چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

دل درد و خواب کودک دو ماهه


پرسش: نوزاد من دوماه دارد و دچار دل درد می شود و گریه های شدید می كند و وقتی دستگاه گوارش او كار كرده و مدفوع می كند آرام می شود و به یك خواب راحت می رود می خواستم بدانم علت این بیماری چیست؟ چه كنم تا راحتتر سیستم گوارشی او كار كند و درد نكشد؟ در ضمن خوابش كم است و در خواب به دلیل درد بارها بیدار می شود میزان خواب مورد نیاز او در شبانه روز چند ساعت است؟
پاسخ: در خصوص خواب نوزاد مطلب زیر را از پایگاه ایران سلامت نقل میکنم:
==========================================
تحقیقات تازه محققان نشان می‌دهد اولین حسنی كه ماساژ دادن نوزاد می‌تواند داشته باشد، این است كه مادر نوزاد در یك مدت هر چند كوتاه تماس بسیار نزدیكی برقرار می‌كنند كه اگر همراه با ارتباط چشم‌به‌چشم و لبخند مادر نیز باشد، علاوه بر آرامش دادن به نوزاد، اعتماد به نفس را در كودك تقویت می‌كند و كودك را از حمایت مادر مطمئن می‌سازد.
دومین فایده ماساژ شیرخواران، با استفاده از یك تحقیق كه توسط دو محقق ایرانی انجام شده این است كه ماساژ نوزادان به بهتر خوابیدن آنها و همچنین رشد خوبشان كمك می‌كند. نسرین روزبهانی و فرشته نارنجی دریافته‌اند كه بهتر است قبل از ماساژ دادن نوزادان بدن آنها را با روغن گیاهی كنجد چرب كنید.
و اما فایده سوم ماساژ، آن هم با توجه به یافته‌های پژوهشگران دانشگاه میامی، این است كه به وزن‌گیری كودكان نارس كمك می‌كند.
پژوهشگران می‌گویند حتی اگر غذاوخواب نوزادان نارس را زیاد نكنیم، باز هم ماساژ در عرض 5 تا 10 روز تا‡ثیر معجزه آسای خودش را نشان می‌دهد و نوزاد به راحتی وزن اضافه می‌كند.
البته نباید بیش از حد ملایم و بیش از اندازه قوی باشد بلكه باید نوزاد را با یك فشار متعادل دست ماساژ داد. این كار باعث می‌شود كه نوزادان نارسی كه ماساژ داده می‌شوند، نسبت به دیگر همسالانشان 27 درصد بیشتر وزن بگیرند.
فكر می‌كنید ماساژ شیرخواران دیگر چه خدمتی به آنها می‌كند؟ پژوهشگران دانشگاه جانز هاپكینز می‌گویند نوزادانی كه به صورت نارس و كم‌وزن متولد می‌شوند، بیشتر در معرض خطر عفونت‌ها هستند. ماساژ شیرخواران نارس، وقتی برای چرب‌كردن بدن آنها از روغن گیاهی آفتابگردان استفاده شده باشد، از آنها در برابر عفونت محافظت می‌كند. شاید كشورهای در حال توسعه بتوانند بیشترین استفاده را از ماساژ نوزادان ببرند چرا كه تعداد نوزادان نارسی كه سالانه در این كشورها متولد می‌شوند به مراتب بیشتر از سایر جاهای دنیاست.اما در آینده باید اضافه كنیم كه برای لذت بردن از فواید ماساژ، بهتر است چند نكته را رعایت كنید: اول اینكه حتما دست‌هایتان را قبل از ماساژ شیرخوار بشویید. دست‌های كثیف بیشتر عفونت را به پوست نوزاد منتقل می‌كنند تا اینكه مانع عفونت شوند. دوم اینكه اگر روغن خردل دم دست دارید، مبادا به این فكر بیفتید كه نوزاد طفل معصوم را با آن ماساژ بدهید. این روغن برای پوست سمی است. حالا می‌توانید از ماساژ دادن نوزادتان لذت ببرید.
=================================================
توضیحات زیر را از زبان خانم نیره ولدخانی (کارشناس تغذیه تبیان) برایتان نقل میکنم:
==============================================
در طی سال های اول زندگی ، مدفوع کودک تغییرات زیادی می کند. ابتدا سفت، چسبناک ، قیرمانند و دارای سلول های مرده پوستی است که وقتی نوزاد درون رحم مادر بوده ، آنها را خورده است.
در طی هفته اول دوران نوزادی مدفوع شل و زردرنگ است و مانند خردل زردرنگ با دانه های کوچک به نظر می رسد. در هفته اول، نوزاد در هر روز 8 تا 10 بار مدفوع شل می کند که در بیشتر نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، بعد از هفته اول تا هفته چهارم تعداد آن به 4 بار در روز کاهش می یابد.
نوزادانی که شیرخشک می خورند تا قبل از شروع خوردن غذاهای جامد، تعداد دفعشان کمتر است و مدفوعشان نیز تغییر چندانی نمی کند، زیرا ترکیب شیرخشک بر خلاف شیر مادر، تغییری نمی کند.
