به برکناری او از سمت وزیر اقتصاد با رأی مجلس در مارس ۲۰۲۵ منجر شد.

همتی در بازگشت به بانک مرکزی، در ابتدا دستور کار اصلاح‌طلبانه خود را دنبال کرد. او از تلاش‌ها برای حذف ایران از لیست‌های سیاه مالی بین‌المللی حمایت کرد، اقدامات نظارتی جدیدی را بر بخش بانکداری تجاری اعمال کرد و برنامه‌هایی را برای مقابله با فشارهای تورمی تشریح کرد. این جاه‌طلبی‌ها به سرعت تحت تأثیر شرایط قرار گرفت. ظرف دو ماه از انتصابش، او دیگر تلاش نمی‌کرد اقتصاد را به معنای متعارف آن تثبیت کند، بلکه می‌خواست آن را در شرایط جنگ فعال نگه دارد. نقش او به تضمین نقدینگی، تثبیت ذخایر ارزی و جلوگیری از فروپاشی کامل تغییر یافت.

با این حال، با ادامه مشکلات اقتصادی ایران، رهبری بانک مرکزی ایران بار دیگر نقش قربانی را بازی کرده است. انتقاد از سیاست‌های پولی این بانک تشدید شده است، در حالی که چهره‌های تندرو ادعا کرده‌اند که همتی آشکارا به رسیدگی به چالش‌های اقتصادی کشور قادر نیست. در اواخر فوریه، محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس، تحقیقاتی پارلمانی در مورد بخش بانکی ایران آغاز کرد که در نهایت بانک مرکزی ایران را هدف قرار داد. 

با ادامه حرکت جمهوری اسلامی به سوی دوران جدید، همتی و بانک مرکزی ایران به نمایندگان مهم جناح تکنوکرات و نسبتاً عملگرای جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده‌اند. این امر به‌ویژه در زمانی صادق است که سایر اعضای این جناح نیز توسط صداهای تندرو از نظر سیاسی به حاشیه رانده می‌شوند. برای دهه‌ها، چهره‌هایی مانند همتی نماینده جریانی بوده‌اند، هرچند محدود، که بر تخصص فنی و تا حدودی تعامل با سیستم مالی بین‌المللی تأکید داشته است. جنگ، زوال این جناح را تسریع می‌کند. در شرایط درگیری طولانی مدت و انزوای اقتصادی، نهادها کمتر بر اساس انسجام سیاست‌هایشان و بیشتر بر اساس توانایی آنها در حفظ ثبات و اجرای اولویت‌های سیاسی قضاوت می‌شوند.

اگرچه قابل بحث است که اصلاح‌طلبان ایران چقدر معتبر یا واقعاً مستقل هستند، اما آنها در طول چند دهه گذشته جزئی جدایی‌ناپذیر از گفتمان سیاسی در جمهوری اسلامی بوده‌اند و چارچوبی را فراهم کرده‌اند که از طریق آن می‌توان حداقل به چالش‌های اقتصادی کشور به صورت غیرایدئولوژیک پرداخت. 

یک خط نجات دیپلماتیک

در بحبوحه درگیری بین ایران و ایالات متحده، نقش همتی به طور فزاینده‌ای ماهیت دیپلماتیک پیدا کرده است. بهار امسال، او به هیئت ایرانی که برای مذاکره با ایالات متحده به اسلام آباد سفر کرد، در کنار عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و قالیباف پیوست. او متعاقباً در بحث‌های مربوط به آزادسازی دارایی‌های مسدود شده ایران و کاهش محدودیت‌های درآمدهای نفتی ایران شرکت کرد. این نقش بی‌سابقه‌ای برای روسای بانک مرکزی ایران نیست، که از زمان تأسیس بانک مرکزی، بارها در حمایت از منافع اقتصادی ایران در خارج از کشور نقش داشته‌اند.

شرکت در مذاکرات با واشینگتن، با مشروعیت بخشیدن به جایگاه همتی و ایجاد فرصتی برای کاهش چالش‌های اقتصادی و پولی ایران، به او جان تازه‌ای بخشید. در ماه ژوئن، تفاهم‌نامه موقت (MOU) بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده، وعده تأمین ۳۰۰ میلیارد دلار صندوق توسعه، امکان فروش نفت در بازارهای بین‌المللی و دسترسی به دارایی‌های مسدود شده را به ایران داد که همه این‌ها می‌توانست موقعیت بانک مرکزی ایران را تقویت کند. در نتیجه، همتی علناً اعلام کرد که بانک مرکزی ایران شروع به هدایت ارز خارجی تازه در دسترس به اقتصاد بیمار ایران خواهد کرد. سپس او می‌توانست ادعا کند که مشارکت او برای تأمین این امتیازات حیاتی بوده است.

با این حال، با شکست آشکار تفاهم‌نامه و تلاش‌های واشینگتن برای تشدید انزوای اقتصادی ایران، جایگاه همتی در سیاست ایران دوباره متزلزل شده است. او تلاش کرده است از وجهه دیپلماتیک تازه کشف شده خود برای تحقق تعهد خود در بهبود مسائل پولی و اقتصادی ایران استفاده کند. نمونه‌های اخیر این امر، تلاش برای مذاکره در مورد بازگرداندن منابع ارزی نگهداری شده در بانک‌های کشورهای همسایه، مانند عراق، و ایجاد ابزارهای سرمایه‌گذاری جدید برای جذب ارز خارجی نگهداری شده توسط بخش خصوصی به سیستم مالی است که می‌تواند از ایرانیان خارج از کشور باشد. علاوه بر این، او به روسیه و سایر کشورهای دوست سفر کرده است تا ایجاد پیوندهای مالی جدید را تشویق کند و موانع صادرات ایران را کاهش دهد.

مهم‌ترین این تلاش‌ها محوریت او در جهت تضمین پیوستن ایران به NDB است. برای همتی، همکاری مالی بیشتر با بریکس مزایای متعددی دارد. اولاً، از نظر تئوری، می‌تواند دسترسی ایران به سرمایه خارجی، بازارهای جدید برای صادرات ایران و ابزاری برای کاهش اثرات تحریم‌های ایالات متحده را فراهم کند. دوم، به او اجازه می‌دهد که طرفداری طولانی‌مدت خود برای تعامل اقتصادی بین‌المللی را با الزام سیاسی تندرو برای ساختن «اقتصاد مقاومتی» کشور، که به عملکردی علی‌رغم فشار غرب قادر به تداوم است، آشتی دهد. این با اهداف استراتژیک گسترده‌تر تهران برای تسریع دلارزدایی، مقاومت در برابر تحریم‌های بین‌المللی و حمایت از ظهور نظم مالی جایگزین همسوست. سوم، نام همتی را به یک پیروزی مورد انتظار ایران که نزدیک به یک دهه برای الحاق به NDB لابی کرده است، متصل می کند. اگر ایران به NDB بپیوندد، برکناری همتی برای مخالفان سیاسی‌اش بسیار سخت‌تر می‌شود.

این بدان معنا نیست که همکاری نزدیکتر با بریکس فوراً چشم انداز اقتصادی ایران را متحول خواهد کرد. علاوه بر این، بانک توسعه ملی به طور علنی اعلام همتی مبنی بر پیوستن ایران به این بانک را تایید نکرده است. بنابراین، فرایند الحاق ممکن است طولانی تر و پیچیده تر از آن چیزی باشد که بانک مرکزی ایران در حال حاضر امیدوار است. با این وجود، صرفاً تضمین راهی برای الحاق به او این امکان را می‌دهد که به گسترش محسوس روابط اقتصادی بین‌المللی ایران در زمانی که کشور به شدت در محدودیت است اشاره کند. توافق‌های بعدی بر سر مکانیسم‌های پرداخت، تجارت با ارز ملی یا تأمین مالی توسعه، ادعای او را به عنوان یکی از مقاماتی که به مدیریت روابط خارجی ایران قادر است، تقویت می‌کند.

پیامدهای بقای همتی

اگر همتی بتواند از تعمیق روابط ایران و بریکس برای تقویت موقعیت سیاسی خود استفاده کند، پیامدهای سیاسی و دیپلماتیک گسترده تری خواهد داشت. بقای او حاکی از آن است که، حتی زمانی که نهادهای تندرو نفوذ خود را تحکیم می‌کنند، جناح تکنوکرات ایران تا حدی توانایی حفظ قدرت و فایده سیاسی خود را دارد. این به معنای بازگشت به اوج جنبش اصلاحات در دو دهه پیش نیست، اما نشان می‌دهد که تخصص فنی و تعامل اقتصادی بین‌المللی می‌تواند جنبه‌ای از جدیدترین تکرار جمهوری اسلامی باقی بماند.

این پیامدهایی برای واشنگتن نیز خواهد داشت. نقش فزاینده همتی در دیپلماسی اقتصادی ایران می‌تواند او را به یک شرکت‌کننده مهم در هر گونه مذاکرات آتی بر سر رفع تحریم‌ها، دارایی‌های مسدود شده، درآمدهای نفتی یا بازسازی پس از جنگ تبدیل کند. اتکای او به توافق اولیه با ایالات متحده، او را به یک مذاکره‌کننده بالقوه مفید تبدیل کرد. اما اگر همتی موفق شود از طریق توافقات، کشورهای همسایه و سایر ابزارها، مسائل پولی و اقتصادی ایران را بهبود بخشد، ممکن است از موضع قوی‌تر و با اقتدار نهادی بیشتر وارد مذاکرات آینده شود. این هم تضمین می‌کند که او برای حل و فصل نهایی نقش اساسی خواهد داشت و هم کمتر به خواسته‌های واشینگتن پاسخ می‌دهد.

برای همسایگان و شرکای ایران، این بدان معناست که ظاهراً توافق‌های فنی در زمینه بانک‌ها، پرداخت‌ها، تأمین مالی تجاری یا وام‌دهی توسعه می‌تواند پیامدهایی برای سیاست داخلی ایران داشته باشد. با گسترش روابط مالی با بانک مرکزی ایران، کشورهای شریک ممکن است موقعیت مقامات مسئول نظارت بر این روابط را نیز تقویت کنند. این امر به‌ویژه در مورد همتی قابل توجه است. موفقیت در دسترسی به منابع مالی ایران در خارج از کشور، ایجاد کانال‌های پرداخت جایگزین یا جذب منابع مالی توسعه دستاوردهای ملموسی را برای او به ارمغان می‌آورد که می‌توان از آن در برابر منتقدان داخلی دفاع کرد. از آنجایی که روابط اقتصادی ایران به طور فزاینده ای به سمت شرکای منطقه ای و غیر غربی گرایش پیدا می کند، این کشورها ممکن است نقشی غیرمستقیم در شکل دادن به تعادل بین نیروهای تکنوکرات و نیروهای تندرو در تهران داشته باشند. تمایل آنها به همکاری با نهادهایی مانند بانک مرکزی ایران می‌تواند به حفظ ارتباط سیاسی چهره‌هایی مانند همتی کمک کند، حتی در شرایطی که جمهوری اسلامی در جهتی تندروتر حرکت می‌کند. این ممکن است در محاسبات خودشان در مدیریت روابط با ایران نقش داشته باشد.

عضویت در NDB به تنهایی نمی‌تواند بحران اقتصادی ایران را حل کند و بقای سیاسی همتی را تضمین نمی‌کند. تورم، بی‌ثباتی ارز و ضعف‌های ساختاری در سیستم مالی بسیار فراتر از ظرفیت هر مقام یا تغییر سیاستی برای اصلاح باقی مانده است. اما دقیقاً به همین دلیل است که نقش رو به رشد دیپلماتیک همتی اهمیت دارد. آینده سیاسی او به طور فزاینده‌ای به این بستگی دارد که آیا او می‌تواند مشکلات اقتصادی ایران را حل کند یا خیر. اگر ایران در نهایت در دوره تصدی همتی وارد NDB شود، همتی می‌تواند الحاق را به عنوان مدرکی ارائه کند که رویکرد او می‌تواند ارتباط اقتصادی بین‌المللی بیشتری را بدون قربانی کردن تعهد جمهوری اسلامی ایران به مقاومت در برابر فشار غرب ارائه دهد. بنابراین، اهمیت پیشنهاد ایران برای عضویت در بانک بریکس نه تنها در آنچه از نظر اقتصادی برای تهران فراهم می‌کند، بلکه در اینکه چه کسانی را می‌تواند از نظر سیاسی قدرتمند کند، نهفته است.

منبع: جئوپولتیکال مانیتور / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱







یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ - 23 August 2026
گروگان‌گیری مالی شرکت نفت؛ چه کسانی از نابسمانی در تولید نفع می برند؟
خبرگزاری مهر

گروگان‌گیری مالی شرکت نفت؛ چه کسانی از نابسمانی در تولید نفع می برند؟

مسدود شدن حساب‌های شرکت ملی نفت، در حالی رخ داده که این مجموعه باید تولید انرژی و درآمد ارزی کشور را بدون وقفه تأمین کند و حقوق کارکنان صنعت نفت را نیز به موقع پرداخت کند تا تولید نخوابد.
سیگنال مثبت همتی به بازار سرمایه؛ بورس در مسیر جذاب‌تر شدن؟! | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سیگنال مثبت همتی به بازار سرمایه؛ بورس در مسیر جذاب‌تر شدن؟! | آخرین خبر

ایسنا/ اظهارات اخیر رئیس‌ کل بانک مرکزی مبنی بر عدم تغییر نرخ سود بانکی، در شرایطی که بازار سرمایه در نخستین روز هفته با جهشی قابل توجه همراه شده و شاخص کل از مرز شش میلیون واحد عبور کرده است، یک سیگنال مهم برای فعالان بورس محسوب می‌شود؛ سیگنالی که می‌تواند از کاهش نگرانی سهامداران درباره افزایش نرخ
وابستگی تجارت خارجی ایران به امارات قابل جایگزینی است/ مردم نگران معیشت نباشند
خبرگزاری ایرنا

وابستگی تجارت خارجی ایران به امارات قابل جایگزینی است/ مردم نگران معیشت نباشند

تهران- ایرنا- رئیس اتاق مشترک ایران و چین با بیان اینکه اخلال در مبادلات مالی از سوی امارات بر تجارت خارجی ایران اثرگذار است اما می توان راه ها و روش های دیگر را جایگزین کرد، اظهار داشت: در شرایطی هستیم که برای ماهها بابت معیشت مردم و در دسترس بودن کالا نگرانی نداریم پیش‌بینی های لازم در این زمینه صورت …
حذف ارز ترجیحی؛ رهایی از رانت، ورود به آزمون معیشت
خبرگزاری ایرنا

حذف ارز ترجیحی؛ رهایی از رانت، ورود به آزمون معیشت

تهران- ایرنا- پایان ارز ترجیحی در شرایط محدودیت منابع ارزی را باید اقدامی قابل دفاع و اجتناب‌ناپذیر دانست که در عین حال مرحله ای دشوارتر را برای شکل گیری نظام کارآمد حمایت اجتماعی در اقتصاد ایران رقم زده است؛ نظامی که موفقیت آن نه فقط با نرخ ارز، بلکه در صیانت از قدرت خرید مردم سنجیده خواهد شد.
زنجیره حذف ارز پیش‌سازهای دارویی تا جیب بیماران ادامه دارد
روزنامه توسعه ایرانی

زنجیره حذف ارز پیش‌سازهای دارویی تا جیب بیماران ادامه دارد

رامتین موثق در روزهای پایانی هفته گذشته، خبری مبنی بر حذف ارز ترجیحی دارو پخش شد و این در حالی اتفاق افتاد که وزیر بهداشت و درمان به سختی مقابل این
    
پیامدهای توقف تجارت با امارات چیست؟/ ایران از امارات چه می‌خرد و چه می‌فروشد؟/ عمان جایگزین امارات می‌شود؟
سایت الف

پیامدهای توقف تجارت با امارات چیست؟/ ایران از امارات چه می‌خرد و چه می‌فروشد؟/ عمان جایگزین امارات می‌شود؟

تصمیم امارات برای توقف تجارت و معاملات مالی با ایران، یکی از مهم‌ترین مسیرهای تجارت خارجی کشور را هدف گرفته و زنجیره واردات، تولید، تأمین ارز و صادرات را در معرض شوک تازه قرار داده است.
لوبیا چیتی خلاف جریان آب شنا می‌کند
روزنامه هفت صبح

لوبیا چیتی خلاف جریان آب شنا می‌کند

افزایش عرضه، واردات مناسب، رسیدن محصول داخلی و تغییر رفتار خریداران، قیمت محبوب‌ترین لوبیای بازار را پایین کشید
پول داریم یا نداریم؟ روایت دوگانه از دخل ارزی
سایت جوان آنلاین

پول داریم یا نداریم؟ روایت دوگانه از دخل ارزی

بانک مرکزی: ۱/۴ میلیارد دلار اضافه شده به ذخایر اسکناس از بازار داخلی جمع‌آوری شده است
         
روایت عجیب از تخصیص ارز به مونتاژکاران | ۶.۵ میلیارد دلار برای ۴۳۰ هزار خودرو!
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

روایت عجیب از تخصیص ارز به مونتاژکاران | ۶.۵ میلیارد دلار برای ۴۳۰ هزار خودرو!

یک کارشناس خودرو با تأیید آمار باورکردنی تخصیص ۶.۵میلیارد دلار ارز به یک شرکت مونتاژکار طی ۵سال گفت: اگر همین ارز صرف واردات خودروی کامل می‌شد، نتیجه بهتری برای بازار و مصرف‌کننده داشت.
نمایشنامه عجیب اقتصاد ایران | اقتصاد ایران چگونه با وجود شوک‌های مکرر به فعالیت ادامه می‌دهد؟ | 50 تا 60 درصد شاغلان اضطراب از دست دادن شغل دارند
سایت اقتصادنیوز

نمایشنامه عجیب اقتصاد ایران | اقتصاد ایران چگونه با وجود شوک‌های مکرر به فعالیت ادامه می‌دهد؟ | 50 تا 60 درصد شاغلان اضطراب …

اقتصادنیوز: مجله تجارت فردا در گزارشی به این سوال پرداخته که سازگاری اقتصاد ایران تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند؟
اصلاحات اقتصادی دولت؛ برنامه پزشکیان برای بانک، ارز، انرژی و حذف رانت
سایت عصرایران

اصلاحات اقتصادی دولت؛ برنامه پزشکیان برای بانک، ارز، انرژی و حذف رانت

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح رویکرد اقتصادی دولت چهاردهم، از پیگیری اصلاحات در حوزه‌های بانک، ارز، انرژی، بودجه و تجارت خبر داد و تأکید کرد که حذف ران...
سایت عصرایران

احتمال انحلال چند بانک دیگر

سایت تابناک

«روز دی اقتصادی» ترامپ علیه ایران؛ آیا فشار حداکثری به جنگ اقتصادی با چین می‌رسد؟

سی ان ان: بیرون کشیدن مخفی نفت از خلیج فارس تسکینی موقت است، راهکار دایم باز شدن رسمی تنگه و پایان جنگ است
سایت عصرایران

سی ان ان: بیرون کشیدن مخفی نفت از خلیج فارس تسکینی موقت است، راهکار دایم باز شدن رسمی تنگه و پایان جنگ است

ذخایر راهبردی جهانی نفت در طول جنگ تا 1.9 میلیارد بشکه کاهش یافته است. اگر بازار به تعادل برسد، برای جلوگیری از بحران بعدی باید این ذخایر پر شوند. اگر این ات...
هزینه حمل فقط کرایه کشتی نیست - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

هزینه حمل فقط کرایه کشتی نیست - سایت خبری اقتصاد پویا

در تجارت بین‌الملل، فاصله فقط با کیلومتر سنجیده نمی‌شود؛ فاصله یک هزینه اقتصادی است. هرچه مسیر طولانی‌تر، پرریسک‌تر و غیرقابل پیش‌بینی‌تر شود، هزینه رسیدن کالا به مقصد افزایش پیدا می‌کند. ممکن است کرایه حمل فقط یکی از اجزای این هزینه باشد، اما مشکل آنجاست که افزایش ریسک معمولاً چند هزینه دیگر را نیز …
ایران و ضرورت ساخت جاده مالی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ایران و ضرورت ساخت جاده مالی - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / آسیای مرکزی با حضور کشورهایی مانند قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان، بازاری مهم برای کالا و خدمات ایرانی به شمار می‌رود. نزدیکی جغرافیایی، اشتراکات تاریخی و فرهنگی، نیاز این کشورها به برخی محصولات صنعتی و کشاورزی و دسترسی ایران به آب‌های آزاد، مجموعه‌ای از مزیت‌هایی هستند …
عدالت سرانه، فشار نابرابردر طرح تخصیص بنزین: مسئله خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار
سایت هم میهن

عدالت سرانه، فشار نابرابردر طرح تخصیص بنزین: مسئله خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار

نقطه آسیب‌پذیر طرح دقیقاً در میان همان گروهی قرار دارد که سیاست اصلاح یارانه نباید فشار اصلی را بر آن تحمیل کند: خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار، به‌ویژه خانوارهای کوچک، دارای خودروهای پرمصرف و وابسته به خودرو برای کار و رفت‌وآمد.
سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت - همدلی
روزنامه همدلی

سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت - همدلی

این روزها با تشدید ناترازی بنزین در کنار رشد مصرف، خودروهای پرمصرف و توزیع نابرابر یارانه، سیاست‌گذار را با اصلاح تدریجی و تصمیم‌....
آیا واشنگتن و متحدانش معادله نفت خاورمیانه را تغییر داده‌اند؟
سایت اکوایران

آیا واشنگتن و متحدانش معادله نفت خاورمیانه را تغییر داده‌اند؟

اکوایران: با کمک نیروی دریایی آمریکا، شرکت‌های نفتی عربستان سعودی، کویت، قطر و امارات نفتکش‌هایی را اجاره کرده‌اند که فرستنده‌های خود را خاموش می‌کنند و نفت را از خلیج فارس، از طریق تنگه هرمز، به دریای عمان منتقل می‌کنند.
ایرانیان در محاصره گرانی و نداری - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ایرانیان در محاصره گرانی و نداری - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / برای یک خانوار، افزایش دو یا سه برابری قیمت یک کالای مصرفی در شش ماه، صرفاً به معنای گران‌تر شدن یک محصول نیست؛ این تغییر می‌تواند کل الگوی مصرف را دگرگون کند. خانواری که پیش‌تر برای خرید یک کالا، سهم مشخصی از درآمد ماهانه خود را کنار می‌گذاشت، اکنون ممکن است مجبور [ ]
سایت اکوایران

هرمز بسته شد؛ آسیا به دنبال مسیرهای جایگزین انرژی رفت

خطر تکرار سرنوشت یارانه نقدی برای بنزین
سایت عصرایران

خطر تکرار سرنوشت یارانه نقدی برای بنزین

اجرای طرح سقاب بدون تعیین دقیق مدت اجرا، سازوکار خروج، نسبت آن با اصلاح قیمت و جایگاه آن در یک برنامه جامع اصلاح انرژی، می‌تواند خطر تکرار طرح یارانه نقدی بر...
چرا راهکارهای نوین کاهش مصرف انرژی در ایران اجرا نمی شوند؟
سایت عصرایران

چرا راهکارهای نوین کاهش مصرف انرژی در ایران اجرا نمی شوند؟

مدل‌های نوین قراردادی، عصای جادویی نیستند؛ اما ابزاری است که می‌توانند بخشی از بار مالی اصلاحات صنعتی را از دوش دولت بردارند و به بخشِ خصوصی منتقل کنند.تا زم...
         
تنظیم بازار یا تهدید تولید - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

تنظیم بازار یا تهدید تولید - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین جلیلی بال / در سال‌های گذشته، ممنوعیت فصلی واردات برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبان با هدف حمایت از تولید داخلی اعمال می‌شد. اما برای سال ۱۴۰۵ این محدودیت لغو شده و امکان ترخیص برنج وارداتی در فصل برداشت فراهم شده است. بر اساس ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی، ممنوعیت ترخیص برنج در این [ ]
سقوط اقتصادی در نبود پول قدرتمند - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

سقوط اقتصادی در نبود پول قدرتمند - سایت خبری اقتصاد پویا

کریمی/ پول ملی زمانی می‌تواند نقش واقعی خود را در اقتصاد ایفا کند که مردم بتوانند با آن قیمت‌ها را بسنجند، درآمد خود را برای آینده برنامه‌ریزی کنند، پس‌انداز داشته باشند و قراردادهای اقتصادی را بر مبنای آن تنظیم کنند. اما در شرایطی که ارزش پول با سرعت کاهش می‌یابد، ریال به‌تدریج بخشی از این [ ]
بنزین متانولی؛ همه‌چیز درباره یک خبر جنجالی
سایت فرارو

بنزین متانولی؛ همه‌چیز درباره یک خبر جنجالی

بنزین متانولی می‌تواند برای خودروهای قدیمی که استانداردهای انعطاف‌پذیری با این سوخت را ندارند، مضر باشد اما لازم است بدانید از این سوخت در اغلب کشورهای دنیا استفاده می‌شود. البته با استاندارد سه درصد نه بیشتر
هشدار یک اقتصاددان درباره رشد تورم، بیکاری و رکود اقتصادی در صورت تداوم محاصره دریایی/ جایگزین کردن دریا با جاده و ریل ممکن نیست
سایت اقتصاد ۲۴

هشدار یک اقتصاددان درباره رشد تورم، بیکاری و رکود اقتصادی در صورت تداوم محاصره دریایی/ جایگزین کردن دریا با جاده و ریل ممکن …

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت تردد کشتی‌ها در مسیر‌های دریایی برای تجارت ایران اظهار کرد: اگر کالایی نتواند از مسیر دریایی وارد کشور شود و هیچ کشتی نتواند به سمت ایران حرکت کند و در بنادر پهلو بگیرد، طبیعتاً با کاهش درآمد‌های ارزی و محدودیت دسترسی به مواد اولیه، قطعات یدکی و سایر کالا‌های مورد …
سایت اقتصاد ۲۴

افشاگری عارف درباره یارانه بنزین؛ دهک دهم ۲۳ برابر دهک اول سهم می‌برد!

نقشه عراق برای فرار از تنگه هرمز و صادرات نفت از مسیرهای جدید | پرونده تولید ۱۰ میلیون بشکه‌ نفت در روز، روی میز الزیدی
سایت اقتصادنیوز

نقشه عراق برای فرار از تنگه هرمز و صادرات نفت از مسیرهای جدید | پرونده تولید ۱۰ میلیون بشکه‌ نفت در روز، روی میز الزیدی

اقتصادنیوز: عراق با هدف افزایش تولید نفت به ۸ تا ۱۰ میلیون بشکه در روز، همزمان به دنبال افزایش سهمیه اوپک و توسعه مسیرهای صادراتی از ترکیه، سوریه و اردن است؛ برنامه‌ای که سایه اختلال در تنگه هرمز را پررنگ‌تر کرده است.
تداوم رکود و فاز انتظار در بازار خودرو تا پایان تابستان/ چرا نوسانات ارزی بازار را ملتهب نکرد؟
سایت اقتصاد ۲۴

تداوم رکود و فاز انتظار در بازار خودرو تا پایان تابستان/ چرا نوسانات ارزی بازار را ملتهب نکرد؟

یک کارشناس بازار خودرو با تأکید بر وضعیت معیشتی و رکود حاکم بر اقتصاد گفت: «به‌واسطه رکود در کسب‌وکار‌ها و جاماندن دستمزد‌ها از نرخ واقعی تورم، طبعاً مکانیسم هوشمند بازار و اقتصاد پتانسیل تأثیرپذیری پرش قیمت خودرو را در کوتاه‌مدت از بازار سلب کرده و به دلیل مجموع مواردی که گفته شد، ادامه روند رکود تعمیق‌شده …
هشدار فلاحت‌پیشه درباره مرحله جدید جنگ: از انرژی تا ورود ناتو
سایت اکوایران

هشدار فلاحت‌پیشه درباره مرحله جدید جنگ: از انرژی تا ورود ناتو

اکوایران: حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده ادوار مجلس و رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، با اشاره به پایان مهلت ۶۰ روزه تفاهم‌نامه اسلام‌آباد، نسبت به تبدیل شدن تقابل ایران و آمریکا به «جنگ انرژی» و گسترش دامنه درگیری به سایر بازیگران منطقه‌ای هشدار داد.
محمدرضا فرزانگان؛ بنزین مازاد باید گران شود، اما نه یک‌شبه
سایت اکوایران

محمدرضا فرزانگان؛ بنزین مازاد باید گران شود، اما نه یک‌شبه

اکوایران: محمدرضا فرزانگان معتقد است نسخه بنزینی دولت نباید با یک شوک قیمتی اجرا شود؛ به گفته او، باید سهمیه پایه حفظ، قیمت مصرف مازاد به‌تدریج تعدیل و در نهایت یارانه بنزین از مالکیت خودرو به همه شهروندان منتقل شود.
         
بحران آب تمام شد؟ گزارشی از آخرین وضعیت سدهای کشور
سایت اکوایران

بحران آب تمام شد؟ گزارشی از آخرین وضعیت سدهای کشور

وضعیت سدهای کشور در سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ نسبت به سال گذشته بهبود یافته، اما فاصله با میانگین بلندمدت همچنان در برخی سدها ادامه دارد؛ آخرین آمار وزارت نیرو را بخوانید.
تهدید به  «روز دی اقتصادی» و پیام واضح کمپین تازه ترامپ علیه تهران؛ این فیلم را قبلا دیده‌ایم؟
سایت اکوایران

تهدید به «روز دی اقتصادی» و پیام واضح کمپین تازه ترامپ علیه تهران؛ این فیلم را قبلا دیده‌ایم؟

اکوایران: با توجه به اینکه تقریباً تمام بخش‌های انرژی، مالی و حمل و نقل ایران از قبل تحت پوشش تحریم‌های ایالات متحده قرار دارند، به نظر می‌رسد هدف ترامپ اعمال تحریم‌های ثانویه بر کشورهایی است که تمام روابط خود را با ایران قطع نکرده‌اند -حتی اگر این کشورها از متحدان یا شرکای آمریکا باشند.
از تعطیلی آژانس‌ها تا مجوزفروشی؛ مردم هنوز سفر را ازسر نگرفته‌اند
سایت تجارت نیوز

از تعطیلی آژانس‌ها تا مجوزفروشی؛ مردم هنوز سفر را ازسر نگرفته‌اند

رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان تهران گفت: از حدود ۶ هزار آژانس دارای پروانه ثبت‌شده، شاید در حال حاضر حدود یک‌ششم واقعاً فعال باشند و شرایط به گونه‌ای شده که باب خرید و فروش مجوز آژانس مسافرتی به قیمت پایین باز شده است.
مقاومت پزشکیان در مقابل عزل وزیر دروغگو/ آقای میدری آن همه پاورپوینت و ادعای نظریه پردازی این بود؟
سایت تابناک

مقاومت پزشکیان در مقابل عزل وزیر دروغگو/ آقای میدری آن همه پاورپوینت و ادعای نظریه پردازی این بود؟

علی رغم همه فشار‌ها به مردم و توافقات با مجلس رئیس جمهور نسبت به تغییر وزیر رفاه مقاومت دارد، وی تلاش دارد تا با حفظ میدری به بهانه شرایط بحرانی از اصلاح کاب...
صادرات نفت؛ صفر
سایت روزنامه سازندگی

صادرات نفت؛ صفر

صریح‌ترین سخنان عبدالناصر همتی ، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران درباره تنگنای ارزی کشور:
خودروسازی‌ها را اسقاط کنید
سایت هم میهن

خودروسازی‌ها را اسقاط کنید

«اگر به دنبال اصلاح وضع موجود هستیم باید خودروسازی ها اسقاط شوند. صنعت خودرو مانند گاو شیردهی بوده که در چهار دهه اخیر تا توانسته اند آن را دوشیده اند و از ظرفیت های رانتی آن استفاده کرده اند. بنابراین این صنعت را باید اسقاط کرد.»
سایت اکوایران

اتاق امن چطور هزینه ساخت مسکن را بیش از ۱۰۰ میلیون تومان بالا می‌برد؟

چراغِ روشن ماینرها، چالش بزرگ در حل ناترازی انرژی
خبرگزاری ایسنا

چراغِ روشن ماینرها، چالش بزرگ در حل ناترازی انرژی

درست در ساعاتی که چراغ خانه‌ها خاموش، چرخ برخی واحدهای تولیدی متوقف و فعالیت کشاورزان با محدودیت برق گره خورده است، چراغ مصرف‌کنندگان پرمصرف و ماینرهای غیرمجاز همچنان محل پرسش افکار عمومی است، ماینرهایی که گفته می‌شود گاه به اندازه ده‌ها خانه برق مصرف می‌کنند و حالا این سؤال جدی را پیش روی مسئولان قرار …
مونتاژکاران‌، چهارچرخ علیه جیب مردم
روزنامه هفت صبح

مونتاژکاران‌، چهارچرخ علیه جیب مردم

افزایش قیمت خودروهای مونتاژی همزمان با ناترازی بنزین، انتقاد کارشناسان را برانگیخته است. آنان خواستار کاهش انحصار، اصلاح واردات، عرضه خودروهای کم‌مصرف و نظارت جدی‌تر شده‌اند
از کنترل نرخ ارز تا تاب‌آوری اقتصاد در شرایط تحریم
خبرگزاری ایرنا

از کنترل نرخ ارز تا تاب‌آوری اقتصاد در شرایط تحریم

تهران- ایرنا - رئیس کل اسبق بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تشدید تحریم‌ها بدون تردید هزینه و ریسک تجارت خارجی ایران را افزایش می‌دهد، معتقد است: این امر به معنای توقف تجارت خارجی یا ناتوانی کشور در تسویه مبادلات نیست زیرا ایران به دلیل سال‌های طولانی تحریم، تجربه قابل‌توجهی در یافتن مسیرهای تجاری، انتقال …
         
سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت
خبرگزاری ایرنا

سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت

تهران- ایرنا- این روزها با تشدید ناترازی بنزین در کنار رشد مصرف، خودروهای پرمصرف و توزیع نابرابر یارانه، سیاست‌گذار را با اصلاح تدریجی و تصمیم‌های پرریسک مواجه کرده تا آنجا که دولت برای مدیریت این حوزه، سه سناریو پیش روی خود قرار داده است.
پیامد قطع روابط تجاری امارات بر هزینه‌های لجستیک ایران - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

پیامد قطع روابط تجاری امارات بر هزینه‌های لجستیک ایران - مردم سالاری آنلاین

قطع روابط تجاری و مالی امارات با ایران می‌تواند هزینه حمل‌ونقل، لجستیک و مبادلات تجاری ایران را افزایش دهد
مدیران نامرئی پرونده تراستی‌ها
روزنامه هفت صبح

مدیران نامرئی پرونده تراستی‌ها

پرونده‌های تراستی‌ها از تخلف‌های ارزی عبور کرده و به مسئله‌ای ساختاری در مدیریت منابع کشور تبدیل شده است
پشت پرده افزایش تولید؛ بنزین بی‌ کیفیت در راه است؟/ هشدار؛ سونامی خرابی خودروها در راه است!
سایت اقتصاد ۲۴

پشت پرده افزایش تولید؛ بنزین بی‌ کیفیت در راه است؟/ هشدار؛ سونامی خرابی خودروها در راه است!

اگر ادعا‌ها درباره افت کیفیت سوخت درست باشد، تبعات آن می‌تواند مستقیماً به خودرو‌ها و جیب خانوار‌ها برسد. پرسش اینجاست که افزایش ظاهری تولید بنزین چگونه محقق شده و آیا مردم قرار است هزینه این ناترازی را با افزایش مصرف، خرابی خودرو و هزینه‌های سنگین تعمیرات پرداخت کنند؟
         
هزینه سبد معیشت ۹۰ میلیونی یعنی ۷ دهک درآمدی پایین‌تر از خط فقر قرار دارند!/ ضرورت افزایش چند باره حقوق در سال
سایت اقتصاد ۲۴

هزینه سبد معیشت ۹۰ میلیونی یعنی ۷ دهک درآمدی پایین‌تر از خط فقر قرار دارند!/ ضرورت افزایش چند باره حقوق در سال

یک کارشناس بازار کار گفت: امروز شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI در سطح بسیار بالایی قرار گرفته و رقم ۷۱ درصدی برای این شاخص اعلام شده است. این شاخص نشان می‌دهد که فشار هزینه در بخش تولید بسیار بالاست و بخشی از این افزایش قیمت‌ها در آینده نزدیک خود را در بازار مصرف نشان خواهد داد.
سایت تابناک

چگونه چین فساد را به ابزار رشد اقتصادی تبدیل کرد؟

[سیدعلی دوستی موسوی] چرا متهم اصلی ساکت است؟
سایت اطلاعات آنلاین

[سیدعلی دوستی موسوی] چرا متهم اصلی ساکت است؟

بنا بر اظهار مقامات رسمی دولت، صنعت خودرو متهم اصلی رشد مصرف بنزین در کشور است. به گفته یاسر میرزایی، معاون سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی، در حالی که میانگین مصرف سوخت خودروها در جهان به زیر هفت لیتر در ۱۰۰ کیلومتر می‌رسد...
سایت اقتصاد 120

چرا مدام با کلماتی مثل قحطی برای کشور پهناوری مثل ایران مردم را نگران می‌کنید؟ الان ۶ ماه است درگیر جنگیم، پس قحطی کو؟!

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر بنزین را جهانی حساب می‌کنید حقوق مردم را هم ... | ویدئو

نجات اقتصاد به کمک اوراسیا - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

نجات اقتصاد به کمک اوراسیا - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از اردیبهشت ۱۴۰۴، زمینه کاهش موانع تعرفه‌ای و گسترش تجارت با روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان را فراهم کرده است. اهمیت این بازار زمانی بیشتر آشکار می‌شود که بدانیم صادرات ایران به اوراسیا در هشت‌ماهه سال ۱۴۰۴ با رشد …
سایت اقتصاد 120

در ماجرای حذف ارز ترجیحی، عده‌ای بغلِ گوش رئیس‌جمهور به او اطلاعات غلط دادند و او هم فریب خورد

اماواگرها بر سر اصلاح قیمت بنزین زیر سایه جنگ | حق‌شناس: اصلاحات اقتصادی نباید ناگهانی، شوک‌آور و بدون اطلاع انجام شود
سایت اقتصادنیوز

اماواگرها بر سر اصلاح قیمت بنزین زیر سایه جنگ | حق‌شناس: اصلاحات اقتصادی نباید ناگهانی، شوک‌آور و بدون اطلاع انجام شود

اقتصادنیوز: یک تحلیلگر بازارهای مالی می‌گوید: افزایش قیمت بنزین اثر تورمی دارد. اصلاً نمی‌گویم که این طرح نباید اجرا شود، بلکه معتقد هستم باید اجرا شود، منتها زمان و شرایط خاص خودش را دارد.
مزد در تعقیب قیمت غذا؛ دستمزد پشت سفره جا ماند!
سایت آفتاب نیوز

مزد در تعقیب قیمت غذا؛ دستمزد پشت سفره جا ماند!

شهروندان ایرانی در سال‌های تازه‌سپری‌شده بار‌ها شنیدند که دستمزد‌ها افزایش یافته، یارانه‌ها بیشتر شده و دولت‌ها برای نگه‌داشتن قدرت خرید خانوار تلاش کردند.
پول‌شویی با قیمت مسکن چه می‌کند؟ | پول‌های غیرقانونی به سمت املاک لوکس می‌رود؟ | خانه‌ای که با پول کثیف خریداری شود، قیمت خانه‌های اطراف را هم تغییر خواهد داد
سایت اقتصادنیوز

پول‌شویی با قیمت مسکن چه می‌کند؟ | پول‌های غیرقانونی به سمت املاک لوکس می‌رود؟ | خانه‌ای که با پول کثیف خریداری شود، قیمت …

اقتصادنیوز: بازار املاک و مستغلات سال‌هاست در ادبیات مبارزه با پول‌شویی به‌عنوان یکی از مسیرهای مهم برای ورود پول‌های غیرقانونی به اقتصاد رسمی شناخته می‌شود.
رویافروشی در قضیه بنزین
سایت ایران آنلاین

رویافروشی در قضیه بنزین

دولت هنوز هیچ تصمیم نهایی درباره قیمت یا سهمیه بنزین نگرفته، اما در بیرون از اتاق‌های تصمیم‌گیری، چنان از «بنزین ۸۰ هزار تومانی» و «فشار حتمی بر مردم» صحبت می‌شود که گویی مصوبه ابلاغ شده و جایگاه‌ها از فردا قرار است با نرخ‌های تازه کار کنند.
تورم در سایه جنگ و راه عبور
روزنامه آرمان امروز

تورم در سایه جنگ و راه عبور

مجید بابایی آرمان امروز : در دوره جنگ، هدف سیاست اقتصادی نه تثبیت مصنوعی قیمت‌ها بلکه باید جلوگیری از تبدیل شوک جنگی به تورم باشد. برای رسیدن به این هدف نیز یکی از مهمترین اولویت‌ها هماهنگی سیاست‌های مالی دولت با سیاست‌های پولی بانک مرکزی است؛ زیرا اگر از یک طرف بانک مرکزی بخواهد تورم را [ ]
آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری
روزنامه آرمان امروز

آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری

آرمان امروز : عبدالعظیم آق‌آتابای؛ پژوهشگر اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای تازه‌های اقتصاد به جایگاه آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران و نقد ظرفیت آن برای حل مسائل ساختاری اقتصاد کشور پرداخت. در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های هم‌زمان تورم مزمن، ناترازی‌های مالی و فشارهای ارزی روبه‌روست، بازخوانی …
سایت ایران اکونمیست

به همت همتیان‌ها؛ صادرات نفت= صفر