پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
تبعات اجتماعی نظام لیبرال سرمایه داری
نخستین رهآورد دکترین لیبرال - سرمایهداری، تاثیری است که بر نوع روابط اجتماعی میگذرد و روابط برادرانه و همسان انسانی را بهروابطی برتری طلبانه و خودکامه تبدیل میکند، از نوع روابطی که میان دو طبقه "اقلیت فرادست" و "اکثریت فرودست" وجود دارد.
۱) روابط سلطهجویانه
نخستین رهآورد دکترین لیبرال - سرمایهداری، تاثیری است که بر نوع روابط اجتماعی میگذرد و روابط برادرانه و همسان انسانی را بهروابطی برتری طلبانه و خودکامه تبدیل میکند، از نوع روابطی که میان دو طبقه "اقلیت فرادست" و "اکثریت فرودست" وجود دارد. براساس تاثیرهای فکری، فرهنگی و اخلاقی که نظام سرمایهداری در انسانها میگذارد (برخی از آنها در بخش نخست مقاله مورد بررسی قرار گرفت) و روحیه طغیان و خودکامگی که بر مال اندوزان سایه میگسترد، پایگاه اصلی روابط اجتماعی را ویران میکند. یعنی باور انسانها و ایمان بهارزش و کرامت انسانی، یا کمرنگ میشود و یا بکلی رنگ میبازد. این ایمان با ملاکهای سرمایهداری، مفهومی نمیتواند داشته باشد. براساس همین تفکر و احساسها در جامعه سرمایهداری، روابطی غیر انسانی، حاکم است، روابطی صرفا اقتصادی و براصل "سودآوری".
بیگمان سلامت جامعه، نخست در نوع روابط اجتماعی نهفته است. نوع روابط اگر براساس باور انسانها و پذیرش ارزش واقعی همه مردم، استوار گردد و در چهارچوب قانون (بهعنوان مدافع حقوق همگان) صورت گیرد، و بالاتر نیز صعود کند و بالاتر از قانون، حتی مبانی ارزشی و اخلاقی، معیار قرار گیرد، سلامت جامعه بطور بنیادی، تضمین شده است. اینگونه روابط، از هر گونه ستمبارگی میان افراد جلوگیری میکند، از تحمیل اندیشه و استبداد فکری مانع میگردد، ریشه هرگونه سلطهجویی و تعالیطلبی را میسوزاند، رابطه طبقاتی و براساس تبعیضهای ناروا پدید نمیآید و اهرمهای قدرت اقتصادی و سیاسی، بهصورت ابزاری در دست ثروتمندان قرار نمیگیرد.
در نظامهای سرمایهداری، سرمایهداران بهاهرم اصلی قدرت یعنی سرمایه، مجهز میشوند و بههیچیک از معیارهای محدود کننده قدرت، تن نمیدهند. نه قانون را میپذیرند (آنگاه که برخلاف منافع آنان باشد) و نه اخلاق انسانی را پذیرا هستند; زیرا که اخلاق انسانی والهی، با اخلاق سرمایهداری، تضاد ماهوی دارد. از اینرو ماهیت روابط راقدرتمداریوسلطهجویی تشکیل میدهد.
بنابراین میتوان گفت که بالاترین و شومترین رهآورد اجتماعی سرمایهداری، طاغوتگری و بعد استکباری آنست. همین خوی و خصلتی که در همه خودکامان و حاکمان غیر الاهی و مستبدان تاریخ وجود داشته و بشریت را بهبردگی کشیده است. پیامد حتمی این نگرش، تقسیم جامعه بهدو طبقه "سلطهطلب" و "تحتسلطه" و پیدایش جامعه طبقاتی با روابطی ظالمانه است.
انالانسان لیطغی ان راه استغنی (۱) خیر، آدمی طغیان میکند. همینکه خود راتوانگر (و ثروتمند) بیند.
«... قدرت، روش را در روابط عمومی و خصوصی و در طبیعت ارتباط کاری، تعیین میکند. ارتباطی که حرکت زندگی را بهحرکت قدرتمندان، تفسیر مینماید و ضعیفان را جز پژواک بیچاره و ناچیزی نمیداند که همه چیز خود را از قدرتمندان الهام میگیرند، و جز با ارادهای پایمال و مقهور اراده طاغیان حرکتی نمیکنند... و گاه کار تنها بهاینجا تمام نمیشود که مستضعفان در برابر اراده قهار مستکبران، احساس ناچیزی و حقارت کنند، بلکه در اینجا باوری سرکش در ذهن قدرتمندان وجود دارد که میگوید: ضعیفان توان تعیین سرنوشتخویش، و انتخاب باورها (اصول پذیرفتنی)، و پویش در زندگی را خود بخود ندادند، و باید درباره امور مربوط بهعقیده و زندگی و سرنوشت، اختیار خود را - دربست - بهدست آنان بدهند ...» (۲)
به خاطر این پیامدهای ضد الاهی و ناانسانی مالاندوزی است که در ادیان و بویژه در اسلام، با خصلتهای سرمایهدارانه مبارزه شده است; زیرا که این روحیه تعالی طلبی و سلطهجویی، با ماهیت تفکر الاهی اسلام ناسازگار است:
تلک الدار الاخرة نجعلها للذین لایریدون علوا فیالارض و لافسادا و العاقبة للمتقین (۳)
این سرای آخرت را از آن کسانی ساختهایم که در این جهان نه خودمان برتری جویی هستند و نه خواهان فساد و سرانجام نیک از آن پرهیزگاران است.
و بیتردید این روحیه در رابطه با انسانها، از داشتنهای افراطی و قدرت اقتصادی ریشه گرفته است.
الذی جمع مالا و عدده. یحسب ان ماله اخلده (۴)
آنکه مالی گرد آورد و بهشمارش آن پرداخت، میپندارد که داراییاش جاویدانش گرداند.
امام علی«ع»: اما الاغنیاء من مترفة الامم، فتعصبوا الاثار مواقع النعم، فقالوا: نحن اکثر اموالا و اولادا ... (۵)
توانگران شادخوار هر امت (و جامعه)، نسبتبهموقعیتخود در برخورداری از نعمتهای الاهی، تعصب ورزیدند (و آن را از خویشتن دانستند و بس مهم شمردند)، و گفتند: «ما اموال و فرزندان بیشتری داریم، و ما عذاب نخواهیم شد».
