یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

وزن نوزاد شش ماهه، چرا وزنش زیاد نمی شه؟


اگر کودک در این سنین وزن طبیعی ندارد و رشد نکرده است ،والدین و پزشک باید به مطالب زیر توجه نمایند :

باور های غلط در مورد تغذیه ی شیر مادر
بعضی از اقوام ودوستان ،مادر شیر ده را علت باور های غلط خود ،از خوردن بعضی از غذا ها منع می کنند .به طور مثال به مادر توصیه می کنند فلان غذا سرد و فلان غذا گرم است و نباید خورد . این توصیه ها غلط است و پایه و اسا علمی ندارد . هیچ نوع غذا برای مادر شیرده بد نیست و هر غذایی را که مادر شیرده دوست دارد می تواند بخورد . مادر شیرده هیچ گونه رژیمی نباید داشته باشد ،تا شیر کافی در پستان او ترشح گردد و کودک بخورد و وزن او اضافه شود.

فواصل طولانی بین شیردادن
اگر فواصل بین شیر دادن زیاد باشد ،چون کودک شیر کافی نمی خورد ،وزن او اضافه نمیشود .شیر دادن مکرر از پستان موجب افزایش شیر مادر می گردد . گرچه شیر دادن مکرر در تمام دوران بارداری موثر است ،ولی درخلال چند ماه اول بعد از تولد موثر تر است .به طور مثال اگر کودک مدت زیادی بخوابد مادر باید اورا بیدار کند و به او شیر بدهد ،زیرا اگر شیر خوار مخصوصا در خلال ۲-۳ماه اول در طول شب کاملا بخوابد شیر کمتری ترشح می گردد و کودک کمتر شیر می خورد و وزن اضافه نمی کند.

دادن مایعات شیرین مخصوصا آب قند یا آب گلوکز
مایعات شیرین مخصوصا در هفته های اول تولد به ویزه اگر نوزاد زردی داشته باشد ،نباید داده شود . دادن آب گلوکز بنابر باور های بعضی افراد و حتی بعضی از پزشکان سبب می شود که کودک با آب قند شیر شود و کمتر به پستان مادر مک بزند و شیر کمتری ترشح گردد و در نتیجه وزن او اضافه نشود . اگر کودک دچار زردی باشد ،دادن مایعات شیرین ضرورت ندارد زیرا زردی (بیلیروبین ) او از نوع غیر مستقیم می باشد که از ادرار دفع نمی شود و دادن آب گلوکز کمکی نمی کند . در این موارد دادن شیر مادر که ملین است ،موجب دفع مکونیوم و کاهش زردی میگردد . دادن آب موقعی ضرورت دارد که درجه ی حرارت محیط کودک زیاد باشد و کودک دچار کاهش آب بدن گردد .

وضعیت نادرست شیر دادن 
در بعضی از مواقع مخصوصا هفته های اول تولد اگر پستان مادر قبلا برای تغذیه ی کودک آماده نشده باشد ،کودک به نوک پستان مادر مک میزند مک زدن به نوک پستان موجب میشود که اولا نوک پستان زخم گردد ،دوم اینکه با مک زدن مقداری هوا همراه شیر وارد معده ی کودک میشود و کودک دچار نفخ معده و روده می گردد ،سوم اینکه شیر کافی به داخل دهان کودک ریخته نمیشود و کودک دچار گرسنگی میگردد و بالاخره چون کودک به پستان مادر خوب مک نمیزند واکنش سرازیر شدن شیر انجام نمی گیرد .
بنابراین اگر کودک وزن نگرفته است ،باید وضعیت شیر دادن مورد توجه قرار گیرد و نوک پستان و قسمتی از آرئول داخل دهان کودک قرار گیرد تا مشکلات ذکر شده در بالا اصلاح و کودک شیر کافی بخورد و وزن اضافه کند .

دردهای قولنجی شکمی 
کودک در این سن ممکن است دچار درد های قولنجی شکمی گردد و به دنبال شیر خوردن مخصوصا عصر ها و شب ها دچار درد های شدید شکمی می گردد . چنین کودکانی کمتر شیر می خورند و در نتیجه کمتر از حد طبیعی رشد می کنند و وزن آنها اضافه نمیشود . همچنینی کودکبه علت دردها و تحریکات شکمی به پستان مادر کمتر مک می زند و شیر مادر کمتر ترشح می شود . در حقیقت رفلکس سرازیر شدن شیر ،کمتر انجام می گیرد . ب این مادران باید اطمینان داد که کودک مشکلی ندارد . اگر کودک به علت درد های شکمی ،پستان مادر را کاملا تخلیه نمی کند ،به مادران توصیه می شود پس از شیر دادن به کودک ،مادر باید پستانهای خود را بدوشد و با قاشق به کودک شیر بدهد تا کودک سیر شود و وزن اضافه کند .

کافی نبودن شیر مادر
اگر کودک وزن اضافه نکرده است، در بعضی وارد شیر مادر کافی نیست به طوری که کودک پس از یکی دو دقیقه مک زدن به پستانهای مادر آن را رها می کند و یا کودک تا زمانی که به پستانهای مادر است آرام ،۰ولی موقعی که اورا از پستانجدا می کنند و روی تختش قرار می دهند گریه می کند .این رفتارهای کودک نشانه ی کمبود شیر مادر است و چون شیر کافی در اختیار کودک نیست ،کم می خورد و وزن اضافه نمی کند.