شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

فواید ماساژ نوزاد، روش درست


یادگیری و انجام ماساژ کودک ، کار بسیار ساده ‏ای است. چند وسیله کوچک لازم دارد و هیچ هزینه ‏ای در بر ندارد، مگر مقداری وقت. منافع دراز مدت و کوتاه مدت آن برای کودکان زیاد است و از طرف دیگر والدین نیز با ماساژ بچه ‏ها ارتباط مثبت و خوبی را با آنها برقرار خواهند کرد.
ماساژ برای مادر و کودک
 
احساس امنیت: ماساژ نوزاد زیباترین راه شناخت احساسات، واکنش‌ها و ایجاد آرامش و اطمینان خاطر نوزاد است. ۱۰ دقیقه ماساژ، دو تا سه بار در هفته به اعتمادسازی بین مادر و نوزاد، جلوگیری از بیماری‌ها و ارتباط برقرار کردن بین آن‌ها کمک می‌کند. همچنین احساس عشق، علاقه و ارزش را در نوزاد تقویت می‌کند و این احساس به رشد عزت نفس و اعتماد به نفس کودک می‌انجامد. ماساژ کودک باعث ایجاد آرامش و هشیاری او می‌شود.
 
سلامت و تندرستی کل بدن: ماساژ مستمر عضلات و مفاصل نوزاد را محکم و بیماری‌های رایج دوره‌ی کودکی را بهبود می‌بخشد. به خصوص کودکانی که نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد. ماساژ برای کودکان سندرم داون، ضایعه‌ی اعصاب حسی، فلج مغزی و نوزادان نارس بسیار مفید است. با ماساژ ناحیه‌ی شکم از یبوست کودک جلوگیری می‌شود. کودکانی که با محبت و مهربانی لمس می‌شوند، کمتر از آن‌هایی که تماس محبت‌آمیز با والدین‌شان ندارند، گریه می‌کنند یا بیمار می‌شوند. ماساژ، گردش خون را بهبود می‌بخشد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند، مایع لنفی را در سرتاسر بدن پخش و مواد مضر را نیز از بدن دفع می‌کند.
 
رشد جسمی: ماساژ، خودآگاهی از جسم را افزایش می‌دهد و عضلات را محکم و مفاصل را منعطف می‌کند. بدین ترتیب برای کودکان نارس (کودکانی که زیر وزن طبیعی به دنیا می‌آیند یا ‌آن‌هایی که نیازهای ویژه‌ای دارند) بسیار سودمند است. باعث افزایش وزن کودک شده و به حفظ حالت‌های فیزیک و هشیاری کودک کمک می‌کند.
 
مهارت اجتماعی: با لمس کودک‌تان چگونگی برقراری ارتباط را به او آموزش می‌دهید. ماساژ کودک به شما کمک می‌کند ارتباط غیرکلامی با کودک‌تان برقرار کنید و این موضوع باعث افزایش ارتباط زودهنگام شما با کودک خواهد شد، در نتیجه کم‌کم عزت نفس و توان برقراری ارتباط اجتماعی در او پدید خواهد آمد.
ماساژ کودک بر حسب سن، سلامت یا بیماری و فرهنگ خانواده‌ی او متفاوت است.
 
زمان مناسب برای ماساژ
– بهترین زمان برای ماساژ کودک، زمانی است که دور از هرگونه عامل مزاحم مانند زنگ تلفن، صدای تلویزیون و … باشد.
– زمانی را انتخاب کنید که خودتان آرامش داشته باشید و کودک هم آرام و سیر باشد.
– یادتان باشد نباید بلافاصله بعد از غذا خوردن کودک، او را ماساژ داد.
– باید از تمیز بودن پوشک او مطمئن باشید.
– زمان ماساژ دادن باید کوتاه بوده و تا زمانی ادامه داشته باشد که کودک از آن لذت می‌برد و به چهره‌ی شما نگاه می‌کند و می‌خندد.
 
روغن‌های مناسب ماساژ کودک
استفاده از روغن‌های ماساژ‌ علاوه بر خواص مفیدی که دارد، باعث می‌شود بین دستان شما و بدن کودک اصطحکاک ایجاد نشود و پوست حساس کودک آسیب نبیند.
– روغن بادام شیرین یا روغن زیتون از روغن‌های طبیعی مناسب برای ماساژ کودک هستند و علاوه بر شادابی پوست بر سیستم دفاعی بدن و بهبود تنفس او موثرند.
– بهترین روغن برای ماساژ کودکان و نوزادان روغن اسطوخودوس است.
– استفاده از روغن آفتابگردان کودک را از بروز بیماری‌های عفونی و جراحت مصون می‌دارد.
– روغن کنجد و روغن بادام پوست کودک را نرم و لطیف می‌کند.
– روغن گندم سبب تنظیم عضلات کودک و ویتامین موجود در این ماده، باعث طراوت پوست می‌شود.
– روغن‌های فرار و معطر برای ماساژ بدن کودک اصلا مناسب نیستند.
 
طریقه‌ی ماساژ دادن
ماساژ را با عجله انجام ندهید. از پشت گردن شروع کنید و بعد بازوها و دست‌ها را ماساژ دهید. شکم کودک را همیشه به صورت دایره‌های کوچک ماساژ دهید. در مرحله‌ی بعد، نوبت به پاها و صورت نوزاد می‌رسد با انگشتان، صورتش را با آرامش و به صورت دایره‌وار نوازش کنید.