حتی رویارویی سرمایهداران با آیینهای الاهی و با هر اندیشه و هدایتی، برای همین حس خودبرتر بینی است:
و ما ارسلنا فی قریة من نذیر الا قال مترفوها: انابماارسلتم بهکافرون و قالوا: نحن اکره اموالا و اولادا، و ما نحن بمعذبین (۶)
در هیچ شهری بیم دهندهای (پیامبری) را بهرسالت نفرستادیم مگر اینکه شادخواران آن گفتند: ما بهاین دین که برای ابلاغ آن آمدهایداعتقادنداریم. وگفتند: مااموال و فرزندان بیشتری دادیم و ما عذاب نخواهیم شد. «مترفوها در این آیه بهمعنای جباران و توانگران و مرفهان است» (۷)
استکبار و طغیان سرمایهداری بدانجا میرسد که همه ارزشها را در ثروت میداند و بههمه فضیلتها و نیکیها به دیده کاستی مینگرد:
لقد سمع الله قول الذین قالوا: ان الله فقیر و نحن اغنیاء ... (۸)
خداوند گفته کسانی را شنید که گفتند: خدا فقیر است و ما سرمایهدار و ثروتمندیم ... و این اوج استکبار و خود بزرگبینی است که نسبتبه خالق کاینات چنین بیندیشند و چنین سخنی بر زبان آورند.
پیامبران الاهی را نیز چون از طبقات محروم بودند، به هیچ میگرفتند و اندیشهها و گفتار آنان را بیارزش میپنداشتند:
و قالوا لولا نزل هذاالقرآن علی رجلمن القریتین عظیم. (۹)
گفتند چرا این قرآن بر مردی از بزرگ مردان آن دو قریه نازل نشده است.
و قال لهم نبیهم: انالله قدبعث لکم طالوت ملکا قالوا: انی لهالملک علینا؟ و نحن احق بالملک منه و لم یؤت سعة من المال... (۱۰)
پیامبر ایشان (بنیاسرائیل) بهآنان گفت: خداوند طالوت را پادشاه شما قرار داد، گفتند: چگونه میتواند بهپادشاهی برسد، در صورتی که ما برای پادشاهی از او شایستهتریم، او که مال فراوانی ندارد...
در اندیشه لیبرال - سرمایهداری، معیار و محور برای هر کار و هر چیز، مال استحتی پستها و مسئولیتهای دشوار اجتماعی با این معیار داده یا گرفته میشود. و بدینسان تعالی طلبی سرمایهداران بدانجا میرسد که دینشان و خدایشان را اموالشان میدانند:
پیامبر«ص»: فوا عجبا لقوم الهتهم اموالهم (۱۱)
شگفتا از مردمی که معبودهای ایشان مالهایشان است.
از اینرو مینگریم که در تعالیم اسلامی، "غنای کفافی"، زندگی آرمانی و اسلامی شمرده شده است، یعنی زیستی که از حد فقر و کمبودداری بگذرد و بهحد بسندگی و کفاف برسد، و بهمرز تکاثر و زیادهداری نزدیک نگردد و گرفتار عوارض و معایب سرمایهداری نشود، و این بهترین زندگی شناخته شده است.
امام سجاد «ع»: اللهم انی اسئلک خیرالمعیشة، معیشة اقوی بها علی جمیع حاجاتی، و اتوصل بهاالیک فیحیاة الدنیا و فیآخرتی، من غیران تترفنی فیها فاطغی، او تقترها علی فاشقی ... (۱۲)
خدایا از تو معیشتی نیک خواهانم: معیشتی که با آن همه نیازمندیهایم را برآورم، و در زندگی این دنیا و در آخرتم با آن بهقرب تو برسم، بیآنکه هر اغرق در نعمتسازی تا سر بهطغیان بردارم، یا بهاندازهای آن را اندک بدهی (فقر و کمبود) که گرفتار بدبختی شوم...
اموال از نظر راهنمایان الاهی ابزار و وسیلهای برای تامین زندگی مقتصدانه همه انسانهاست، و وسیله اثبات هیچ ارزشی از آن دست ارزشهایی کاذب و منفی در تفکر سرمایهداران نیست.
۲) سرمایهداری و قوانین اجتماعی
تعادل جامعه و توازن میان منافع و حقوق افراد، و ارتباط معقول میان "حق" و "تکلیف"، در پرتو قانون، صورت میپذیرد و بدون حاکمیت قانون اجتماعی سالم و منسجم و متوازن، پدید نخواهد آمد. قانون است که باید حس افزونخواهی و آزمندی گروههایی را محدود کند، و ابزار قدرت افرادی را که مایه تجاوز و سلطه است، در هم بشکند و انواع تجاوزگریها را مهار کند، و همه را به انجام وظیفه و تکلیف خویش در جامعه تشویق کند و یا ملزم سازد و بدینگونهها همگان را بهحق خویش برساند.
تودههای مردم، قانون دوست هستند; زیرا که در پرتو قانون میتوانند از شرآفرینی قدرتمندان و متمکنان، در امان بمانند و قانون، تنها مدافع آنهاست در برابر گروههای تجاوزگر; لیکن قدرتمندان بویژه سرمایهداران، قانون را باور ندارند، و همواره و با همه ابزارها بهقانونشکنی میپردازند، و با نفوذ در مراکز اجرای عدالت و قانون، آن را دگروار تفسیر میکنند، و یا آشکارا زیر پا مینهند و بهظلم و تجاوز بهحقوق انسانها ادامه میدهند.
سرمایهداری، تنها قانون سرمایهداری را میپذیرد، یعنی قانونی که منافع سرمایهداری را تضمین کند. امنیت قانونی از نظر سرمایهداری، امنیت انسانی نیست; بلکه امنیت اشکال سرمایهداری است، امنیت انواع انحصارگرایی و تشکیل سازمانهای اقتصادی چون "کارتل" و "تراست" است، امنیت نرخگذاری انحصاری و سودجویانه و خود سرانه است که تنها منافع سرمایهگذاران را تامین کند یا امنیت انواع "تولید" استحتی تولید کالاهایی که زیانبار است چون تولید سلاحهای شیمیایی، میکربی یا تولید کالاهای غیر مفید و یا زیانآور نظام لیبرال - سرمایهداری، هر چه را سودآور استباید با امنیتخاطر و خیال راحتبتواند تولید کند، گرچه برای انسانها زیانبار باشد یا محیط زیست را بیالاید و یا منابع را آلوده کند و یا بپایان برساند.
سرمایهداری میگوید:
«... آنچه قابل استفاده استباید ساخت، آنچه را بهفروش میرسد، باید تولید کرد، آنچه را که قدرت نظامی مار را افزایش میدهد باید بهدست آورد» (۱۳)
در این گردش اقتصادی آزاد، هیچگاه منافع تودهها منظور نمیگردد.
از دید سرمایهداری، منافع و امنیت انسانها و نسلها باید فدای امنیت این نظام اقتصادی شود. بنابراین قانونی که در پرتو آن باید انسانها طبیعت، گونههای حیوانی و گیاهی و مجموعه پدیدههای حیاتی زیست محیطی، سلامتخویش را بیابند، با کارشکنیها و مانع تردستیهای زربدستان، بهامنیتبرای "رشد سود و سرمایه"، تبدیل میشود و قانون، جای خود را بهقانون دلخواه سرمایهداری میدهد. این حقیقت تلخ در عملکردهای سرمایهداری در تعالیم اسلامی نیک تبیین شده است:
امام صادق «ع»: ... فان مع کثرةالمال تکثر الذنوب الواجبالحقوق (۱۴)
زیادی مال سبب افزایش گناهان در برابر حقوقی است که بر توانگران واجب میشود (و کمتر توانگری آن حقوق را ادا میکند).
«... اینان در مقابل گسترش قسط و عدل ... و حذف الحضارطلبی و ویژه خواهیهای بیدلیل در زندگی و معیشت، سرفرود نمیآورند; بلکه پیوسته خود مال اختصاص دادن همه چیز بهخود و برتری جویی بر دیگرانند...» (۱۵)
و همین زمینه اصلی قانون شکنی و سرپیچی از هر قانون حق و عدلی است و بگفته «فرانسواپرو»:
«سرمایهداری نمیتواند در نظام اقتصادی به هیچگونه داوری و قضاوتی تن در دهد ...» (۱۶)
۳) سرمایهداری و آزادی
سرمایهداری، آزادی انسانی و مشروع را باور ندارد; بلکه آن آزادیی را میپذیرد که هیچگونه مانع و محدودیتی در راه کارهای سرمایهداری پدید نیآورد و همه انواع سرمایهگذاری و تولید و توزیع را آزاد سازد. از اینرو، سرمایهداری به"اقتصاد آزاد" و "آزادی اقتصادی"، تولید آزاد، توزیع آزاد، نرخگذاری آزاد و مصرف آزاد میاندیشد. در آزادیهای انسانی، تنها آن بخشها مطلوب است که بهاقتصاد سرمایهداری، کمک کند یا فروش و مصرف فرآوردههای صنعتی را ممکن سازد. چون آزادیهای مصرفی و شادخوارانه و ریخت و پاشهای تجملی.
«سرمایهداری نیاز بهآزادی بینظام دارد. در حالی که هیچ جامعهای بدون داشتن معیارها و موازین و بدون شناختن حد و مرز و بدون متعادل ساختن آزادیها قابل زیستن نیست و این اشارهای است صریح بهتضاد سرمایهداری و دموکراسی ... » (۱۷)
نظام لیبرال - سرمایهداری چگونه شعار "آزادی" سرمیدهد حال آنکه اقتصاد جهانی را به طرف «... کاهش مداوم رقابتهای ملی و بینالمللی کردن باز در سرمایه جهانی توسط بانک جهانی و آژانسهای دیگر طبقه حاکمه بینالمللی ...» (۱۸) سوق میدهد و یا «... ترک بازار آزاد بینالمللی و جانشینی قیمت کنترل شده در فرآوردههای تجاری و سرمایهگذاری ... »(۳) را موجب میشود؟
اگر اینگونه آزادیها در منابع و مراکز اصلی قدرت اقتصادی جامعهها از میان برود، و اقتصاد جهان در دست گروهی خاص قرار گیرد و آزادیهای اقتصادی ملی و محلی و منطقهای، جز صورتی بیمحتوا چیزی نباشد، چگونه آزادیهای دیگر میتواند مفهوم پیدا کند؟ براساس پیوستگی و ارتباطی که میان بخشهای گونهگون زندگی انسانی وجود دارد، با حتسلطه درآمدن اقتصادهای ملی و محلی، دیگر آزادیها نیز محدود میگردد و یا در راستای اهداف سلطهاقتصادی سرمایهداری قرار میگیرد. و آزادی در بعد فکر و فرهنگ و اندیشه و هنر نیز تحت تاثیر و حاکمیتسلطه اقتصادی خواهد بود. نظام لیبرال - سرمایهداری، آزادیهایی را تبلیغ و ترویج میکند که گردونه تولید و مصرف سرمایهداران را پررونق سازد گرچه زیانهای زیست محیطی و یا انسانی در پی داشته باشد چون مصرف اسرافی و تجملی کالاها و مواد، و نیز زیانهای طبیعی و اجتماعی اینگونه زندگیها بر کسی پوشیده نیست.
سرمایهداری بیش از اینها نیز بهآزادی ستیزی دست مییازد و با هر فکر و فرهنگ و هنر و تکنولوژی و دانشی که پایهها و پایگاههای سرمایهداری را متزلزل سازد و یا از نفوذ آن بکاهد و از عدالت و ارزشها بگوید مبارزه میکند و نسبتبه آنها بسیار بیرحمانه و سرکوبگر است. نوع رفتار نظامهای سرمایهداری با کشورهای جهان سوم که تهیه کننده مواد خام و بازار مصرف مصنوعات آنها هستند، بسیار روشن است و شاهد گویایی بر ناسازگاری سرمایهداری و آزادیهای انسانی است.
قرآن کریم، آزادی لگام گسیخته مالاندوزان را چنین تصویر میکند:
قالوا یا شعیب اصلوتک تامرک ان نترک ما یعبدآباؤنا اوان نفعل فی اموالنا ما نشاء(۱)...!
گفتند ای شعیب، آیا نمازت بهتو فرمان میدهد که ما آنچه را پدرانمان میپرستیدند ترک گوییم، یا در اموال خود آنچنان که خود میخواهیم تصرف نکنیم...
چون پیامبران، بر رعایت ضوابط در مسائل مالی فرا میخواندند، و حس آزمند و افزونخواه ومرز نشناس مال اندوزان را محدود میساختند و گردش ثروت و فعالیتهای اقتصادی را در چارچوب ضوابط عدل و حق، قرار میدادند و از خودسری و یکهتازی گروهی متکاثر، مانع میگردیدند و جامعه را از زیر بار تحمیلهای ناروای آنان آزاد میساختند، از اینرو سرمایهداران با پیامبران مخالفت میکردند و بهدرگیری و ستیز با آنان روی میآوردند.
همه اهرمهای فشار و ابزاری را که ثروتمندان بهکار میبستند تا تودههای محروم را در تنگنا قرار دهند و آزادیهای آنان را سلب کنند، در تعالیم انبیاء، محکوم و مردود شمرده میشد چون احتکار، کم فروشی، گرانفروشی، استثمار، ظلم و انواع انحصارطلبیها و بیعدالتیهای اقتصادی. و شاید رهایی از این تنگناها در کلیت تعبیر ژرف قرآنی در آیه «اصر و اغلال» نیز نهفته باشد:
الذین یتبعون الرسول النبی الامی الذی ... یضع عنهم اصرهم و الاغلال التی کانت علیهم... (۱۹) : آنان که از این پیامبر امی (مکی) پیروی کنند، پیامبری ... که بار سنگین و زنجیرهایی را که بدان بسته شدهاند از آنان برمیدارد ...
دام و زنجیرهای اقتصادی نیز از جمله این «اصرواغلال» است که قرآن کریم، بعثت پیامبر را برای برداشتن این زنجیرها از پای انسانها و آزادی ایشان از این اسارتها نیز میداند.
امام علی «ع»: اللهم انک تعلم انه لم یکن الذی کان منا منافسة فیسلطان و لا التماس شیئی من فضول الحطام، و لکن لنرد المعالم من دینک و نظهر الاصلاح فی بلادک; فیامن المظلومون من عبادک، و تقام المعطلة من حدودک... (۲۰)
خدایا! تو خود میدانی که هدف ما (از حاکمیت و زمامداری)، رقابتبرای بهدست گرفتن قدرت و نیز خواستاری فزونی مال دنیا نبود، بلکه چنان میخواستیم که نشانههای دینت را باز گردانیم، و در سرزمینهای تو آشکار را دستبهاصلاحات زنیم، تا بندگان ستمدیدهات امنیتیابند، و حدود و اوامر تعطیل شدهات دوباره راه افتد ...
عین همین سخننیزاز حضرت امام حسین«ع» نقل شده است که هدف از تلاشهای ما امنیت مظلومان و ایجاد محیطی امن و بدور از دلهره برای انسانهای مظلوم است، یعنی همان انسانهایی که همواره مورد تجاوز زورمندان و طبقات متنفذ اجتماعی قرار میگیرند. مگر نتیجه و رهآورد اصلی آزادی برای انسانها، ریختن همه ترسها و دلهرهها و نگرانیها نیست؟ این آزادی و رهایی راستین برای جامعه بشری است نه ادعاهای نظامهای سرمایهداری در آزادی، که کمترین رسالتی برای نجات تودههای انسانی ندارد. آری در پرتو امنیت اجتماعی برای ستمدیدگان و قشرهای فاقد امکانات و بیپشتوانه است که آزادی راستین در جامعه، فروغ میگسترد و همه انسانها را رهایی میبخشد، و مال اندوزان سلطهطلب را محدود میسازد، و در صورت سرپیچی، تصفیه میکند و آسایش و آزادی واقعی، نصیب مظلومان میگردد.
۴) استثمار
استثمار و بهرهکشی از کارمحرومان، از نا انسانیترین روشهای سرمایهداری است. تردید نیست که سرمایههای کلان، جز از راههای ظالمانه و استثماری و نادیده گرفتن حقوق دیگران، گرد نیاید و درآمدهای عادلانه و مشروع، بهثروتهای زیاد نمیانجامد.
امام علی «ع»: الا فتوقعوا من ادبار امورکم ... ذاک حیث تکون ضربة السیف علی المؤمن اهون من الرزق من حله (۲۱)
هان منتظر روزی باشید که نظام اجتماعی شما از هم بپاشد ... و این بههنگامی است که فرود آمدن شمشیر بر سر مؤمن آسانتر است از دستیابی بهدرهمی حلال.
امام صادق «ع»: ... و مطلب الحلال عزیز. (۲۲)
دستیابی به حلال، بسیکمیاب (و دشوار) است
«هیچ انسان آگاهی در این امر، شکی ندارد که "بهرهکشی" و استثمار، یکی از وسایلی است که متکاثران برای جمع کردن مال فراوان بهآن متوسل میشوند. تکاثر بدون بهرهکشی شدنی نیست، مگر کسی گنج پیدا کند یا از آسمان، سیم و زر بروی فرو بارد. کسانی هم که ثروت بسیار خویش را نتیجه کوشش و تلاش و قدرت فکری و نبوغ اقتصادی خود میدانند، درست آن است که این نبوغ بهمعنای نبوغ در شناختن راههای استثمار و تسلط یافتن برآن است ...» (۲۳)
استثمار، در همه اشکال آن، از مصادیق بسیار روشن ظلم و بیعدالتی است و چون ادیان الاهی در ماهیت و ذات، فراخوان عدالت و ظلم ستیزند، با استثمار، ستیزی آشتی ناپذیر دارند. این موضوع از اصولیترین تعالیم پیامبران است که در آغاز دعوت خویش بهآن پرداختند، و همراه با دعوت بهتوحید و مبارزه با کفر و شرک، با استثمار و ظلم و انواع خیانتهای مالی، مبارزه کردند:
و یا قوم اوفوا المکیال و المیزان بالقسط و لا تبخسوا الناس اشیاءهم و لا تعثوا فی الارض مفسدین (۲۴) ای قوم! پیمانه و ترازو را تمام و به عدل دهید.
و چیزهای (کار و کالای) مردمان را کم بها مکنید، و همچون تبهکاران در زمین به تبهکاری مپردازید.
پیامبران پس از دعوت به توحید، از سالمسازی روابط اقتصادی در جامعه سخن گفتند و با ظلم و استثمار حق مردمان، مبارزه کردند.
در آیه دیگری این موضوع حیاتی چنین مطرح گردیده است:
«یا قوم اعبدوا الله ما لکم من اله غیره قد جاءتکم بینة من ربکم فاوفوا الکیل و المیزان و لا تبخسوا الناس اشیاءهم و لا تفسدوا فی الارض بعد اصلاحها... (۲۵)
ای مردم! خدای را بپرستید شما را خدایی جز او نیست دلیل آشکاری از پروردگارتان بهسوی شما آمد، پیمانه و ترازو را بهتمام دهید، و بهچیزهای مردم بهای کم مدهید، و در زمین پس از اصلاح آن فساد مکنید.
امین الاسلام طبرسی درباره این آیه میگوید: «و لا تبخسوا الناس اشیاءهم، ای "لا تنقصوا الناس حقوقهم" ...: حق مردم را کم مکنید، و ایشان را از حقوقشان محروم مسازید» (۲۶) .
بخس اشیاء ناس، همان کم گرفتن و کم بها دادن بهاشیاء مردم است و همه گونه بهرهکشی را شامل میشود. چون روشن است که «جمع مضاف» (اشیاء)، مانند کلمه دارای «ال تعریف»، معنای عموم دارد. بنابراین شاید "اشیاءهم"، بهحسب مناط، کار همه کارگران و مزد آنان را نیز شاملشود.
بنابراین، بخس و کم بهادادن، چنانکه شامل کالاها و موارد میگردد، شامل کار کارگران و کشاورزان نیز میشود، و در هر دو زمینه، یکی از شیوههای سرمایهداری و ظالمان اقتصادی را با محرومان و مستضعفان، روشن میسازد; زیرا چنانکه میشود بهکار کارگر، بهای لازم را نداد و از مزد او کاست، همچنین میشود بهمواد خام و کالاهایی که محصول کار کارگران و کشاورزان است، نیز بهای لازم را نداد و آن را بهقیمت واقعی نخرید. و این «بخس» و کم بها دادن بهکار و کالای مردمان است که پیامبران همواره از آن نهی میکردند.
