شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

جیمز باندها و شرلوک های هندی از راه می رسند


جیمز باندها و شرلوک های هندی از راه می رسند

صنعت سینمای هند که در چند سال اخیر تلاش کرده ژانرهای مختلف و متنوع سینمایی را به عنوان سوژه های تازه سینمایی مورد مکاشفه قرار دهد, سراغ ژانر کارآگاهی رفته است

صنعت سینمای هند که در چند سال اخیر تلاش کرده ژانرهای مختلف و متنوع سینمایی را به عنوان سوژه‌های تازه سینمایی مورد مکاشفه قرار دهد، سراغ ژانر کارآگاهی رفته است.

استقبال بالیوود از این ژانر ماجراجویانه و پررمز و راز در حالی صورت می گیرد که صنعت سینمای این کشور آسیایی در دهه های گذشته توجه زیادی به آن نداشته است، اما این روزها که بالیوود تنوع طلبی را در سرلوحه کار خود قرار داده، ژانر کارآگاهی هم به صورت ژانر مورد علاقه تهیه کنندگان، فیلمسازان و حتی بازیگران هندی قرار گرفته است. صنعت سینمای هند که فیلم هایش با هدف گیشه ساخته می شود سعی کرده است در سال های اخیر در ژانرها و گونه های مختلفی به تولید فیلم پرداخته که تا قبل از این، هیچ وقت سراغ آنها نمی رفت. در عین حال، استقبال تماشاگران از فیلم های تازه ای که در ژانرهای ترس، کمدی و درام های تلخ اجتماعی ساخته شده است، حکایت از آن می کند که آنها آماده پذیرش فیلم ها در ژانرهای مختلف هستند.

تحلیلگران سینمایی در این کشور پرجمعیت بر روحیه تازه تماشاگران هندی تاکید کرده و می گویند آنها خواستار موضوعات و حرف های تازه ای هستند که در قالب گونه های متفاوت و متنوع سینمایی به تصویر کشیده می شود؛ نکته اصلی، خوش ساخت و منطقی بودن آنهاست، نه هیچ چیز دیگر.

به دنبال استقبال خوب تماشاگران هندی از ژانرهای مختلف سینمایی و فروش بالای محصولات متفاوت و متنوع در جدول گیشه نمایش، طبیعی بود که تهیه کنندگان بالیوودی سراغ سوژه ها و ژانرهای تازه بروند. در این رابطه، ژانر کارآگاهی دقیقا همان چیزی است که می تواند باب طبع هر دو گروه تهیه کنندگان و تماشاگران سینما باشد. تاران آدارش، تحلیلگر اقتصادی سینما که هر هفته وضع جدول گیشه نمایش سینماهای هند را با دقت دنبال می کند، در این رابطه می گوید: «اوضاع در چند سال اخیر کاملا فرق کرده است. این روزها فیلم هایی با استقبال بالای تماشاگران روبه رو می شود که تا چند سال قبل شاید هیچ کس اشتیاقی برای ساخت یا تماشای آنها از خودشان نمی داد. دقیقا به همین دلیل بالیوود که همیشه به دنبال ایده های تازه بوده تا آنها را به فیلم هایی پرفروش تبدیل کند، حالا چشم به سوژه های کارآگاهی دوخته و قصد تولید فیلم های پررمز و راز و دلهره آور پلیسی را دارد. باید منتظر ماند و به زودی چهره های مشهور سینمای هند را در نقش ماموران کارآگاهی زبر و زرنگی دید که مثل پوآرو و شرلوک هلمز به همه جا سر می کشند و ماجراجویی های حیرت انگیز و عجیب و غریبی را از خودشان به نمایش می گذارند.»

بی دلیل نیست که این روزها در رسانه های گروهی هند اخباری چاپ می شود که اختصاص به تولید فیلم های تازه ای دارد که در ژانر کارآگاهی ساخته می شود. به نوشته نشریات هندی، تعداد زیادی فیلم کارآگاهی در دستور تولید و کار بالیوود قرار گرفته و کارآگاهان مختلف سال آینده پرده سینماها را از حضور خود پر خواهند کرد. یکی از پرسروصداترین فیلم هایی که در ژانر کارآگاهی در دستور تولید است و برای نمایش در فصل تابستان سال ۲۰۱۴ آماده می شود، «جاگوی جاسوس» نام دارد. کارگردانی فیلم را آنوراگ باشو به عهده دارد. او کسی است که سال قبل کمدی درام شخصیت محور «برفی!» را ساخت.

این فیلم که نامزد رسمی کشور هند در رقابت های اسکار بهترین فیلم خارجی سال بود، فروش بسیار بالایی در سینماهای هند کرد.

جاگوی جاسوس از هر نظر در تضاد با برفی است و تنها نکته مشترک این دو (بجز حضور باشو در مقام کارگردان) بازی رابیند کاپور نوه راج کاپور در نقش اصلی آن است. این بار باشد و کاپور تهیه کننده فیلم خود نیز هستند و این نکته نشان می دهد آنها به موفقیت بالای مالی آن در جدول گیشه نمایش دل خوش کرده اند.

شرکت تازه تاسیس فیلمسازی پیکجر شورد پروداکشن تهیه کننده جاگوی جاسوس است. باشو و کاپور مدیران این شرکت هستند و رقم تولید آن را اعلام نکرده اند. برخی شایعات حکایت از آن می کند که رقم تولید این اکشن کارآگاهی بسیار بالاست. حتی اخبار مربوط به رقم هزینه های تولید فیلم هم به کمک آن آمده، تا به یکی از پروژه های پرسروصدای این روزهای بالیوود تبدیل شود. جاگوی جاسوس هم در کنار تازگی های خود، انعکاسی از حال و هوای محصولات رویا پرداز دهه های قبل بالیوود است. سازندگانش می گویند فیلم ملغمه ای از فیلم های معمول بالیوودی است که اکشن، کمدی و موسیقی را با هم تلفیق می کند. عنصر تازه ورود کارآگاهی هم به این مجموعه اضافه شده است. باشو می گوید: «تلفیق همه این عناصر با یکدیگر، باعث جذب انبوه تماشاگران به سمت آن خواهد شد. در قصه این فیلم شرلوک هلمز به دیدار آستین پاورز می رود و شخصیت اصلی قصه فیلم در یک نقش جیمزباندگونه کمدی، تمام کارهایی را انجام می دهد که تا قبل از این شخصیت های معروف داستان ها و فیلم های کارآگاهی انجام داده اند.» نکته جالب فیلم در این است که رابیند کاپور با وجود آن که بتازگی سی ویک ساله شده است، در قصه جاگوی جاسوس در نقش یک نوجوان بازی خواهد کرد. کاترینا کایف نقش مقابل او را در فیلم دارد و گوویندا بازیگر مطرح دهه ۸۰ بالیوود که حالا سن و سالی پیدا کرده، در نقش ناپدری شخصیت کارآگاه قصه بازی می کند. کلید فیلمبرداری فیلم اوایل ماه آینده میلادی در شهر بمبئی زده می شود.

قصه کتاب پرخواننده کارآگاهی «بیومکیشن باندجی» اثر سارادیندو باندو پادیا هم دستمایه فیلم تازه در ژانر کارآگاهی است. صنعت سینمای هند از سال ها قبل می خواست قصه این کتاب را تبدیل به یک فیلم سینمایی کند، اما در تمام این سال ها نگران آن بود که نسخه سینمایی این کتاب پرفروش، با استقبال تماشاگران سینما روبه رو نشود، اما منتقدان ادبی و سینمایی می گویند اکنون بهترین زمان برای تولید این فیلم فراهم شده است.

نسخه سینمایی با نام موقت «باند جی» جلوی دوربین می رود و احتمال دارد این نام در زمان نمایش عمومی تغییر کند. در شرایطی که اهل فن فکر می کردند ایفای نقش شخصیت اصلی قصه به یکی از بازیگران مطرح و باتجربه سینما داده شود، تهیه کنندگان فیلم گفته اند برای ایفای نقش کارآگاه باندجی با سوشانت سینگ راجپوت بازیگر جوان و تازه وارد بالیوودی قرارداد همکاری امضا کرده اند.

راجپوت سال قبل با درام اجتماعی و پرتنش «کای پوچه» به سینمای هند معرفی شد. فیلم (که قصه سه دوست صمیمی و ورزشکار در دوران درگیری های قومی دهه ۹۰ میلادی شهر بمبئی را به نمایش می گذارد) در کمال حیرت تحلیلگران سینمایی فروش بالایی در جدول گیشه نمایش کسب کرده و نام راجپوت را در سطح وسیعی مطرح کرد. او فصل گذشته دومین فیلم سینمایی خود «شوو دسی رومانس» را روی پرده سینماهای هند فرستاد.

قسمت دوم «مامور ویتود» هم در دستور تولید قرار گرفته است. سیف علی خان بازیگر و تهیه کننده قسمت اول، بازیگر و تهیه کننده قسمت دوم آن هم هست. ولی سویرام راگاوان، کارگردان قسمت اول با دومین قسمت آن همکاری نخواهد داشت. فیلمسازی که باید جای او را بگیرد، هنوز انتخاب نشده است. به گفته سیف علی خان، فیلمنامه مامور ویتود۲ در حال نگارش است و تا یک ماه دیگر آماده کار می شود. کلید فیلمبرداری این اکشن ماجراجویانه پلیسی، به احتمال زیاد اوایل سال جدید میلادی زده خواهد شد. تولید این فیلم در حالی توسط سیف علی خان با جدیت دنبال می شود که نسخه اصلی آن در سال گذشته میلادی، فروش خوبی در سالن های نمایش سینماهای هند نکرد، اما این مساله باعث دلسردی بازیگر و تهیه کننده اش نشده است.

به گفته سیف علی خان، فیلم زمانی به نمایش عمومی درآمد که تماشاگران مشتاق تماشای یک کار پلیسی و کارآگاهی نبودند. سوژه های جیمزباندی تا سال قبل طرفداری بین تماشاگران نداشت، ولی حالا کاملا مشخص است که اوضاع و شرایط تغییر کرده است. در عین حال، ما قسمت دوم مامور ویتود با بهره گیری از اشتباهات خود در زمان تولید قسمت اول آن، تولید خواهیم کرد. سیف علی خان در این مجموعه فیلم در نقش یک مامور و کارآگاه ضدجاسوسی همچون جیمزباند و شرلوک هلمز ظاهر می شود که باید یک سری معمای لاینحل و مرموز بین المللی را حل کند. او به صورت همزمان از قوه تخیل و تفکر و نیروی بازوی خود کمک می گیرد تا این معماهای گیج کننده را به یک نتیجه منطقی برساند.

ایندیا اف ام

مترجم: کیکاووس زیاری