یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

درمان کم خونی در کودکان چیست؟


پرسش: پسر 3 ساله من دچار کم خونی شده است. درضمن خیلی هم بی اشتهاست چه پیشنهاد دارویی یا غذایی می دهید؟
پاسخ: یکی از علل اصلی بی اشتهایی کودکتان کم خونی است. باید حتما مکمل آهن تحت نظر پزشک مصرف کند. کمبود آهن در کودکان مسئله ای جدی است پس حتما به پزشک مراجعه کنید.
1. بهترین راه درمان کم خونی فقر آهن، استفاده از مکمل های خوراکی است. چنانچه این قرص ها با معده  خالی مصرف شوند، جذب آن ها بهتر و بیشتر صورت می گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهند شد.
عوارض گوارشی، ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع ، دل پیچه ، سوزش قلب ، اسهال یا یبوست را می توان به حداقل رساند ؛ به شرطی که آهن را به میزان کم مصرف کرده و به تدریج به میزان آن افزود تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن،  آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد. مصرف بیش از اندازه قرص آهن خطرناک است، این قرص فقط باید با تجویز پزشک مصرف شود. برای پیشگیری، مصرف هفته ای 1 قرص کافی است.
2. ویتامین C جذب آهن را افزایش می دهد. به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد می گردد. مثل خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و آناناس. (روی همه غذاهای خود آبلیمو بریزید.)
3. جذب آهن غذا، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن می باشد. آهن موجود در پروتئین های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان بیشتر جذب می شود در حالیکه جذب آهن پروتئین های گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها کم تر می باشد.
4. باید توجه داشت که ویتامین C جذب آهن سبزی ها و میوه ها را بیشتر می کند. مصرف چای همراه یا 2 ساعت قبل و بعد ازغذا نیز می تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.
5. منابع غذایی آهن دار عبارتند از جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک ( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانه های روغنی.
6. توصیه های زیر را به کار بندید:
- استفاده از غذاهایی که غنی از آهن می باشند.
- استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن ( مثل پرتقال، گریپ فروت، گوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبزو لیمو ترش)
- گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.
- پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا
- برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست
- استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند
- استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده
- شست وشو و ضد عفونی کردن سبزی هایی که استفاده می کنید
- شستن کامل دست ها با آب و صابون ، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر باراجابت مزاج
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.‬