سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
پيشگيری از ناباروری، از شایعه تا واقعیت - قسمت اول
باروری آنلاین: همواره گفته میشود که پيشگيری بهتر از درمان است؛ اما این پرسش ممکن است به ذهن شما خطور کند که مگر میتوان از ناباروری هم پیشگیری کرد؟ در جواب میگوییم که با شناخت درست علل و عوامل ناباروری میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
1. بیماریهای انتقالی از راه روابط جنسی:
یکی از عوامل خطرزای ناباروری كه بیش از دیگر عوامل قابلپیشگیری است، ابتلا به بيماریهای مقاربتی، مانند سفلیس، سوزاك يا كلاميديا است. اين بيماریها میتوانند به سيستم تناسلی زنان و مردان آسیبهایی جبران نشدنی وارد کنند. بیماریهای مقاربتی (STD) می توانند به روشهای زير مهار شوند :
- استفاده از كاندوم
- انجام آزمايشهای بيماریهای مقاربتی در صورتی كه افراد در معرض خطر ابتلا باشند.
- درمان زودهنگام و كامل بيماریهای مقاربتی كه اين روند شامل پيگيری دقيق، آزمايشهای لازم و غربالگری شركای جنسی است.
2. روشهای جلوگیری از بارداری:
انتخاب نادرست روش جلوگيری از بارداری برای تعویق آن میتواند باروری آينده فرد را به مخاطره بيندازد. برای مثال استفاده از IUD در زنانی كه در معرض ابتلا به بیماریهای مقاربتی هستند به علت افزايش خطر بروز التهاب لگن نادرست است.
3. جراحیهای غیرضروری:
برای ضايعات خوشخيم دهانه رحم مانند تغييرات فيزيولوژيكی كه گاهی خود را به صورت نمایی از زخم نشان میدهند ممکن است روش جراحی پیشنهاد شود، اما پرهیز از اینگونه جراحیهای غیرضروری میتواند يكی ديگر از عوامل پيشگيری از ناباروری باشد. برای نمونه آپاندكتومی (عمل جراحی برداشتن آپانديس) به دنبال دردهای مزمن شكمی در زنان جوان میتواند چسبندگیهای لگنی را ایجاد کند كه به لولهها آسيب میرساند، بنابراین مهم است كه پزشكان و بيماران درباره ضرورت يا عدم ضرورت جراحی در زنان جوان آگاه باشند.
4. تغذیه و ورزش:
پرخوری و انجام ورزشهای سنگين به منظور كاهش وزن یا ورزش حرفهای سنگین میتواند سبب سيكلهای قاعدگی نامرتب و توقف تخمکگذاری شود. اين مسئله بيشتر در زنان ورزشكار، شناگران، ژیمناستکار و رقاصان حرفهای و نیز زنانی که دچار بیاشتهای عصبی هستند، ديده میشود که البته با برگشت وزن بدن، توان باروری آنان نيز بازگشت مییابد. چاقی نيز میتواند با عملكرد تخمدانها تداخل داشته باشد.
5. افزایش سن ازدواج و بارداری:
يكی از عمدهترين مشكلات رايج در جوامع امروزی افزايش سن تمايل به باروری در زنان است. به دنبال افزايش سن هر چه تصمیم به بارداری بيشتر به تعويق بيفتد شانس بروز عوامل خطرزا از جمله اندومتريوز يا بيماریهای مقاربتی بيشتر خواهد بود. به ویژه در زنان کمکم توان باروری و تخمکگذاری تحلیل خواهد رفت.
6. آسیبهای بیضه:
یکی از علل قابلپیشگیری ناباروری جلوگيری از صدمات بيضه در مردانی است كه دچار مشکل بيضههای نزول نیافتهاند. بیضههای نزول نيافته باید در سنين كودكی ترجيحاً قبل از سن 2 سالگی به منظور جلوگيری از صدمات جراحی شوند. اين مسئله مستلزم آگاه کردن و آموزش دادن به مادرانی است كه فرزندان پسر دارند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست