چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رویش اولین دندان نوزاد، دانستنی ها


برای والدین یکی از بزرگترین نقاط عطف در طول زندگی کودک ، دندان درآوردن اوست . اما در عین حال این مرحله برای کودک نیز مسیری دردناک و دشوار است. نشانه های دندان در آوردن در کودکان و همچنین میزان درد ناشی از آن ، بسته به این ک کودک در چه سنی شروع به دندان درآوردن نماید ، متفاوت است.در بعضی از کودکان رویش دندان با درد بسیار همراه بوده در حالی که بعضی دیگر هیچ دردی را تجربه نمی کنند.کودکان معمولا در فاصله ی سنی 5 تا 7 ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند ، اما این موضوع نباید شما را نگران کند.اگر دیدید که کودکتان در هنگام تولد یک سالگی اش هنوز بی دندان است و یا این که برعکس ، در 3 ماهگی شروع به درآوردن اولین دندانش می کند ، باید بدانید که هر دو مورد کاملا عادی و طبیعی است . در بین هر دو هزار نوزاد ، یک نوزاد دیده میشود که دارای دندان مادرزادی است که با توصیه ی پزشک از دهان نوزاد خارج میشود تا باعث صدمه دیدن نوزاد و مانع شیرخوردن او نگردد.ولی عموما ، بیشتر کودکان تا 3 سالگی ، 20 دندان شیری را به صورت کامل در دهان خواهند داشت. در حدود سنین 4 تا 6 سالگی ، این دندان ها جای خود را به دندان های دائمی می دهند.
ترشح زیاد بزاق دهان یکی از نشانه های اصلی درآوردن دندان در کودک می باشد که میتواند باعث خشکی و ترک خوردن و یا حتی جوش و اگزما در اطراف دهان کودک شود. در این جا به دیگر نشانه های دندان درآوردن در کودکان اشاره می گردد :
جویدن و گاز زدن هر چیزی :
کودک شما ممکن است هر چیزی را که بتواند دهانش را دور آن قرار دهد ، گاز بزند و یا بجود. فشاری که کودک با گاز زدن همراه می کند ، میتواند به او در آرام کردن درد ناشی از درآوردن دندان ، کمک کند. متاسفانه این موضوع را در هنگام شیردادن به کودک خود زیاد تجربه کرد.
مالاندن لپ و کشیدن گوش :
درد لثه ها ممکن است که به گوش ها و لپ های کودک بزند ، به خصوص وقتی دندان های آسیاب شروع به درآمدن می کنند. پس شما کودکتان را خواهید دید که مدام در حال کشیدن گوش ها و یا مالاندن لپ هایش است.ایجاد تاول های قرمز متمایل به آبی بر روی لثه ها : این علایم ممکن است با خونریزی در هنگام درآمدن دندان ها ، همراه باشد . اگر این تاول ها بعد از یک هفته همچنان بدون این که دندانی دربیاید ، باقی بمانند ، باید به پزشک مراجعه کنید.بیدار شدن در طول شب : کودک شما ممکن است در طول شب کمتر بخوابد و هر وقت دردی احساس کند ، از خواب بپرد.
تب خفیف و اسهال :
 در مورد این نشانه ها هنوز پزشکان و محققان به اطمینان دست نیافته اند. براین اساس ، بعضی از کارشناسان مخالف بوده و بر این باورند که اسهال به علت بزاق اضافی است که در دهان کودک در هنگام درآمدن دندان ها ایجاد میشود.در اینجا راهکار هایی برای کمک به کودک و کمتر شدن درد او ، ارائه می شود :
چون همیشه درآمدن دندان ها همراه با خارش لثه هاست ، شما میتوانید با کمک انگشت اشاره تان به کودک کمک کنید تا خارش او التیام یابد . البته اگر او بگذارد تا شما انگشتان را در دهانش ببرید.هرگز برای ایجاد بی حسی در لثه های کودک به او تکه های یخ ندهید زیرا خطر خفگی بسیار زیاد دارد. به جای این کار میتوانید دستمال خیسی را در فریزر بگذارید تا یخ بزند و سپس آن را به او بدهید تا گاز زده و یا بجود.اگر از غذاهای جامد برای کودک استفاده می کنید ، غذاهای نرم و خنک مثل حریره سیب و یا یک موز رسیده که خنک شده باشد ، میتواند مفید واقع شود.یکی دیگر از راه های کاهش درد دندان ها ، ریختن مقداری آبمیوه در داخل شیشه ی کودک و گذاشتن آن به صورت وارونه در فریزر است . بدین ترتیب کودک با گاز زدن سر شیشه اش که کاملا یخ زده و مزه مزه کردن آب میوه احساس لذت کرده و درد دندان ها نیز کمتر می شود.
مراقبت از دندان های کودک
به محض این که اولین دندان های کودک درآمد ، باید مراقبت از آنها را شروع نمود و هر وقت به اندازه ای بزرگ شدند که بتوان مسواک بر روی آن کشید ، باید مسواک زدن را آغاز کرد. پزشکان توصیه دارند که تا قبل از 2 سالگی ، دندان های کودک فقط باید با آب خالی مسواک شوند ، چون تا قبل از این سن ، کودک هنوز نمی داند که باید خمیر دندان را از دهانش خارج کند.از مسواک های نرم یا نیمه زبر برای کودکتان استفاده کنید. براساس تحقیقات و مطالعات دندان پزشکی کودکان ، به منظور جلوگیری از بروز مشکلات نشی از دندان ها در سنین بالا ، لازم است که به محض درآمدن اولین دندان ، کودک توسط دندان پزشک معاینه شود و سپس سالی یک بار این معاینه تکرار شود.در سن 2 سالگی شما میتوانید کم کم به او اجازه دهید تا خودش دندان هایش را البته با نظارت شما ، مسواک کند . مطمئن شوید که کودکتان درست مسواک زدن را یاد گرفته باشد . هر وقت دو تا دندان کودک در کنار هم درآمد ، استفاه از نخ دندان را آغاز کنید.اما به کودک تا قبل از 6 ماهگی اجازه انجام این کار را به تنهایی ندهید . همین طور که میدانید این موضوع بسیار حائز اهمیت است که شما به کودکتان بیاموزید تا چگونه از دندان هایش به نحو صحیح مراقبت نماید.اگر می بینید که کودکتان دوست ندارد که شما دندان هایش را مسواک بزنید ، میتوانید در حین مسواک زدن از خواندن یک شعر بامزه و جالب استفاده کنید و به او بگویید که تا وقتی شعر تمام نشده دهانش را باید باز نگه دارد