دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

درمان یبوست بارداری، چگونه؟


در دوران بارداری خانم ها با مشکلاتی روبه رو هستند که یکی از این مشکلات تغذیه دوران بارداری است. ایـــن مشكــــلات بیشتر شامل تهوع صبحگاهی، یبوست، سوزش و ترش كردن معده است. پیشنهاد می شود:
در صورت تهوع صبحگاهی:  
1) صبحها قبل از برخواستن از رختخواب یك تكه نان یا بیسكویت میل كنند.
2) در طول روز بجای 3 وعده غذا 5-4 وعده غذا در حجم كم میل كنند.
3) در زمان آشپزی، پنجره آشپزخانه را باز بگذارند تا بوی شدید و تند غذا آزار دهنده نباشد.
4) از مصرف غــذاهای چـــرب، سرخ كرده و پر ادویه یا هر غذایی كه معده را تحریك می كند پرهیز كنند.
5) در زمان بروز ناراحتی معده همراه با تهوع نیز می توان از یك تكه نان یا بیسكویت برای بهبود این حالت استفاده كرد.
6) از مایعات بین وعده های غذایی استفاده كنند و نه همراه غذا.
7) از آنجائی كه غذاها و مایعات سرد بیش از نوع گرم آنها قابل تحمل می باشند، ترجیحا" مایعات و غذاها را سرد میل كنند.
8) به آرامی غذا بخورند و بعد از صرف غذا استراحت كنند.
9) به مدت طولانی گرسنه نمانند.
10) از قرار گرفتن در معرض بوی آزار دهنده و تند برخی غذاها اجتناب كنند.
11) هر زمان كه احساس خستگی كردند، استراحت كنند.
12) در صورتی كه حالت تهوع شدید مانع از غذاخوردن و در نتیجه كاهش وزن شده است با پزشك مشورت كنید.
برای پیشگیری و تخفیف ترش كردن و سوزش معده
1)    بجای 3 وعده غذای اصلی و با حجم زیاد، 5-4 وعده غذای سبك میل كنند.
2)   بجای استفاده از مواد غذایی سرخ كرده، از غذاهای آب پز و بخار پز استفاده كنند.
3)   غذا را بخوبی جویده و به آرامی میل كنند.
4)   بعد از صرف غذا كمی پیاده روی كنند.
5)   از غذاهای چرب و ادویه دار بخصوص ادویه تند كمتر استفاده كنند. هر چه غذا ادویه كمتر و طعم ملایم تری داشته باشد كمتر ترشح اسید معده را تحریك می كند.
6)   مصرف شكلات، قهوه، چای، نوشابه های گاز دار و سایر نوشیدنی های حاوی كافئین را قطع كرده و بجای آن آب بنوشند.
7)   بعد از صرف غذا یا آشامیدن از دراز كشیدن یا خم شدن به جلو پرهیز كنند.
8)   از مــــصرف سركه همراه سالاد پرهیز كنند و از غذاهایــــی كه زیادی اسید معده را جذب می كنند مانند شیر، ‌تخم مرغ یا غذاهای نشاسته ای استفاده كنند.
برای پیشگیری از یبوست:
1) در طول روز به مقدار زیاد مایعات همچون آب، آب میوه و سوپ مصرف كنند.
2) مصرف سالاد در برنامه غذایی روزانه گنجانیده شود.
3) غذاهای پرفیبر مانند حبوبات و غلات، سبزی های خام (سبزی خوردن) وپخته، میوه های تازه و سالاد به همراه مایعات فراوان مصرف كنند.
4) از نان های سبوس دار مانند سنگك و نان جو استفاده كنند.
5) آلوی تازه، برگه و یا آب آلو استفاده كنند.
6) در وعده صبحانه نان و عسل میل كنند.
7) همراه سالاد از روغن زیتون استفاده كنند.
8) روزانه ورزشهای سبكی مانند پیاده روی انجام دهند.
9) حتی الامكان از ملین های دارویی استفاده نكنند.
10) بهتر است روزانه ورزش های سبكی مانند پیاده روی انجام شود.
پیشگیری از ورم
در اكثر خانم های باردار، ورم مختصری در ساق و قوزك پا مشاهده می شود. این حالت در نتیجه فــشار رحــم و محتویات آن روی وریدهای لگنی و مختل شدن بازگشت وریدی خون از پاها می باشد.
توصیه های تغذیه ای در این مورد، شامل محــدود كـــردن مصــرف نمك و غذاهای شور می باشد.
برای پیشگیری از بروز ورم باید توصیه شود از افزودن نمك اضافی به غذاها و یا استفاده از مواد خوراكی نمك دار از جمله چیپس سیب زمینی، آجیل، ماهی شور، بیسكویت های شور، خیار شور و ترشیجات خودداری شود.
توصیه دیگر این كه زن بادردار بهتر است به مدت طولانی از ایستادن و یا نشستن روی صندلی با پاهای آویزان خودداری كند. دراز كشیدن متناوب در طول روز در حالی كه پاها در سطحی بالاتــر از بـــدن قـــرار گیرد (مثلا" با گذاشتن بالش زیر پاها) به بازگشت وریدی خون از پاها كمك می كند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.