چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ضربه دیدن سر نوزاد، علائم نگران کننده


پوست سر نوزاد و استخوان جمجمه و غشای آن بسیار لطیف و نازک هستند و به مرور زمان و با افزایش سن نوزاد و در پی رشد وی ،ضخیم و محکم می شوند، در صورت آسیب و ضربه به سر نوزاد چه علائمی نگران کننده هستند؟
آسیب دیدن سر نوزاد
زخم هایی که در سر ایجاد می شوند خونریزی زیادی دارند. سر انسان پر از رگ های خونی است و به همین دلیل است که زخم ها و بریدگی هایی که روی سر ایجاد می شوند وخیم تر از آنچه که هستند به نظر می رسند. شاید ناگهان متوجه شوید از سر نوزادتان خون بسیاری رفته، اما بعد ببینید زخم آن قدرها هم شدید نبوده است.

ضربه سر و ورم بعد از آن
ضربه به سر یکی از رایج ترین اتفاقاتی است که برای همه بچه ها می افتد. اگر پس از ضربه، کودک بلافاصله از جا بلند شد و بازی اش را مثل همیشه ادامه داد به احتمال قوی نیازی به نگرانی نیست، حتی اگر محل ضربه اندازه یک تخم مرغ باد کند. این ورم ها نشان دهنده این هستند که ضربه به رگ های خونی در سطح سر خورده و بر خلاف ظاهرش به این معناست که ضربه ای به مغز کودک وارد نشده است. روی محل ورم کرده برای بیست دقیقه کمپرس یخ بگذارید تا ورمش بخوابد.

ضربه مغزی
ضربه مغزی صدمه ای جدی به مغز کودک بوده و اهمیت زیادی دارد. ضربه مغزی شدید در اثر افتادن از بالای سکو، خوردن با سر به دیوار، افتادن از پله، به خصوص وقتی کودک درون روروئک و در حالت ایستاده و صاف باشد بیشتر خطر صدمه جدی به مغز ایجاد می کند تا وقتی که کودک از حالت ایستاده به زمین بخورد. اگر ضربه ای به سر کودک خورد تا 24 ساعت باید کامل حواس تان به او باشد تا در صورتی که علایم دال بر ضربه مغزی بروز دهد بدون فوت وقت به پزشک مراجعه نمایید. اگر کودک هنگام عصر دچار ضربه شود خوابیدنش مانعی ندارد، ولی در طول شب به طور منظم (حداقل دو ساعت یک بار) به او سر بزنید و ببینید نفس کشیدنش طبیعی است و مشکل خاصی ندارد، می توانید بیدارش کنید و ببینید وقتی بیدار می شود شما را می شناسد یا خیر.
 
برخی از علائم ضربه مغزی عبارتند از:
بیهوشی و عدم هوشیاری
رنگ پریدگی غیر طبیعی
مردمک گشاد یا بزرگ (یکی از مردمک ها بزرگ تر به نظر می رسد و وقتی نور چراغ قوه به چشم می تابانیم، واکنشی نشان نداده و تنگ نمی شود.)
تحریک پذیری که شامل گریه غیر معمولی و طولانی مدت هم می شود و یا بی حالی شدید
استفراغ
عدم تعادل به حدی که نوزاد قادر نباشد مانند زمان قبل از ضربه، چهار دست و پا بخزد، راه برود یا حرکت کند.
ترشح از گوش (آبکی یا خونی) که می تواند علامت شکستگی جمجمه باشد