سرمایهداری با تشکیل شرکتهای بزرگ و فرا منطقهای، و سلطه بر بازارهای جهانی، و خرید و فروش مواد و کالاها، و اعمال شیوههای انحصاری، از ارزش واقعی کالاها میکاهد و بهدلخواه، قیمت گذاری میکند. همچنین سرمایهداری با اتحاد و همبستگی صاحبان صنایع، مزد کارگران را بهحق و عدل نمیپردازند و با تبانی و دلخواه، سطح دستمزدها را تعیین میکنند، و بدینگونه بهکار آنان بهای واقعی پرداخته نمیشود و این استثمار و غصب حقوق و بخس اشیاء ناس است.
همواره در طول تاریخ، این شیوه رفتار اقویا و توانمندان است که بهانواع حقکشیها دست مییازند و براستی رابطه اقتصادی در جامعه، رابطه آکل و ماکول اقتصادی است:
پیامبر«ص»: ... فیاکل قویهم ضعیفهم!
زورمندان مسلمان ضعیفان را میخواند ...
فرازهای پیشیناین سخن پیامبر«ص» چنیناست:
«من بههر حاکم مسلمان یادآوری میکنم که خدا را فراموش نکند و جانب ضعیفان را بگیرد و همواره در خانهاش بهروی مردم باز باشد و گرنه ضعیفان، ماکول قرار خواهند گرفت و خورده خواهند شد.» امامعلی(ع) ... یاکلعزیزهاذلیلها... (۲۷) نیرومند آنان فرومایه را میخورد...
موضوع استثمار با تعبیر کلی «ظلم» نیز مطرح گردیده که از مصادیق آن استثمار و کم بها دادن بهکار انسانهاست.
استثمار بطور خاص در احادیث نیز مطرح گردیده و تعبیرهایی کوبنده در آنباره رسیده است:
پیامبر «ص» : من ظلم اجیرا اجره، احبط الله عمله و حرم علیه ریح الجنة... (۲۸)
هرکس درباره مزد کارگری، ستم کند (بهکم دادن، یا دیر پرداختن)، خدا عمل او را باطل میکند، و بهشت را براو حرام میسازد ...
امامصادق «ع»: وصی! رسولالله علیا عند وفاتهفقال: یاعلی: لایظلمالفلاحون بحضرتک ... (۲۹)
پیامبر خدا در هنگام وفات بهعلی «ع» چنین سفارش کرد: ای علی مبادا در قلمروی تو بهکشاورزان، ستم رود.
۵) واسطهگری و سودهای نامحدود بازرگانی
سودهای نامحدود در مبادلات و آزادی در نرخگذاری با روشهای انحصاراتی و واسطهگریهای اقتصادی، از مشکلات اصولی اقتصاد امروز جامعه بشری و از راه کارهای سرمایهداری است. سرمایهداران با هزینه کردن نقدینههای سرگردان و فراوان خویش، یا بهواسطه گری میپردازند و یا باء;ع.ؤؤ نرخگذاری آزاد و سودهای ناعادلانه، ثروتهای کلانی بهجیب میزنند. نرخگذاری آزاد و بیکنترل که در نظامهای سرمایهداری، معمول است و یا واسطهگریهای گسترده میان صاحبان کالا و مصرف کنندگان، در گرانی قیمتها تاثیر زیاد دارد و بیشتر رشد قیمت و نرخهای روزافزون، از این دو جریان فاسدپدید میآید، یعنی نبود کنترل و محدودیت، و تحمیل نرخهای دلخواه بر تودههای مصرف کننده.
این شیوه نوعی تحکم و زورگویی است چنانکه امام علی «ع» فرموده است:
اعلم ... ان فی کثیر منهم (التجار) ... واقعا للنافع و تحکما فیالبیاعات، و ذلک باب مضرة للعامة ... (۳۰)
بدانکه بسیاری از آنان (بازرگانان و کاسبان) دستبهاحتکار اجناس سودمند و مورد نیاز میزنند، و در معامله و دادوستد زورگو و خودسرند; و این رفتار بههمه مردم زیان میرساند ...
این خودسری و تحمیلها از آزمندی و حس مال پرستی بیشتر در بازرگانی آزاد و لیبرال، ریشه میگیرد:
امام علی «ع»: و اعلم .. ان فی کثیر منهم ضیقا فاحشا(نهجالبلاغه/۱۰۱۷)
بدانکه بسیاری از آنان تنگ چشمی بیش از اندازه دارند.
امامسجاد «ع»: ... اماالذئبفتجارکم، یذمون اذا اشتروا، و یمدحون اذا باعو... (۳۱)
گرگ بازرگانان شمایند، که چون خریدارباشند ازکالا عیبمیجویند، و چونفروشنده باشند بهستایش آن میپردازند ...
«این تعلیم سجادی بهآن اشاره دارد که رابطه میان وارد کنندگان کالا و مردم، همچون رابطه گرگ و گوسفند است. همین تعبیر، یک جنبه از جنبههای بهرهکشی و استثمار اقتصادی را برای ما آشکار میسازد، یعنی نکوهش اجناس و کالاها در هنگام خرید برای پایین آوردن بها، و ستایش آنها در هنگام فروش برای بالا بردن نرخ ...» (۳۲) «این همان شیوههای تبلیغی برای بازاریابی است، که امروز بهصورتی گسترده در جریان است و شیوههای امپریالیسم تبلیغی را تشکیل میدهد، و هزینههای بسیار کلانی برای آن پرداخته میشود. تنها در سال ۱۹۶۴، ۱۵۰ میلیارد دلار صرف تبلیغات شده است و در سالهای بعد نیز روندی صعودی داشته است.» (۳۳)
شهید آیة الله دکتر سید محمد حسین حسینی بهشتی میگوید:
«... آن چیزی که دزدی است و منجر میشود بهاینکه عدهای بتوانند رگهای نامرئی برای جذب ارزشهای تولیدی دسترنج کار مغزی و یدی دیگران، ایجاد و انبار کنند، همین سود سرمایه بازرگانی است. در این سود خرید و فروشها، آن مقدار که در برابر حقالزحمه خریدار و فروشنده، منشی و حسابدار، و کارگر و هزینه تلفن، و امثال آن است جای اشکال نیست، اما کسی که میگوید بدین حساب که او هزار تن، خرید و فروش کرده است، فلان مقدار میخواهد، و اگر صد تن، بود با همان مقدار کار ۱۰% آن سود را میخواهد، صحیح نیست. این همان سود سرمایه ظالمانهای است که مردود است... از تتبع قسمت مهم روایاتی که از عصر پیامبر اکرم «ص» و ائمه سلامالله علیهم اجمعین در زمینه آداب تجارت داریم، بهخوبی درمییابیم که سودی که در کسب برای خود در نظر میگیرد معادل حقالزحمهای است که عادلانه باشد... و بیش از این از نظر ماهیت اقتصادی، نوعی ظلم است، و هیچگونه تفاوتی با ربا ندارد ...» (۳۴)
دستیابی بهاینگونه سودهای ظالمانه، با سیستم مبادلات انحصاری، ممکن میشود که شرکتها و مؤسساتی بر کل بازارها سیطره یابند، و با اتحاد درباره قیمتها و قیمت گذاریها بهتوافق برسند و رقابتها و رقیبان را از میان ببرند، رقابتهایی که ممکن است در تنزل نرخها یا تصاعد نرخ مواد خام تاثیر داشته باشد و رفاه حال مصرف کنندگان و یا فروشندگان مواد خام (مثلا نفت) را موجب گردد.
