چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

علائم پره اکلامپسی، اشتباه نکنید!


بیماری پره اکلامپسی علایم و نشانه های متعددی دارد که گاهی ممکن است با عوارض جانبی بی خطر بارداری طبیعی اشتباه گرفته شوند. شما باید علایم و نشانه های مختلف آن را بشناسید تا بتوانید بیماری را به موقع کنترل و مهار نمایید.
فشار خون بالا
فشار خون بالا یکی از مهم ترین شاخص های بیماری پره اکلامپسی می باشد. فشار خون باید در دو نوبت جداگانه با فاصله زمانی شش ساعت اندازه گیری شود. فشار خون ماکزیمم 140 و مینیمم 90 بیشتر را فشار خون بالا می دانند. البته فشار خون بالا تنها یک نشانه است و در صورتی که همراه با سایر علایم باشد، احتمال وجود بیماری پره اکلامپسی افزایش می یابد.
بهتر است همیشه فشار خون خود را کنترل نمایید. می توانید از داروخانه دستگاه فشار خون دیجیتال تهیه نمایید و هر روز در یک زمان و موقعیت ثابت فشار خون خود را اندازه گیری نمایید. البته ممکن است این دستگاه ها همیشه قابل اعتماد نباشند. برای افزایش دقت، بهتر است اندازه گیری در حالت نشسته و بر بازوی چپ انجام گیرد. عوامل مختلفی از جمله استرس می توانند باعث افزایش فشار خون شما گردند.
راهنمایی:
پیشنهاد می شود در اواخر دوران بارداری، بر روی سمت چپ خود بخوابید. زیرا خوابیدن بر پشت ممکن است به علت فشار رحم و وزن نوزاد باعث محدود کردن وریدهایی که خون و اکسیژن را به قلب می رسانند، گردد و همچنین کار کلیه ها را برای دفع نمک دشوار سازد که این موضوع می تواند منجر به افزایش تورم و بالا رفتن فشار خون شما گردد.
 
پروتئین در ادرار
کلیه نقش صافی را در بدن ایفا می کند، به طوری که مواد ضروری برای اعضای بدن را جذب و سموم و مواد زائد را دفع می نماید. اختلال در عملکرد کلیه ها باعث دفع پروتئین از طریق ادرار می گردد. آزمایش ساده ادرار می تواند میزان پروتئین موجود در آن را مشخص سازد. در صورتی که شما مشکوک به پره اکلامپسی باشید، در هر بیست و چهار ساعت یک نوبت از شما آزمایش ادرار گرفته می شود.
هشدار:
ادرار زرد تیره ناشی از مصرف مایعات کم و یا از دست رفتن آب بدن می باشد. ادرار تیره، مایل به قرمز ممکن است علامت یک مشکل باشد.
 
ورم
مقداری ورم در دوران بارداری طبیعی است، در حدی که ممکن است کفش های شما به دلیل ورم ناشی از بارداری برای تان تنگ شوند. ورم به دلیل تجمع مایعات در بدن رخ می دهد و در مواقعی که بیشتر در صورت، اطراف چشم ها یا دست ها اتفاق بیافتد می تواند منجر به نگرانی گردد. بهتر است از نشستن به مدت طولانی اجتناب ورزید.
دکتر را خبر کنید:
اگر هنگامی که انگشت خود را بر روی پوست تان فشار می دهید گودی ایجاد شده در اثر فشار تا چند ثانیه باقی ماند و یا در صورتی که رنگ پاهای تان تغییر کرده است سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.
 
اضافه وزن ناگهانی
افزایش وزن بیش از یک کیلوگرم در یک هفته می تواند از نشانه های پره اکلامپسی باشد. رگ های خونی آسیب دیده باعث تجمع آب در بدن شما می گردند و آب اضافی از طریق کلیه ها دفع نمی گردد. در صورتی که رژیم غذایی مناسبی در دوران بارداری دارید، سعی نکنید با محدود کردن آن وزن اضافی خود را کاهش دهید. داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل، شامل میوه های تازه و سبزیجات خام، مصرف ویتامین های بارداری و مکمل اسید فولیک، پرهیز از استفاده بیش از حد نمک، در همه بارداری ها ضروری می باشد.
رژیم غذایی با پروتئین بیش از حد می تواند مشکل ساز گردد. باید مطمئن شوید مقدار مایعات کافی به بدن تان می رسد. وزن خود را به صورت هفتگی کنترل نمایید و در صورت مشاهده تغییرات ناگهانی پزشک خود را مطلع سازید.
حالت تهوع و استفراغ
بیماری صبحگاهی باید پس از گذشت سه ماهه اول بارداری از بین برود و ظهور حالت تهوع و استفراغ از اواسط دوران بارداری به بعد می تواند نشانه پره اکلامپسی باشد. تهوع و استفراغ ممکن است در اثر آنفولانزا یا مشکلات کیسه صفرا رخ دهد، پس بهتر است فشار خون و میزان پروتئین موجود در ادرار خود را نیز بررسی نمایید.
 
احساس درد در شکم یا شانه
ممکن است در زیر دنده و در سمت راست شکم تان احساس درد داشته باشید. این درد ممکن است با دردهای ناشی از سوزش سر دل، مشکلات کیسه صفرا، آنفولانزا، سو هاضمه و یا لگدهای نوزاد اشتباه گرفته شود. درد ناشی از پره اکلامپسی نزدیک کبد رخ می دهد. این درد معمولا حادتر و مشخص تر است. درد در نواحی کمر، معده و شانه راست به خصوص اگر با سایر علایم همراه باشد می تواند نشانه پره اکلامپسی باشد.
 
سردرد و مشکلات بینایی
سردرد شدید یا نبض دار اغلب می تواند نشانه میگرن باشد، اما بهتر است در مورد سردردهای بسیار درد ناک و همراه با حساسیت به نور با پزشک خود مشورت نمایید. تاری در دید یا دیدن لکه هایی در جلوی چشم تان، از بین رفتن موقت بینایی، حساسیت به نور از جدی ترین علایم پره اکلامپسی هستند.