چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

استرس شدید، چه بلایی سرتان می آورد؟


در دنیا و زندگی کنونی ما آدمیان، روزانه بارها دچار استرس شده و هر روز بر شمار آنها افزوده می شود، راه دورتر نمی رویم. چه بسیار کسان در پیرامون ما هستند که سیگار و پیپ می کشند و افراد غیر سیگاری را نیز با خود به دیار باقی می برند.
دکتر سید محسن فاطمی، استاد دانشگاه هاروارد امریکا اظهار داشت: فشار‌ها و ناراحتی‌های زندگی فردی، نگران کننده بوده و نیازمند برنامه ریزی استراتژیک است.
این استاد روان‌شناسی در همایش سلامت و زندگی در دانشگاه تهران، نسبت به تبعات ناشی از استرس در زندگی فردی و اجتماعی مردم هشدار جدی داد.
وی با بیان اینکه فشار‌ها و ناراحتی‌ها بر دو نوع قابل تغییر و غیرقابل تغییر تعریف می‌شود، تصریح کرد: متأسفانه در بسیاری موارد، به علت ناآگاهی و نبود مهارت، استرس های قابل تغییر را که قابلیت مدیریت و کنترل دارد، تبدیل به فاجعه می‌کنیم که هزینه پرداخت اجتماعی آن بسیار گران است.
این روان‌شناس، همچنین خواستار ضرورت فوریت آموزش همگانی راه های مقابله با استرس شد و تأکید کرد: باید فرهنگ شاد کردن زندگی مردم را برنامه ریزی کرده و به دنبال آن نهادینه سازی کنیم و بسیاری از راه های دیگر، نظیر خندیدن و تصحیح روابط مخرب هزینه چندانی ندارد.
دکتر عاطفه فخاریان، به تبعات ناشی از آلودگی هوا در سلامت جسمی و روحی و اجتماعی جامعه اشاره کرد و افزود: الزاما برای داشتن هوای پاک، نخست از خود شروع کنیم و در خانه به مصرف سیگار و دخانیات «نه» بگوییم. در مرحله دوم، باید به جنبش ویرانگر قلیان ـ که با ‌‌نهایت تأسف این روز‌ها خواهان بیشتری دارد و ده‌ها برابر سیگار خطرات مضر دارد ـ و نیز به همه پزشکان جامعه هشدار دهیم. مردم را آگاه و به مردم تأکید کنیم، آن ماده‌ای که در کنار ما به آسانی یافت می‌شود و نامش تنباکو و دخانیات است، سومین عامل مرگ و میر در جهان است و مردم کشور ما هم از این آمار در امان نیستند.
در ادامه دکتر علیرضا خیاط‌ زاده، مضرات مصرف سیگار و تبعات سوء دود سیگار بر غیرسیگاری‌ها را جدی دانست و تصریح کرد: دود سیگار چه برای سیگاری‌ها و چه غیرسیگاری‌ها ممنوع است و این باور که دود سیگار هولناک نیست، باور سنتی نادرستی است که نیازمند تصحیح و نگرش علمی است.
وی همچنین افزود: بیماری های تنفسی، آلرژی فصلی، عصبی،.. از دود سیگار تشدید می‌شوند. یکی از بیماری های شیوع حدی این فصل، آلرژی است؛ از جمله آلرژی به موادغذایی است و راه درمان آن شناخت نوع مواد غذایی و عدم مصرف آن و تحت نظر بودن به پزشک معالج در ایام فصل بهار است.
وی عامل اصلی در بروز آسم و آلرژی را استعداد ژنتیکی خواند و عواملی نظیر دوری از فشار عصبی و آلودگی هوا و محیط‌های آلوده صنعتی را دخیل در آن می دانند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.