پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

پروژه قناعت


پروژه قناعت

سیاست گذاری های كلان را می شود قبل از مراحل تصمیم گیری دولتمردان, در محیط های علمی و تحقیقاتی مورد مطالعه كارشناسان و تجزیه و تحلیل قرار داد

تاكنون چندین بار در روزنامه ها خوانده ایم كه ریاست محترم جمهوری اعلام داشته اند كه باید اعتبارات مراكز تحقیقاتی، خارج از شمول محاسبات عمومی منظور و محاسبه گردد و مراكز علمی و پژوهشی اجازه دارند كه درآمدهای اختصاصی و كمك های جذب شده را در امور پژوهشی هزینه كنند.

طی سال های گذشته نیز چندین بار در نشریات مختلف درج گردید كه قرار است پایان نامه های تحصیلی مقاطع كارشناسی ارشد و دكترا مورد گزینش قرار گیرد و رساله های ممتاز چاپ و انتشار یافته و از بانیان آن تقدیر به عمل آید.

نظام آموزش عالی هم برای گزینش و ارتقای سطوح علمی دانش مدیران صنعتی و تولیدی كشور و امكان تبادل نظر تجربیات آنها، مراكز مختلفی را بوجود آورده تا دیدگاه مدیریت نوین در كشور اعتلا یابد و مسلماً تنها در سایه همین اقدامات می توان به آینده توسعه اقتصادی و صنعتی كشورمان امیدوار باشیم. این موارد توجه به اهمیت تلفیق علم و پژوهش و تجربه، برای پیشرفت فرآیند مدیریت علمی است. اطلاعات غیررسمی حاكی از آن است كه دستور ایجاد مركز با نام «پارك تحقیق» در محل یكی از ساختمان های مناسب و آرام تهران كه دارای فضای سبز بزرگی نیز می باشد و با تمهید امكانات لازم نرم افزاری و سخت افزاری، چندی پیش صادر شده ولی متوقف مانده است.

ایرانیان از نظر داشتن ثروت لایزال هوش و ذكاوت، جزو بالاترین جوامع جهان هستند و در طول تاریخ ثابت كرده اند كه در استفاده از علم و تجربه از بیشتر مردمان سرزمین های دیگری كه در ثروت و پیشرفت های صنعتی شهره هستند، والاترند و لذا اگر در جایگاه شایسته خود از نظر تولید و صنعت حضور نداریم، جدا از فقر ظاهری برخی از نهاد های تولید می توان یكی از دلایل اصلی آن را عدم توجه گذشتگان به تحقیق و پژوهش دانست و لذا در حال حاضر كه از نظر سیاسی و اجتماعی، هویت ارزشی خود را در جهان تقریباً تثبیت كرده ایم و قسمت اعظم مشكلات مهمی مثل جنگ و انزوای سیاسی و حصرهای مختلف پس از پیروزی انقلاب را پشت سر گذاشته ایم، باید به دوران رنسانس علمی و شكوفایی صنعتی گام نهیم. قدم های اول توجه و معرفی مراحل این دوران، خوشبختانه توسط برخی از دولتمردان برداشته شده و پایه گذاری اركان آن در سایه تلاش و همت مدیران دلسوخته و خستگی ناپذیر جامعه و متخصصین متعهد و عاشق خدمت، انجام گرفته است و فقط مقلدین صادق و رهروان تیزتك می خواهد كه پژوهش را در مسیر واقعی تحكیم ساخته و توسعه دهند.

