پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

شير مادر و پيشگيري از ديابت نوع يک در کودکان


ایسنا: نتايج يک پژوهش دانشگاهي نشان داد: تغذيه انحصاري با شير مادر به مدت 4 ماه و اضافه وزن متعادل مادر در دوران بارداري مي‌تواند از بروز ديابت نوع يک در کودکان پيشگيري کند.

بر اساس نتايج برخي پژوهش‌هاي انجام شده، مصرف كافي شير مادر، مي‌تواند از ايجاد عفونت در سلول‌هاي بتاي پانكراس و بروز ديابت نوع يك جلوگيري كند.

سميرا ربيعي از دانشكده تغذيه و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي پژوهشي را به شيوه موردشاهدي و با هدف بررسي رابطه ديابت نوع يك با نحوه تغذيه در دو سال اول زندگي و برخي عوامل جمعيت شناسي انجام داده است.

در اين بررسي 100 كودك مبتلا به ديابت نوع يك و 200 كودك غيرديابتي(مقطع ابتدايي و راهنمايي شهر تهران) بر اساس روش نمونه گيري آسان شركت كردند. داده‌هاي مورد نياز با استفاده از پرسشنامه داده‌هاي تغذيه‌اي و آمارنگاري كه توسط مادران اين كودكان تكميل شد، به دست آمد و براي محاسبه نسبت شانس تعديل شده از رگرسيون لجستيك استفاده شد.

يافته‌ها نشان داد که درصد كودكاني كه كمتر از 4 ماه به طور انحصاري از شير مادر استفاده مي‌كردند، در گروه ديابتي به طور معني‌داري بالاتر بود. همچنين درصد مادراني كه اضافه وزن آن‌ها در بارداري كمتر از ميانگين(10.75 كيلوگرم) بود، به طور معني داري در گروه غير ديابتي بيشتر بود. از نظر مصرف شير گاو پيش از يك سالگي، تفاوت معني داري بين دو گروه مشاهده نشد.

نتايج بدست آمده از اين پژوهش حاکي از آن است که تغذيه انحصاري با شيرمادر به مدت كمينه 4 ماه و اضافه وزن كمتر مادر در طول بارداري، از بروز ديابت نوع يك دركودكان پيشگيري مي‌كند، در حالي كه معرفي زود هنگام تغذيه تكميلي، مصرف شير گاو و بالا بودن وزن تولد، در گسترش ديابت نوع يك نقشي ندارد.