چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

استفاده موضعي از شير مادر و جلوگيري از عفونت بند ناف


ایسنا: جمعي از محققان گروه مامايي دانشگاه‌هاي علوم پزشکي اراک و مشهد در بررسي خود با مطالعه باليني بر روي 150 نوزاد تک قلو تاکيد کرده اند: در زايمان سزارين به علت فقدان فرآيندهاي التهابي که باعث تاخير در زمان افتادن بند ناف مي شود، باکتري هاي موجود در دستگاه تناسلي مادر و محيط به سرعت بعد از تولد در بند ناف استقرار مي يابند و باعث افزايش عفونت آن مي شوند به طوري که سالانه يک ميليون مرگ نوزاد در جهان به علت عفونت باکتريايي، از راه بند ناف اتفاق مي افتد.

به گفته محققان اين پژوهش، شير مادر به علت وجود عوامل ايمونولوژيک و ضدعفوني کننده در آن که بهترين منبع تغذيه براي شيرخوار به شمار مي آيد، نوزاد را در برابر عفونت ها محافظت مي کند و مصرف موضعي شير مادر باعث تسريع در زمان افتادن بند ناف مي شود.

به طور معمول، بند ناف بعد از تولد شروع به خشک شدن مي کند و طي دو، سه روز اول زندگي کاملاً سياه و خشک مي‌شود و در عرض دو هفته مي افتد.

کوتاهترين و بلندترن زمان افتادن بند ناف به ترتيب سه تا 45 روز مي باشد.

امروزه قطع کردن بهداشتي بند ناف، با رعايت مواردي همچون شستن دست ها قبل و بعد از دست زدن به آن، حمام کردن نوزاد با ترکيبات ضد ميکروبي، زايمان در محيط بهداشتي و مراقبت هاي بعد از زايمان، استفاده از ترکيبات ضدميکروبي به بند ناف، طرح هم اتاقي مادر و نوازد، اختصاص اتاق هاي انفرادي براي مادر و نوزاد و کاهش تعداد مراقبت کنندگان به يک نفر، ميزان انتقال آلودگي به بند ناف و عفونت آن را کاهش داده است.

روش هاي مراقبت از بند ناف به صورت سنتي، ريشه در فرهنگ‌هاي متفاوت دارد و روش‌هاي جديد استفاده از انواع پودرها، محلول ها و پمادهاي موضعي است.

با توجه به عوارض روش هاي متفاوت مراقبت از بند ناف، توصيه رايج سازمان جهاني بهداشت، خشک نگه داشتن آن است، به اين صورت که مادران پس از آموزش در مورد چگونگي مراقبت از بند ناف و علائم عفونت، با رعايت کامل بهداشت، شير خود را دو بار در روز به قسمت بند ناف ماليده و بگذارند تا کاملاً خشک شود.