سیاست گذاری های كلان را می شود قبل از مراحل تصمیم گیری دولتمردان، در محیط های علمی و تحقیقاتی مورد مطالعه كارشناسان و تجزیه و تحلیل قرار داد. مسائلی مثل رشد جمعیت، تورم، محیط زیست، تجارت جهانی، نرخ ارز، ایجاد و اداره مناطق آزاد، سرمایه گذاری خارجی، توسعه صنعتی، استراتژی تشویق صادرات و.. را باید با ملاحظه همه عوامل و تأثیرهای داخلی و بین المللی آن مطالعه نمود. باید دانست كه پارامترهای تعیین كننده یك مزیت نسبی در كشور كدامند، زیرا امروزه برای سیاست گذاری های كلان، تنها نمی توان به علم اقتصاد سنجی و مطالعه مدل های ریاضی و آماری مربوط به نتایج یك تصمیم و پروژه قناعت كرد، بلكه باید همه ابزارهای سنجش جامع و استفاده از علوم مختلف و دیدگاه های متنوع پژوهشی را مد نظر قرار داد تا حاصل بررسی قابل استناد و جهان شمول باشد. چه بسا كه یك مسأله درست از نظر اقتصادی، از جنبه های دیگر مثلاً تخریب محیط زیست و یا آثار سوء اجتماعی، قابل توصیه نباشد.

امروزه پیدا كردن پاسخ این سؤال كه چه چیز باید در كشور تولید شود، اجماعی از همفكری انواع كارشناسان را می طلبد و به مطالعاتی بسیار عمیق و سنجیده نیاز دارد. اولویت های اول و دوم در ارتباط با اصلاح ساختار و یا رفع مشكلات مثلاً بخش صنعت قبل از آن كه در دستور كار جلسات هیأت محترم دولت قرار گیرد باید توسط گروه های خبره كارشناسی، مورد بررسی و تحلیل های مقدماتی و تكمیلی قرار گرفته و با بهترین راهكار و نقطه اثر، جهت اتخاذ تصمیم عرضه گردد و خوشبختانه تعداد این صاحب نظران زبده در مملكت، كم نیست. از طرفی هزینه های سالیانه مربوط به ایجاد و اداره یك مركز كامل و بزرگ علمی و تحقیقاتی كه در اكثر كشورهای بزرگ صنعتی و موفق دنیا وجود دارد، از ارزش چند تانك و موشك جنگی كمتر است. به هر حال مطالعه و انتخاب رساله های فارغ التحصیلان توسط یك تیم عالم و صاحب نظر و فراهم نمودن امكان ادامه تحقیقات و سرمایه گذاری روی آزمون نتیجه های برخی از آنها، می تواند منجر به نتایج سودمندی باشد كه منافع آن برای مملكت، چندین برابر هزینه های صرف شده برای دوباره كاری ها و یا اصلاح خطاها می باشد. این كاری است كه همه كشورهای صنعتی و پیشرفته انجام می دهند و اكثر اختراعات و اكتشافات و نظریات علمی متحول كننده جهان، از سرمایه گذاری روی رشد و شكوفایی و بازدهی همین اندیشه های اولیه به دست آمده است.

مجموعه این مطالعات و بررسی ها، می تواند در «پارك تحقیق» توسط خبرگان علم و فن و تجربه، محك خورده و مورد پژوهش قرار گیرد و نتایج حاصله در جهت خیر و صلاح مملكت، مورد استفاده واقع شود.

پیشنهاد می شود كه «پارك تحقیق» هر چه زودتر، شود تا با داشتن فضا امكانات كامل و راحتی را برای یك محیط پژوهشی داشته باشد و بتوان از تسهیلات خوب این نوع فضاها برای اقامت چند روزه دانشمندان و محققینی كه از دیگر كشورهای دنیا برای مبادله فكر و تولید فرآیند علمی و مشاركت با پژوهشگران كشورمان دعوت می شوند، استفاده كرد.

همچنین برای اطلاع و بهره گیری از آخرین پدیده های علمی در زمینه اندیشه و پژوهش باید امكان استفاده از پیشرفته ترین سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری برای ارتباط دائمی با كلیه پارك های تحقیقاتی جهان، پیش بینی و فراهم شود.

و بالاخره باید بدانیم كه آینده تولید و صنعت و شكوفایی اقتصادی كشور عزیزمان، مدیون عملكرد حكیمانه خادمین علم و تحقیق خواهد بود و اجر كسانی كه قدم های مؤثر اولیه را بردارند، نزد خداوند سبحان و مردم شریف ایران محفوظ است و در تاریخ ثبت خواهد شد.

حمید حیدری

كارشناس صنعت