مدفوع نوزادانی که شیرخشک می خورند، زردرنگ یا قهوه ای مایل به زرد است و کمی سفت تر از مدفوع نوزادانی است که شیر مادرشان را می خورند.
رنگ قهوه ای مایل به زرد ، زرد ، سبز یا قهوه ای برای مدفوع هر نوزادی طبیعی است. از 4 تا 8 هفتگی، تعداد دفع به یک بار در روز کاهش می یابد که این مقدار برای نوزادان شیرخشکی اغلب ثابت است، ولی بیشتر نوزادان شیرمادرخوار ممکن است کمتر از این تعداد ( حتی سه روز یک بار) هم مدفوع کنند.
اگر نوزادی که شیرخشک می خورد تا 4 روز مدفوع نکرد و نیز نوزادی که شیرمادر می خورد تا 7 روز مدفوع نکرد، بایستی هر چه سریع تر او را نزدیک متخصص اطفال ببرید، مخصوصاً اگر دیدید نوزاد درد هم دارد. گفته می شود حتی اگر نوزاد شیرمادرخوار 8 روز یک بار مدفوع کند طبیعی است، زیرا شیرمادر، ماده شگفت انگیزی است که مواد باقیمانده و زائد آن بسیار کم است، به شرطی که مدفوع سفت و خشک نباش.
نوزاد برای عمل دفع بع خودش فشار می آورد. در این مواقع کودک را از زمین بلند کنید تا سنگینی بدنش رو به پایین باشد و زانوهایش را به طرف سینه اش برده، آنجا نگه دارید تا حالت چمباتمه پیدا کند (مثل حالت مدفوع کردن) . اگر نوزاد هنگام زور دادن گریه کرد، نشان دهنده یبوست است.
شدت یبوست بستگی به سن و رژیم غذایی نوزاد دارد. مدفوع مدت بیشتری در روده می ماند و آب بیشتری از مدفوع جذب بدن می شود. در این مواقع مدفوع خیلی خشک می شود و خروج آن از روده همراه با درد است.
اگر مدفوع نوزادی که هنوز غذای جامد نمی خورد ، سفت باشد یا بوی زننده ای بدهد، دو احتمال وجود دارد:
1- بایستی آب و مایعات بیشتری بنوشد(خصوصاً در هوای گرم).
2- نشانه ای از یک بیماری است.
بنابراین موضوع را با یک متخصص اطفال در میان بگذارید.
اگر سن نوزاد کمتر از یک ماه بود و برای 4 روز مدفوع نکرد، حتماً او را نزد یک متخصص کودکان ببرید.
اگر نوزاد، تغذیه تکمیلی را شروع کند، مدفوع دوباره تغییر می کند و ممکن است نرم تر یا سفت تر از قبل شود، ولی بوی آن بدتر از قبل می شود.
موز ، برنج و سایر غلات، مدفوع را سفت تر می کنند. هویج و کدوسبز در بعضی کودکان باعث یبوست می شوند. گلابی ، هلو، آلو ، زردآلو و نخودسبز مدفوع را شل تر می کنند.اگر دریافت غذایی کودک متعادل باشد، یعنی در مصرف یک نوع ماده غذایی زیاده روی یا کوتاهی نکند، حالت مدفوع طبیعی خواهد بود.
اگر مدفوع کودک خیلی سفت بود ، به او آبمیوه بدهید. بهترین آنها ، آب سیب است که باید دو بار در روز به کودک بدهید. اگر باز هم خوب نشد، آب آلو به کودک بدهید که موثرتر است. اگر دیدید کودک به خودش فشار می آورد و می خواهد مدفوع کند، پائین تنه او را در آب گرم قرار دهید. این کار باعث می شود عضلات این ناحیه شل شده و مدفوع آسان تر خارج شود. اگر مصرف آب میوه و سایر موادغذایی باعث بهبود یبوست نشد، از شیاف گلیسیرین استفاده کنید و آن را در مقعد نوزاد بگذارید. اگر باز هم بهبود نیافت، حتماً به یک متخصص کودک مراجعه کنید. می توانید از مواد ملین برای نوزاد استفاده کنید، البته بایستی تحت نظر پزشک و با توصیه او باشد؛ مثلاً نصف قاشق مرباخوری سبوس که با مواد غذایی دیگر مخلوط شده باشد، دوبار در روز به او بدهید. البته همانطور که گفتم بایستی تحت نظر متخصص کودکان باشد، زیرا فیبر بالای موجود در سبوس ممکن است به معده و دستگاه گوارش کودک آسیب وارد کند.
اگر نوزادی که شیرمادرش را می خورد، تا سه روز مدفوع نکرد، هیچ جای نگرانی ندارد، بلکه مایه خوشحالی است، چون پوشک های کمتری را کثیف کرده است.
تا وقتی که برای نوزاد خود از پوشک استفاده می کنید، باید مراقب باشید تا به محض کوچکترین خروج مدفوع ، او را وارسی کرده و در صورت لزوم پوشک او را عوض کنید.
یادآوری می کنم که شیر مادر غذای کاملی برای کودک است که مادر آن را از وجود خودش به فرزندش هدیه می کند و دارای مواد زائد کمی است.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.