جمعه, ۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 24 May, 2024
مجله ویستا

6 فرضیه برای تهوع دوران بارداری


فارس: سه چهارم زنان باردار در سه ماهه اول بارداری ممکن است از تهوع و استفراغ رنج ببرند، این وضعیت که بیماری صبحگاهی نیز خوانده می‌شود در بعضی‌ها، صبح‌ها بدتر است و با گذشت روز بهتر می‌شود، تهوع معمولاً در حدود هفته 6 بارداری آغاز می‌شود، اما می‌تواند زودتر در هفته چهارم نیز آغاز شود.
در این مورد رئیس مرکز باروری و ناباروری اصفهان با اشاره به دلیل تهوع در دوران بارداری افزود: علت قطعی آن مشخص نیست، اما احتمالاً ناشی از تغییرات فیزیولوژیک بارداری است و 6 فرضیه در مورد آن مطرح است، افزایش سریع هورمون‌های جفتی در اوایل بارداری، افزایش قدرت حس بویایی و حساسیت به بو، کمبود ویتامین ها و استرس از مهم‌ترین علل تهوع دوران بارداری به شمار می‌روند.

6 فرضیه برای تهوع دوران بارداری


وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا این تهوع در برخی از افراد زیاد و در برخی کم است، اظهار داشت: در بارداری‌های دو قلو یا چند قلو که تهوع بیشتر بوده، ممکن است مقادیر بالاتر هورمون‌های جفتی یا هورمون‌های دیگر در بدن باشد، البته این مسئله قطعی نیست و بعضی زنان که بارداری دوقلو یا چند قلو دارند تهوع ندارند، اما وجود تهوع و استفراغ در بارداری‌های قبلی سابقه استعداد به بیماری حرکت، استعداد ژنتیکی و خانوادگی تهوع بارداری شیوع آن را بیشتر می‌کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نداشتن بیماری صبحگاهی به معنای افزایش احتمال سقط است، ادامه داد: نه، اگر چه برخی از مطالعات نشان می‌دهد زنانی که کودکانشان سقط می‌شوند کمتر دچار تهوع می‌شوند، اما بسیاری از زنان هستند که بارداری کاملا طبیعی داشته و بعد از سه ماه اول دیگر تهوع ندارند.
سید مهدی احمدی تصریح کرد: تهوع خفیف و استفراغ گهگاهی که معمولاً در بیماری صبحگاهی وجود دارد تا زمانی که مادر غذا را تحمل کند و مقادیر زیاد مایعات بنوشد تهدیدی برای سلامت جنین نیست از این گذشته جنین در عمده زمان 3ماهه اول آنقدر کوچک است که به کالری چندانی نیاز ندارد.
این مسئول با بیان اینکه گاهی حالت تهوع در بارداری به حدی شدید است که زنان باردار قادر به استفاده کافی از غذاها نیستند و تهوع شدید و شدیدتر رخ می‌دهد و به دنبال آن احساس منگی و گیجی و حتی گاهی زمین خوردن اتفاق می‌افتد، اظهار کرد: زن باردار آب زیادی از بدنش دفع می‌شود که عوارض وخیمی را به دنبال خواهد داشت که در این حین سلامت جنین نیز به خطر می‌افتد و اینکه علت اصلی این نوع تهوع و استفراغ چیست هنوز مشخص نشده است.
وی اضافه کرد: استفاده از کربوهیدرات‌ها مثل برنج، نان، سیب زمینی، بیسکویت و نوشیدنی‌های حاوی زنجبیل یا نعناع ممکن است مفید واقع شود، مایعات زیاد بین وعده‌های غذایی، پرهیز از غذاهای چرب، مصرف ویتامین B6، پرهیز از دود سیگار و قلیان و تهویه بوی اتاق بهترین راه جلوگیری از تهوع بارداری است.