چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی پدر در بارداری، زایمان زودرس


پدرانی که چشم انتظار بچه بوده و آنها که تازه نوزادشان به دنیا آمده است در مقایسه با جمعیت کلی مردان، با خطر رو به افزایش افسردگی روبرو هستند. با این حال، نقش پدر در شرایط روانی-اجتماعی مادر و جنین و نتایج زایمان به طور گسترده‌ای نادیده گرفته شده است.
تحقیقات قبلی نشان داده که در دوران بارداری، افسردگی در زنان با خطر کاهش وزن و بالا رفتن خطر زایمان زودهنگام مرتبط بوده است. زایمان زودهنگام، دلیل اصلی مرگ و میر نوزادان در کشورهایی با سطح درآمد بالا و متوسط محسوب می‌شود. گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی در این رابطه نشان می‌دهد که این مسئله منجر به بروز مشکلات طولانی بر روی سلامت بچه‌ها می‌شود، مشکلاتی از قبیل ناتوانی‌های مربوط به یادگیری و مشکلات بینایی و شنیداری. افسردگی پدر هم می‌تواند بر کیفیت اسپرم تأثیر منفی گذاشته، و اثرات پس‌زایشی بر DNA نوزاد داشته باشد و از طرفی بر عملکرد جفت هم تأثیرگذار است.
افسردگی در بین زوج‌ها می‌تواند منشأ استرس برای مادران پا به ماه باشد
در این ارتباط، محققان ۳۵۰ هزار زایمان را در سوئد از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ مورد بررسی قرار داده و بر روی افسردگی‌های والدین و نیز زایمان‌های بسیار زودهنگام یا تقریبا زودهنگام تحقیقاتی انجام دادند. آن عده از زوج‌هایی که افسردگی داشتند در دسته‌ی «جدید» طبقه بندی شدند، البته با این شرط که تا ۱۲ ماه قبل از تشخیص دچار افسردگی نبوده باشند. و سایر زوج‌ها هم در دسته‌ی افسردگی «بازگشتی» قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که افسردگی جدید و بازگشتی در مادران، ۳۰ تا ۴۰ درصد خطر زایمان زودهنگام را در سطح متوسط افزایش می‌دهد. ضمنا باید گفت که خطر افسردگی جدید در پدران تا ۳۸ درصد خطر زایمان بسیار زودهنگام را افزایش داد. سوای ناکامی‌های عاطفی، حالت افسردگی و کمبود انرژی، شناخت نشانه‌های افسرده-ساز در مردان در بیشتر موارد به سطح بالای حساسیت زیاد و خشم مربوط می‌شود، این مسئله در زنان بیشتر در قالب افسردگی مطرح است که برای مادران پا به ماه مشکلی سرشار از استرس تلقی می‌شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.