چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

برای غلیظ شدن شیرمادر چه باید کرد؟


مهم‌ترین عامل در افزایش شیر مادر، مكیدن صحیح و مكرر شیر از سینه مادر به وسیله شیرخوار و تخلیه سینه‏‌هاست. هرچه تغذیه با شیر مادر زودتر شروع شود، احتمال موفقیت در شیردهی بیشتر است. اكثر شیرخواران 1/5 تا 3 ساعت بعد از تغذیه، دوباره گرسنه می‏شوند و در این مدت شیر دوباره ترشح می‏شود.
 
با شروع مصرف غذاهای كمكی و كاهش خواه ناخواه دفعات شیردهی، حجم شیر تولیدشده نیز كاهش می‌یابد و تبعا نیاز افزایش‌یافته مادر به مواد مغذی نیز تعدیل می‌گردد. با این حال، توصیه می‏شود كه دفعات تغذیه طبق ساعت و دقیقه خاصی نباشد، بلكه بسته به میل و تقاضای شیرخوار تنظیم شود.

مصرف برخی غذاها مانند سیر، انواع كلم، پیاز، تربچه و یا غذاهای پرادویه و پرچاشنی ممكن است روی طعم شیر اثر بگذارد و تغییر ناگهانی طعم شیر موجب عدم تمایل شیرخوار به شیرخوردن شود. با توجه به تاثیر برخی مواد غذایی بر طعم شیر، در صورتی که شیرخوار از شیر خوردن امتناع می‌کند، بهتر است مادران از مصرف این مواد خودداری كرده یا مصرف آن را محدود كنند.
یكی دیگر از عوامل مهم در شیردهی موفقیت‏‌آمیز، آرامش خاطر و عدم نگرانی مادر است. خستگی مادر شایع‌ترین علت كاهش تولید شیر، خصوصا در 4 تا 6 ماه اول شیردهی می‌باشد.
 
مادر شیرده باید در طول روز به اندازه كافی استراحت كند، حجم كارهای خود را كاهش دهد و از اطرافیان در كارهای خود كمك بگیرد. همچنین، حمایت همسر و افراد خانواده و اطمینان خاطر از تأمین اقتصادی و شغلی می‏تواند نقش مؤثری در تداوم شیردهی داشته باشد.

در مادرانی كه سیگار می‏‌كشند و یا مقادیر زیادی چای پررنگ، قهوه و یا نوشابه‏‌های كافئین‌دار می‏نوشند، ورود این مواد در شیر می‏تواند موجب بی‏قراری، تحریك‌پذیری، بی‌اشتهایی و كم‌خوابی شیرخوار گردد. همچنین، از آشامیدن الكل نیز باید خودداری كرد.