«... امروزه بهخوبی میتوان نشان داد که شرکتهای چند ملیتی در کشورهای خود، قدرت اصلی و تعیین کننده در امور اقتصادی و سیاسیاند، و با حرکتبهسوی وحدت استراتژیک و شراکتبا یکدیگر در سرمایه و تولید، بهقدرت اصلی و تعیین کننده در امور اقتصادی جهان و به این سبب در امور سیاسی و نظامی دنیا در آمدهاند ... و این در حالی است که مقاومتهای محلی و ملی در درون مرزهای ملی در برابر موج تمرکز سرمایه، روز بهروز ضعیفتر میشود ...» (۳۵)
در نظام سرمایهداری، حتی برای از میان برداشتن دیگران، گاه کالای خود را با قیمتی بسیار نازل میفروشند و از این طریق، تولید کننده محلی را که رقابتبا این کالا را از دست میدهد، از میدان بیرون میکنند. (راپینگ)
این شیوهها و راهکارها با سراسر تعالیم اسلامی در تضاد است زیرا اینگونه امور، مبادله و بازرگانی سالم نیست; بلکه مکیدن خون انسانها و قتل و کشتار عمومی است، کشتاری با سلاحهای نامرئی کشتار جمعی، و بسیار کشندهتر از سلاحهای شیمیایی و میکربی.
قرآن کریم، تعبیر بسیار گویایی در این زمینهها دارد، که براستی اعجاز است. قرآن، در آیه "تجارت و تجویز سود تجاری، نخست از ستمکاری و ظلم و بیراهه روی در مبادلات، سخن میگوید و کلمه جامع «باطل» را بهکار میبرد:
«لاتاکلوا اموالکم بینکم بالباطل (۳۶)
اموالتان را در میان خود بناحق (راههای باطل) مخورید».
مراد از خوردن، همین گردش کالا و پولها و انواع داد و ستدهاست. پس از این «اکل بباطل» (که پیشترها در آن باره سخن گفتیم، و آکل و ماکول اقتصادی را اندکی تصویر کردیم در موضوع «استثمار».)، مبادله منطقی و انسانی و اسلامی را مطرح میکند:
«الا ان تکون تجارة عن تراض منکم(سوره نساء ۴/۲۹ و ۵)
مگر دادوستدی باشد با رضایتشما (خریدار و فروشنده).
در این فراز، شرط اصلی مبادله اسلامی، رضایت طرفین معامله شمرده شده است که بهضرورت، سودهای عادلانه را دربر میگیرد و سودهای بیحساب و انحصاراتی شرکتهای سرمایهداری را مردود میشمارد; زیرا در اینگونه سودها (که براستی قدرت و اختیار را از خریدار، سلب میکند و او را بخاطر نبود "آزادی" در رقابت و عرضه کالاهای متنوع و متفاوت از نظر قیمت) خریدار مجبور میشود که کالای خاصی را با نرخ ویژهای بخرد و در این صورت، هیچگاه رضایت طرفین تحقق نمییابد. این، «تراضی» نیست; بلکه تنها رضایت فروشنده قوی است و خریداری ضعیف که کالایی را به چند برابر قیمتخریده است، چگونه میتواند از نتیجه این داد و ستد، راضی و خشنود باشد؟
پس از این دو فراز، فراز سومی در آیه کریمه آمده است که ماهیت و جوهر اینگونه مبادلات را روشن میسازد:
«و لا تقتلوا انفسکم(سوره نساء۴/۲۹)
و خودهاتان (یکدیگر) را مکشید»
در اینجا براساس رابطه بندها و فرازهای آیات، این قتل نفس و کشتن افراد یکدیگر را، با نظام مبادلاتی که در دو فراز نخست این آیه، مطرح گردیده است، ارتباط دارد. این قتل، بیتردید، قتل اقتصادی و با سلاح اقتصادی است. یعنی آنگاه که مبادله بصورتهای ظالمانه و باطل، صورت گرفت و نرخگذاریها آزاد بود، تودههای مردم بتدریج تهیدست میگردند و تنها اقلیتسرمایهدار است که سودهای بیحساب میبرند و اموال که طبق تعبیر پیامبر بزرگوار اسلام"ص"، در حکم خون است:
«حرمة ماله کحرمة دمه (۳۷) :
احترام مال مؤمن چون احترام خون اوست»
و طبق تعبیر قرآن کریم; مال، عامل پایداری و استواری است:
«و لا تؤتوا السفهاء اموالکم التی جعل الله لکم قیاما(۳)
اموالتان را که خداوند سبب قوام (برپایی و استواری) زندگی شما قرار داده استبهدست کم خردان (و ناواردان) مدهید .. ..
این عامل حیاتی از دست اکثریت ربوده میشود و بهجیب اقلیت روانه میگردد و اکثریت را دچار کمبود و کمخونی میسازد و تعادل جامعه بدینسان برهم میخورد و حیات همگانی، آسیبهای جدی میبیند. این است که قتل نفوس پس از مبادله و بازرگانی قرار گرفته است، و بهتعبیر آیةالله شهید سید محمد باقر صدر، عامل حیاتی در جامعه (داد و ستد) بهعامل تباهی و ویرانگری تبدیل میشود:
«... ظلم انسان - طبق تعبیر قرآن کریم - که تودهها را از برکات زندگی و خیرات آن، محروم ساخته است، در مبادله نیز سرایت کرده، تا آنجا که مبادله را دگرگون ساخته و تغییر شکل داده است، و آن را وسیله بهرهکشی و پیچیدگی کرده است ... مبادله دیگر وسیلهای نیست که نیازهای تودها را برآورده سازد و بهجای اینکه واسطه بین تولید و مصرف باشد واسطه بین تولید و اندوختن شده است. از این رهگذر وضع ظالمانه مبادله موجب فجایع و انواع بهرهکشیها (استثمار) گردید، بسان همان فجایع و بهرهکشیهایی که اوضاع ظالمانه توزیع در جوامع بردهداری و فئودالی، یا در جوامع سرمایهداری و کمونیستی پدید آورد». (۳۸)
این بیدادگریها همه در سایه آزادی اقتصادی لیبرالیستی پدید میآید و تودهها را مجبور میکند که بهنرخهای ساختگی (نه طبیعی) آنان تن دهند و بهمغاک فقر و محرومیت کشیده شوند.
نیز شهید صدر میگوید:
«... این منع قاطع امام«ع» (در عهدنامه مالک اشتر) از "احتکار"، بهمعنای خواستشدید اسلام نسبتبهاز میان بردن سودهایی است که براساس قیمتهای ساختگی استوار است، و در جریان احتکار سرمایهداری پدید میآید. سود پاک (مشروع)، سودی است که از راه بهای واقعی مبادله کالا بهدست میآید و این قیمتی است که براساس سود کالا و مقدار قدرت طبیعی و خارجی آن به دست میآید، با دور افکندن جریان کمیابی ساختگی که سرمایهداران و بازرگانان محتکر با تسلط بر جریان عرضه و تقاضا آن را ایجاد میکنند.» (۳۹)
این شیوههای انحصاراتی را، آیةالله شهید مرتضی مطهری نیز مردود و نامشروع میشمارد:
«از نظر اسلام، تشکیل «تراست» قطعا ممنوع است و تشکیل «کارتل» چون بهمنظور ایجاد تضییق و بازار سیاه از لحاظ فروشنده است، ممنوع است.» (۴۰)
۶) فرهنگ "سرمایهداری" فتنههای اجتماعی و تهاجم فرهنگی
ابرقدرتهای لیبرال - سرمایهداری بینالملل، دریافتند که با قدرت نظامی و جنگ نمیتوان بر کشورها، بازارها و منابع ثروت مسلط شد; بلکه نیاز بهسلاح جدیدی است که بهظاهر، صورت اسلحه ندارد و موجب جبههگیری تودهها نمیگردد. این سلاح، سلاح اقتصادی است که با این ابزار میتوان بهجنگی نامرئی و به ظاهر صلح جویانه و خیر خواهانه دستیازید و همه ارض مسکون را زیر نفوذ و سلطه درآورد.
دستیابی بهاین سلطه و بهکارگیری این ابزار، در محیطهای آرام و قانونمند و با فرهنگهایی پیشرفته و انسانی، امکان ندارد; چه در اینگونه اجتماعات، مردمان آگاهی دارند و بهبررسی پدیدههای اجتماعی و تحلیل علل رخدادها میپردازند و دشمنان خلق را در همه چهرهها و رنگها شناسایی میکنند و پوششها و ماسکها را یک سو میزنند و ویرانگریها و تباه سازیهای پنهانی را برملا میکنند و نقشهها و راهکارهای فریبکارانه را مانع میگردند.
از اینرو، سرمایهداری برای ایجاد زمینه مناسب، با روشهای گوناگون، آرامش و تعادل و همبستگی جامعهها را برهم میزند و بهنشر اکاذیب و شایعهسازی میپردازد، مبانی فرهنگهای خودی را بهباد تمسخر میگیرد، معیارهای اصولی و باورهای بنیادین جامعه را زیر سؤال میبرد، و نسلها را بهآنچه خود دارند بدبین میکند و اصالتهای خودی و بومی را متزلزل میسازد. بالاتر از این، بهتحریف مبانی دینی جامعهها نیز میپردازد و مرز میان خوب و بد و نیک و زشت و انسانی و غیر انسانی و الاهی و شیطانی و عدل و ظلم و حق و باطل و ... برمیدارد بدان پایه که از نادرست درست، و از ناانسانی، انسانی، و از ظلم، عدل، و از ضد ارزشها، ارزشها فهمیده شود و از این رهگذر، سفسطههای بزرگ، تحقق میپذیرد و تودههای مردم درسرگردانی و سردرگمی فرو میافتند، و زمینههای تجاوزگری و ترک تازی صاحبان زر و زور آماده میشود.
و اینها همه در سایه فتنهگریها و شیوههای تبلیغاتی ویژهای صورت میگیرد که کارشناسان طبق هر جامعه و منطقهای تهیه میکنند و از طریق رسانههای گروهی بویژه مطبوعات، بر سر تودههای سادهدل انسانی میریزند.
تاثیرگذاری و نفوذفکری، با شگردهایی چون: تکرار، مبالغه، دروغ، ارائه نظر بهعنوان حقیقت، تجاهل عمدی و... (۴۱) صورت میگیرد و فتنهها و تحریفها از مسائل فکری و فرهنگی آغاز میگردد و بهدرگیریهای درونی و بیرونی و راهاندازی دستهبندیهای سیاسی، اجتماعی و سرانجام آشوبها و درگیریهای بزرگ میانجامد. هدف اصلی از این فتنهگریها، وابستگی روزافزون جامعهها و غفلت از مسائل اصلی و از دست دادن قدرت سیاسی و اقتصادی کشورها است. در قرآن کریم آمده است:
فما آمن بموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون و ملاهم ان یفتنهم، و ان فرعون لعال فی الارض و انه لمن المسرفین (۴۲)
به موسی نگرویدند جز اندکی از قوم وی، بهسبب ترس از فتنه و ستم فرعون و سران قوم او، و فرعون در زمین برتری طلب بود و از زمره مسرفان.
فتنهها و آشوبهای ملاء و سران قوم نیز در بازداری قوم حضرت موسی«ع». چون فتنهانگیزیهای فرعون بوده است.
پیامبراکرم«ص» در سخنی جامع و عمیق، فتنهانگیزیهای سرمایهداران را چنین تبیین میکند:
«سیاتی من بعدی اقوام یاکلون طیبات الطعام و الوانها، و یرکبون الدواب ... یبنون الدور، و یشیدون القصور، و ... الفتنة منهم و الیهم تعود (۴۳)
پس از من اقوامی خواهند آمد که خوراکهای پاکیزه و رنگارنگ میخورند، و از وسایلسواری استفاده میکنند و خانهها میسازند و کوشکها میافرازند ... فتنه از ایشان است و کار ایشان.»
باری این خاصیتسرمایهداری مهارگسیخته و اقتصاد آزاد و پیامدهای جدایی ناپذیر افزونطلبی است که بهفساد و فتنه و قانون شکنی، رویآورد و در قلمرو گستردهتر ناامنی و ناآرامی و جنگ و درگیری راه بیندازد، آنگاه که بهنفع اقطاب سرمایهداری باشد.
امام علی «ع»: المال للفتن سبب (۴۴)
مال سبب برپا شدن فتنهها (آشوبها) است.
