چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تربیت کودک مسئولیت پذیر، با این نکات


تربیت بچه هایی که مسئولیت را درک کرده باشند در این عصر کارآسانی نیست و سختیهای خاص خود را دارد. بچه های این  عصر بچه هایی هستند که در دوران پیشرفت تکنولوژی قرار دارند و تا حدودی از مسئولیت پذیری فاصله دارند ولی در این بخش برای شما ساده ترین روشهای ممکن را آموزش می دهیم تا فرزندهای کار امد و مسئولیت پذیری داشته باشید
آموزش مهارت حل-مسئله
کودکان وقتیکه بدنیا می آیند ذاتا توانایی حل مسئله را ندارند. بسیاری از بچه ها بدون اینکه فکر کنند و یا تلاش کنند, گمان می کنند فقط یک راه برای حل مسائل وجود دارد. به فرزندانتان بیاموزید که حل مسئله می تواند راهکارهای زیادی داشته باشد. بازی های رایانه ای را به کودکانتان بدهید که راه حل مسائل را به آنها یاد بدهد. به فرزندانتان پازل و یا بازی های ویدیویی بدهید که تشویقشان کند تا تفکر خلاقانه داشته باشند.
به فرزندتان یک وظیفه بدهید و از او بخواهید حداقل 5 راه حل برای انجام دادنش ارائه بدهد. برای مثال, از او بخواهید بدون دست هایش شی را از روی صندلی بروی میز انتقال بدهد. ببینید چند راه حل خلاقانه برای انجام اینکار می تواند ارائه بدهد و در مورد این راه حل ها و راه حل های جدید تر با او بحث کنید.
اختصاص کارهای روزمره
کارهای روزمره را به فرزندانتان واگذار کنید تا حس مسوولیت پذیری را درک کنند. حتی می توانند فرزندانتان کارهای ساده ای مثل قرار دادن ظروف در سینک ظرفشویی را انجام بدهند. به کودکان بزرگتر باید کارهای روزمره و یا محدود به زمان خاصی داده بشود, و برای انجام دادن کارهایشان باید نیاز به یادآوری کمتری در نهایت داشته باشند.
فرزندتان را بخاطر کارهای روزمره ای که انجام نداده هرگز سرزنش و یا تنبیه نکنید. اگر فرزندانتان را تنبیه بکنید, آنها رغبت کمتری برای انجام دادن این امور در خودشان احساس می کنند. در عوض, اگر کارهای شان را سر وقت تکمیل کردند آنها را تشویق بکنید.
با جایزه به فرزندانتان انگیزه بدهید
برای کارهای خوبی که انجام می دهند به فرزندانتان هدیه بدهید. درست مثل بزرگسالان که برای انجام دادن امور شغلی شان چک پاداش و یا حقوق می گیرند, کودکان برای انجام دادن آن کارها حتما باید پاداش درخوری بگیرد.
به فرزندانتان اجازه بدهید خواسته هایشان را برآورده کنند و آنها را حمایت کنید. قوانینی وضع کنید که کودکتان چه مقدار از درآمدشان را می تواند خرج کند و چه مقدارش را باید پس انداز کند, با اینکار به فرزندانتان می آموزید که برای مدیریت پول هایشان مسولیت پذیر باشند.
برنامه زمانبندی شده برایشان ایجاد کنید
برنامه زمانی برای فرزندانتان ایجاد کنید تا بهره وری بیشتری داشته باشند. به فرزندانتان کمک کنید تا زمان کافی برای انجام تکالیف مدرسه شان, انجام کارهای روزمره شان و تکمیل وظایف محوله شان داشته باشند.
به فرزندانتان آموزش بدهید تا کارهایشان را قبل از بازی کردن انجام بدهند. وقتی این روند را درک کردند می توانند وقت خالی برای بازی بیرون و یا استفاده از وسایل الکترونیکی شان بعد از انجام کارهایشان داشته باشند, با این روش انگیزه بالاتری دارند تا سازنده تر بشوند.
محدودیت زمانی برای استفاده از وسایل الکتریکی وضع کنید
به فرزندانتان کمک کنید تا عادات سالمی را برای استفاده از وسایل الکترونیکی در خودشان ایجاد کنند. معمولا دو ساعت برای تماشای تلویزیون, بازی های ویدیویی و از این قبیل کارها کافی است.
فرزندتان را تشویق کنید تا فعالیت هایی را انجام بدهد که ربطی به وسایل الکترونیکی ندارد. سرگرمی های مثل باشگاه, کلوپ ورزشی و فعالیت مشابهی که فرزندتان را آنقدر سرگرم می کند که دیگر وقت تماشای تلویزیون را نخواهند داشت.
اگر لازم است برخورد هم بکنید
وقتیکه که فرزندتان مسوولیت پذیر نیست, تنبیهاتی برایش در نظر بگیرید. وقتیکه عواقب کارهای کودکانتان به آنها گوشزد می شود, اینکار کمک می کند تا از اشتباهات خودشان درس بگیرند.
برخی اوقات تنبیهات طبیعی باندازه کافی برای آموزش دادن چیزی به فرزندتان کافی است. اگر فرزندتان تکالیف مدرسه اش را انجام نداد, گرفتن نمره صفر می تواند نتیجه خوبی برایشان داشته باشد. بهر حال, گاهی اوقات, برخوردهای بیشتری لازم است که انجام بشود. مثلا سلب امتیازاتی که قبلا به فرزندتان دادید را می توانید در نظر بگیرید, مثل استفاده از وسایل الکتریکی, تا زمانیکه فرزندتان ثابت کند می تواند مسوولانه رفتار کند.
روشن است که باید کارهایی را برای بازگشت مجدد آن امتیاز انجام بدهند. برای مثال, به آنها بگویید که وسایل الکترونیکی شان را وقتیکه تکالیف ناقص مدرسه شان را تکمیل کردند می توانند مجددا دریافت کنند. با اینکار دوباره مسوولیت پذیر بودن را تمرین می کنند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.