شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
گرسنگی سلولی ایرانیان
درباره گرسنگی و تبعات آن، همه كموبیش میدانند، اما آنچه مهمتر است و کمتر درباره آن حرفی به میان میآید، گرسنگی سلولی است. ما بیشترمان خیال میكنیم اگر جثه درشتی داشته باشیم و اگر وزنمان با قدمان متناسب باشد، یعنی همه چیز تمام است در حالیکه چنین طرز فکری کاملاً اشتباه است. چه بسا آدمهایی که سالم به نظر میرسند اما سالها به خاطر یك كمبود تغذیهای ساده با مشكلات بزرگی دست و پنجه نرم میکنند و جالب اینکه بسیاری از این افراد نیز از درآمد نسبتاً مناسبی برخوردارند. پس مشکل را باید در جای دیگری جستجو کرد.
حقیقت این است که غذا تنها یك وسیله برای رفع گرسنگی و تأمین احساس لذت نیست بلكه فلسفه غذا خوردن چیزی ورای این حرفها است. غذا علاوه بر موارد یادشده، دارای تركیبات ارزشمندی است كه به آنها مواد مغذی گفته میشود و هر روز باید مقدار مشخصی از هر یك از این مواد، وارد بدن شود.
این مواد مغذی به دو دسته تقسیم میشوند:
درشتمغذیها (كربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها) و ریزمغذیها (ویتامینها و مواد معدنی) كه نباید صرفاً برای تأمین انرژی و رفع گرسنگی مصرف شوند، بلكه برای ساخت و ترمیم بافتها و فعالیت صحیح ارگانهای مختلف نیز مورد نیازند و كمبود هر یك از آنها میتواند گرسنگی سلولی را بهوجود آورد. تا به امروز ۵۰ ماده مغذی ضروری شناخته شده است كه هر یك از آنها باید هر روز به مقدار مشخصی به بدن برسند، اما نكته مهم این است كه برخی از آنها میتوانند در بدن ذخیره شوند. متأسفانه ما ایرانیان آنقدر بد غذا میخوریم كه این ذخایر نیز معمولاً کفایت نمیکنند و علایم كمبود ظاهر میشوند.
حالا لابد میپرسید کدامیک از انواع گرسنگی سلولی در میان ایرانیان شیوع بیشتری دارد؟ آمارها نشان میدهند که اولین و گستردهترین گرسنگی سلولی، كمبود آهن است كه بیشتر بر اثر بدغذایی و عدم مصرف کافی گوشت قرمز، میوه و سبزیجات تازه در میان جوانان (و به خصوص دختران جوان) دیده میشود. و جای تأسف است که این مشكل در كشوری دیده میشود كه از نظر تولید میوه و سبزیجات گوناگون و باكیفیت، بسیار توانا است. دومین نوع شایع گرسنگی سلولی، کمبود یک ماده معدنی مهم به نام «روی» است كه در تقویت سیستم دفاعی بدن نقش دارد. كمبود ویتامین C به خصوص در خانمهایی كه بیشتر از غذاهای آماده و به اصطلاح فستفود استفاده میكنند، دیده میشود.
كمبود كلسیم نیز به دلیل هوای آلوده، عدم تحرك و کاهش مصرف لبنیات رو به گسترش است. كمبود ویتامین A هم به دلیل بی توجهی به مصرف میوه و سبزیجات تازه یکی از دیگر مشكلات تغذیهای جامعه ما است.
علاوه بر این موارد، كمبود ریبوفلاوین و اسید فولیك كه در دسته ویتامینهای گروه B جای میگیرد، روز به روز افراد جامعه را با مشكلات بیشتری روبهرو میكند. به همین دلیل است كه میبینیم بعضیها جثه نسبتاً مناسبی دارند اما كاراییشان كم است و مدام با ضعف و سردرد و سرگیجه دست به گریبانند و از مشكلات فكری و جسمیگوناگونی رنج میبرند. به همین دلیل است كه این روزها مسؤولان امر به فكر غنیسازی مواد غذایی افتادهاند كه البته یكی از كارآمدترین و مؤثرترین راههای موجود برای كمرنگتر كردن این مشكل مهم است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست