چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

کاهش عوارض بارداری، مبارزه کنید


بارداری یکی از زیباترین تجربه‌های زندگی زنانه است با این حال تغییرات شدید ظاهری همیشه در این دوران خوشایند نیستند. هرچند به‌عنوان یک انسان باید آن را بپذیرید و آن را بخشی از تجربه‌های زندگی‌تان بدانید اما اگر برخی از تغییرات ظاهری که بویژه در پوست نمایان می‌شوند مثل ترک‌های پوستی، سیاهی و حلقه دور چشم و خارش‌های شدید پوستی برایتان به سختی قابل پذیرش هستند می‌توانید با چند راه حل ساده آنها را کاهش بدهید. این توصیه‌ها همه چیز را حل نمی‌کنند و شما باید تغییرات ظاهری خود را نیز دوست داشته باشید اما در هر صورت برای برخی از زنان نیز این راه‌حل‌ها مؤثر هستند.ترک‌ها و خطوطی که روی پوست ایجاد می‌شود.درمان ترک‌های پوستی که بر اثر بزرگ شدن شکم و اندام‌های تحتانی و افزایش وزن ایجاد می‌شوند به سختی قابل درمان و رفع هستند. ترک‌های پوستی زمانی ایجاد می‌شوند که پوست با حجم چربی اضافه شده بزرگ می‌شود. ترک‌های پوستی، صورتی یا سفید هستند. درمان ترک‌های ایجاد شده بسیار سخت است اما برای پیشگیری از ایجاد این ترک‌ها می‌توانید با ماساژ دورانی پوست به وسیله انواع چرب کننده‌ها و کرم‌های مخصوص به پوست این فرصت را بدهید تا کمتر دچار ترک شود. از کرم‌هایی استفاده کنید که حاوی کره کاکائو، ویتامین ای و روغن بادام شیرین هستند. هر روز چندین بار پوست اندامتان را با این کرم‌ها و چرب کننده‌ها ماساژ بدهید.پس از تولد فرزند نیز می‌توانید با استفاده از کرم‌های روشن‌کننده و برخی از کرم‌هایی که برای درمان اسکار هستند ظاهر این ترک‌ها را بهبود بدهید. در هر صورت نباید انتظار داشته باشید که این ترک‌ها برای همیشه از بین بروند هرچند که اگر اضافه وزن نداشته باشید جای ترک‌های پوستی به مرور زمان کمرنگ می‌شود.
 
لکه‌های قهوه‌ای پوست
بارداری با تغییرات هورمونی شدیدی همراه است که تأثیر خودش را بر پوست نیز می‌گذارد. این تغییرات برای برخی از زنان باردار همراه با لکه‌های قهوه‌ای روی پوست است. لکه‌های قهوه‌ای پوست را ملاسما می‌گویند که تغییرات هورمونی و نور خورشید باعث ایجاد آن می‌شود. برای پیشگیری از ایجاد و گسترش آنها باید هر روز مقدار کافی کرم ضد آفتاب با اس پی اف حداقل ۱۵ استفاده کنید. برای روشن کردن لکه‌های قهوه‌ای ایجاد شده می‌توانید از سرم ویتامین سی استفاده کنید. سرم‌های ویتامین سی محصولات مناسبی برای روشن کردن لکه‌های پوستی هستند.
 
تغییرات ظاهری مو
تغییرات هورمونی در دوران بارداری معمولاً باعث استحکام موها و شفافیت زیاد موها می‌شوند. اگرچه موها معمولاً کیفیت بهتری پیدا می‌کنند و سالم‌تر هستند اما معمولاً در سه ماهه اول دوران بارداری چربی موها افزایش شدیدی پیدا می‌کند طوری که بعد از چند ساعت پس از شست‌و‌شوی موها ممکن است متوجه چرب شدن سریع موها شوید. برای حل این مشکل راهکار چندان مؤثری وجود ندارد بجز اینکه موها را روزانه بشویید. برای شست‌و‌شوی موها از شامپوهای معمولی روزانه استفاده کنید. البته برای برخی از زنان باردار دقیقاً عکس این اتفاق می‌افتد و آنها دچار خشکی شدید مو می‌شوند. برای درمان خشکی موها نیز می‌توانید از شامپوهای رطوبت رسان استفاده کنید و حتماً موها را با نرم کننده‌های قوی رطوبت‌رسانی کنید. استفاده از نرم‌کننده‌ها با شست‌و‌شوی دو بار در هفته موها برای رفع خشکی شدید موها کافی است. خیلی از خانم‌ها نگران رنگ کردن مو در دوران بارداری هستد. رنگ کردن مو طبق گفته متخصصان فقط در سه ماهه اول بارداری ممنوع است و شما می‌توانید بعد از این دوران موها را رنگ کنید. البته اگر رنگ مو را برای ایجاد تنوع و تغییر انجام می‌دهید بهتر است به جای رنگ کردن کامل مو از هایلایت‌ها استفاده کنید. برای مراقبت بیشتر می‌توانید از شامپوهای گیاهی استفاده کنید و رنگ‌ موهای شیمیایی را در این دوره 9 ماهه کنار بگذارید.
 
پوست خشک و آکنه
این مشکل پوستی نیز ناشی از تغییرات هورمونی است. برای درمان این مشکلات پوستی نیز باید روزانه از لایه‌برداری پوست و نرم کننده‌های پوستی استفاده کنید. البته برای اثر بخشی این روش‌ها و کاهش خشکی یا آکنه پوست باید محصولی را انتخاب کنید که با شرایط پوستی و نوع پوست‌تان سازگار باشد. مثلاً اگر پوست سفید و چربی دارید باید از یک محصول ویژه این نوع پوست‌ها استفاده کنید. یادتان باشد که در این دوران اصلاً نباید از محصولاتی مثل رتیم آ یا سالیسیتیک اسید و بنزویل استفاده کنید.
 
کبودی عضلات
کبودی عضلات به خاطر فشار زیاد ناشی از افزایش وزن و حمل وزن جنین اتفاق می‌افتد. ماساژ روزانه به شما کمک می‌کند تا عضلات بدن را به آرامش برسانید.
 
واریس و رگه‌های عنکبوتی
توصیه انجمن پزشکان امریکا برای پیشگیری از واریس و ایجاد رگه‌های عنکبوتی این است که بعد از هر چهل و پنج دقیقه نشستن یا خوابیدن از جایتان بلند شوید و پیاده روی کنید. پاها را موقع خواب بالا نگه دارید و جوراب‌های الاستیک بپوشید. هرگز مدت طولانی سر پا نایستید و پاها را در هم جمع نکنید. برای ایجاد ظاهر مناسب می‌توانید با کمی کرم پودر این رگه‌ها را براحتی بپوشانید.
 
خارش شدید پاها
برای رفع خارش‌هایی که روی شکم و پاها ایجاد می‌شود سعی کنید از دوش آب سرد استفاده کنید. می‌توانید در آب نمک بنشینید یا وان حمام را با کمی نرم‌کننده و آب ولرم و روغن زیتون پر کنید و در آن به مدت نیم ساعت بنشینید. ممکن است پزشک به شما استفاده از صابون‌های خاصی را تجویز کند که برای کاهش خارش و سوزش در دوران بارداری مورد استفاده قرار می‌گیرند.
 
سیاهی دور چشم
برای درمان این مشکل هیچ راهکار کاملاً مؤثری وجود ندارد اما شما می‌توانید از روش‌های سنتی استفاده کنید. مثلاً از چای کیسه‌ای استفاده کنید. یا قالب‌های یخ چای را زیر چشم‌ها قرار بدهید و آن را با استفاده از کمی وازلین چرب نگه دارید. هیچ کدام از این روش‌ها قطعی نیستند اما بسیار کاهش دهنده هستند.
 
ریزش مو
ریزش مو معمولاً پس از تولد فرزند و در دوران شیردهی اتفاق می‌افتد. یعنی همه زیبایی و استقامت زیاد موها در دوران بارداری از بین می‌رود و موهای سر بشدت دچار ریزش می‌شود. برای درمان این مشکل باید به مقدار کافی لبنیات و سبزیجات مصرف کنید. از ویتامین‌های مخصوص استفاده کنید و موها را با ورزش و تغذیه مناسب تقویت کنید. به مرور زمان ریزش مو متوقف می‌شود و همه چیز به حالت عادی برمی‌گردد.