با توجه به زیانهای بنیادین و خانمانسوز فتنهگری است که آن را چه بسا از قتل و جنگ زیانبارتر ساخته است. قرآن میگوید:
الفتنة اشد من القتل (۴۵)
فتنه از قتل، بدتر است.
نویسنده:محمد حکیمپور
پینوشتها:
۱- سوره علق ۹۶/ ۶-۷.
۲- علامه سیدمحمدحسین فضلالله لبنانی، بر تقل الحیاة ۳/۵۵۱.
۳- سوره قصص /۲۸/۸۳.
۴- سوره همزه ۱۰۴/ ۲ و ۳.
۵- نهجالبلاغة /۷۹۹.
۶- سوره سبا ۳۴/۳۴ و ۳۵.
۷- مجمع البیان ۸/۳۹۲.
۸- سوره ال عمران ۳/۱۸۱.
۹- سوره زخرف ۴۳/۳۱.
۱۰- سوره بقره ۲/۲۴۷.
۱۱- سجاد ۵۳/۲۶۴.
۱۲- سجاد ۹۰/۱۲.
۱۳- موج سوم /۲۰۹; الوین تافلر، ترجمه: شهیندختخوارزمی، ۱۳۷۰
۱۴- کافی ۲/۱۳۵.
۱۵- الحیاة ۴/۱۴۶.
۱۶- اطلاعات سیاسی - اقتصادی، ۷۶-۷۵ ص ۹۰: سرمایهداری از نظر: «فرانسواپرو».
۱۷- اطلاعات سیاسی - اقتصادی، ۷۶-۷۵ /۹۰، سرمایهداری از نظر: ۲ و ۳. مفهوم امپریالیسم اقتصادی /۴۳; «فرانسوا پرو». جمیز ا. کانر.
۱۸- مفهوم امپریالیسم اقتصادی /۴۳; جمیز ا. کانر.
۱۹- سوره اعراف ۷/۱۵۷
۲۰- تحف العقول ۱۷۲; الحیاة ۲/۴۲.
۲۱- نهجالبلاغه /۷۵۵.
۲۲- علل الشرایع ۵۵۷.
۲۳- الحیاة ۳/۵۳۶.
۲۴- سوره هود ۱۱/۸۵.
۲۵- سوره اعراف ۷/۸۵.
۲۶- مجمع البیان ۴/۴۴۷.
۲۷- نهج البلاغة /۹۲۷.
۲۸- تواب الاعمال /۳۳۱.
۲۹- کافی ۵/۲۸۴.
۳۰- و ۲. نهج البلاغة /۱۰۱۷.
۳۱- خصال ۱/۳۳۹.
۳۲- الحیاة ۳/۵۲۶
۳۳- برای توضیح بیشتر بهکتاب: «امپریالیسم تبلیغی یا...» رجوع شود تا انواع شگردهای تبلیغاتی در این روزگار روشن گردد.
۳۴- اقتصاد اسلامی، شهید بهشتی /۶۰-۶۲.
۳۵- اطلاعات سیاسی - اقتصادی /۹۲-۹۱ ص ۲۸
۳۶- سوره نساء ۴/۲۹ و ۵.
۳۷- اختصاص /۳۴۳.
۳۸- اقتصاد نا /۳۶۴ و ۳۶۵; ترجمه فارسی آن ۱/۴۴۶.
۳۹- الاسلام یقود الحیاة /۴۹-۵۰; وزارة الارشاد اسلامی.
۴۰- بررسی اجمالی مبانی اقتصاد اسلامی/۳۵۹.
۴۱- امپریالیسم تبلیغی از دکتر محمد العوینی استادیار دانشکده تبلیغات دانشگاه قاهره، ترجمه محمد سپهری ۱۳۶۹ ص ۷۹-۷۷.
۴۲- سوره یونس ۱۰/۸۳.
۴۳- مکارم الاخلاق /۵۲۶-۵۲۵.
۴۴- الحیاة ۴/۱۱۰.
۴۵- سوره بقره ۲/۱۹۱.
۴۶- بهکتاب: اگر این سیاره را دوست دارید، طرحی برای مداوای زمین; دکتر هلن کالدیکوت ترجمه منصور عاصی، و علائم حیاتی کره زمین، لستر براون و همکاران، ترجمه دکتر حمید طراوتی، ۱۳۷۴، مراجعه شود.
۴۷- سوره روم ۳۰/۴۱
۴۸- علائم حیاتی کره زمین ۸و۱۱.
۴۹- آینده سرمایهداری و... مقاله تکنولوژی و محیط زیست، بریکامز ۱۳۳
۵۰- موج سوم، الوین تافلر /۱۶۷
۵۱- آینده سرمایهداری و...، مقاله: چرا تمدن غرب را نمیپسندم، توین بی/۱۰۸-۱۰۹
۵۲- اطلاعات سیاسی - اقتصادی /۷۶-۷۵ ص ۸۹، مقاله: سرمایهداری از نظر «فرانسوا پرو» متفکر و اقتصاد دان فرانسوی
۵۳- سوره اسراء ۱۷/۱۶.
۵۴- اگر این سیاره را دوست دارید /۱۴۸و۱۳.
۵۵- سوره شعراء ۲۶/۱۵۱-۱۵۲.
۵۶- سوره هود ۱۱/۶۱.
۵۷- سوره طه ۲۰/۵۳
۵۸- سوره غافر ۴۰/۶۴
۵۹- سوره بقره ۱۲/۳۶
۶۰- سفینةالبحار ۲/۳۶۱.
۶۱- نهج البلاغة /۵۴۴.
۶۲- سجاد ۷۸/۸۳.
۶۳- غررالحکم /۱۹.
۶۴- سوره کهف ۱۸/۵۹.
۶۵- تحفالعقول /۱۵۵.
۶۶- کافی ۲/۱۳۶.
۶۷- کافی ۲/۱۳۴.
۶۸- سوره محمد(ص) ۴۷/۳۸.
۶۹- سوره بقره ۲/۱۹۵.
۷۰- الحیاة ۳/۴۱۴ و ۴۱۵.
۷۱- خصال ۱/۱۶۴.
۷۲- علائم حیاتی کره زمین /۱۰; لستربروان و همکاران ترجمه دکتر حمید طراواتی
۷۳- سوره نحل ۱۶/۳۶
۷۴- آینده سرمایهداری و... /۷۲; مقاله: پل سویزی.
۷۵- منبع سابق /۵۴.
۷۶- اطلاعات سیاسی - اقتصادی، ۸۲-۸۱ ص ۲۹، دکتر شاپور رودسانی
۷۷- سوره مزمل ۷۳/۱۱.
۷۸- موج سوم /۱۵۹; الوین تافلر.
۷۹- سوره انبیاء ۲۱/۱۸.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست