سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آیا کودکم خلاق است؟


شهرزاد: قرار نیست پسر یا دختر کوچولوی شما، چیز جدیدی خلق کند تا باور کنید خلاق است. همین که زیاد سوال می‌کند، به چیزهای ساده‌ای که شما، شاید به‌راحتی، از کنارشان عبور می‌کنید، دقت دارد، فکرش را راحت با شما درمیان می‌گذارد و...، معنی‌اش این است که با یک کوچولوی خلاق و خوش‌فکر طرف هستید که اگر زیر پَر و بال خلاقیت‌اش را بگیرید، می‌توانید استعدادهایش را به مرحله شکوفایی برسانید.
 «شهرام شکوری»، مدیرعامل موسسه «بازی و اندیشه»، چندین سال است که در زمینه خلاقیت کودک فعالیت می‌کند. او، دوران خردسالی را دوران طلایی می‌داند که نقش بسیار مهمی در رشد و شکل‌گیری شخصیت کودک دارد. شکوهی، بازی را مهم‌ترین وسیله آموزش دادن بچه‌ها می‌داند و اعتقاد دارد که بازی‌های خلاق هستند که فرزند ما را خوش‌فکر و خلاق، بار می‌آورند. بچه‌های خلاق، ریسک‌پذیر هستند و تازه‌ها را امتحان می‌کنند و بازی، فرصت خوبی است که بچه‌ها، به‌طور مستقیم، با پدیده‌های تازه مواجه شوند یا کاربردی جدید را برای همان وسایل یا اشیای دور و برشان پیدا کنند.

آیا کودکم خلاق است؟


شکوری معتقد است که پرورش یک کودک خلاق را باید از بدو تولد شروع کرد. او، با اشاره به تجربیاتی که در موسسه بازی و اندیشه به دست آورده، اضافه می‌کند: «بازی، در سنین نوزادی هم اهمیت خاصی دارد که بر رشد عاطفی و جسمی کودک، تاثیر بسیاری دارد؛ البته نوع بازی‌هایی که برای یک کودک شش ماهه، مفید است، با روش‌هایی که برای بازی با یک بچه 10 ماهه، به کار گرفته می‌شود، متفاوت است.»
بریم بازی
همه بچه‌ها، خلاق هستند. اگر ما پدرها و مادرها، کمی صبر و حوصله داشته باشیم، متوجه این خلاقیت می‌شویم. کافی است موقع بازی، کنارشان برویم و تماشای‌شان کنیم یا کمی از وقت‌مان را به بازی با فرزندمان اختصاص دهیم. شکوری، با اشاره به نقش والدین در پرورش خلاقیت و استعدادهای پنهان بچه‌ها، می‌گوید: «وقتی پدرها و مادرها، از همان ابتدای تولد، بازی با فرزندشان را آغاز می‌کنند، نه‌تنها ارتباط بهتری با او برقرار می‌کنند، بلکه بهتر و بیش‌تر، ویژگی‌های فرزندشان را می‌شناسند. مثلا ما، در موسسه خودمان، به مادران، روش‌های ماساژ و بازی با رنگ را آموزش می‌دهیم. این بازی‌ها، برای بچه‌های زیر شش ماه، مفید است که هم بر جسم اثر می‌گذارد و هم هماهنگی ذهنی و حرکتی را بیش‌تر و بهتر می‌کند.»
اسباب‌بازی؛ چی بخریم؟
مدادهای رنگی، سنگ‌های توی باغچه، صدف‌هایی که در آخرین سفرتان، از کنار ساحل جمع کرده‌اید، گلوله‌های نخ، تکه‌های پارچه و هر وسیله دیگری، می‌تواند اسباب‌بازی خوبی برای فرزند شما باشد. شکوری معتقد است که هرچند اسباب‌بازی‌های متنوعی در بازار وجود دارد، ولی اگر پدر یا مادری می‌خواهد فرزند خلاقی داشته باشد، بهتر است به‌جای هزینه کردن برای خرید اسباب‌بازی، برای پیدا کردن روش‌های خلاقانه بازی کردن، وقت بگذارد.